Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Agacia 17:26, 07 kwi 2014

Ależ ten czas leci, już szkoła na horyzoncie... Fajnie, że nie posłałaś w ubiegłym roku i dobrze, że tak podzielili klasy - między sześciolatkami, a siedmiolatkami jest przepaść!
popcorn 17:34, 07 kwi 2014

Agatko, nawet nie wiesz jak się cieszę już zamierzałam listy otwarte pisać i po podpisy do innych rodziców ganiać A tu siup, zrobili tak jak chciałam Sami z siebie Młoda jest ze stycznia, więc nawet 1,5 roku różnicy mogłoby być między dzieciakami... akurat jakby była młodsza to byłabym nawet za, żeby była ze starszymi dzieciakami, ale odwrotnie.. raczej nie
Czas leci jak szalony...
Dobrze że jej nie posłałam, bo w przedszkolu mieli więcej i bardziej różnorodnych zajęć, i do 16tej a nie do 13tej i potem świetlica... ech.

A teraz jestem zła, bo wróciłam do domu, Młoda najedzona i deszcz pada! Więc z ogródkowania nici
Nikita 17:42, 07 kwi 2014

Carola – byłam dziś w 4 szkółkach…dwóch pod Poznaniem (zakupy do „szmaragdowego” udane) i w dwóch pod Łaskiem. Jedna szkółka to ta na wylocie na Zduńską po lewej stronie, za zakretem (też taka w miarę nowa) i w tej co pisałaś w kierunku na Łopatki. W obu szkółkach jest ogromny wybór berberysów (po jakieś 20 odmian w każdej)…muszę napisać do Anity może coś dla siebie znajdzie…
W tej na Zduńską ceny raczej OK., spory wybór dużych drzewek, Rh i azalie, magnolie, trochę iglaków, bylin i traw na razie mało (podobno codziennie coś przywożą).
A ta druga szkółka, ta na Łopatki – to rewelacja !!! Taka mała, a tyle towaru…po kilka sztuk, ale ogromny wybór…a ceny SUPER! Kumpela szuka klonu palmowego – pod Poznaniem 98 zł., a u tej kobitki, taki sam 45zł. Trochę bylin i trawek też już miała…no i mojego buka …dzięki Carola, nie będę jechała po niego pod Bielsko-Białą…u niej kupię!!!! Dziś mi już kasy zabrakło, bo prawe 3 stówki zostawiłam pod Poznaniem.
Szkoda, że wczoraj się nie zgadałyśmy co byś chciała u niej zobaczyć, to bym konkretnie spojrzała….a tak to patrzyłam głównie za moimi roślinkami.
Jeszcze raz DZIĘKI, buziaki przesyłam.

Ps. Fajnie, że z tą szkołą Młodej się tak ułożyło jak chciałaś, a dni otwarte to dobry pomysł... Gabi zobaczy szkołę w realu - to całkiem insza inszość niż przedszkole...
Bogdzia 18:34, 07 kwi 2014

Poczytałam,no to masz kłopot z głowy z młodą a Nikita zbankrutuje jak bedzie tak z zakupami szalala.
popcorn 19:25, 07 kwi 2014

Magdo, cieszę się że Ci się przydałam Ta na Łopatki ma super ceny na duże drzewa - takie wyrośnięte kosztuję pod stówkę i wyżej, a u niej połowę Podjadę w sobotę, może magnolię dla mnie ma I na tray spojrzę Plus jest taki, że jak chcesz więcej, to ona przywiezie
Fajnie że zakupy udane

Bożenko, cieszę się! Magda ma tyle miejsca na nowe roślinki, że ja też bym szalała
Działka mała, ale bylin to tam się zmieści mnóstwo!

pozdrawiam!
Anita1978 19:50, 07 kwi 2014

Magda zamiast na nowa kiecke to na nowe drzewko kasę wydała! Skąd ja to znam....Hm.....hyba z autopsji.....
A,ze szkoła,fajnie! U nas klasy mieszane i te mamusie 6- latków strasznie sie nad nimi trzęsą mistykę pretensje mają....także tak chyba lepiej!
popcorn 20:08, 07 kwi 2014

Anitko, moim zdaniem lepiej, przynajmniej dla starszych dzieci. Nie zwalniają z programem. Młodszym chyba lepiej w mieszanych grupach, równają wyżej... ale odwrotnie... zawsze roczniki były osobno i jakoś było, więc niech tak zostanie.
Ja też zawsze na nową roślinkę, a na ciuchy, jak już muszę
popcorn 08:52, 08 kwi 2014

Przed 8mą zrobiłam parę fotek

hosty duże, brodiea przed nimi wyłazi

Przesadziłam z cienia przy tarasie babcine kwiatuchy - po mojej Babci.

Gabi wygrała w konkursie hiacynta:

Tulipki tuż tuż

Kocimiętka zaczyna kwitnąć

I szafirki ubiegłoroczne (jakieś wynalazki)

Jeden jedyny pąk magnolii.. hmm chyba się rozstaniemy, jednak

Umbraculifery całe w pączkach
popcorn 08:59, 08 kwi 2014

Tulipki przy żwirku:

Żonkile w miejscu po warzywniku

Czereśnia cała w pąkach

Nowe ciemierniki:

popcorn 09:08, 08 kwi 2014

Wielki rabarbar- jest początek kwietnia!

Roślinka od Kasi niedługo zakwitnie.. nie pamiętam jak się zwie..

Ogórki posiane na sposób mojej rehabilitantki

Należy wykopać rowek i ogórki posiać na jego dnie. Wykop nakryć szybą (z braku szyby u mnie musi wystarczyć folia bąbelkowa). Roślinki rosną w rowku, gdy wyrosną z niego rowek zasypujemy - rośliny wytwarzają dodatkowe korzenie co je wzmacnia.

Wynalazki -zakup ubiegłoroczne - nie wiedziałam że kupiłam czerwone tulipany?? chyba pomyłka...

Posadzone zdobyczne zawilce:

Japońska śliwka kwitnie: