Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:04, 03 lut 2014

Do góry
Aniu, staram się dobrze i rozsądnie wybierać rośliny do ogrodu, teraz już nie wariuję, doświadczenie nabywa się z czasem, u mnie jak i u Ciebie klony pięknie rosną, ich się trzymam, rosną mi w ogrodzie 2 buki, purpurowy Rohanii, i żółty Dawyck Gold' one mi zostały, nawet nie robię już oprysków na mszyce, bo nie w sposób samej wszystkiego dopilnować

Na eM też złego słowa nie powiem, pomaga jak ma ochotę, ale przeważnie on ma swoją obróbkę , przy oczkach, a sama widzisz jakie lilie są, eMuś dba

Remont, sama wiesz tutaj po trupach do celu, dzieci mnie wspierają, bo eM w końcu ustępuje i dojrzewa do remontu
- schody zamówione,
- balustrada zamówiona,
-progi wybrane zamówione,
-montaż, tutaj muszą się zgrać dwie ekipy,
- położenie tynków z trawertynu i malowanie, tutaj to ja malarz i tynkarz

eM będzie barwił i oto jestem spokojna

Jeśli prace nie wymagają specjalistycznego sprzętu to działamy sami i bawimy się w zrób to sam

Cudowna, zima nam odpłynęła czas wiosnę witać, u mnie w domu już żonkilki zakwitły

Alaska zdrowa dziękuję, ale teraz rudasek jest biedny, w walce z innym kocurem, prawie stracił zęba, tylko wet ........przyniesie mu ulgę, trzeba zapakować kocisko i jechać zęba usunąć
Nieforemny ogród na przodzie 11:48, 03 lut 2014

Do góry
Podoba mi się Twój pomysł,choć ja bym nieco przedłużyła rabatę w stronę tarasu.
Narysowałam ołówkiem.

lub w taki sposób:

O wycinaniu świerków raczej nie myślałam.
Trzeba sobie szanować każde drzewo,jeśli tylko nie przeszkadza lub nie stanowi zagrożenia.
Nieforemny ogród na przodzie 11:47, 03 lut 2014

Do góry
Może teraz będzie coś widać ,
mam dwie opcje: na zielono i na żółto

Ogród w cieniu brzozy 11:39, 03 lut 2014

Do góry
Jolu witaj i dziękuję, byłam już Ciebie, z różnych względów ciągle odkładałam powrót, ale dokumentację fotograficzną robiłam na bieżąco z myślą o forum.

Kondzio, dzisiaj róże pnące.

Madame Isaac Pereire - róża burbońska, posiada duże kwiaty w kolorze karminowym o bardzo mocnym zapachu takim różanym. Pokrój ma nie najlepszy, ja prowadzę ją jako pnącą, posadzona jest przy ścieżce, aby w pełni korzystać z jej cudownej woni. W mroźną zimę pędy jej przemarzają częściowo, ale zdarzyło się, że przemarzła do kopczyka, jednak w sezonie szybko się regeneruje. W tym roku zrobiłam z niej nalewkę, teraz dojrzewa.
Obok niej znacznie młodsza Perennial Blue, ale szybko rozrastająca się, kwitnie obficie w czerwcu i na początku lipca, kolor podobny jak u Madame, później powtarza tylko na szczytach pędów. Mam posadzone między nimi powojniki, ale kwitną w późniejszym terminie.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:36, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Łyso jest pod drzewem, ono potrzebuje hortensji przy samym pniu

1 - żółty żywopłot iglasty strzyżony (płot z siatki nie jest najlepszym tłem
2 - hortensje
3 - więcej różaneczników, jeden przy drugim
4 - miskanty 'Gracillimus'
5 - różanka z dużą ilością róż (30-40 krzaków jeden przy drugim) jeżówek, werbeny V. bonareinsis i lawendy

za trójką białe to miskanty Variegatus.

Danusiu siedzę już tydzień uwięziona w domu i tak ciągle myślę o tej rabacie...Kształty proponowane przez Ciebie będę korygować w miarę możliwości. na razie musi tak być dopóki jest tam plac zabaw dla dzieci....ta rabata pod płotem praktycznie wygląda tak jak narysowalaś. Miałam czas żeby popatrzeć na nią w świetle dziennym

Sen z powiek spędzają mi nasadzenia w tym miejscu...jakoś nie mam pomysłu co tam posadzić pomimo wielu inspiracji z forum...Na pewno przesadzę hortensje przed drzewo bo to dobry pomysł. No ale co posadzić dalej w lewo? to jest jakieś 8 metrów...Myślałam o 3 stożkach bukszpanowych z gracilimmusami i jakimiś karłowymi iglakami do końca bukszpanowego żywopłocika. Ale czy to dobry pomysł i czy pasuje? Co dać dalej na kolejne dwa metry? Chodzi mi po głowie rabata z tegorocznego Chelsa tylko może z innym krzewem/ drzewkiem może klonem palmowym? http://www.rhs.org.uk/Shows-Events/RHS-Chelsea-Flower-Show/2013-pdf/Advertorials/PSGD_023_M-G_Plan_FIN
Tylko naprawdę nie wiem czy to ma jakiś sens. Bukszpany mam w różnych miejscach ogrodu ale w formie kulistej. Rozpisałam się...ale naprawdę nie wiem co posadzić, będę wdzięczna za wskazówki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:25, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lutowe kwiaty:
Od lewej: jaśmin nagokwiatowy, ciemiernik, śnieżyca, oczar, ciemiernik, mahonia, ciemierniki, oczar.

Piękne zdjęcia, piękne kwiaty. Przedwiosenne, a takie już rozgrzewające.

Danusiu, kiedy można zacząć przesadzanie/wysadzanie do donic krzewów na czas zmian? Chodzi mi o różaneczniki, hortensje, choiny, berberysy, tawuły, derenie.
Nieforemny ogród na przodzie 11:24, 03 lut 2014

Do góry
Dzięki za odzew!

Ale:
te świerki ( duże zielone koła) już rosną i są duże, na razie nie chcę ich ścinać bo trochę osłaniają od drogi

Może teraz będzie coś bardziej zobrazowane

Chodzi mi głównie o zaplanowanie miejsca pomiędzy ogrodzeniem a chodnikiem i wejściem do domu i wejściem na taras

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:15, 03 lut 2014

Do góry
Po raz kolejny zagadka

Wygląda na głóg, albo na jakiegoś cudownego dęba, ale najlepiej napisz, bo takich okazów w ogrodach przydomowych raczej się nie widuje

Super wyglądają twoi milusińscy na spaceerku

rutewka lila, róż też piękna

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:01, 03 lut 2014

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Ania rutewka już chyba trzy lata ale po przesadzeniu (chciałem podzielić) coś nie bardzo

Ania Mi suchodrzew niestety tylko wspomnienie
a najważniejsza ozdoba Twojego ogrodu jest przemiła

bałaganik po eksmisjach wygląda - tak potrzeba mu paru latek

a co korzeń palowy czy miejsce nie to?
Ogródek wśród borówek 10:52, 03 lut 2014

Do góry
tu na drugim planie widać rozchodniki jeszcze w pąkach - teraz na ich miejscu będzie murek, a rozchodniki musze gdzieś przesadzic.

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:51, 03 lut 2014

Do góry
Ania rutewka już chyba trzy lata ale po przesadzeniu (chciałem podzielić) coś nie bardzo

Ania Mi suchodrzew niestety tylko wspomnienie
a najważniejsza ozdoba Twojego ogrodu jest przemiła

bałaganik po eksmisjach wygląda - tak potrzeba mu paru latek

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:47, 03 lut 2014

Do góry
U mnie mgliście ale plusowo. Wcześnie zaliczasz obowiązki, Zbyszku. Ja jeszcze w zimowym letargu
przesypiam do 9-tej. Ale też już jestem po śniadanku.
Aniu -monte, takie wybiegnięte mikre pelasie, nie nadają się, trzeba je wzmocnić światłem i nawozem. Dopiero wtedy pobierać sadzonki
Dziś zostawiam trochę wiatru od morza.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:46, 03 lut 2014

Do góry
Dzisiaj zabawa w pierwsze zimowe kwiaty

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.822775637748527.1073741917.140025996023498&type=1

Moja działka. 10:40, 03 lut 2014

Do góry
Ja też mam taki ,

tak kwitnie .. po przekwitnięciu znowu go skracam o połowę aby mieć kwiaty blisko doniczki ,bo on kwitnie na czubku gałązek ..
Ogródek wśród borówek 10:40, 03 lut 2014

Do góry
wrzucę trochę odnalezionych zdjęć - chyba z maja 2013:

tu będzie rabata różana - zamiast tego pierwszego rzędu borówki (kwitnącej akurat). po lewej na scianie ma być róża Laguna. winorośl jest tu mocno przycięta, ale w sezonie zarasta dokładnie belki i wchodzi aż na dach.

tu widok z kuchni

[/img]

Ogród Eli 09:59, 03 lut 2014

Do góry
i jeszcze to co tygryski lubią najbardziej

Kwiatowy ogródek Monteverde 09:44, 03 lut 2014

Do góry
U mnie w tej chwili jest +1 st. C, no i dzisiejsza kartka

Ogród Eli 09:43, 03 lut 2014

Do góry
Ogród Eli 09:42, 03 lut 2014

Do góry
słoneczko świeci , śnieg się topi... wiosna idzie
fotki z domu bo leń po niedzieli jeszcze trzyma

Kwiaty i ja - nierozłączna z nas para:) 09:28, 03 lut 2014

Do góry
Asia napisał(a)

Asiu o to chodzi ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies