Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:49, 24 lut 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dziś nie posiedzę na forum... ale na szybko pokażę....
Werbena najlepiej sie ukorzenia z przyciętych młodych przyrostów.. mam jedną wykopaną do donicy . i to co mi wypuści pędy to przycinam i wrzucam do wody...
Przycięłam takie bardziej zdrewniałe pędy to tylko kilka sie ukorzeniło.. ale niestety trzymane za długo w wodzie zdechły.....
A te pasuje już do ziemi, bo też zdechną... ale werbenę jak widać najłatwiej z uciętych zielonych przyrostów rozmnażać

Madzia zapraszam Mogą być Twoje

Muszę zrozumieć, jak to robić.

Agapanty od Ciebie puszczaja liście zdrowe, piękne. Moje jeszcze śpią. Muszę je zachęcić do rywalizacji.
Ogrodowe zacisze 10:44, 24 lut 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Ja też wysiałam werbenkę, czekam na wschody, jeszcze nic u mnie nie widać, codziennie spryskuję ziemię, dzisiaj podleję po ziemia się już jakby trochę ubiła, jakby osiadła, na tyle, że nasionka mi nie wypłyną

ale te leżaczki kuszą

pozdrawiam Marysiu

Czekam już 3 tygodnie na werbenę i nic. Dzisiaj kupiłam na allegro jeszcze jedno opakowanie, tym razem oryginalne (przedtem miałam od kogoś z ogródka). Zwątpiłam, czy jeszcze wykiełkują. Ale jest jeszcze luty, więc jest czas na kolejny eksperyment. Może tym razem się uda.
A leżaczki wolne
Ogród w cieniu brzozy 10:35, 24 lut 2014

Do góry
Ewo, podpory były zamawiane u kowala, kosztowały ok. 50zł, tak chyba z 5lat temu, w tamtym roku kupowałam w sklepie ogrodniczym niższe tak ok. 1,2m za ok. 80zł. z rurek metalowych malowanych proszkowo. Firma miała też inne rzeczy w ofercie. Jak Cię to interesuje mogę sprawdzić nazwę producenta w tym sklepie jak tam będę.

Agnieszko, witam Cię, miłe rzeczy wypisujesz, ale to samo mogę napisać o Twoim kwadratowym ogrodzie, a czytałam, że wprowadzasz tam jeszcze coraz więcej moich ukochanych róż. Macham z drugiej strony Krakowa.
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:33, 24 lut 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Wiele razy ciężko chorowałam przez te kilka miesięcy..... lista chciejstw ciągle rośnie.. na liście jeszcze obiela.. choroba od Rysia się przeniosła....
Zaraziłam się też różami.. jest kilka specjalistek…… zainfekowały mnie doszczętnie.. trzeba było powiększyć kolekcję…

Anek, nazwij proszę te róże. Zwłaszcza tę czerwoną z żółtym pyłkiem.

Pozdrawiamy w gromadzie również.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 10:27, 24 lut 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Na mydlanej przed

i po

Tutaj tez beda zmiany, chyba latem

A tu przed cieciem na trawiastej, po nie mam fotki, wcielo

I przy ulu po cieciu hortek i kosaccow

Boćku a jakie horti tak wyciapałaś? pozdrówka szkoda tych pszczółek
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:20, 24 lut 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka

Ogród w cieniu brzozy 10:13, 24 lut 2014

Do góry
Aganiu, Ty pewnie teraz na stoku - Parade również kupiłam w Obi, chwilę na nią polowałam, ona chyba nie jest w ich ofercie co rok.
Trawkę zgadłaś, a kulki na zdjęciu są z ciska Repandens i Hilli, mam więcej, teraz głównie już kupuję Repandens - ładniej się zagęszcza. Próbuję też uformować na nóżce, ale to z baccata i Hicksii. To idzie jednak znacznie wolniej.

Aniu - Mathildis, witam Cię u mnie, dla Ciebie Red Eden.
Zakochana w ogrodach 10:02, 24 lut 2014

Do góry

Wizualizacja str.28 z wierzbą.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:30, 24 lut 2014

Do góry
i kolejna porcja info odnośnie nawozów dla Rh od Bogdzi
Bogdzia napisał(a)

Nigdy nie grałam w żadne gry , ja uważam że na szczęście w życiu nie ma co liczyc i liczę tylko na siebie. Nawozy moje ulubione pokażę na zdjęciach ale każde inne przeznaczone dla rh sa też dobre.

Ogród w Puszczykowie 09:28, 24 lut 2014

Do góry
Fajnie widać jak wstające słońce rozmraża szron na trawie. Tam gdzie zacienione miejsca, trawa jeszcze pokryta mrozem

Po oświetleniu promieniami słońca rozmraża się "w oczach"
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:24, 24 lut 2014

Do góry
zapożyczone z wątku Bogdzi cobym miała ściągawkę pod ręką

Bogdzia napisał(a)
Obiecałam Alisonkowi dzis zdjęcia . Chodzi o opryski wykonywane na roślinach które po zimie sa żółte albo wogóle kiepsko wyglądają. Więc ja opryskuję głównie mieszanka dwóch nawozów jak widac na zdjęciu są to Florowit taki ogólnego stosowania i Florowit dla iglaków który jest nawozem kwaśnym . Rozpuszczamy w wodzie robiąc nieco słabszy roztwór niż pisze na opakowaniu. Poniewaz stosujemy dwa nawozy to też zmiejszamy odpowiednio ilosc ja daję więcej florowitu z tego duzego baniaka a mało z mniejszej butelki. Zamiast nawozu do iglaków można dodac kilka kropli soku z grapeifrutta lub cytryny

Można zamiast tych mieszanek z pierwszego zdjęcia zastosowac nawóz dolistny do rh (na zdjęciu po lwej stronie) , mozna też dodac i jest to wskazane troche żelaza ( po prawej stronie zdjecia)

Opryskujemy krzaki co kilka dni 4-5 az do momentu gdy liście bedą bardziej zielone.
Uwaga: takie opryski robimy tylko po zimie , absolutnie nie na nowe młode listki.
Ogród w Puszczykowie 09:24, 24 lut 2014

Do góry
Efekty sobotnio-niedzielnych prac:
Przekopane resztki gorczycy, sianej jesienią i trawy, którą ściólkowałam rabaty

pod brzózkami

wokół oczka (a raczej niecki przyszłego oczka )

i w przedogródku
Udało mi się też odszklić szklarnię, którą zdemolował nieco grudniowy huragan Ksawery. Niestety razem z szybkami była zbyt ciężka, żeby przestawić ją na miejsce
Ogród Janiny 09:24, 24 lut 2014

Do góry
U mnie nadal wiosennie ale jeszcze nic nie odkrywam bo jeszcze pogoda może być zimowa . Przycięłam tylko milin bo jego zawsze przycinam jak się robi ciepło . Z sianiem czekam do koca lutego a resztę nasionek posieję w szklarni w marcu .. W ogrodzie pomału kwiaty się budzą z zimowego snu ..

chryzantemy zaczynają ładnie się rozkrzewiać ..

malwy też już pokazują swoje zielone listki ..

nawet lwia paszcza przetrwała ..

kiścień i Rh też ładnie wyglądają po zimie ..

juki ,ciekawe czy wreszcie pokarzą swoje kwity

miecznica biała , przez zimę ma mieć zielone liście i jak na razie ma ..

żurawki przykryte świerczyną ładnie wyglądają

Rododendronowy ogród II. 09:23, 24 lut 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
a w lotto grasz? może warto zatem ja się smiałam wczoraj do dziewczyn że w zasadzie nic nie ryzykują,albo się przyjmie albo nie.
Wiem że pisałaś ale ja mam sklerozę, jaki nawóż granulowy stosujesz do rh?

Nigdy nie grałam w żadne gry , ja uważam że na szczęście w życiu nie ma co liczyc i liczę tylko na siebie. Nawozy moje ulubione pokażę na zdjęciach ale każde inne przeznaczone dla rh sa też dobre.

Rododendronowy ogród II. 09:22, 24 lut 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Obiecałam Alisonkowi dzis zdjęcia . Chodzi o opryski wykonywane na roślinach które po zimie sa żółte albo wogóle kiepsko wyglądają. Więc ja opryskuję głównie mieszanka dwóch nawozów jak widac na zdjęciu są to Florowit taki ogólnego stosowania i Florowit dla iglaków który jest nawozem kwaśnym . Rozpuszczamy w wodzie robiąc nieco słabszy roztwór niż pisze na opakowaniu. Poniewaz stosujemy dwa nawozy to też zmiejszamy odpowiednio ilosc ja daję więcej florowitu z tego duzego baniaka a mało z mniejszej butelki. Zamiast nawozu do iglaków można dodac kilka kropli soku z grapeifrutta lub cytryny

Można zamiast tych mieszanek z pierwszego zdjęcia zastosowac nawóz dolistny do rh (na zdjęciu po lwej stronie) , mozna też dodac i jest to wskazane troche żelaza ( po prawej stronie zdjecia)

Opryskujemy krzaki co kilka dni 4-5 az do momentu gdy liście bedą bardziej zielone.
Uwaga: takie opryski robimy tylko po zimie , absolutnie nie na nowe młode listki.

Bożenko zabiore to do siebie do wątku, zeby mi nie uciekło swoją drogą nigdy nie widzialamżelaza z florowitu....
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:07, 24 lut 2014

Do góry
lenka napisał(a)

Witam serdecznie w kolejnym przepięknym ogrodzie. Jestem pod ogromnym wrażeniem- wizytówka cudna teraz próbuję od początku prześledzić Twój wątek i pierwsze ŁAŁ to te thuje!!! Czy to są naprawdę te same szmaragdy co na początku Twojego wątku?? Jak Tyś to uczyniła że w dwa lata tak urosły i zgęstniały???

Pozdrawiam serdecznie lecę oglądać dalej....

tak to te same thujki, sama jestem pod ich wrażeniem Co im zrobiłam? nie wiem, może sie wystraszyły, bo im groziłam że jak się nie wezmą w garść to je wywale
a tak poważnie dbałam o nie, dalam im mikroryze (nie wiem czy to pomaga bo zdania są podzielone) dostawały nawóz doglebowo, dolistnie i duuuużo wody
Z czym posadzić tuje 'Smaragd' 08:29, 24 lut 2014

Do góry
Tutaj są opisy iglaków

Metamorfozy "Ustronia pod miedzą" :-) 08:21, 24 lut 2014

Do góry
I jeszcze rzuty z góry

a tu plany- na zielono rabaty, fioletowy żywopłot, brąz- miejsce dla synka zjeżdżalnia i piaskownica oraz brązowy okrag planowana altanka do siedzenia (w drewnie), zielone rabaty bylinowo- kwiatowe, z tyłu warzywnik i ogródek ziolowy i kompostownik- czerwony.

Reszta trawa i rosnące już drzewa i krzewy owocowe.
Wiem malutkie to nasze królestwo, ale nasz, własne, pracą rąk własnych i poświęceń zdobyte.
Plany na rabaty już są, chcę lawendę, powojnik przed altaną, kolorystyka całości- róż, fiolet, purpura, biały, niebieski.
Pomalutku będziemy pracować, wpisy też pewnie będą nieczęste, ale proszę odzywajcie się czasem, doradźcie, wspomożcie, bądźcie Zapraszam!!!
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:18, 24 lut 2014

Do góry
Dziś nie posiedzę na forum... ale na szybko pokażę....
Werbena najlepiej sie ukorzenia z przyciętych młodych przyrostów.. mam jedną wykopaną do donicy . i to co mi wypuści pędy to przycinam i wrzucam do wody...
Przycięłam takie bardziej zdrewniałe pędy to tylko kilka sie ukorzeniło.. ale niestety trzymane za długo w wodzie zdechły.....
A te pasuje już do ziemi, bo też zdechną... ale werbenę jak widać najłatwiej z uciętych zielonych przyrostów rozmnażać

Madzia zapraszam Mogą być Twoje
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 08:10, 24 lut 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Cięcie brabantów

Efekt super.....
I jak ciepło..z krótkim rękawkiem...

Pozdrawiam To mój pierwszy wpis tutaj....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies