Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 15:05, 31 sty 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A to już migawki z drogi powrotnej przez Dolny Śląsk.
Henryków:

Ewa to musiałyście(liście) wracać przez moje rodzinne Ziębice
do Henrykowa wyskakiwaliśmy na wiejskie zabawy bo w tym świętym zabytku był kiedyś zespół szkół rolniczych
o Księdze Henrykowskiej już nie wspomnę
Ogród u stóp klasztoru 15:02, 31 sty 2014

Do góry
Powitać serdecznie wszystkie szanowne Panie ....o nawozach dziewczyny tyle zdań ile ludzi . przypomniałam sobie że dawno , dawno temu lubiłam też hydrokomplex , ale wtedy był drogi jak psi i jak sama nazwa wskazuje żeby się uwalniał trzeba było hektolitry wody ....nie raz po 3 latach znajdywałam go nie rozpuszczonym ..pomyłka .

Powiem Wam , choć już o tym gdzieś pisałam że w tamtym roku zrobiłam też gnojówkę z skrzypu , jako że u mnie to dość uciążliwy chwast kwaśnych rabat ,postanowiłam nie walczyć z nim tylko zbierać do wiaderka i zrobić gnojówkę .
zastosować chciałam ...chyba na róże ..., ale w sumie to ona ma tyle zalet że zrobiłam dla samego sprawdzenia co to warte . no więc melduje że róże dostały oprysk po pierwszym kwitnieniu . bo wiecie jakie było lato masakryczny upał .a więc podlewanie , a więc i grzyby .
oprysk nie dość że zadziałał kompleksowo na grzyby , mszyce , to jeszcze do jesieni miałam w różance takie giganty , jak nigdy dotąd . zostało mi też na dnie tych śmieci i wylałam to na rdest himalajski pod rozplenicą . oczywiście nie cały był polany i to co zobaczyłam przeszło moje wyobrażenie o jego działanie . połowa rdestu była wysokości ok 25 cm , a druga polana skrzypem miała kwiaty dużo bardziej soczyste kolory i wysokie na ( zmierzyłam ) 40 cm .
to jest bardzo edukujące doświadczenie dla mnie . i w tym roku będzie to główny ulepszacz roślin u mnie .

dla dowodu wkładam fotki wysokości róż opryskanych i podlanych skrzypem

i fotki rdestu

Blaski i cienie nowego życia 15:01, 31 sty 2014

Do góry
Dziękuję Bogusiu za Twoje słowa sprzed 2 lat
miałeś wyczucie
a czas i O. zrobiło swoje
u mnie przerodziło się to w fajną pasję

dla Ciebie taki mały okazik z mojej okolicy
Blaski i cienie nowego życia 14:51, 31 sty 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Ula,a ja wpadłam w depresję.
Zima mi nie służy...
Właściwie to niewiele robię.....muszę wyjść z domu...

To dla Ciebie na depresję dziś ogniste rozdaję kolory,
a pisałam że u mnie brak czerwonego

Ogród w budowie - nieustającej 14:46, 31 sty 2014

Do góry
Witaj Gabrysiu, znam Twój ogród, odwiedzam i podziwiam Twoje działania. Mam dla Ciebie różę Charles de Mills. U siebie wstawię więcej zdjęć i opiszę później.

Ogród cioci 14:45, 31 sty 2014

Do góry
A ode mnie ogniste kolory
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 14:43, 31 sty 2014

Do góry
Marta7 napisał(a)

a to zdjęcie za kolory i piękną rabate oraz kaskade pnącza z dachu : DD
Ogród cioci 14:31, 31 sty 2014

Do góry
Małgosiu, Twój wątek pędzi jak ekspres
Składam gratki z okazji 500 stronek, a wczoraj wieczorkiem wydawało się że, jeszcze mam czas
Dla Ciebie moja ubiegłoroczna miłość.

Ogród w cieniu brzozy 14:31, 31 sty 2014

Do góry
Może jeszcze ją przedstawię, okazała się szybsza od koleżanek. Rhapsody in Blue, pierwsze kwitnienie zjawiskowe, później kwitnie mniej aż do mrozów. Dwa lata temu przemarzła do kopczyka. Było bardzo mroźno i bezśnieżnie.

Spojrzenie w drugą stronę
Moja działka. 14:29, 31 sty 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Pamiętam te lilie....rosły w ogrodzie mojej babci...pozdrawiam.

a w moim nadal rosną ...kochane "smolinosy"
mam je w 4 sporych grupach, większość wysiana z własnych nasion
były i u babci i u mamy i muszę je mieć u siebie
Ogród w budowie - nieustającej 14:27, 31 sty 2014

Do góry
Fotograficzne komentarze do poprzedniego wpisu:

Dynia piżmowa kompaktowa, polecam. Rozmiar S - 30 cm wysokości na 15 szerokości.

Narcyzy co szybko urosły przez tydzień.

Moja działka. 14:26, 31 sty 2014

Do góry
Pamiętam te lilie....rosły w ogrodzie mojej babci...pozdrawiam.
W cieniu - zacieniona 14:21, 31 sty 2014

Do góry
Następne w kolejce ustawiają sią drobne irysy.
Na pierwszym planie Blue Magic...za nim Purple Gem.
Jesienią dosadziłam więcej...do towarzystwa dostała je runianka.Myślę,ze dobrze będzie im razem.
Ogród w budowie - nieustającej 14:20, 31 sty 2014

Do góry
Zapadłam w sen zimowy. Ale róże od Was sprawiły mi w tym śnie wielką przyjemność.
Jak napisała gdzie indziej Ewa - zimą ogrodnik czyta i wertuje, planuje. Ja też już zaczęłam i sprawia mi to o wiele większą radość niż wybieranie kiecek.
Wybrałam więc róże, ale o tym już pisałam. Tylko jeszcze małe sprostowanie i zarazem przestroga, żeby zwracać uwagę na nazwy. Róża Pierre de Ronsard to jest Eden Rose po francusku i ja ją mam dorodną, więc skreśliłam z listy. I wpisałam kilka innych...
Zamówiłam angielskie nasiona, dostałam różne nasiona i zaczynam planować obsianie warzywnych skrzynek. Okazało się że mam masę zapasów nasion, bo w zeszłym roku kupowałam spontanicznie, to co już miałam, więc rozsądnie nasiona zakupione w 2013 schowałam.
Na pewno kupię dynię piżmową - to kompaktowe pyszne dyńki z pomarańczowym miąższem, małą komorą nasienną i wielkości pozwalającej na ugotowanie jednego garnka zupy.
Planuję też niedługą wiosenną podróż ogrodniczą do Niemiec, bo już od dawna chcę zobaczyć ogród Karla Foerstera na przykład.
Nagrywam sobie nowe odcinki Gardeners' World i francuskie ogrody Monty Dona. I się zachwycam w oczekiwaniu ciepła i słońca.

Żałuję że nie przyłączyłam się do zabawy w kolory, ale trochę brakowało mi czasu na szukanie zdjęć.
Ale że lansowaliście od wczoraj pstrokate to zrobiłam zdjęcia dzisiaj, bo ja mam przecież ogród w domu. Dokładam też kwitnące narcyzy, skoro już nie ma choinki, może przyjść wiosenka.
Pozdrawiam Was serdecznie.

Szklarenkowe pstrości

W cieniu - zacieniona 14:17, 31 sty 2014

Do góry
Pierwsze kwiaty u mnie to ranniki zimowe...zawsze niecierpliwie ich wyglądam.Nie mam krokusów,bo nornice systematycznie je plewią i kwitną wtedy,kiedy mnie na Zacienionej jeszcze nie ma.Dosadziłam trochę jesienią...a może się wysiały?Widziałam nasionka.
Ogród w cieniu brzozy 14:14, 31 sty 2014

Do góry
Na powyższym zdjęciu malinowa róża to pnący Alexander MacKenzie, u mnie jeszcze niska, dosadzona do Eden Rose, którą też tam widać i która nie chce być pnącą, przemarza.

Poniżej dwie pnące różyczki próbują prześcignąć w kwitnieniu Rhapsody in Blue
Ogród cioci 14:13, 31 sty 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Gratki na 500

Jaka śliszna Dzięki
W kamiennym kręgu od początku 14:04, 31 sty 2014

Do góry
ANIA napisał(a)
Tulipany jak zwykle urzekają swą elegancją. Pokaż obraz haftowany.

Odsłona postępów krzyżykowych w poniedziałek....a dzisiaj sikorki

Mogło być inczej.... 13:58, 31 sty 2014

Do góry
Fajnie jakby to była asfaltówka niestety droga żużlowa strasznie się kurzy latem jak jest sucho.
Dziejesz widoki.

Ogród cioci 13:52, 31 sty 2014

Do góry
Gratki na 500
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies