Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród u stóp klasztoru 18:30, 03 lut 2014

Do góry
Joasiu dla ciebie wygrzebałam foty z szerszej perspektywy ..no nie wiem czy ci to da jakikolwiek obraz . dlatego namaluję jak ten układ leci , tak w zasadzie to moje rabaty powstawały do 2012 roku i miał być koniec , ale jak to my ..teraz poszerzam , wydłużam itp.
generalnie zasada jest moja taka żeby rabat zachodziła w układzie na rabatę i z początku osi widokowej z tarasu nie chcę oglądać wszystkiego na raz .zachęca mnie to do spaceru po ogrodzie .

Ogródeczek jagody99 18:30, 03 lut 2014

Do góry
Wczoraj ciepluto a dzisiaj sypie sniegiem zobaczcie

ciagle pada

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:10, 03 lut 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Świetny plan, oczami wyobraźni już widzę efekt końcowy.

Ach Dorotko, nawet nie wiesz co Twoje fotki z Jarkowa zrobiły z moim mózgiem
Nie masz ich więcej? Z Agatką nie mogłyśmy uwierzyć że ten ogród znajduje sie w Polsce!
Ogród u stóp klasztoru 18:02, 03 lut 2014

Do góry
No tak Joasia wywołała mnie do tablicy i te wspomnieniowe fotki mnie dość zadziwiły ....

2010

2013

2013

2010

2013

2010

2013

2010

2013

2010

2013

Od ogrodu do łąki i stawu 18:00, 03 lut 2014

Do góry
dominika_rew napisał(a)
Oto miejsce, w którym niedługo ma powstać altana

Szok, macie już wiosnę !! U mnie śnieg w niektórych miejscach po kolana prawie leży, rano było -13 stopni, a u Ciebie trawka ma kolor jak w kwietniu. Na altanę wybraliście piękne miejsce z widokami. Będę kibicować podczas realizacji
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:56, 03 lut 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Stołówka dla braci mniejszych

Gości jeszcze brak ale liczę na liczne odwiedziny

Do takiej stołówki Polinko ptaszki z całej okolicy się zlecą.
pozdrawiam
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 17:45, 03 lut 2014

Do góry
Ewa napisał(a)
Dziś postanowiłam zasadzić więcej róż w ogrodzie, bo będę ćwiczyć takie oto bukiety na swoim materiale roślinnym

Różyczki od M .......... poczuł chyba powiew wiosny

Ewa, będzie z ciebie świetna florystka a ten liśc bobkowy, to strzał w 10, jak trafię, nabędę
Ogród do kwadratu 17:34, 03 lut 2014

Do góry
Domi... a ja czekam na pomoc z twojej strony przy podpowiedziach

Marzenko... dzięki że wpadłaś. Fakt jakoś brak inspiracji... nie chcę z dodatkami do róż przesadzić. To ma być różanka z trawiastym dodatkiem. Nie odwrotnie. Szarości... srebrzystości... i róż... mmmmm przepiękne zestawienie
Marzenko, frosted nie chce u mnie rosnąć... mam jedna taką traffkę nn... też pokręconą i śliczną... Jeśli przetrwa zimę to podzielę i pójdzie na różankę.
O tu jest ta trawka, choć w zimowej odsłonie.... może rozpoznasz?

Sławko - trzymam kciuki za udaną sesję . Co do różanki... rozplenice będą w jednym z rogów rabaty, ale co z resztą obszaru...

Rabata jest spora: 3 x 6m z trzech stron otoczona trawnikiem. Z czwartej strony - na prawo biegnie dalej - ale tam są inne nasadzenia: cisy kolumnowe i bez czarby Gerda. U góry po lewej te trzy zółtawo-zielone krzaczki to planowane rozplenice.
Róże są posadzone jak narysowano... ale jak by trzeba było coś zmienić to jeszcze mogę je przesadzić... od jesieni jeszcze się dobrze nie ukorzeniły.
Cyfry pod nazwami to docelowa wysokość krzewów.
I nazwy:
Eglantyna, Alan Titchmarsch, Heritage, Spirit of freedom, Rosario, Louise Odier, William.
U góry rabaty prostokąt zaznaczony ołówkiem to planowana ścianka-żywopłot, ale niezbyt wysoki ok 1-1,2m docelowo. Chcę trochę przysłonić warzywnik - byłoby to dobre tło dla róż i chroniło je przed zachodnim wiatrem.

Co wy na to???
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:30, 03 lut 2014

Do góry
są i trochę większe iglaki -jodły posadzone 2004 może 2005

Hoopsii ma już prawie 2,5m Horstman jeszcze więcej
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:28, 03 lut 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Dzisiejszy widok z okna, będę dążyła do tego by hortki bardziej zaglądały do domu

Aniu, 5 pędów środkowych nie skracaj, zrób formę wachlarza i hortki razem z tobą będą
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:06, 03 lut 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Irenko, pięknie Ci rośnie trawa zwana chochlą widać po przyrostach, że mają odpowiednie warunki do wzrostu, u mnie rośnie zdecydowanie wolniej, ale ty też duże, okazałe rośliny kupiłaś , Bunny kupiłam latem, fajnie, że jest taka malutka

Pokażesz mi Twoje buki Tricolor

Z roku na rok będą większe i prawda, kupiłam dorodne okazy u Finki, raz tak się nacięłam trawami z netu, że już nie kupuję, wolę widzieć co biorę
Buki rosną w towarzystwie hakone i miskanta ML
Ogród u stóp klasztoru 16:55, 03 lut 2014

Do góry
Witam wszystkich razem i osobno każdego . widzę że smrodek wywołuje dyskusje , ale kochani u mnie to jest tak że autosugestia jest mocniejsza od smrodku . wmawiam sobie że farba u fryzjera ...ta to dopiero śmierdzi , ale za to jaki efekt po tym smrodzie ...... i z każdym smrodem tak jest . jakoś ten naturalny mi nie szkodzi a jak łazienki co tydzień wymyję to mam oczy jak wampir po tych pięknych zapachach .....i tak sobie to tłumaczę .

MONITKA ----Anabelkę przesadź , później możesz narzekać . czasem 3 miejsca u mnie wypróbowane dla kfiatka i dopiero za 3 razem rośnie jak trzeba .

BOGDZIA ----- Nie tragizuj , bo zły przykład młodszym dajesz . przestraszą się i co ?.

KINDZIA ----- Ale przecież nic straconego kofana ...wiosna przed nami , a ty nie mieszkasz w Ameryce . umów się z Ślązaczkami i wpadaj na szaber .

AGANIA ---- Ty lepiej naucz się mruczanda pod nosem ....nic mi nie śmierdzi , nic mi nie śmierdzi ..nic mi nie śmierdzi ..
.zaczarujesz i na koniec to nutę chanel w tym odkryjesz ...a piżmo to co w perfumach ?

podaję za wikipedią------ (Piżmo (Musk Extract) – wydzielina z gruczołów okołoodbytniczych piżmowca (Moschus moschiferus, dawn. "jeleń piżmowy"), stosowana jako substancja zapachowa i utrwalacz zapachu perfum. Substancję o podobnych właściwościach można pozyskać od innych zwierząt )

ZBYSZKU ---- O jak mi miło że rośnie . zawsze jak daję roślinki to dmucham żeby rosło , bo mnie uznacie za czarownicę , że to niby złą ręką dała .

JOASIU ---- Bardzo mi miło że podoba ci się mój ogród . fotkę taką jak chcesz musiałabym wykonać z dachu , bo u mnie te rabaty tak własnie zachodzą jedna za drugą że nie widać wszystkiego jak na dłoni ...ale poszukam i jak znajdę to wstawię .

Hasło na dziś ......byle do wiosny , bo zima już jakaś taka bezpłciowa u nas

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:54, 03 lut 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Joasiu ja wielkim znawcą nie jestem, ale ten pierwszy to chyba Rohanii, u mnie nawet rośnie i Ciebie to prawdziwa piękność porównaj z moim z liści są podobne, mój rośnie kolumnowo mam foty tylko jesienne

Ten trzeci buczek u Ciebie to chyba Pendula

Agatko,
ten trzeci buczek to może być Pendula bo takiego zamówiłam ale on mi podejrzanie wygląda. Gałązki ma za mało pendulowate
Rohanii u Ciebie ma gałązki do góry, u mnie rośnie na boki.
Ten trzeci uratowany od niechybnej śmierci, stał bidulek w szkółce, a teraz u mnie pięknie rośnie.
Dziękuję Agatko, może kiedyś uda mi się je zidentyfikować, narazie to młode rośliny i trudno je rozpoznać. Ale najważniejsze że piękne, a ja je uwielbiam.
Twój jesienny buczek piękny.
buziaki
Aneczkowe marzenia 16:41, 03 lut 2014

Do góry
Bogdziu dopisałam na zdjęciu strony świata i południowe słońce też je namęczy. Dopiero popołudniem będą miały trochę wytchnienia. Rh jeszcze na to miejsce nie mam, dopiero będę po trochę kupowała roślinki. Mam pod płotem betonowym 3 rh: rhododendron yakushimanum "Percy Wisseman", Hybride "Nova Zembla", trzeci bez nazwy - kraj pochodzenia Niemcy, miejsca nasłonecznione i półcień, temp 0-30C, kwitnie V-VI, nie ciąć, wysokość do 250cm. Wychodzi na to, że ten trzeci by się nadawał. Tak samo koło ławeczki i na lewo od tych rh chciałam hortensje vanilki, grandiflora lub limelight i też nie wiem czy dadzą radę.
Tutaj widać gdzie myślałam posadzić rh i hortki:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:33, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie mam, to fotka z ogrodu bardziej na zachodzie. Tam cieplej.

Myślę, że u Irenki, Madżenki, da radę.

mam u siebie taki jaśmin drugi rok ...
kwitnie od jesieni

Moje ukochane miejsce na ziemi 16:27, 03 lut 2014

Do góry
Timi ją wystraszył i zwiała do sąsiadki.......

Moje ukochane miejsce na ziemi 16:23, 03 lut 2014

Do góry
dlaczego warto mieć u siebie w ogrodzie duże drzewa ???
choćby nawet dlatego .......

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:10, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wyspę, albo półwysep owszem, to duży ogród i nawet pewnie fajnie zrobi, można zakątek z ławką na niej zrobić, wodę jakąś mała z ciurkadełkiem, ale z tymi informacjami nie potrafię pomóc, bo nie wiem, jak jest przy domu

Trudno radzić kształt wyspy jeśli nie wiem co jest przy domu, jaki jest cały kształt ogrodu?

Danusiu,
zrobiłam w skali szkic kształtu ogrodu i rabat.
Wkleję też bardziej aktualne zdjęcie. Ta rabata przy domu jest już oddzielona żwirową ścieżką.
Nieforemny ogród na przodzie 15:41, 03 lut 2014

Do góry
Jeszcze jeden pomysł ode mnie
Teraz to już masz do wyboru

albo tak:

Nieforemny ogród na przodzie 15:25, 03 lut 2014

Do góry
Podsyłam coś takiego

lub
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies