Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród do kwadratu 20:21, 03 lut 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Co do różanki... rozplenice będą w jednym z rogów rabaty, ale co z resztą obszaru...

Rabata jest spora: 3 x 6m z trzech stron otoczona trawnikiem. Z czwartej strony - na prawo biegnie dalej - ale tam są inne nasadzenia: cisy kolumnowe i bez czarby Gerda. U góry po lewej te trzy zółtawo-zielone krzaczki to planowane rozplenice.
Róże są posadzone jak narysowano... ale jak by trzeba było coś zmienić to jeszcze mogę je przesadzić... od jesieni jeszcze się dobrze nie ukorzeniły.
Cyfry pod nazwami to docelowa wysokość krzewów.
I nazwy:
Eglantyna, Alan Titchmarsch, Heritage, Spirit of freedom, Rosario, Louise Odier, William.
U góry rabaty prostokąt zaznaczony ołówkiem to planowana ścianka-żywopłot, ale niezbyt wysoki ok 1-1,2m docelowo. Chcę trochę przysłonić warzywnik - byłoby to dobre tło dla róż i chroniło je przed zachodnim wiatrem.

Co wy na to???

Super. Przy róży LO i innych wysokich można dać miskanty, takie delikatne (Grac. albo ten drugi, żeby nie było kwiatostanów).
Przy niższych różach - o jakim efekcie marzysz? Czy stipy nie będą za delikatne/za niskie?
Może udałoby się wsiać w rabatę jednorocznego aminka albo coś baldaszkowego (angelica?).
Albo dla poprawności z przodu można dać carex 'Ice Dance' - będzie spójność stylistyczna z miskantami.

Działka prawie w Borach Tucholskich 20:19, 03 lut 2014

Do góry
Kasia do tej pory rósł w półcieniu i kwitł, teraz przesadzony pod południowa ścianę kwitnie lepiej

swoją działkę/ogródek tak sobie właśnie wymyśliłem żeby to było miejsce dla roślin które chcę oglądać, kłóci się to z kanonami ogrodu -trudno ale poranna kawa w takim otoczeniu bardzo mi smakuje o wieczornym piwku lub szklaneczce zacniejszego trunku już nie wspomnę
koszty związane z oprawą są minimalne same rośliny też po kosztach mini -czasami robię sobie okazyjny prezent

np taki świerk bicolor Howell's Dwarf

Chatka Baby Jagi 20:18, 03 lut 2014

Do góry
A tu przykręcanie nowego-starego deskowania... odnowionego i postarzonego...

( 21.05.2011 )

I trochę majowego ogrodu... ( widać jeszcze bliznę po wykopie na wodę )

I trochę czerwcowego ogrodu...

( 05.06.2011 )

Moja codzienność - ogród Oli 20:13, 03 lut 2014

Do góry
leon60 napisał(a)
Mała Mi nic się nie martw powalczymy razem może coś nam wyjdzie

Dziś prezentacja w szerszym gronie a śniegu jak widać pod dostatkiem...

]

Bociek chyba nie myslal o takim komitecie powitalnym....

Cud natury!
W ogródku Iwony 20:10, 03 lut 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)

Oj posiedziałoby sie nad tą wodą
Pozdrawiam
w Oborze też mogą być ogrody 20:03, 03 lut 2014

Do góry
Alisonek, pomęczyłam się trochę nad tym Twoim miejscem i wpadlo mi takie coś do glowy:
Cały teren zgeometryzowałam, ze wzgledu na te skosy u ciebie. Żółte 3 to miłorzęby Mariken. Bordowe to śliwy wiśniowe, np. Pisardii. Za niłorzębami żywopłot cisowy, korony miłorzebów wystają ponad żywopłotem i przyslaniają sąsiadów. Te niebieskie kwadraciki to "wysepki z lawendą i w środku trzmieliną żółtą na pniu. pozostałe zywopłoty albo z tui Szmaragd, albo z grabu. Różowe plamy pod żywopłotem tujowym to hortensje bukietowe. Jasny fiolet to trawy. Pomarańcz to żurawki. Przeniosłam altanę w inne miejsce, a po przeciwnej stronie zrobiłam dodatkowy placyk na np. plac zabaw wysypany piaskiem lub placyk żwirowy na fontannę widzianą z altanki. Mozna jeszcze dołożyć przed hortensje niższe różaneczniki. Pod orzechem został oddzielony od ogrodu "wybieg' dla kurek. To tyle ode mnie

Ps, W górnym lewym rogu jakieś drzewko płaczące, np. grujecznik japoński "pendula" albo jeszcze coś innego.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:59, 03 lut 2014

Do góry

Witam na Forum. Jest to mój pierwszy post. Trafiłam tutaj i czytam, czytam, zachwycam się oraz szukam odpowiedzi. Wydaje mi sie, ze już coś znalazłam, a potem znowu watpliwości. Chodzi mi o mój przedogródek w formie trójkata. Rosnie tam kilka wysokich sosen i jedno drzewo lisciaste osika, która daje latem cień, gdyż teren ten znajduje się dokładnie od południa i jest suchy (podlewam). Przy płocie mam żywopłot z róży Rugosy i trochę lawendy oraz wrzosowisko małe. Chciałabym to jakoś uporządkować. Wydawało mi sie, że może bukszpan jako wykończenie rabaty, po przeciwprostokątnej ale potem przeczytałam, ze bukszpan nie pasuje do sosen. W bardziej zacienionej części chcę posadzic Rhododendrony, ale co na słonecznej, czy zostac przy wrzosowisku? Przepraszam, ale mam tylko takie zdjęcie. Pod drzewami jest kora, przed drzewami trawnik. Rabata to trójkąt z ramionami płotu.
ogrodoweimpresjejolki 19:51, 03 lut 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
To Eukomis to jest rzadszy podgatunek E. autumnalis subsp. amaryllidifolia syn. E. amaryllidifolia , rozeta liściowa o bardziej horyzontalnym pokroju. Liście owalno-jajowate, dość krótkie.

Wiedziałam kogo zapytać Dzięki za szybka odpowiedź Pobuszuję teraz troszkę po wątkach, żeby odreagować trudny dzionek, a u siebie porządzę pewnie dopiero jutro
Na tymczasem coś "z rękawa" jednak wyciągnęłam

W kamiennym kręgu od początku 19:46, 03 lut 2014

Do góry
Obiecane postępy krzyżykowe...jestem prawia na półmetku

Aneczkowe marzenia 19:44, 03 lut 2014

Do góry
Próbuję Agnieszko sadzić grupami. Różaneczniki i hortensje będą sadzone po 2 lub 3 obok siebie, żurawki dużymi grupami, róże też. Przed berberysami myślałam żeby posadzić róże Bonica, tak jak jest to u Vivy. Miskanty też chciałabym mieć, tylko jeszcze nie wiem gdzie.

A tak wyglądają moje najnowsze zestawienia (widok w sierpniu):

Kwiatowy ogródek Monteverde 19:43, 03 lut 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Aniu cofnełam kilka stronek,... znasz nazwy tych host?

Ptaszek pięknie pozował
Ogród do kwadratu 19:41, 03 lut 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Domi... a ja czekam na pomoc z twojej strony przy podpowiedziach

Marzenko... dzięki że wpadłaś. Fakt jakoś brak inspiracji... nie chcę z dodatkami do róż przesadzić. To ma być różanka z trawiastym dodatkiem. Nie odwrotnie. Szarości... srebrzystości... i róż... mmmmm przepiękne zestawienie
Marzenko, frosted nie chce u mnie rosnąć... mam jedna taką traffkę nn... też pokręconą i śliczną... Jeśli przetrwa zimę to podzielę i pójdzie na różankę.
O tu jest ta trawka, choć w zimowej odsłonie.... może rozpoznasz?

Co wy na to???

Tak wygląda moja frosted curls..... Jedno jest pewne to carex
Kwiatowy ogródek Monteverde 19:30, 03 lut 2014

Do góry
Na czubku gruszy dzisiaj siedziała sobie kosowa chyba? calutkie pól godziny odpoczywała po jedzeniu a potem odleciała
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:30, 03 lut 2014

Do góry
Gratki Agatko
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:23, 03 lut 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Wczoraj zdjąłem świąteczne wianki.... No comment please Ale nie lubię drzwi w wersji soute, więc popełniłem takie dwa
Nie wiem czy w tym ta śmiechowa czapka jest konieczna - doradźcie

Po drugiej stronie

I jeszcze hiacyntowy smrodek dla Was

Sebek oryginalnie i z humorem! Mi się podoba na okres zabawy karanawałowej, dołącz jakąś trąbkę i confetti
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:23, 03 lut 2014

Do góry
No to może ja się już wstrzelę w 200 gratki
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:00, 03 lut 2014

Do góry
O i gradki na dwie setki!

(prawie na dwie
W cieniu - zacieniona 18:41, 03 lut 2014

Do góry
Lewizja
Kupione sadzonki gościły u mnie dwa lata...miałam 5 roślinek...została tylko jedna.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:39, 03 lut 2014

Do góry
Wczoraj zdjąłem świąteczne wianki.... No comment please Ale nie lubię drzwi w wersji soute, więc popełniłem takie dwa
Nie wiem czy w tym ta śmiechowa czapka jest konieczna - doradźcie

Po drugiej stronie

I jeszcze hiacyntowy smrodek dla Was

Moja codzienność - ogród Oli 18:35, 03 lut 2014

Do góry
Mała Mi nic się nie martw powalczymy razem może coś nam wyjdzie

Dziś prezentacja w szerszym gronie a śniegu jak widać pod dostatkiem...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies