Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 18:53, 10 lip 2016
Do góry
gości przyszłam obejrzeć świetne są te spotkania

szkoda że ty tak mało podróżujesz w tym roku ..oby ci się los szybko na lepszy odmienił

te białe lilie z dziubkiem (sa jeszcze różowe) 2 lata z rzedu kupowałam i ani w zeszłym ani w tym mi nie wzeszły jakis trudny typ jak dla mnie

Ogród Małej Mi - sezon 2016 18:35, 10 lip 2016

Do góry
Te lilie to Red Tiger

Przerwa na kawę... 18:34, 10 lip 2016

Do góry
Rabata z cyklu porażka do wymiany. Miałam tu 2 róże Elfie ale ciągle czarną plamistość i mączniaka łapały mimo oprysków. Rosły w górę bardzo wysoko ponad pergolę ale jeden patyk na szerokość. Ładne i pachnące kwiaty miały ale kilka na krzyż raz na sezon. Prawie same minusy dla tej odmiany tu u mnie. Może takie sztuki kupiłam. Zostały usunięte - na szczęście zmarzły. Kupiłam teraz na wiosnę 2 róże pnące żółte z gołym korzeniem - mam teraz jedną różową definitywnie nie pnącą a druga ma 10 cm i nie rośnie. Wszystko stąd wylatuje na jesieni. Dużo nie ma pseudo róże i lilie. Zostaje powojnik Purpurea Plena Elegans - tak pięknie u Olgi kwitnący. U mnie świeży z jesieni. Wymienię ziemię i wsadzę 2 róże Graham Thomas. Mam nadzieję, że to lepszy wybór będzie. Powojnik ma się w założeniu po całej szerokości wplatać. Nie wiem z czego dać im obwódkę. Normalnie tu ławka stoi ale widać dół jak się siedzi na tarasie i mało ciekawie to wygląda.
Bawarka 16:28, 10 lip 2016

Do góry
Kasiu, Lilie to lilie złotogłów czyli martagony. W naturze u nas pod ochroną, a w handlu są już hybrydy różnokolorowe.
Na dole fioletowe to świerzbnica - knautia.

Liliowych storczykowatych jeszcze nie rozpoznałam i białych też nie. To jakieś górsko alpejskie rośliny.
Ogród z łezką II 14:11, 10 lip 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Lilie będą wyższe, na razie młode przecież.

Czyli radzisz poczekać z tym przesadzaniem?
Do raju daleko - u Ewy 13:31, 10 lip 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)

Ale super zakupki, You and Me Together cudowna.Ciekawe jak Ci sie bedzie sprawować. Moje białe lilie jeszcze w pączkach, czekam cierpliwie Ewciu a co z tymi różami, wybrałas coś? może lepiej w Chwaszczynie coś wybrać i obejrzeć co? moja Angela kwitnie bardzo obficie ale nie wiem jak będzie po zimie.

Jak na razie You&Me wygląda obłędnie, bo ma 7 kwiatów i jeszcze 3 gałązki z pączkami Mam nadzieję, że będzie tak ładnie kwitnąć również w przyszłym roku, a nie jak You&Me Passion, która jest wielka, ale ma tylko jeden pączek.

Róże już wybrałam i zamówiłam:
6 Św. Teresek (bo jeszcze chcę uzupełnić dziury)
4 Heidi Klum
4 Garden of Roses (tych jeszcze nie jestem pewna, czy są na stanie w szkółce)

Tak wygląda You & Me Together

I tak na rabacie

Trochę żałuję, że nie kupiłam różowych begonii. Lepiej by tu pasowały.
Ale Twój pomysł rzeczki begoniowej tak mi się podoba, że wszędzie bym teraz tak zrobiła
Atacama pod lasem 12:48, 10 lip 2016

Do góry
W trójkącie pod oknem dosadziłam hortensji koleżeństwo: dwie thuje smaragd i cztery thuje miriam.
Obrazki poglądowe:
1. Wiosna.

2. Aktualnie.

Przed posadzeniem okazało się, że muszę wykuć podsypkę pod kostkę, która sięgała przynajmniej pół metra w głąb rabatki. Wykułam i wywiozłam dwie taczki, ale mimo tego nie ma raczej szans na posadzenie jakiejś roślinnej obwódki przy kostce, bo tam nadal jest beton i ta cholerna podsypka.
Zaś po posadzeniu okazało się, że lilie (przeniesione wiosną z sadu) muszą znów zmienić miejscówkę, a w ich miejsce posadzę jakieś trawki. Co Wy na to?
Wszelkie sugestie mile widziane
Do raju daleko - u Ewy 12:42, 10 lip 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Beatko, zgadłaś Mam nowe zakupy. Mi zależało na hortensji ogrodowej Magical Noblesee. Mój eM, gdy zobaczył hortensję You and Me Together, to stwierdził, że tez musimy ją mieć. I tak doszły jeszcze 2 tawułki "Rotlicht" i
4 lilie "Eyliner"

You and Me Together

Magical Noblesee

Tawułka "Rotlicht"

Lilia "Eyliner"

Ale super zakupki, You and Me Together cudowna.Ciekawe jak Ci sie bedzie sprawować. Moje białe lilie jeszcze w pączkach, czekam cierpliwie Ewciu a co z tymi różami, wybrałas coś? może lepiej w Chwaszczynie coś wybrać i obejrzeć co? moja Angela kwitnie bardzo obficie ale nie wiem jak będzie po zimie.
Hirutkowy raj:)) 12:17, 10 lip 2016

Do góry
Robertop napisał(a)
Krysiu, hortki i lilie masz wypasione... Muszę popracować nad zakupem hortek w tym sezonie, bo z rozmnażaniem z patyków u mnie same porażki.

Polecam hortki u mnie a bezproblemowe,nabyłam w tym roku troche nowych odmian.
Robert załuj,że wczoraj Cię z nami nie było,zdrówka życze
Hirutkowy raj:)) 12:16, 10 lip 2016

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Ktoś tu narzeka na róże, ale jak porównać do hortensji to się zgadzamy, nawet te ogrodowe przy ostatnich zimach wypadają lepiej pod tym względem.
Lilie pięknie kwitną.

Agata roże s piekne,ale chyba pozostane przy tej ilosci która mam a reszte bede podziwiac u innych i w Powsinie np.pozdrawiam
Hirutkowy raj:)) 12:14, 10 lip 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Ale się u ciebie Krysiu busz zrobił lilie uwielbiam, najbardziej te pachnące

Irenko te pachnace lilie teraz dopiero u mnie sie rozwinęły,a busz staram sie znacznie ograniczyc.Buziaki
Moja codzienność - ogród Oli 10:38, 10 lip 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Molinie masz wypasione powiedz mi a ED otwieraja później klosy?
Bajorko niezle juz zarosniete.a lupa widze zmienia ksztalt.bedzie walec?
Boski jezowkowy pas a cheasty to sie chyba Ciebie boja

ED chyba miała takie pałeczki nie pamiętam dokładnie bo kłosów było pięć na krzyż
Lilie zdominowały wodę a lipa walcem jest od jakiegoś czasu tylko trzeba by ciąć co chwile..
chwasty to rosną najlepiej ze wszystkiego tylko wyrywam
Ogród z łezką II 10:24, 10 lip 2016
Do góry
Kindzia napisał(a)

Zostanie jak jest, może jak mi się znudzi...

indywidualistka ...pewnie dlatego masz tak wypieszczony ogród i wypasione lilie ...dopiero moim liliom foty zrobiłam i przy twoich to mizeroty
Rododendronowy ogród II. 09:18, 10 lip 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ula na pierwszym zdjeciu sa liliowce , nie lilie. Jesli chcesz to Ci wyślę.Nazywaja sie Halina.Te róze ze zdjecia to pashmina nie Edenka ale kwiat podobny. Pashmina nie rosnie wysoka a Edenek mam 5. Gdy miałam jedna wyrosła na 2m i pięknie kwitła , nie marzła w zimę wiec postanowiłam dokupic i od razu w pierwszą zimę ta stara zmarzła choc nie całkiem a nowe jak dotąd nie sa wysokie mimo ze sa u mnie trzeci rok. Trzy mają po około 1,30m a dwie są tak niskie jak te Pashminy, a Pashminy były sadzone w tym roku juz całkiem zaawansowana wiosną.

Dziś wróciłam do tego postu wyobraź sobie że wczoraj w szkółce kupiłam liliowca jednego, chyba jaśniejszy cytrynowy dla próby czy się u mnie będzie rozrastał. To będę pamiętać o tych liliowcach

A właśnie zastanawiam się czy nie kupić Pashminy w luki przed moje róże, bo narazie stanęło na bukszpanach i rozplenicach. Śliczna jest ale mam dylematy, bo ja ciągle wszystkiego potrzebuję w dużej ilościMoże z innej strony dam pod Eden Rose z lawendą
Ogród z łezką II 08:57, 10 lip 2016

Do góry
Lilie zabójcze- ogrom okrutny. jak to urośnie takie wielkie? jestem ciekawa ile ona kwitnie - od pierwszego kwiotka do ostatniego.

Donice ustawisz po swojemu, bo będziesz się męczyć jak posłuchasz podpowiedzi, a Tobie to nie będzie stykać.
Moje małe królestwo 08:57, 10 lip 2016

Do góry
W piątek i w sobotę miałam gości w tym 5 dzieci a to już wyzwanie,nie było czasu na O a bardzo tęskniłam za Waszymi ogrodami.Forum jednak uzależnia.
Kolejny liliowiec a muszę pochwalić się,że zamówiłam kolejne 2 do mojej mini kolekcji

Ascot ciągle w formie

hertiage

i moje lilie mają ok 1,60 i ponad 50 kwiatków

Ogród z łezką II 07:19, 10 lip 2016

Do góry
gobasia napisał(a)

lilie piekne ,a że wiej to zapach będzie czuć w całym ogrodzie...lubię zapach lilii

Pachnie Ja też lubię. Zresztą lilie to moje ulubione kwiaty.
W zgodzie z naturą 00:08, 10 lip 2016

Do góry
Pszczółki, biedronki, jeżyki, zaskrońce, warzywa, owoce i wszystko to w Twoim pięknym zadbanym ogrodzie. Lilie na wodzie......przepiękne.
Widzę że lubisz zabawę sekatorem, odważna z Ciebie babcia.
Z przyjemnością pospacerowałam i z pewnością tu wrócę,
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies