Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 23:50, 14 sty 2014

Do góry
a tak jest dzisiaj: szaro smutno, roslinki małe, drzewka też, jeżeli w tym roku nie nasadzę więcej iglkaków, i ciekawych krzewów, to mój ogródek długo jeszcze taki będzie.

wszyscy czekamy na wiosnę i słoneczko,a ja swój czas przeznaczam na naukę o ogrodach, oglądam piekne ogrody i ogródki i stale zostaję przy swoim: bedzie to miniaturowy ogród wiejski. Będą bzy, jaśminy, sosny i świerki (stoją dwa w donicach na balkonie) robiły za choinki. Brzozy już mam posadzone, mam dwa małe dąbki i jedną lipkę, (bo to symbole moich wnuków)kilka drzew i krzewów owocowych, a w planach jeszcze dziką róże której płatki są na konfiturę, i czarny zdrowy bez. Ech sadziłabym dużo, ale jeszcze muszę mieć miejsce na kwiaty. Najbardziej potrzeba mi teraz trochę kamieni i cegły na dróżkę od furtki do domku, ponieważ nie stać mnie na bruk, a taka kamienno-ceglana ścieżka bedzie się lepiej komponować. Tylko gdzie to dostać. w moim regionie nie ma kamieni ani polnych ani innych. Jeszcze muszę pergolę na winogron zrobić i to własnoręcznie. Ale już nie bedę zanudzać, bo chyba wszyscy mają swoje problemy. pozdrawiam serdecznie buziaki!
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 23:41, 14 sty 2014

Do góry
jotka napisał(a)
To ja wracam do siebie i do łóżeczka coby mnie w trasie nie zasypało Do nastepnego spotkania dziewczyny

a w łóżeczku cieplusio, milusio
stawiam ci przy łóżeczku sympatycznych wartowników

miłych snów Jolu
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 23:31, 14 sty 2014

Do góry
Witaj Haniu!....masz jakieś wieści od wiosny? Ja mieszkam na wschodzie, a wiosna przychodzi od zachodu, dlatego pytam. U mnie w ogródku tragedia. Tulipany, hiacynty i narcyze są już nad ziemią, jutro dodatkowo przykryję je liśćmi, ale nie wiem czy to pomoże.

tak było w ubiegłym roku

Przedogródek piękny jak maj 23:26, 14 sty 2014

Do góry
Skula napisał(a)
pokaże jeśli pozwolisz kilka propozycji i kompozycji zaproponowanych dla mnie przez forumowiczów

może Tobie w czymś pomogą ?

1. - np. grusza "Chanticleer" lub klon polny "Postelense", glediczję "Sunburst", robinię "Frisia" (mają małe wymagania wodne i glebowe).
nr 2 może być albo kosówkami (wersja sucholubna i zimozielona), albo płożacymi świerkami (wersja wilgociolubna)
nr 6 może być małą tawułą japońską (np. Magic carpet) lub berberysem ("Sunsation", "Bogozam"). Ale może też być żółtym okrywowym jałowcem.
nr 4 to trawa ozdobna
nr 6 może być albo czerwonolistnym berberysem, albo małą przycinaną odmiana pęcherznicy, albo krzewuszką o czerwonych liściach.
nr 3 to jakiś szerokokolumnowy iglaki (np. jalowiec chiński "Stricta")
nr 7 ma być świąteczną choinką. Może byc świerk kłujący (np. Marigold), świerk Brewera, swierk chiński

lub

1 wiśnia umbrakulifera
2 żurawka o zółtych liściach np.Lime Marmalade
6 żurawka Root Beer , liście bordowe
5 hortensja Line light
4 trawa
7 świerk serbski

lub jeszcze inaczej propozycja Nieszki

1. śliwa wiśniowa
2. Swierk Maigold lub serbski Nana
3. Bukszpan
4. Miskant
5. Żurawki

i propozycja kaisog1

chyba najbardziej przemawia do mnie ostatnia propozycja
Pszczelarnia 23:20, 14 sty 2014

Do góry
Alino, specjalnie dla Ciebie z podziękowaniem. Wypiaskowana, wymalowana podkładem a na wierzch kolor docelowy (grafit) + blat dębowy (ale zdjęcia nie mam).

Pszczelarnia 23:17, 14 sty 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Na razie jest tak. Wyściółkowałam suchymi liśćmi, ograbiłam też sąsiada z liści (tymi już zgrabiałymi rękoma), pozbierałam chrust z drzew po jego stronie dróżki (powstało mieszkanie dla jeży) - gruba pierzyna i muszą trwać do wiosny czekając na wiosenne pierwsze cięcie. Ale już było ciemno, więc kolejne zdjęcia CDN.
I oczywiście przechodziła sąsiadka i nie mogła pojąć. Zeszło nam pół godzinki na miłej rozmowie. Więc sam pożytek z pracy w ogrodzie: ruch na powietrzu od rana do wieczora, kontakt z sąsiadem dalszym, pożytek dla sąsiada bliższego (wygrabione, uprzątnięte), korzyść ogólna dla ogrodu. Jednak na efekty tej pracy przyjdzie poczekać i dołożyć starań z podlewaniem i cięciem.

Ewa ani się spostrzeżesz zajęta dbaniem o sadzonki grabowe jak one szybko urosną i będą cieszyć oczy
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:16, 14 sty 2014

Do góry

banana ciąg dalszy ...od suszenia już mi zęby urosły ...to banan na widoczki twoje .
Ogród w budowie - nieustającej 23:14, 14 sty 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)

Róży alba "Maxima" nie mam, ale będę miała, bo świetnie mi będzie pasować do nowej alei róż. Już ją widziałam u Vity, miód malina.

Z kolekcją różanych kobiet idzie średnio, bo jednak wybieram róże które mi się podobają, niekoniecznie ze względu na nazwę.
Podam spis chciejstw, co do niektórych nie wiem jeszcze gdzie posadzę i nawet nie wiem gdzie je kupię.

Pierre de Ronsard,
Felicite Perpetue - od niej pochodzi White Little Pet, u nas nie do dostania, ale bardzo podobna,
Charles de Mills
Tuskany Superb
Variegata di Bologna - do serii pasiastych, przemarzła mi przedubiegłej złej zimy.
Henry Martin
Mme Louis Leveque
Blush Damask
Damasceńska Tigrinipetala, czyli po prostu Kazanłik - ta od bułgarskich perfum,
Giardinia
Gartentraum.

Jak widać z tego zestawu damskie są tylko dwie róże. Tak w ogóle to mam dopiero pięć takich.
Tak w ogóle jak ktoś ma zdjęcia wymienionych przeze mnie tutaj róż, to niech mi zrobi prezent i wstawi tutaj zdjęcia.

Uff chyba mam już dość róż /na dziś/, dzisiaj w podróży przez 2 godziny przeglądałam ofertę z różami i większość tych była więc nazwy jeszcze pamiętam a teraz ponownie przejrzałam Twoją listę.
Imponująca trzeba przyznać i fajnie masz, że już masz taką listę
Moja dopiero się formuje bo nie mogę się zdecydować a na razie mam 2 pozycje
Grace i Veilchenblau a z widzianych w czerwcu chciałabym bardzo the Catherine rosa ale nigdzie w sprzedaży wysylkowej nie spotkałam

Z Twojej listy mam Tuscany - dopiero był jeden sezon więc na razie wielkiego kwitnienia nie było , a pojedyncze kwiatki miały niezwykły kolor - czekam na kolejny sezon bo już musi być lepiej

Przedogródek piękny jak maj 23:11, 14 sty 2014

Do góry

długość płotu to 20 m szerokość rabaty od 1m do maksymalnie 3m a reszta trawnik
Przedogródek piękny jak maj 23:08, 14 sty 2014

Do góry
Witaj Skula dziękuję za Twoje propozycje na pewno będą dla mnie inspiracją.

Tak to prawda nie mamy jeszcze ani podjazdu ani ścieżek i nie wiem kiedy będziemy mieli. Chciałabym trochę zagospodorować tą przestrzeń przed domem, nie wiem czy jest sens bo później będziemy je robić to trochę odwrotna kolejność ale męczy mnie ten bałagan ,chaos.

Na pewno chcę choć na początek mieć jakiś projekt, plan. Ogrodu jako takiego nie mamy z tyłu domu parę drzew owocowych i na razie parking.Jest jeszcze miejsce jedno przed domem do zagospodarowania, trzeba zrobić trawnik i jakąś ładną rabatę. No i odwieczny dylemat żeby ogród był sliczny lecz niezbyt wymagający jeśli chodzi o czas pracy w nim.

W ogródku Ani 23:05, 14 sty 2014

Do góry
annawu napisał(a)

ponawiam fotki, żeby Ania zobaczyła co kryja Twoje szklarnie
W cieniu - zacieniona 23:01, 14 sty 2014

Do góry
Ciemierniki na działce nie zakwitły...ale w domu cieszą oczy...
ogrodoweimpresjejolki 22:57, 14 sty 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Róże mają obłędnie zdorwe ulistnienie. Jotko, bardzo lubię Twoją obecność na Forum. Ja się rozpromieniam nawet w najgorsze dni po Twoich wpisach.

Bo to są róże sadzone już z wiedzą zdobytą na Ogrodowisku

Chciałabym, żeby moja róża Twist też takie miała, ale chyba nie za dobre miejsce dla niej wybrałam Marek będzie musiał ja przesadzić... pomyślę gdzie ...

Wzajemnie Ewo, Ciebie tez świetnie się czyta im ogląda Dzień zaczynam od łyżki miodu i zgadnij o kim wtedy pomyślę ???
ogrodoweimpresjejolki 22:41, 14 sty 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Dokładnie, będą młode

: czy wszystkie czosnki takie ... no słowa brakuje na ich mnożenie ? bo i wiekszą rodziną karatawskiego bym była zainteresowana

ogrodoweimpresjejolki 22:37, 14 sty 2014

Do góry
Mira, to jest pergola specjalnie zrobiona przez Marka dla róż pnących osłania taras od reszty ogrodu. Siedząc na tarasie mamy aromatoterapię

U stóp róż wsadzone lawendy

W przyszłym roku powinien być niezły efekt jak się lawenda rozrośnie, bo róże jak widać dały już swój popis
ogrodoweimpresjejolki 22:31, 14 sty 2014

Do góry
jotka napisał(a)

Gabrysiu, moje suche kwiatostany czosnków zdobiły wazony jesienią. Potem przyszedł czas ozdób świątecznych i pożegnałam się z nimi, bo nie mam gdzie przechowywać ...

Z nasionek, to nie pomyślałam. Ty potrzebujesz dużo na swój ogród wkoło domu, a ja tylko kilka dla urozmaicenia, to wole kupić niż bawić w eksperymenty. Sieje jednoroczne i warzywka , to mi wystarczy. Z wieloletnich był tylko powojnik mandżurski, który o dziwo w 3 egz, jest na działce i jeden z nich kwitł nawet w tym roku

Jola przy tej pergoli jakaś róża rośnie jaka?
Rododendronowy ogród II. 22:26, 14 sty 2014

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Bożenko u Ciebie to jak ekspres normalnie Gratuluję, eeeeeee 3 czy 4 tysiąca?

Trzy tysiące zapisane , zaczynamy czwarty. Spory tom już tego jest. Dzięki Gosiu , zaraz zajrzę zobaczyc jak Kubuś.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:21, 14 sty 2014

Do góry
an_tre napisał(a)

Aniu, co za gama kolorów mieczyków, kiedyś też sadziłam te cebulki, nawet sporą liczbę

Rododendronowy ogród II. 22:18, 14 sty 2014

Do góry
Bożenko u Ciebie to jak ekspres normalnie Gratuluję, eeeeeee 3 czy 4 tysiąca?

Rododendronowy ogród II. 22:12, 14 sty 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Przegapiłam 2000 ale już sie poprawiam
Tyle stron i to w kolejnym wątku - to nie byle co, miło tu u ciebie i ciekawie skoro tylu forumowiczów lubi tu zaglądaći pisać. Samych miłych i życzliwych osób wokół ciebie Bogdziu życzę ci i tu na forum i w realnym świecie też.

Małgosiu dziekuję i liczę na spotkania z tymi osobami już od wczesnej wiosny. Piekne hortusie, dzięki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies