Iwonadm: to dziwne, bo u mnie wszystko zazwyczaj później niż gdzie indziej... wszędzie w okolicy forsycje już pięknie kwitną, a u mnie dopiero w pączusiach....
Ana zazdroszczę ,że u ciebie jeszcze kwitną krokusiki i wręcz jeszcze wychodząchyba jakaś późna odmiana ,bo u mnie już po ,niestety Przesyłam zdjęcie pod tytułem -gdzie już ptaszki nie chcą tam kota poślą,dzisiaj dorwałam mojego kota na niecnych myślach
Kochani dziękuję za wpisy i cieszę się że o mnie nie zapominacie, ogródek mnie cały czas pochłania, a właściwie pochłaniał, bo teraz deszcz i do tego choróbsko mnie złapało i córcię, dobrze że pada przynajmniej tak nie żal. Będę pomału odwiedzać Was w waszych wątkach, tzn. wpisywać bo odwiedzam Was bardzo często, tylko jak wiecie na wpisy brak czasu, ale postaram się bardziej
Netka- bobo jak najbardziej polecam, też mam ją rządkiem między innymi, w zeszłym roku tak właśnie sadziłam. U mnie rośnie głównie na stanowisku słonecznym i sprawuje się bardzo dobrze, jednak jak wszystkie hortki na słońcu trzeba podlewać, bo mniejsze kwiaty będą. Swoje sadziłam tak gdzieś co około 0,5m, ale można rzadziej, bo bardzo się rozkrzewia po cięciu.
Wiesz Miro, mówisz, że się zlewa ale ja tak lubię. Takie tonowanie. Nie lubię drastycznych kontrastów.
Masz piękny przywrotnik. Ja kiedyś kupiłam i łapał pleśń (mączniak). Wyrzuciłam. Obserwuję inne, które mam, jakie są.
Pocieszyłaś mnie na wiele sposobów:
- dziękuję za porady rabatowe (słuszne, muszę zadziałać z trzmieliną oskrzydloną i tawulcami)
- kompost do róż (jak teraz potrzebowałam do dołów pod nowe rośliny zdjęłam z róż - w ten sposób człowiek wie, że nie kręci się w kółko po ogrodzie bez sensu)
- dzielenie traw (moja sesleria dla Ciebie jeszcze kwitnie, mus poczekać)
- jaki to ten florowit do sypania pod róże? W granulkach? Jest taki?
- ja skorupki to suszę, gniotę i od razu do wapniolubnych donoszę (ciemierniki, goździki kamienne, lawenda, gipsówka)
- obierki daję do kompostu, bo kompostu nie daję pod pomidory a tylko obornik "zelżały".
I co do kompostownika, mimo palenia gałęzi (odzyskiwanie popiołu) i innych chabazi, mimo posiadania 3 wielkich komór opróżnianych raz w roku - nadal brakuje w nim miejsca.
Chciałabym wymienić kłącza kanny na jakieś wysokie trawy. Marzy mi się miskant lub trzcinnik, ale przygarnę wszystko , ewentualnie jakieś hosty, bo u mnie dużo cienia. Kanny mają małe smukłe kwiaty ale są bezproblemowe, rosną bardzo wysokie (160-180 cm).
Dzień Dobry!
Jak są jeże, żaby i zaskrońce, to musi być fajny zdrowy ogród. I kury są z kotami! Te tulipany to jak z moich marzeń. Znasz ich nazwę? Pod jakim drzewem rosną? Tak pięknego dużego trawnika zazdroszczę prawdziwie.
Iwonko "Zakochana w ogrodach"!
Wrzucam zdjęcia brabanta.
Cięłam go jesienią ubiegłego roku, więc to co widzisz to obraz praktycznie tuż po cięciu. Przyrosty dopiero będą korygowane wiosną, jak się w ogóle pojawią.
Niezbyt wyraźne te zdjęcia, ale coś może widać.