Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pachnący różami, malowany bylinami 15:13, 22 lip 2022

Do góry
Nowa siewka

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:12, 22 lip 2022

Do góry
Energii życiowej starcza mi jedynie na kiszenie ogórków, robienie warzywno-owocowych koktajli i koszenie trawnika co 8 dni. Pojawiają się jakieś chwasty, ale póki co, nie interweniuję. Czekam na bardziej ludzkie temperatury. Teraz trudno nawet pozwisać na tarasowym hamaczku. Nie pomaga nawet to, że jest tam cień.
Klonowe dzieci (klon Ginnala) poczerwieniały. Sporo tego potomstwa znajduję potem przy okazji pielenia.

Rośliny w moim ogrodzie zaczynały czuć jesień zwykle w sierpniu. Świdośliwa chyba o tym nie wie.

Doświadczona możliwościami reprodukcyjnymi przegorzanów, już trzymam w gotowości sekator. Trzeba być bardzo czujnym, bo te śliczne niebieskie główki mnożą się bez pojęcia.

I takie tamy.

Miłego weekendu!
Pachnący różami, malowany bylinami 15:09, 22 lip 2022

Do góry

April podbija las... 15:01, 22 lip 2022

Do góry
Lato upływa tak szybko, więc wrzucam kilka ujęć dla upamiętnienia mijających chwil

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:58, 22 lip 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Haniu Z cicha pęk i taki debiut! HIT! Filmik obejrzałam z ogromną przyjemnością, bujność i obfitość zachwycające, miło było zobaczyć przemykającą z kosiarką twórczynię ogrodu Pomyślałam, że kolejne filmiki również znalazłyby miłośników
Wzorowy sad, warzywnik, bardzo mi się podoba Twoja filozofia związana z priorytetami w ogrodzie.
Kwitnienie zapewnia bogactwo wrażeń. Zachwyca mnie przetacznik Marietta w połączeniu z jarzmianką. Rozanne faktycznie nic sobie nie robi z sąsiedztwa, rośnie jak szalony.
Wyobrażam sobie, że masz wreszcie trochę spokojniejszy czas i możesz do woli napawać się widokiem podjadając pasztet z cukinii

Wróciłaś? Miło, że zajrzałaś.
Pasztetu z cukinii jeszcze nie było.
Ten przetacznik jest uroczy. Cieszy się wielkim wzięciem wśród bzyków.

Nie sposób go pominąć przy omiataniu wzrokiem rabaty.

Ten zwykły przetacznik w porównaniu z nim to jakaś siódma woda po kisielu.

Bodziszek Rozanne musze trochę przyciąć. Okropny łazęga z niego.
Pachnący różami, malowany bylinami 14:54, 22 lip 2022

Do góry

Odrobina dzisiejszego dnia

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:48, 22 lip 2022

Do góry
Magara napisał(a)
Ufff, internet dziś u mnie łaskawy - obejrzałam, zasubskrybowałam, to umiem zrobić
Haniu, ogród "żywy", "w ruchu" - jeszcze fajniejszy niż na zdjęciach O koszącej nie wspomnę

Pacholę roztaczało przede mną wizje nowych ujęć kręconych ze statywu. To był jego debiut reżysersko-operatorski. Zawsze to jakieś urozmaicenie w oglądzie.

tulucy napisał(a)

Skłonność podzielam. Też zdarza mi się słyszeć "A gdzie ty tak pędzisz?"
U mnie to przeskoczyło z mojej babci. A ona się śmiała, że to efekt prowadzania krów w dzieciństwie. Co i mnie się często zdarzało. Fakt, trzeba za nimi nadążyć, a bydlęta szybkie na pastwisko rano, na udój wieczorem. Na udój to i ja byłam szybka. Nic nie smakowało tak dobrze jak to ciepłe mleko z pianką. Przepraszam tych, którym od tego robi się niedobrze

Też pasłam krowy w dzieciństwie i pamiętam, że robiliśmy wyścigi krów. Metą było podwórko. Strasznie nas za to opieprzali. Krowy chyba wolały niespieszny powrót.

nyna76 napisał(a)
Ech ... niedobrze to się robi od sklepowego pasteryzowanego ... To z pianką pite na progu obory najlepsze. Zdarzyło mi się to w dzieciństwie klkakrotnie i wspominam miło

Pijałam mleko prosto od krowy, ale ono jest bardzo tłuste. Teraz używam mleka głównie do kawy. Moje kubki smakowe nie odczuwają wstrętu przed tym z kartonu.

Monia81 napisał(a)
Filmik obejrzałam, super to wszystko wygląda no i Ciebie Haniu zobaczyć to bardzo miło

Cieszę się, że filmik się spodobał. Na żywo zawsze jest inaczej niż na zdjęciach. Mam spory problem z oddaniem na zdjęciach uroku niektórych roślin. Zdjęcia są dobre do uchwycenia detali. Szersze plany to zawsze tylko urywek z większej całości.

To zestawienie na żywo przyciąga jak magnes, a na zdjęciu wygląda tak sobie.

Mazurskie klimaty Małgorzaty 14:40, 22 lip 2022

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
Ufff-trawka skoszona to teraz króciutki spacer.

Małgorzato, ależ masz wypieszczony ogród, podziwiam, dla mnie wzór niedościgły.
Śliczne kicie, dobrze, że Twoje, więc bezpieczne, ogólnie jednak wolę sterylizację, niż podrzucane maleństwa, bo nadal się to dość często niestety zdarza.
Piękne ozdoby, masz świetne pomysły.
Ogród Basi i Romka 14:33, 22 lip 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
U nas o o 4 rano była burza, nie duża, z małym deszczem, mała burza, mały deszcz, duży strach kogoś takiego

Śliczna. Nasza też bardzo boi się burzy.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:31, 22 lip 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Motyle kochają jeżówki

Uwielbiam motyle i inne bzyczące uwijające się na kwiatach.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:28, 22 lip 2022

Do góry
W lipcowym numerze GW podano listę 10 najbardziej miododajnych bylin. Kryteriów wyboru było kilka, m.in. długość kwitnienia oraz ilość i rodzaj odwiedzających owadów. W czołówce znalazł się bodziszek Rozanne. Była tam też kaliminta. Ostatnio sadziła ją u siebie Mrokasia.

Na liście była też werbena patagońska.

Cieszę się, że te rośliny mam u siebie.
Róże są atrakcyjne tylko dla oczu ogrodnika. Niektóre zaczynają kwitnąć ponownie.
Rose de Resht

Rozarium Uetersen

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:15, 22 lip 2022

Do góry
Ostatnie dni wyprały mnie z resztek energii życiowej. To już nie na moje zdrowie pałętać się na zewnątrz przy temperaturze dobijającej 40 stopni. Palące słońce utrudnia nawet zrobienie dokumentacji fotograficznej.
Ptaki objadły owoce morwy i czerwonej porzeczki oraz czerwieniejące owoce derenia jadalnego. Codziennie uzupełniam im poidełka, ale widać mają ochotę na więcej wilgoci.
Nieliczne ogrodowe byliny też cieszą się wzięciem. Do wnętrza kwiatów ketmii syryjskiej pcha się mnóstwo trzmieli.

Kolczaste kwiatuszki niektórych bylin mają niesłychaną moc wabienia bzyków. Że też one się na nich nie pokłują.

Mirkowy ogród (początki) 14:13, 22 lip 2022

Do góry
Alija napisał(a)

Mirko, pięknie wszystko kwitnie, ale gaury to Ci zazdroszczę (tak pozytywnie oczywiście), wspaniale Ci rośnie.

Dzięki Alicja
Gaura jest fajna bardzo lubię te jej drobniutkie kwiatuszki no i za to że
długo kwitnie

Dla ciebie Kosmosy które też lubię za zwiewność
Mirkowy ogród (początki) 14:09, 22 lip 2022

Do góry
Justyna to moje tegoroczne siewki Gaury . Za długo czekałam z przesadzeniem i nie wszystkie się przyjęły z tylu widać tę co się nie przyjęła i to taka największa siewka. Przycięłam ją może ruszy.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:06, 22 lip 2022

Do góry
Motyle kochają jeżówki

Ogród Basi i Romka 14:05, 22 lip 2022

Do góry
U nas o o 4 rano była burza, nie duża, z małym deszczem, mała burza, mały deszcz, duży strach kogoś takiego

Mazurskie klimaty Małgorzaty 13:52, 22 lip 2022

Do góry

Oj Orszulko miła,przez ten jako tako wyglądający ogród prawie od świtu do nocy z nigo nie wyłażę.
Dekoracje,aranżacje ogrodowe,-ot totalny świr ze mnie w tym temacie.

mam też żywe dekoracje....

Świetne dekoracje na O. człowiek się zachłyśnie i potem są efekty tego w realu, podoba mi się
Rozumiem ból dbania o wszystko, mnie już same kanty wykańczają, a o cięciu, sadzeniu, plewieniunie nie wspomnę pracuję więc nad stworzeniem buszu doskonałego żeby przynajmniej mniej plewić.

Blaski i cienie nowego życia 13:32, 22 lip 2022

Do góry
Żeby było ładnie to najpierw musi być roboczo-też tak uzdatniam trudne kawałki ogrodu,kartony potem wszelkie zielsko czasami nawóz z kurnika jak sucho to podlewam i tak leżakuje cały sezon.
Co zaplanowałaś na tak długim kawałku?

Tył:
Długie białe donice- szpaler z pęcherznicy kalinolistnej

Środek:
Białe wiaderka- jarząby 3szt
Brązowe doniczki- śmiałek darniowy
Zielone donice- hortensje

Przód:
Róże pomarańczowe przed śmiałkami
trojeść bulwiasta ze stipą ( zgapię od Madzi)
Sesseleria , kuklik pomarańczowy

Ogród długi 12:51, 22 lip 2022

Do góry
Joann napisał(a)

Joann, Twój trawnik "po zabiegu" ma się lepiej niż mój bez niego. Zieleń widać z daleka Świetnie masz! Lawenda szałowa. Jeżówka Albą bardzo ciekawa. Super efekt robi Ice Dance przed murkiem. Trzymam kciuki za kolejne pomysły
Lilie - Lilium 12:48, 22 lip 2022

Do góry

22 lipca

Początek lipca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies