Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:20, 01 mar 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Po przeczytaniu jeszcze raz artykułów o pielęgnacji trawnika mam parę pytań:
1. Zamierzam wykonać wertykulację trawnika, czy konieczna jest też aeracja, czy wertykulacja wystarczająco napowietrzy trawnik?
2. czy po wertykulacji konieczne jest grabienie trawnika? Mam ładnych parę arów trawnika i zajęłoby to mnóstwo czasu... A jeśli trzeba grabić to może jest jakiś inny sposób, jakieś mechaniczne urządzenie grabiące ?
3. po wertykulacji powinno się wykonać piaskowanie; u mnie jest gleba gliniasta, ale spodem, na głębokości korzenienia się trawnika jest nawieziona dobra ziemia; czy w takiej sytuacji piaskowanie jest konieczne, czy odpuścić?
4. Czy po wertykulacji i ewentualnym piaskowaniu, tego samego dnia można wykonywać następne zabiegi: posypać ziemią trawnikową i nasionami na dosiewki oraz nawożenie? Czy któryś z nich wykonać w innym terminie?
5. Kiedy przeprowadzić pierwsze koszenie: przed czy po wertykulacji i w jakim odstępie czasu?

Przepraszam, jeśli komuś moje pytania wydadzą się naiwne, uczę się

1. Albo jedno, albo drugie i niezbyt głęboko wg ostatniego szkolenia o trawnikach
2. Grabienie jest konieczne, są wertykulatory z koszem ale nic nie zastąpi ręcznego
3. Można odpuścic
4. Można tego samego dnia, potem woda jak sucho bo nawóz trzeba rozpuścić
5. Po zimie skoś krótko przed wertykulacją
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:16, 01 mar 2012

Do góry
Dosyłam jeszcze nasz artykuł
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/169-regeneracja-trawnika-po-zimie
Pakowanie prezentów, inspiracje, tutoriale 21:13, 01 mar 2012

Do góry
Ze strusia?
A jakie są Wasze pomysły? 20:25, 01 mar 2012

Do góry
Wiesz hm bardziej podoba mi się ogrod Dominiki, Szefowej i jeden z projektów gardenarium ten z brzozami i hostami. Niestety pisze z telefonu u nie umiem wkleic linku
Domki dla pożytecznych owadów 20:25, 01 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W Anglii już dzieciom pokazuje się, jak wspomagać ogród naturalnymi metodami. W jednym z ogrodów pokazowych, urządzono dla dzieci konkurs i powstało sporo domków w dziecięcych ogródkach.

I mnie ten ogródek spodobał się najbardziej.
A widok wiszącego prania był powalający.

Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 17:17, 01 mar 2012

Do góry
bietka to samo mi powiedziała pani w zaprzyjaźnionym sklepie ogrodniczym- wziełam ze sobą jednego liścia i panie oglądając go dokładnie stweirdziły, że wygląda im to na tarcznika właśnie. Kupiłam jakieś cudo do opryskania i będzie wieczorem pan mąż pryskał- zobaczymy czy pomoże?

justi zapraszam do mnie i lecę poszukać ogrodu Syli

Gardenarium wracając jeszcze do Twojej wypowiedzi to przyglądnęłam się dzisiaj krytycznie mojej skarpie i masz rację- dodam tam trzmielin- ale tych srebrnych- jakoś bardziej mi się podobają i fajnie zadarniają.

Na razie dokupuję kwiatki domowe. Wczoraj zamieszkała u mnie malutka gardenia- nie wiem czy poradzę sobie z jej uprawą a jest takaaaa śliczna!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:30, 01 mar 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
hahahha żyje i nie zemdlałam... jeszcze. Nie doczytaliście (?) że projekt miałbyć wysłany wczoraj, czyli dzisiaj powinien być

Aniu, mój projekt poszedł wczoraj, dziś będzie na pewno, a zaraz wyślę mailem wersję elektroniczną
Wyobraźcie sobie, ze tu nic nie ma... 10:29, 01 mar 2012

Do góry

Jak się patrzy z tej strony to jest zupełnie poprawnie, tylko zamiast tego drzewka (lilaka?) potrzebujesz coś bardziej masywnego - na pniu wysokim najlepiej dużego cisa - kula na pniu lub wiśnia Umbraculifera.
Dosadzić dwie-trzy wielkie kule i będzie dobrze.

A inna propozycja na tę wąską rabatkę to potrójny żywopłot z dwóch kolorów bukszpanu jakoś się przeplatający w formie żywopłotu węzłowego, zaplatający, Pewnie bym coś wymyśliła na poczekaniu
Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:11, 29 lut 2012

Do góry
O kamelii poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1180-kamelia-camellia
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 20:10, 29 lut 2012

Do góry
Nie przebrnęłam do końca jednak, jak zobaczyłam co tam rośnie. Mnie zniechęca taka różnorodność gatunków i już nie umiem doradzić. Pięciorniki od razu bym wyrzuciła.

Chyba trzeba pisać mniej pytań naraz.

cyt. Wszelkie rozchodniki, jałowce płożące, irgi, wierzby japońskie, kosówki, pięciorniki, goździki, floksy,szałwia omszona, kocimiętka, jaśminki, trzmieliny,sosenka, jodła balsamiczna, macierzanka w dużej ilości (najszybciej zarasta). lawenda itd. A na szczycie skarpy mam kącik ziołowy gdzie rosły: mięta, melisa, tymianek, oregano, rozmaryn, szałwia i dużo lawendy.

Zostaw dużo lawendy, kosówki, irgi, kocimiętkę, jodłę, a dalej nie wiem, dosadź trzmieliny żółtej, formy kuliste i formy pienne.

Planik dobrze wygląda.
Nadzieja na spełnienie marzeń 19:57, 29 lut 2012

Do góry
butterfly napisał(a)
Kochani ratujcie

Plan prawie w całości już naniosłam na kratki i zaczęłam niektóre roślinki wyliczać - ile będę potrzebowała. I się załamałam bo liczby wychodza ogromniaste !!! Wiem, że nie tylko mnie ten problem dotyczy...

mam pytanie - jak bardzo można zaoszczedzic, w jakiej max odległości sadzić aby nie wyglądało to "brzydko" i ale też w miare szybko (powiedzmy w 1-2 sezony) się zagęściło.

Głównie chodzi mi o żurawki, bukszpaniki na żywopłoty, cisy.

Czy wyliczając ilość roślin - przykładowo żurawka 12szt na 1mkw do jakiej liczby max mogę obniżyć.

Wyliczałam 10 szt na 1 m i liczby wyszły kosmiczne... !

Żurawki co 3-40 cm, najlepiej jest z trzmielinami bo można je sadzić co drugą a w te miejsca wolne zrobić sadzonki z uciętych ładnych okazów.
Niestety cisów nie da się oszukać i będzie brzydko wyglądało za rzadko.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:54, 29 lut 2012

Do góry
Ale kwitnące? czy wyłażące?
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 19:48, 29 lut 2012

Do góry
Zobaczyłam w bukszpanowym krokusiki, ale stały w wodzie, może jutro wsiąknie.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 19:46, 29 lut 2012

Do góry
Trudno tutaj polecić bo jest sporo roślin, okrywowe trzeba by było rejonizować, zestawiać.
Polecam pachysandrę, trzmielinę Fortunego, wrzośce i wrzosy, irgi niskie płożące (Major).
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 19:45, 29 lut 2012

Do góry
Kora powinna być wilgotna i wtedy jej nie wywiewa. Na włókninie faktycznie jest sucha i może tak być.

Ja się nie spotkałam z wywiewaniem kory.
Tulipan - Tulipa 19:43, 29 lut 2012

Do góry

Tulipan - Tulipa 19:42, 29 lut 2012

Do góry

Tulipan - Tulipa 19:40, 29 lut 2012

Do góry

Tulipan - Tulipa 19:39, 29 lut 2012

Do góry

Tulipan - Tulipa 19:38, 29 lut 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies