Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:58, 30 sty 2020

Do góry
Tu dla porównania - Kwiatek

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:57, 30 sty 2020

Do góry
W bukszpanowym o tyle się zmieniło, że mam czwartego pieska, z Pasłęka schronisko Psi Raj

NIK-o się zwie. A NIK w nazwie ma specjalnie

Po kąpieli i obcinaniu dredów

Bidulek

A tutaj się mości na kanapach

Wygląda jak Kwiatek, jest nieco mniejszy i bardziej puchaty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:44, 30 sty 2020

Do góry
adewzuol napisał(a)
Mam kilka sadzonek ciemiernika, kwitnie ale raczej słabo, pojedynczymi kwiatkami. Doczytałam, że one preferują glebę zasadową. a moje rosną w bliskim sąsiedztwie hortensji, więc ziemia jest tam kwaśna. Biorąc pod uwagę temperaturę obecnej zimy oraz fakt, że ziemia jest nie zmarznięta, czy mogę teraz przesadzić ciemierniki?

Ja bym zmieniła ziemię koniecznie. Ale czy przesadzać? loteria, bo jak mocno zmrozi... wsadź do doniczki dużej lepiej, zadołuj a jakby co - to gdzieś schowasz w cieplejsze miejsce.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:43, 30 sty 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Danusiu, a wiesz, ze te ciemierniki Smitha są sterylne (to krzyżówka z h. x sternii - Sterna z h. niger)? Mają piękne liście (jak nawoskowane cyną) i kwiaty wynoszą wyżej niż h. niger. Ale co z tego, no nie? To co mamy w ogrodach (ja mam jednego) to klony laboratoryjne.

Ten ciemiernik fajnie wygląda z bergenią tegoż samego hodowcy 'Eric Smith' (ona ma od spodu takie czerwonawe zabarwienie liści).

Chyba mam taką bergenię, przeflancuję ciemierniki do drugiego ogrodu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:33, 30 sty 2020

Do góry
Najlepiej obejrzeć jak kolorowy jest ogród tutaj Moja Anglia
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:10, 30 sty 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Danusiu i mnie się ciśnienie podniosło

Już patrzałam w kalendarz..11 albo 18 Fantastyczna data i już nie muszę zastanawiać się kiedy mam przyjechać

I bendom jeżówki

Ciacho mogę zrobić..albo babeczki ..

Chociaż smutno mi trochę ..bo nie jestem z Wami od samego początku ..co prawda zaglądałam od 2012 ale dwa lata musiały upłynąć zanim się zarejestrowałam I tak sobie myślę..jak ja żyłam ..nie będąc na Ogrodowisku?

No właśnie Jak? Ale nic straconego. Patrz na to co jest, a nie co było.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:09, 30 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No to na razie opcje terminu są soboty: 11 lipca albo następna 18 lipca.

Urlop mam dopiero na początku sierpnia. Będę!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:41, 30 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Patrzyłam, że wtedy jest szansa na kwitnienie wszystkiego i floksów i dalii, i hortensji, i nawet niektóre astry już zakwitają, o jeżówkach nie wspomnę

Ale dostałam ciśnienia Tyle do zrobienia

Danusiu i mnie się ciśnienie podniosło

Już patrzałam w kalendarz..11 albo 18 Fantastyczna data i już nie muszę zastanawiać się kiedy mam przyjechać

I bendom jeżówki

Ciacho mogę zrobić..albo babeczki ..

Chociaż smutno mi trochę ..bo nie jestem z Wami od samego początku ..co prawda zaglądałam od 2012 ale dwa lata musiały upłynąć zanim się zarejestrowałam I tak sobie myślę..jak ja żyłam ..nie będąc na Ogrodowisku?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:40, 30 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
(...)
A te pod domem to bym obstawiała że to Helleborus ericsmithii 'Winter Sunshine'. Łodygi ma czerwonawe. Kwiaty zielonkawe, niezbyt efektowne. Ładniejsze ma H. niger.

Danusiu, a wiesz, ze te ciemierniki Smitha są sterylne (to krzyżówka z h. x sternii - Sterna z h. niger)? Mają piękne liście (jak nawoskowane cyną) i kwiaty wynoszą wyżej niż h. niger. Ale co z tego, no nie? To co mamy w ogrodach (ja mam jednego) to klony laboratoryjne.

Ten ciemiernik fajnie wygląda z bergenią tegoż samego hodowcy 'Eric Smith' (ona ma od spodu takie czerwonawe zabarwienie liści).

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:24, 30 sty 2020

Do góry
W dużym ogrodzie mam sporo ciemierników. Donice stoją w namiocie, tam jak świeci słońce, to jest nawet kilkanaście stopni. Wilczomlecze to już startują do kwitnienia.. takie fajne, jak nie wiem co.

Tylko szkoda, że nie mogę ich za bardzo oglądać..no bo nie wystawione.
A te pod domem to bym obstawiała że to Helleborus ericsmithii 'Winter Sunshine'. Łodygi ma czerwonawe. Kwiaty zielonkawe, niezbyt efektowne. Ładniejsze ma H. niger.
Ania -Spełnione marzenie 13:18, 30 sty 2020

Do góry
Mam sporo irysków (I. reticulata) w donicach, ciekawe jak wyjdą
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:14, 30 sty 2020

Do góry

Migawki lipcowe

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:12, 30 sty 2020

Do góry
Egzotyczna

Warzywnik

Staw będzie wyglądał o wiele bujniej, bo to kolejny rok, byliny się rozrosną, ale czosnki przekwitną już, a posadziłam tam sporo ciekawa jestem efektu.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:07, 30 sty 2020

Do góry
Patrzyłam, że wtedy jest szansa na kwitnienie wszystkiego i floksów i dalii, i hortensji, i nawet niektóre astry już zakwitają, o jeżówkach nie wspomnę

Ale dostałam ciśnienia Tyle do zrobienia

Lipiec 2019

Podwórkowa rehabilitacja 12:59, 30 sty 2020

Do góry
ryska napisał(a)

Dziękuję, ta jemioła jest olbrzymia i pewnie dlatego kompozycja się obroniła.
Zresztą jeszcze jest
Ostrożeczki uwielbiam w przeciwieństwie do ostróżek. I nie tylko ja.

Ostróżeczki pojawiły mi się w zeszłym roku siane w warzywniku. Cięłam je do bukietów, nie żałowałam. ŚLiczne zdjęcie, u mnie fruczak atakował floksy.
Bergenia sercolistna (Bergenia cordifolia) 12:53, 30 sty 2020

Do góry
Może w ziemi wyczerpały się zapasy składników pokarmowych, one dość płytko się korzenią. Może posyp kompostem, podlewaj, albo odmłódź. Oddziel z kawałkiem łodygi, wymień ziemię, posadź od nowa. Zazielenią się i będzie na pewno bujniej niż jest.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:46, 30 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Krawężniki tam gdzie trawa osobiście uwielbiam wyłącznie ostry kant.
A między drogą a rabatą z desek lub z płaskowników stalowych.

Klony źle znoszą cięcie. Teraz pogoda jest dziwna, nienormalna więc nie wiem czy jest już za późno, może być za późno i nie o miesiąc tutaj chodzi tylko o pogodę, że soki już mogą ruszać i już mogą drzewa płakać. Utnij jedną gałązkę i zobacz.

Czyli polecasz jednak ostry kant
Dzięki za podpowiedź z tymi klonami, ciachnę jedną gałązkę i zobaczę.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:07, 30 sty 2020

Do góry
Na razie nie martw się, wiosną wygrabisz, dasz nawóz i będzie ok, trawnik odżyje i po pleśni ani śladu. Ja u siebie nigdy nie pryskałam niczym na trawniki z powodu pleśni zimą.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:05, 30 sty 2020

Do góry
Będzie wielkie święto, no nie możecie nie dotrzeć. Trzeba autokar organizować albo busa chociaż Miejsca wystarczy, to nie to, co w bukszpanowym. Możemy nawet kąpiel w basenie i opalanie organizować. Leżaki są..poduchy, polary do owijania się - som.

Ja już mam warnik i kawiarkę, nauczyliśmy się quiche wypiekać, a warzyw pod dostatkiem będzie, ciasto kruche zagnieciemy i będziemy wypiekać

Witek wypieka super ciasto z połówkami jabłek...smakowało.

No to na razie opcje terminu są soboty: 11 lipca albo następna 18 lipca.
Tajemniczy Ogród 09:58, 30 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja pod brzozami wbrew logice sadzę hosty, są niesłychanie wytrzymałe na suszę, jak są już zakorzenione.

Popieram w 100%. U mnie suchy piasek pod sosnami a hosty radzą sobie świetnie. Dla nich ważniejszy jest brak ostrego słońca niż duża wilgotność.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies