Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:59, 09 lut 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
Jeszcze interesują mnie te dwie roślinki.

Ewa to jałowiec chiński Plumosa Aurea i cyprysik nutkajski Jubilee oba polecam

"świerk " to udana siewka jodły kalifornijskie -kolorek ma od szronu bo wiosną wygląda tak tyz piknie

rośnie wysoko ale są odmiany małe i srebrzyste (Compacta)
lub srebrzyste i wysokie np Argentea- niżej

złociste cały rok to np to
żywotnik Miriam i cyprysik Ivonne kolorki z X i XI

Kolorowy Ogród Geni 19:58, 09 lut 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Gieniu, czy możesz pokazać ogród z szerszej perspektywy? Ciekawi mnie jak masz rozmieszczone rabaty z tymi cudeńkami.

Iwonkot na 1 stronie są pokazane ale proszę bardzo

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:54, 09 lut 2014

Do góry
Pola napisał(a)
Wczoraj było tak pięknie, postanowiłam poobcinać co nieco, pod sekator poszły powojniki bo już widziałam zielone listki i brzoza, na róż też widać zielone listeczki.... Mam nadzieję ż ezima nie wróci...

Czyli też szalałaś nie ma mowy o żadnej zimie, wiosna jest i już, gęsi przyleciały, sroki, gołębie, wszystko juz całe w amorach
laurowiśnie juz na boczkach gałęzi maja pąki, zaraz nowe przyrosty, skimmia zaraz chyba zakwitnie
Ogród pod trzema dębami 19:48, 09 lut 2014

Do góry
Pomidory i papryka

Pomidory tylko koktajlowe, bo nie uznaję chemicznych środków na warzywa z ogrodu. W zeszłym roku omyłkowo wysiałam zwykłe i oczywiście wszystkie były porażone. Papryczki ostre pokazywałam wcześniej, były bardzo dekoracyjne ale nie za smaczne, było mało miąższu. I tak je wysieje znowu, bo stroiły taras do listopada. Papryka Ożarowska miała sporo owoców, te w doniczce były małe ale bardzo smaczne. W gruncie papryki były spore ale nie zdążyły dojrzeć przed mrozami, może to przez późną wiosnę, w tym roku posadzę więc tylko w donicy. Papryki mi nie chorowały zawiązały sporo owoców i znosiły przejściowy brak wody, nawet w donicy.

Włoszczyzna

W zeszłym roku urosły tylko pory, choć podgryzały je ślimaki. Pamiętam marchewkę z grządek dziadka, w ogrodzie gdzie ziemia była nawet gorsza od naszej, nie poddaję się wiec i kupiłam inne odmiany. Szczególnie, że wszystkie nasiona na taśmie u mnie się nie sprawdziły.

Pozostałe

Posieję też groszek, bo go uwielbiam. Zeszłoroczny trochę chorował ale miał źle przygotowane stanowisko, a zbiory i tak były. Drugi kupiłam, żeby sprawdzić czy mu lepiej pójdzie. Poza tym nasiona z tej firmy lepiej się u mnie sprawdzały. Rzodkiewki siane jesienią były malutkie. Teraz liczę, że będzie lepiej. Dokupiłam jeszcze cebulę siedmiolatkę na gruby szczypior i trochę dymki.

I to tyle. Albo aż tyle, jak na mój malutki warzywniczek.
Kolorowy Ogród Geni 19:48, 09 lut 2014

Do góry
Danusiu moje są to w większości Lilie orientpety dlatego takie duże rosną, ja swoje posadziłam w skrzynki po pieczarkach i obsypałam ziemią w mojej glinie nie bardzo rosły.
Mam też martagony

Ogród pod trzema dębami 19:45, 09 lut 2014

Do góry
Ja szykuję się do zaplanowania warzywnika. Ma zostać podwyższony na wysokość dwóch desek i uzupełniony podłożem warzywnym.
Z tej okazji mały przegląd nasion.

Sałaty

Wszystkie w zeszłym roku udały nam się bardzo dobrze, były jednak ciągle atakowane przez ślimaki. Masłowa była ich szczególnie ulubioną. Nam do gustu przypadła Lollo Bionda. W tym roku dokupiłam postrzępioną Salad Bowl. Masłową też posadzę, dla ślimaków , z dala od pozostałych. Z nowych nabytków jeszcze rukola, widziałam, że u wielu osób się udaje.

Zioła

Takie mam lub miałam w zeszłym roku. Te na taśmie porażka, prawie nic nie wykiełkowało. Choć muszę przyznać, że nawet jeden krzaczek cząbru na cały sezon mi wystarczył. Super jest bazylia cytrynowa, bardzo ciekawy smak. Mam też melisę cytrynową ale to już wieloletni krzaczek. Polecam na letnie herbaty, razem ze świeżą miętą. Trawę cytrynową kupiłam w zeszłym roku ale nie wysiałam, spróbuję w tym roku. Będzie też oczywiście bazylia tradycyjna i bordowa oraz majeranek. W zeszłym roku bazylię w warzywniku zjadały mi ślimaki, muszę więc posadzić ją również w donicy.

Dynie

Pisałam o nich wcześniej, te ozdobne sprawiły nam sporo radości. Dokupiłam więc jeszcze jedną odmianę. Bakłażana kupiłam na próbę. Trochę o nim poczytałam i chyba zrezygnuję z sadzenia. Nie mam dla niego miejsca.

Ogórki i cukinie

Ogórek na taśmie też porażka. Wykiełkował jeden i padł. Reja F1 miał sporo ogórków i nie chorował. Z braku miejsca prowadziłam go na tyczce do góry. Jedyna wada ty był dość kolczasty, na próbę kupiłam więc drugą odmianę. Cukinie obie się udały. Miałam trzy rośliny i cukinie rozdawałam rodzinie i znajomym. W tym roku będą dwie, na wypadek, że jedna padnie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:43, 09 lut 2014

Do góry
Bogda napisał(a)
A czym podlewasz?Florowitem?

Tylko wodą, bo nie ogarniam tego ogrodu i nie wyrabiam się, ale śmiało możesz użyć Florovit

no i pełne zaskoczenie, te głogowniki poradziły sobie, nawet jak było -13-15, idą nowe różowe przyrosty

akebia nawet liści nie straciła
Liliowo i kolorowo:) 19:38, 09 lut 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Danusiu, moc życzeń i spełnienia marzeń ogrodowych i nie tylko, ja zakręcona gorczycowo spóźnialska Agania
majowym kwiatkiem z nad mojego oka

buziak

Bardzo Dziekuje, a majowy kwiatek cudny i z takimi kropelkami:
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:38, 09 lut 2014

Do góry
Bogda napisał(a)
cudnie

Mam nadzieję, że u ciebie też juz cieplej
tu coś idzie, ale nie pamietam co?! i oczywiście metasekwoja juz prawie stratuje

W Gąszczu u Tess 19:37, 09 lut 2014

Do góry
Trzecia też jest na (drugim) murze. Wyżej zawisła, niż poprzednie.

W Gąszczu u Tess 19:31, 09 lut 2014

Do góry
Drugą powiesiliśmy na murze, przy pnączu (kiwi). Otwór średni - dla bogatki. Albo dla wróblowatych.

Zbliżenie

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:29, 09 lut 2014

Do góry
Bogda napisał(a)
Irenko, czyli co?WIOSNA????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bogda, wiosna!!!cudownie, chyba ta zmiana biegunów Słońca, która trwa od 1997/styczeń, a kończy się w tym roku, da nam dobrą pogodę
wyjatkowo zdrowo wyglądają moje pstre kostki bukszpanowe

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:27, 09 lut 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
No i widzę że ty też szalejesz w ogrodzie w lutym Niesamowita sprawa, takie duże rośliny toć zwykle zima w pełni U nas także wiosna, tulipany żonkile już wielkie a krokusy na całego kwitną

Bo w słońcu było 18 stopni, gorąco, a potem deszczyk, wszystko podlane
Gosiu to super! cieszmy się
żurawki w doskonałej kondycji
to Southem Comfort

W Gąszczu u Tess 19:27, 09 lut 2014

Do góry
Zapomniałam że miałam pokazać, dlaczego eM nie robi skrzyń.
Bo robił....

budki lęgowe

Te jeszcze przed powieszeniem.

W środę miałam dzień wolny i powiesiliśmy je w ogrodzie.

Pierwsza zawisła na pęduli (z małym otworem, jak dla modraszki).

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:24, 09 lut 2014

Do góry
Justyna napisał(a)
Irenko, zaglądam i zostawiam pozdrowienia!
Już niedługo będzie Miłkowe Kaukenhof
A u mnie już kwitną ranniki!

Ostatnio myślałam o Tobie i ściągnęłam Cie telepatycznie
Juz nie mogę się doczekać ciepła i waszej wizyty nawet dom będzie odświeżony, więc tym bardziej sie cieszę na spotkanie z Wami
cmokam i wspaniała nowina, że ranniki kwitną, o ile pamietam, to rok temu był to kwiecień;
u mnie wszystko rośnie w oczach, orliki idą szybko, wszędzie ich pełno, ale będzie kwiatów
naparstnice, na całym ogrodzie, nie wiem czy 100 albo więcej i też już nowe liście puszczają

Verbena bonariensis - werbena patagońska 19:20, 09 lut 2014

Do góry
Trzymałam tydzień, bo zapomniałam, ale były potem wielkie kępy i na dodatek przezimowała w gruncie i już wypuszcza nowe gałązki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:19, 09 lut 2014

Do góry
kitek81 napisał(a)
lubię podglądać roślinki, jak budzą się do życia, dają tyle radości
pozdrawiam serdecznie

Kasiu, jak żyję, nie pamiętam takiej zimy normalnie mogłoby tak zostać na stałe, ale chyba to czcze marzenie
marcinki ruszyły ostro, przegorzan ma świeże listki

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:14, 09 lut 2014

Do góry
rozajerycha napisał(a)
Warto patrzeć pod nogi w Twoim ogrodzie Miła moja tam wiosna całą gębą .
W moim mieście poprawili nasadzenia i ścieżki w Parku Miejskim bardzo jestem ciekawa rezultatu nie mogę się doczekać .Park jest otwarty,ale jeszcze pewnie nie ma takich miłych niespodzianek z gleby.
Irenko pozdrawiam i życzę szybkiego ukończenia remontu żebyś mogła delektować się harówką w ogrodzie )))))))
Ściskam,tulę i buziam Piękna moja
Martek

Marta, dziś właśnie oglądałam i jestem w szoku, bo nawet glicynie w pakach już!
Cieszę się, że zmiany będą w parku, na pewno przyjemniej będzie spacerować
Dziś odpuściłam remont, ale potem mus przyśpieszyć, bo ciągnie do ogrodu, ta harówa bardzo przyjemna cmokam mocno i fajnie cię widzieć
glicynia i juz startująca hosta!

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:13, 09 lut 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Aga, to miałam na myśli, że chcielibyśmy, żeby nam ktoś ten kawałek zaorał i wyrównał, a nikomu się nie opłaca się z tym bawić. Już nawet mówiłam dzisiaj do M żeby skopać, tylko że tego naprawdę bardzo dużo.

O..............tak było i u mnie, ręce do góry......... trzeba popytać w okolicy, ktoś w końcu zaora
jak sąsiedzi, mają tyle samo co wy, trzeba poszukać gospodarza z traktorem przeorać pługiem, zbronować, wybrać perzysko i posiać trawę a jak będzie trawka, to już będzie łatwiej pod rabaty gorczyca i łopata potem nasadzenia
Jak się nie da inaczej to, musicie tak jak ja sukcesywnie po kawałku nasadzać, tworząc kolejne zakątki w ogrodzie

Iwonko, dacie radę stosując dekalog Danusi, małymi kroczkami do przodu
Ogródkowy chaos u monitki 19:10, 09 lut 2014

Do góry
monitka napisał(a)
Wklejam żeby mi się nie zgubiło

Moniko super projekcik, bardzo fajny pomysł z mistantami, które stworzą "drugie piętro" i rozjaśnią całość.
Pozdrawiam......na wiosennym liczniku cyfra 40
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies