Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:54, 03 lut 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Joasiu ja wielkim znawcą nie jestem, ale ten pierwszy to chyba Rohanii, u mnie nawet rośnie i Ciebie to prawdziwa piękność porównaj z moim z liści są podobne, mój rośnie kolumnowo mam foty tylko jesienne

Ten trzeci buczek u Ciebie to chyba Pendula

Agatko,
ten trzeci buczek to może być Pendula bo takiego zamówiłam ale on mi podejrzanie wygląda. Gałązki ma za mało pendulowate
Rohanii u Ciebie ma gałązki do góry, u mnie rośnie na boki.
Ten trzeci uratowany od niechybnej śmierci, stał bidulek w szkółce, a teraz u mnie pięknie rośnie.
Dziękuję Agatko, może kiedyś uda mi się je zidentyfikować, narazie to młode rośliny i trudno je rozpoznać. Ale najważniejsze że piękne, a ja je uwielbiam.
Twój jesienny buczek piękny.
buziaki
Aneczkowe marzenia 16:41, 03 lut 2014

Do góry
Bogdziu dopisałam na zdjęciu strony świata i południowe słońce też je namęczy. Dopiero popołudniem będą miały trochę wytchnienia. Rh jeszcze na to miejsce nie mam, dopiero będę po trochę kupowała roślinki. Mam pod płotem betonowym 3 rh: rhododendron yakushimanum "Percy Wisseman", Hybride "Nova Zembla", trzeci bez nazwy - kraj pochodzenia Niemcy, miejsca nasłonecznione i półcień, temp 0-30C, kwitnie V-VI, nie ciąć, wysokość do 250cm. Wychodzi na to, że ten trzeci by się nadawał. Tak samo koło ławeczki i na lewo od tych rh chciałam hortensje vanilki, grandiflora lub limelight i też nie wiem czy dadzą radę.
Tutaj widać gdzie myślałam posadzić rh i hortki:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:33, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie mam, to fotka z ogrodu bardziej na zachodzie. Tam cieplej.

Myślę, że u Irenki, Madżenki, da radę.

mam u siebie taki jaśmin drugi rok ...
kwitnie od jesieni

Moje ukochane miejsce na ziemi 16:27, 03 lut 2014

Do góry
Timi ją wystraszył i zwiała do sąsiadki.......

Moje ukochane miejsce na ziemi 16:23, 03 lut 2014

Do góry
dlaczego warto mieć u siebie w ogrodzie duże drzewa ???
choćby nawet dlatego .......

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:10, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wyspę, albo półwysep owszem, to duży ogród i nawet pewnie fajnie zrobi, można zakątek z ławką na niej zrobić, wodę jakąś mała z ciurkadełkiem, ale z tymi informacjami nie potrafię pomóc, bo nie wiem, jak jest przy domu

Trudno radzić kształt wyspy jeśli nie wiem co jest przy domu, jaki jest cały kształt ogrodu?

Danusiu,
zrobiłam w skali szkic kształtu ogrodu i rabat.
Wkleję też bardziej aktualne zdjęcie. Ta rabata przy domu jest już oddzielona żwirową ścieżką.
Nieforemny ogród na przodzie 15:41, 03 lut 2014

Do góry
Jeszcze jeden pomysł ode mnie
Teraz to już masz do wyboru

albo tak:

Nieforemny ogród na przodzie 15:25, 03 lut 2014

Do góry
Podsyłam coś takiego

lub
Ogród zapachów u Jasi 14:47, 03 lut 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Czuć lato.
Na Betty Corning mnie namówiłaś, jest śliczny, zdrowy i szybko rośnie. A pamiętasz jaką bidę kupiłam, prawie nie było go widać.

W ubiegły roku rozrósł się tak , że trzeba było zejść ze ścieżki żeby go ominąć

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 14:21, 03 lut 2014

Do góry
Jolu, nareszcie doczekałam się sprzętu. Ale już za długo przy nim nie nasiedzę, zaraz parapetowe roboty, zakupy tego i owego, tempo moje wolne z każdym dniem.
Dziś poświąteczne śmiecie wymiatam, i czas słońce zaprosić do domu. Okna trzeba pucować.
Jak dla mnie na tydzień roboty.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:07, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bociek, dobry pomysł. świetny.

Ja też buziam wszystkim odwiedzającym i tym co mają mróz i tym co mają wiosnę Pozytywnie zazdroszczę

Lutowe kwiaty:

Od lewej: jaśmin nagokwiatowy, ciemiernik, śnieżyca, oczar, ciemiernik, mahonia, ciemierniki, oczar.

Nawet nie wiedziałam, że są takie rośliny które kwitną o tej porze. Bardzo mi się podobają. U nas dzisiaj piękna wiosna: +6 na termometrze. Właśnie podlałam moje trzy rododendrony, bo tutaj dowiedziałam się, że trzeba je podlewać w zimie. Pozdrawiam
Ogród zapachów u Jasi 14:07, 03 lut 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
trochę mało ale zawsze coś hi hi hi

Zgodnie z zamówieniem ogród w lutym,

ale żeby nie było mało to również

wrzesień

początek czerwca

cdn
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:02, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie mam, to fotka z ogrodu bardziej na zachodzie. Tam cieplej..

jaśmin nagokwiatowy bliżej centrum pod Borami rośnie i kwitnie od paru lat choć pąki kwiatowe często podmarzają bez przykrycia
2.12.2013.

25.12.

w styczniu 2014 też się złocił

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:47, 03 lut 2014

Do góry
Ania z rutewką jedno i drugie

Karola to świerk Glauca Pendula rośnie wysoko i wąsko -i na to właśnie liczę

Agata zgadłaś -głóg jednoszyjkowy 'Variegata lubię takie ciekawostki zwłaszcza jak mało kosztują

w rogu widać żurawki przygotowane do posadzenia na miejsce liliowców

za hortensjami jest przerabiana skarpa i iglaki które maja "zamknąć" widok na dalszą część działki -czasami w uproszczeniu mówię ogród
Ogród zapachów u Jasi 13:42, 03 lut 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Jasiu jak ja swój powojnik przesadziłam w sierpniu z rajskiego to też mam go na 30 cm ciąć wiosną? piszę o Plena

Aniu ja bym go wiosną przycięła na 30cm .

Narcyz - Narcissus 13:26, 03 lut 2014

Do góry
Witam serdecznie Zwracam się z ogromną prośbą o radę, dzisiaj podczas porządków odkryłam że posadzone w donicach prawdopodobnie narcyzy zaczęły rosnąć, w związku z tym moje pytanie czy powinnam je odsłonić ( są przykryte gałązkami) czy pozostawić nadal osłonięte?

Działka wkoło Lubczyka :) 13:14, 03 lut 2014

Do góry
an_tre napisał(a)
milej niedzieli Kasiu

Dziękuję
śliczne wiosenne kwiaty a za oknem wiosenna pogoda w końcu
Miało być inaczej 13:10, 03 lut 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Czy miałaś jakieś zniszczenia w roślinności po tych zaspach, czy było w miarę bezboleśnie?
Agnieszko, czytam, że grzybków już nie będzie tylko nowa rabata, ale powiem Ci u mnie pod moją brzozą gdzie mam nasadzenia różniaste, grzybkom to nie przeszkadza, kapelusze są wielkości spodków, tylko, że są to raczej trujące grzybki podobne do rydzów.

Agatko, te zaspy dla części roślin nie szkodzą, ale niektóre odparzają się. Właśnie zastanawiam się czy moje rh przeżyją, tam gdzie są posadzone jest z 70 cm śniegu Niestety takie zaspy i ekstremalne warunki to w moim ogrodzie norma. Teraz to już i tak jest lepiej, bo rośliny trochę się rozrosły, ale pierwsze lata to była porażka. Niestety wiele roślin nie chciało u mnie rosnąć i nauczyłam się z takich rezygnować U mnie częściej rosną też te niejadalne, bardzo często olszówki, te lepsze zdarzają sie rzadziej

Pasje ogrodnicze Magdy 13:02, 03 lut 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Przyleciałam tu od Pszczółki

Coś cudownego.........
Ogród w cieniu brzozy 12:33, 03 lut 2014

Do góry
Zostawię jeszcze dwa zdjęcia tej samej małej rabaty, która powstała od północno-zachodniej strony domu, rośliny rosną w obniżeniu, trochę mają pod górkę.

Koniec czerwca 2012

Koniec czerwca 2013
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies