Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:17, 15 lip 2016

yolka napisał(a)
A za floksami takie białe kłosy - co to jest?

Świecznica.
Bogdzia 21:27, 15 lip 2016

Mala_Mi napisał(a)

Dokładnie o tym myślałam .. pamiętam jak kupowałaś..
Sprawdziłam to Ty kupowałas więc faktycznie pewnie go masz i o tym pisałas

W Wojsławicach wycinają liście dość szybko...

Myślę ze bez szkody dla roślin ale jakos tego nie robie za to wycinam przed zima liscie irysów syberyjskich.

Mnie też ominęło.. spadło do kupy ok. 3cm wody..dobre i to.. w końcu 3 wiadra na metr.. ale na potrzeby to trochę mało.. pocieszam się, że podlało w sam raz.. i nie narobiło strat. jak oglądam Gdańsk.. to wszystko tam pływa.
Mnie w tej chwili więcej wody nie potrzeba , nie mam jej ani za mało ani za dużo ale co bedzie dalej nie wiadomo.

Żaden liliowiec tak pięknie nie rośnie jak ten od Ciebie, z jednej sadzonki mam kępę tak wielką, że żadne nie jest tak wielki. Rośnie w cieniu, w zbitej glinie ( a tego liliowce nie lubią) , kwitnie co roku jak szalony.. i dobywa coraz to nowe obszary wkoło. Nawet już nim się dzieliłam..

Ja go bardzo lubie i wiele osób o niego prosi , no popatrz jaki jest piękny.

Co do nastepnego zdjecia to lepiej by było zeby tam nie było świerka ale juz sie go nie da przesadzic.Najpierw nic tam nie sadzilismy bo jest rozcieńczanie z oczyszczalni ścieków ale jak zaczęło brakowac ziemi to i na oczyszczalni posadziłam rośliny.

To jest rewelacja... szczękę zbieram z podłogi... po prostu CUDNIE... cytuje to każdy, ale ja też zacytuje .. warto

Bogdzia 21:31, 15 lip 2016

Mala_Mi napisał(a)
A i róza jaka wypasiona w dole, powojniki w górze i morze floksów i lilii... ale tam musi pachnieć ..

Róża sadzona w tym roku ,własciwie dwie róże Pashminy . Mają mnóstwo paków i juz bardzo długo już kwitną ale teraz załatwił je deszcz i nie wyglądaja dobrze.No i tak to jest z różami......Trzeba bedzie je obciąc.

Bogdzia 21:35, 15 lip 2016

eee_taam napisał(a)
floksownią się przyszłam uraczyć

juz sie na te byliny przyglądałam jak byłam ...ale nie wymyśliłam ze to taki efekt daje w pelni lata

PS. astry nie wypieraja floksów? ...bo u mnie sa bardzo ekspansywne (astry) nie pomyslałabym zeby floksy i astry połaczyc na jednej rabacie.

Masz racje astry szybciej sie rozrastają niz floksy i dlatego co rok częśc z nich ląduje pod ostatnim wolnym kawałkiem płotu od strony mojego sąsiada, jednak żeby ta rabata dłuzej kwitła to muszą tu rosnac i w ten sposób niemal cały sezon są tu kolory zaczynając od rh , poprzez dzwonki i tawułki , floksy i na końcu marcinki.
Bogdzia 21:42, 15 lip 2016

No to dzis moje lilie , te które teraz kwitną. Nie jest ich dużo bo częsc wygniła a nowo kupione prawie wcale nie wyrosły a jedyne które wyrosły to nie te które zamówiłam , przysłali cos innego .

Te maja dwa metry i zeby było je widac musiałam klonowi obciąc gałęzie i je odsłonic.

To te pomylone

Bogdzia 21:46, 15 lip 2016

elka_ 22:03, 15 lip 2016

Mala_Mi napisał(a)

W Wojsławicach wycinają liście dość szybko...

No i proszę, mama o Wojsławicach nie słyszała, a traktuje liliowce jak prawdziwy fachowiec
Bogdzia 22:30, 15 lip 2016

elka_ napisał(a)

No i proszę, mama o Wojsławicach nie słyszała, a traktuje liliowce jak prawdziwy fachowiec

Alicja169 22:43, 15 lip 2016

Bogdzia napisał(a)

Bogdziu niesamowite są te lilie. Masz ogród pełen cudownych roślin i wszystko u ciebie takie dorodne.
Tez kupiłam w ub. roku takie lilie, ale w tym roku gdzieś zginęły. Może wymarzły, może pogniły, nie wiem ..
Sadzisz lilie wiosną czy jesienią ?
pozdrawiam
Bogdzia 22:50, 15 lip 2016

Alicja169 napisał(a)

Bogdziu niesamowite są te lilie. Masz ogród pełen cudownych roślin i wszystko u ciebie takie dorodne.
Tez kupiłam w ub. roku takie lilie, ale w tym roku gdzieś zginęły. Może wymarzły, może pogniły, nie wiem ..
Sadzisz lilie wiosną czy jesienią ?
pozdrawiam

Sadze wiosną a w ten sposób mam nadzieje ze choc pierwszy rok będa. W tym roku też mi sporo wygniło , taki rok.