Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród ogrodniczki 17:22, 10 lut 2014

Do góry
Moje hiacynty rosną w słoneczku aż miło.

Ania i róże i cała reszta :) 17:22, 10 lut 2014

Do góry
Aniu zobacz na ta różowa różę
Z 15 lat temu dostałam od sąsiadki patyczek ,ukorzeniłam i miałam piękna różę .
Po 10 latach zmarzła ale wcześniej z gałązki wsadzonej do wazonu ukorzeniłam następną .
Jest nieśmiertelna ,pięknie kwitnie aż do przymrozków ,a ja nie wiem co ona za jedna
Ale będzie to chyba róża pienna bo rośnie jak wysoki krzak .
Może ją Aniu rozpoznasz ?
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:19, 10 lut 2014

Do góry
Genia właściwie jeszcze nie ale sam już tnę bo słoneczko daje przyspieszania, ciąłem te duże jodły kalifornijskie i była korekta przy cyprysiku nutkajskim ,
chociaż klony później mogą delikatnie płakać -u siebie to przy słoneczku tak za 1-2 tygodnie bym zaczął

Szałwia błyszcząca - Salvia splendens 17:19, 10 lut 2014

Do góry
A oto moje maleńkie szałwie. Mam pytanie kiedy je uszczykiwać? Czy nad drugą parą liści wystarczy?

Chatka Baby Jagi 17:15, 10 lut 2014

Do góry
Tarnina napisał(a)

Tarnino, widzę na zdjęciu taką ściankę - matę jakby z przeplatanych gałęzi - jak ona jest zrobiona? Masz jakąś instrukcję samodzielnego wykonania.
PS Opowieści piękne.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 17:10, 10 lut 2014

Do góry

wiosennie.....

Spróbuję...bo dla chącego- nic trudnego ;-) 17:09, 10 lut 2014

Do góry
Mam nadzieję że to była Twoja rabata Przeczytaj pw.

Trzeba schować rynnę, zrobić spust i drenaż odprowadzający wodę, rynna nie może wisieć tak krzywo.

1 - iglak zasłaniający róg, cięty ładnie, może być tuja Aureospicata
2. Pienne bukszpany lub trzmieliny 3 szt jednakowe
3. Trzmielina Em. Gold cięta na płasko, w niej 50 czosnków fioletowych
4. Carex Evergold, w nim krokusy żółte lub niebieskie co najmniej 100 (cebulek)
5. Żurawka Berry Smoothie - pas jednakowy podwójny - kilkadziesiąt co 30 cm
6. hortensje bukietowe Bobo 4 szt w nich tulipany różowe lub ciemnokarminowe liliokształtne
6 u góry - róża pnąca albo już nic, bo jakąś kratkę by trzeba mocować a kratka musi być równa i ładniutka
Kwiatowy ogródek Monteverde 16:58, 10 lut 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Mam wiosnę w domku

a wczoraj dostalam taką puszkę na kawę zrobioną metodą decoupage

I wiosna i puszka, obie rzeczy mnie zachwycają
Tyle śniegu było i nagle bach i wszystko wyłazi

Biedny rh, to na pewno od poparzenia? moje nieosłonięte, ale jakoś nie poparzone, może to szkodnik jaki?
Hippeastrum - Amarylis 16:57, 10 lut 2014

Do góry
Zbyszku,
Twoje są cudne, nawet na zdjęciu mają taki trójwymiarowy aksamit płatków, a w rzeczywistości muszą być bajkowe!
Z moich "czerwonych" cebul wyrosło takie cudo. Jestem zachwycona! Ma zieloną gardziel i fantastyczne kropeczki na płatkach!

Powiększenie kropeczek, wyglądają jakby ktoś je pac pac pędzelkiem...

Jeśli informacje w sieci są prawidłowe, to jest to odmiana Flamenco Queen.
Ania i róże i cała reszta :) 16:53, 10 lut 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Cisy będa niezawodne, ja kupilam zwykłe hicksi 10 szt na 6 m żywopłotu po 45 zł za sztuke a miały po ok 60-70 cm. Aktualnie po 3 latach maja ok 1,1 m wiec wcale nie rosna wolną a zaczynają tworzyc piękną zwartą ciemnozielona ściane. Jednakże wszystko zaleźy od czasu po jakim chcesz mieć piekny żyopłot.
Jałowcow nie polecam, u mnie padły po kilku latch gdy już byly niemal 2 m i do tej pory nie wiem dlaczego. Wolalabym tuje, pieknie strzyzone w wąskie ekrany. O grabach nie wspomnę

Jałowce u mnie też padają, kolumnowe pierwsze poszły.
Ja chyba też potrzebuję 10 szt conajmniej, więc to spory wydatek (nie wiem, czy żon przyjmie to do wiadomości..), tuje wyszłyby mnie pewnie taniej, o grabach nie wspomnę .
Ale.. co jest najwąższe??

barbara_krajewska napisał(a)
A nie pomyślałaś o zwykłym bluszczu? On zimozielony i przyrosty ma spore. W trzy lata zarośnie Ci całą ścianę!

Bluszcz musiałby się po czymś piąć. Tu jest taki kłopot, że nie chcę zasłaniać siatki, bo za nia rosna róże, które będą kiedyś, kiedyś żywopłotem od drugiej strony. Nie moge im zabrać słońca, bo rosna od wschodu i bluszcz od drugiej strony dałby im za dużo cienia.
Druga sprawa jest taka, że między siatką a rabatą mam wkopany beton, tam jest rów przeciwpowodziowy, to jego muszę zasłonić.
Tutaj dobrze widać jak zeszpecone jest to miejsce przez ten beton

Mala_Mi napisał(a)
Anuś.. jesteś młoda.. posadź cisy... jałowce szybko robią sie brzydkie.. poszukaj okazji, może coś sie trafi..
A rabatki wyglądają po przebudowie lepiej niż myślałam.. nie jest tak źle... szybko Ci urosło wszytko.. jednak byliny potrafią zrobić cuda ww kwestii zapychania rabat

Anuś, walczę z tym moim ugorem już 6 lat, zrobiłam wielki błąd, że nie zaczęłam od tego co najważniejsze, czyli od tła.
Ale byłam w temacie ogrodniczym zupełnie zielona, zamiast iść w drzewa i w iglaki wzięło mnie na róże i tyle.
Będę szukać okazji, ale to nie ława sprawa, na wyrośnięte juz cisy mnie nie stać, za dużo ich potrzebuję a małe znowu będą dłuuuugo, długo w zasadzie nie widoczne .

paniprzyroda napisał(a)
Witam. Miałam podobny dylemat, zdecydowałam się na cisy, malutkie, ale przecież urosną. Wg znawców potrafią przyrastać do 30 cm rocznie, to wcale nie jest mało

nad tym targaniem grabów z lasu to bym się zastanowiła

To zależy które cisy, ja posadziłam kolumnowe, po roku nie ma ani trochę różnicy w ich wysokości, nic a nic.

Marzena2007 napisał(a)
Aniu czytałam, że cis kolumnowy ci nie przyrsta. Mój teź po 5 latach może urósł z 10 cm....a hicksi przyrasta o 20-30 cm rocznie.

To jest duża różnica, a jak z szerokością tego hicksi?
Ogrodowy spektakl trwa ... 16:50, 10 lut 2014

Do góry
mira napisał(a)
Tak więc w maju miałam wiele atrakcji których nie mogłam przewidzieć.
Natomiast czerwcową wycieczkę do Anglii miałam zaplanowaną i od dawna odkładaną.Bilet na samolot kupowałam w dniu moich urodzin czyli w lutym więc do czerwcowej wycieczki odliczałam dni.
Następna relacja co prawda nie związana z moim ogrodem bezpośrednio będzie z czerwcowej wycieczki.
A na razie zostawiam widoczki

Rok temu siałam łubiny, teraz już mają nowe liście, czekam na taki pokaz, jak na fotce, ale nie wiem, jaki mam kolor
Co z tym ogródeczkiem począć 16:50, 10 lut 2014

Do góry
Dzisiaj wysiałam też werbenę
Czy ziemia musi być przez cały czas wilgotna ?

Nasionka werbeny dostałam od Moniczki ,jeszcze raz dziękuję
Mój zielony świat malowany roślinami... 16:49, 10 lut 2014

Do góry
No i mój problem - mój staruszek

to grzyb prawda?
dostał nową ziemię, nawóz, dostaje wodę jak ziemia nie jest zamarznięta a i tak coraz więcej lisci ma porażonych.
kiedy i czym go spryskać?

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:16, 10 lut 2014

Do góry
Oh Irenko tylko nie ruszaj tego miejsca tu jest tak pieknie

pozdrawiam
Ogród w budowie - nieustającej 16:11, 10 lut 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Mam tę trawę od jakiegoś czasu i widzę, że jak ma więcej słońca, to potrzebuje więcej wilgoci. U mnie rośnie w lekkim ocienieniu w dobrej, bardzo dobrej ziemi. Pięknie przyrasta.

Gabrysia, śliczne inspiracje. Masz coś na suchą łąkę? Preria?

Sucha łąka, preria albo coś w tym rodzaju. Ale wiesz, w Anglii to z tym suchym i prerią nie ma co się napinać, wiadomo jaki tam klimat. Preriowe ogrody to Piet Outdolf projektkuje, ale w Pentshorp to byłam w mało odpowiedniej porze.
No ale w ogrodzie Beth jest ogród żwirowy założony na byłym parkingu. Nikt tego nie podlewa, bo założenie było właśnie takie by był to ogród którym nikt się nie przejmuje. Rabaty są zrobione z jednej strony na tle żywopłotów z cyprysowca Leylanda, czyli takiego jakby szybciej rosnącego żywotnika i z drugiej strony na tle krzewów.
Myślę że mogą Cię zainspirować roślinne zestawienia. Chociaż mogłabyś w planowaniu swojego przedpłocia przy rzece obejrzeć rabaty naturalne w "Moczarowym ogrodzie" i zrobić je takie swojskie, wsiowe, polskie - rudbekie, słoneczniki, maki, itd.

Zdjęcia takie sobie, bo wtedy kiedy je robiłam, strasznie lał deszcz.
Tak patrzę sobie na ten ogród i widzę teraz jak bardzo pani Beth kocha bergenie, rosną właściwie wszędzie w jej ogrodzie, również w tym żwirowym.

Kolorowy Ogród Geni 16:10, 10 lut 2014

Do góry
Moje ciemierniki nie wiem czy wszystkie zakwitną

Nasz przydomowy ogródek 16:10, 10 lut 2014

Do góry
Bogdziu bałwanek udał się do morza niestety. Zero śniegu i wiosna idzie!

Irenko u mnie też ciepło i ściągnąłem otuliny z klonika, trzmieliny na pniu i sosny na pniu. Ale z piwonii drzewiastej się nie odważyłem. To jest siok! 10 luty dziś. Zobaczcie.

Drzewiasta ma pąki a tulipany liście.

Lecę w kulki... 15:59, 10 lut 2014

Do góry
Buziaki ,buziaki i jeszcze raz buziaki ... I życzonka zdrówka , mało stresów ,dużo uśmiechu....

I kffiatuch musi być ściskam

Ogród cioci 15:58, 10 lut 2014

Do góry
To teraz przed i po.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:53, 10 lut 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Irenko, a nie szkoda tych winogron? Takie śródziemnomorskie to miejsce było, ładne...

Białe też wezmę, tylko jak.... takie duże krzakole? U nas dzisiaj też pięknie i wiosennie. Śniegu już w ogrodzie nie ma, jeszcze troszkę leży pod lasem i w lesie od północnej strony. Irenko, pamiętaj o fotkach dla mnie. Pozdrawiam słonecznie

Agnieszko nie szkoda, mnie jeden wystarczy, a jak pójdą w dobre ręce będę zadowolona
Coś wymyślimy ja...?
Też mi się tu podobało, ale wiesz, mamy plany budowlane i musimy zmienić to i owo, a nawet dużo, dlatego będę zmieniać również to miejsce; tutaj będzie wysypywany gruz, powstanie podwyższana rabata, z murkami, jak u ciebie będę cię kopiować

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies