Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pomoc emerytce przy metamorfozie 19:47, 30 sty 2020

Do góry
Zgłosiłam podpis do admina
Pomoc emerytce przy metamorfozie 19:23, 30 sty 2020

Do góry
Odpowiadam na pytanie

zaczynam planowac rabaty i moje pytanie jaka powinna byc szeroka rabat aby pomiesciła zywopłpt grabowy w miarę wąski i sensowne miłe dla oka nasadzenia

Powinien mieć szerokość 1 m na grab plus co najmniej 2 metry na sensowne nasadzenia.
Przerwa na kawę... 18:05, 30 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No patrzcie, klękajcie narody powtórzę a ja myslałam że tylko Witek taki zdolny
Zrobił mi na urodziny, też uwielbia tego artystę widziałam jego rzeźby na żywo

Rób dzieła, zrobimy wernisaż na 10-lecie ogrodowiska sama zakupię tylko ja potrzebuję wielkość człowieka ale jedna malutka miniaturka też się przyda w ogrodzie preriowym.
Moja taka jest, tylko bojam się że będą w każdym ogrodzie i staną się oklepane
Jak myslisz?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1349-wizytowka-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy?page=18
Danusiu, Witkową rzeźbę znam bardzo dobrze i uwielbiam - była moją inspiracją przy poszukiwaniu czegoś do mnie. Ach zazdroszczę normalnie możliwości oglądania rzeźb Robina na żywo. Jest to na mojej liście miejsc i rzeczy do obejrzenia. Na żywo też są tak niezwykłe jak na zdjęciach i filmach? On trochę bajkowo erotyczny klimat tworzy. Uwielbiam rzeźby i faktury. Jak byłam w Paryżu za czasów studenckich to cały dzień przesiedziałam w muzeum Augusta Rodin a reszta po sklepach biegała.
Kilka rzeźb chodzi mi po głowie ale takiej wielkości człowieka to bym na razie się nie podjęła. To już warsztat musi być i palnik bo konstrukcja sztywna z prętów do utrzymania. Myślę, że oklepane takie rzeźby nie będą. Sam proces tworzenia sprawia, że nie da się ich zautomatyzować. A przynajmniej na obecnym poziomie. Więc coby nie było ilość dostępna na rynku jest stosunkowo niewielka. A i cena takich dużych już z samego materiału wynikająca jest spora. Jest więc szansa, że jeszcze długo pozostaną unikalną ozdobą. Witek ma talent. Warto byłoby wykorzystać przy waszych ogrodach.

A na 10-lecie z przyjemnością przyjadę ale nie z wernisażem a może jakimś ciastem czy sałatką. Już 2 razy byłam i bardzo jestem ciekawa następnych działań jakie obecnie planujecie. Podglądam po cichu i kibicuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:53, 30 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tu dla porównania - Kwiatek

śliczny
Taki przytulasek
Przerwa na kawę... 16:47, 30 sty 2020

Do góry
No patrzcie, klękajcie narody powtórzę a ja myslałam że tylko Witek taki zdolny
Zrobił mi na urodziny, też uwielbia tego artystę widziałam jego rzeźby na żywo

Rób dzieła, zrobimy wernisaż na 10-lecie ogrodowiska sama zakupię tylko ja potrzebuję wielkość człowieka ale jedna malutka miniaturka też się przyda w ogrodzie preriowym.
Moja taka jest, tylko bojam się że będą w każdym ogrodzie i staną się oklepane
Jak myslisz?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1349-wizytowka-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy?page=18
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:41, 30 sty 2020

Do góry
Psia rodzinka dziękuje, jest spokojnie. W miarę, chyba że ktoś zadzwoni do drzwi
Ania -Spełnione marzenie 16:31, 30 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam sporo irysków (I. reticulata) w donicach, ciekawe jak wyjdą

Pani Danusiu ,
Zerkłam w google
bo dla mnie to jeszcze tajemnica jak wyglądają poszczególne roślinki

Fajniutkie te iryski ,
Niebieskie i niskie ,
Wydaje mi się , że muszą chyba być posadzone w sporej grupie dla lepszego efektu
Jak duże posadziła Pani karpy irysków ???

Ale iryski wyglądają bardzo elegancko
Ogród przy Jagodowej 16:03, 30 sty 2020

Do góry
Witaj, jeśli jest warzywnik to przydałby się kompostownik, może być ukryty za borówkami.
Droga z płyt prowadzi...ale dokąd? to trzeba zmienić co na być na końcu tej drogi?

Nawierzchnie / ścieżki poprowadzone w sposób nowoczesny, płyty w trawniku, a po prawej linia rabat - dwa brzuszki, może trochę brak konsekwencji?
To może albo proste, albo pofalowane linie?
To bym zmieniła.

Mnie się płyty podobają bardzo, ale te brzuszki już nie.
Może płyty rozwinąć do warzywnika i jeszcze gdzieś placyk zrobić z altaną nowoczesną.

Jak masz okna w domu? zrób ładne rabaty jako widoki z okien.

Na planie parteru zaznacz okna, aby nie planować rabaty pod wyjściem na ogród
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:58, 30 sty 2020

Do góry
Tu dla porównania - Kwiatek

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:57, 30 sty 2020

Do góry
W bukszpanowym o tyle się zmieniło, że mam czwartego pieska, z Pasłęka schronisko Psi Raj

NIK-o się zwie. A NIK w nazwie ma specjalnie

Po kąpieli i obcinaniu dredów

Bidulek

A tutaj się mości na kanapach

Wygląda jak Kwiatek, jest nieco mniejszy i bardziej puchaty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:44, 30 sty 2020

Do góry
adewzuol napisał(a)
Mam kilka sadzonek ciemiernika, kwitnie ale raczej słabo, pojedynczymi kwiatkami. Doczytałam, że one preferują glebę zasadową. a moje rosną w bliskim sąsiedztwie hortensji, więc ziemia jest tam kwaśna. Biorąc pod uwagę temperaturę obecnej zimy oraz fakt, że ziemia jest nie zmarznięta, czy mogę teraz przesadzić ciemierniki?

Ja bym zmieniła ziemię koniecznie. Ale czy przesadzać? loteria, bo jak mocno zmrozi... wsadź do doniczki dużej lepiej, zadołuj a jakby co - to gdzieś schowasz w cieplejsze miejsce.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:43, 30 sty 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Danusiu, a wiesz, ze te ciemierniki Smitha są sterylne (to krzyżówka z h. x sternii - Sterna z h. niger)? Mają piękne liście (jak nawoskowane cyną) i kwiaty wynoszą wyżej niż h. niger. Ale co z tego, no nie? To co mamy w ogrodach (ja mam jednego) to klony laboratoryjne.

Ten ciemiernik fajnie wygląda z bergenią tegoż samego hodowcy 'Eric Smith' (ona ma od spodu takie czerwonawe zabarwienie liści).

Chyba mam taką bergenię, przeflancuję ciemierniki do drugiego ogrodu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:33, 30 sty 2020

Do góry
Najlepiej obejrzeć jak kolorowy jest ogród tutaj Moja Anglia
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:10, 30 sty 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Danusiu i mnie się ciśnienie podniosło

Już patrzałam w kalendarz..11 albo 18 Fantastyczna data i już nie muszę zastanawiać się kiedy mam przyjechać

I bendom jeżówki

Ciacho mogę zrobić..albo babeczki ..

Chociaż smutno mi trochę ..bo nie jestem z Wami od samego początku ..co prawda zaglądałam od 2012 ale dwa lata musiały upłynąć zanim się zarejestrowałam I tak sobie myślę..jak ja żyłam ..nie będąc na Ogrodowisku?

No właśnie Jak? Ale nic straconego. Patrz na to co jest, a nie co było.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:09, 30 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No to na razie opcje terminu są soboty: 11 lipca albo następna 18 lipca.

Urlop mam dopiero na początku sierpnia. Będę!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:41, 30 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Patrzyłam, że wtedy jest szansa na kwitnienie wszystkiego i floksów i dalii, i hortensji, i nawet niektóre astry już zakwitają, o jeżówkach nie wspomnę

Ale dostałam ciśnienia Tyle do zrobienia

Danusiu i mnie się ciśnienie podniosło

Już patrzałam w kalendarz..11 albo 18 Fantastyczna data i już nie muszę zastanawiać się kiedy mam przyjechać

I bendom jeżówki

Ciacho mogę zrobić..albo babeczki ..

Chociaż smutno mi trochę ..bo nie jestem z Wami od samego początku ..co prawda zaglądałam od 2012 ale dwa lata musiały upłynąć zanim się zarejestrowałam I tak sobie myślę..jak ja żyłam ..nie będąc na Ogrodowisku?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:40, 30 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
(...)
A te pod domem to bym obstawiała że to Helleborus ericsmithii 'Winter Sunshine'. Łodygi ma czerwonawe. Kwiaty zielonkawe, niezbyt efektowne. Ładniejsze ma H. niger.

Danusiu, a wiesz, ze te ciemierniki Smitha są sterylne (to krzyżówka z h. x sternii - Sterna z h. niger)? Mają piękne liście (jak nawoskowane cyną) i kwiaty wynoszą wyżej niż h. niger. Ale co z tego, no nie? To co mamy w ogrodach (ja mam jednego) to klony laboratoryjne.

Ten ciemiernik fajnie wygląda z bergenią tegoż samego hodowcy 'Eric Smith' (ona ma od spodu takie czerwonawe zabarwienie liści).

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:24, 30 sty 2020

Do góry
W dużym ogrodzie mam sporo ciemierników. Donice stoją w namiocie, tam jak świeci słońce, to jest nawet kilkanaście stopni. Wilczomlecze to już startują do kwitnienia.. takie fajne, jak nie wiem co.

Tylko szkoda, że nie mogę ich za bardzo oglądać..no bo nie wystawione.
A te pod domem to bym obstawiała że to Helleborus ericsmithii 'Winter Sunshine'. Łodygi ma czerwonawe. Kwiaty zielonkawe, niezbyt efektowne. Ładniejsze ma H. niger.
Ania -Spełnione marzenie 13:18, 30 sty 2020

Do góry
Mam sporo irysków (I. reticulata) w donicach, ciekawe jak wyjdą
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:14, 30 sty 2020

Do góry

Migawki lipcowe

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies