Obornik w życiu roślin bardzo ważny
Niedaleko od Wawy jest dużo stadnin Końskich. Sterty obornika leża przy drogach na wyciągnięcie ręki. Kwestia przywozu. Problem eM nie chce gówna wozić
U nas dzisiaj słonko teraz +10swieci słońce ale wietrznie.
Piszesz o Arabelli też go bardzo lubię nie zawodny. Teraz ma już ładne przyrosty. Muszę boczna ziemię wybrać z donicy i podsypać nowej ziemi zmieszanej z obornikiem.
Bergeniom już dolne oberwałam bo brzydkie o zimie. Jeszcze zostawię żeby nie zmarzły jak będą ciut wyższe.
Też tak można. Taki sens że jak zimno to nasiona wschodzą dłużej jak ciepło szybko. Nasiona nie zakiełkuje będą długo wschodzić a w międzyczasie chwasty ci wzejdą które ciepła nie potrzebują.
Raczej się nie zdarza że ziemia pod trawnik jest idealnie czystaą bez nasion chwastów. Nasiona fruwają w każdą stronę i się wysiewają gdy mają miejsce.
Tak ten tekst zrozumiałam że zasialas na humus. Wg mnie jest on przenawozony, spalony nawozem w jednym miejscu jest zielony w drugim nie.
Teraz nic nie zrobisz tak jak napisałam czekaj. Obornik kurzy (granulowany) to też nawóz zawierający bardzo duzo azotu.
Areacje możesz zrobić byle nie wertykulacji która się robi 2 lata po zasiewie trawy.
Staraj się nawozić trawnik nawozami wieloskładnikowymi np ja stosuję nawóz florowit wiosenny i zimowy. Raz w roku stosuje gnojówkę z wrotyczu ale to raczej przeciw pedrakom ale też nawozi.
Jak tylko gdzieś zobaczysz Powojnik Arabella kupuj be zastanowienia.
Mój rośnie od wschodniej strony ma słońce do godz 10 w lecie i później ok 2 godz pod wieczór.
Każdej wiosny scinam na ok 10 cm nad ziemią i tak wysoki wyrasta.
Bardzo dekoracyjny
Mam jeszcze jednego przy róży pnącej posadziłam obok z jednej strony aby zamaskować dolne patyki róży a z drugiej powojnik Błękitny anioł też ładny.
Błękitny anioł, za plecami Arabella ale jej nie widac
Droga Elu,
dziękuję za zainteresowanie moją trawą
Chyba mnie źle zrozumiałaś - już uściślam.
Trawa wysiana na wiosnę zeszłego roku do marnej ziemi z chwastami.
Po jakimś czasie całość była nawieziona kompostem i dopiero wtedy ruszyła i się zagęściła.
W okolicy sierpnia była raz dodatkowo nawieziona płynnym nawozem do trawników humus active.
Teraz na wiosnę rozrzuciłam tylko obornik kurzy i nic więcej - zastanawiam się czy to nie za mało?
Dlatego po aeracji chciałam dać ten nawóz Bio Gardena i mączkę bazaltową.
Czy zrezygnowałabyś z aeracji? Czytałam, że ona zawsze pomaga i nie zaszkodzi? A miejscami mam na prawdę klepisko...
Nie była jeszcze w tym roku koszona bo jest dość niska po zimie.
Te ciemne plany to zwykła ziemia uniwersalna - w tych miejscach były gołe placki i robiłam dosiewki.
Jak czytałam całe wpisy o trawie to wydaje mi się, że mało nawożę w porównaniu do wysoko azotowych nawozów mineralnych, które raz w miesiącu inni stosują, ale oczywiście mogę się mylić
Ph jutro zbadam i dam znać.
Miłego wieczoru!
m.
Dzisiaj byłam znowu u ogrodnika już miałam odstawiona magnolie gwiaździsta nie pamiętam nazwy. Nie było różowej a taka bym od razu wzięła.
Chyba zamówię w internecie na Podkarpaciu jest szkółka która produkuje magnolie cena też niższa ok 70 cm mniejsze się lepiej aklimatyzują.
Posadzę w jakieś zaciszne miejsce.
Przede wszystkim musisz zbadać w kilku miejscach jakie jest pH ziemi (kwasowość). Przeczyn może być wiele. Te ciemne plamy to jest humus tak?
Czytajac opis wydaje mi się, że ten trawnik jest przenawozony, nie był podlewany. Jak rosły chwasty to najpewniej jednoroczne trzeba było je kosić następny rok nie urosną aby tylko nie dopuścić do ich kwitnięcia.
Jest jeszcze zimno więc poczekaj jeszcze trochę tydzień dwa i rozgrab te czarne plamy bo jak trawnik ruszy będziesz miała efekt taki, że w tym miejscu trawa będzie czarna i wysoka a reszta będzie jaśniejsza.
Zostaw trawnik na razie czekaj co będzie dalej nie wolno nawozić niech trochę ruszy. Jak ruszy kosić co tydzień dwa.
W jesieni trawnik musi być skoszony wysoka trawa przy śniegu wyleguje i robi się pleśń pośniegowe.
Często trawę rozsiewają jesienią aby wiosna podchodziła też tak zrobiłam. Więc marzec nie miał takiego znaczenia jedynie później wzejdzie.
Jeszcze raz przeczytałam tam jest tyle nawozu, że za głowę się można złapać czekaj na efekty bądź cierpliwa.
Jeszcze wracam spróbuj na 1m2 zrobić próbę, weź widły i nakluj ziemię czy to coj pomoże napowietrzenie
Tyle w temacie. Może jeszcze ktoś tutaj coś poradzi. Będę zaglądać.
Jaka średnica tej donicy czy na całej głębokości ma ziemię? Czy w tym miejscu jest słońce?
Ja bym posadziła szałwię, każda roślina która ja okryje na wysokość minimum 30 cm.
Mam tylko jednego powojnika "Arabella" w donicy. Od 4 lat świetnie rośnie jest nie wysoki u mnie ok 1,2 m. Kwitnie non stop. Taki by ci tam pasował.
Dzieci Warszawy rośnie ok 2,5-3m w donicy pozę mniej.
Moja Arabelke sądzę Heliotrop też możesz podsadzic ładny jest nie wolno go o przesuszyć, kwitnie non stop. Może jakieś zioła wsadź hyzop też ładnie okrywa.
Na moim wątku wstawię Arabelke to zobacz
Aniu mój ogród to co pokazałam jest w słońcu więc jak tylko zrobi się cieplej i słońce świeci to od razu wszystko rusza.
Dziś chłodniej słonecznie, ale zimny wiatr.
Nie zrobiłam Narcyzow też mam ich sporo. Tulipany jak nie będzie dużego mrozu to powinny ładnie kwitnąć. W zeszłym roku mi omarsly w maju -8 10 maja.
Też wiśnia kilku i bez połonin zapowiada się ładne kwitnienie,ale wystarczy jedna noc na minusie inpo wszystkim.