Dzisiaj duuużo się działo, dopiero wróciłam Uff, mogę odsapnąć, jeszcze okrążenie z Kropką i zaczynam fotki werbenkowych nasionek, czy coś tam jest??? Zobaczymy.
Można ciachnąć nawet wczesną wiosną oczywiście kosztem kwitnienia i ten termin polecam najbardziej.
Po kwitnieniu już tak ładnie nie puszczą moim zdaniem.
Szefowo kochana jeszcze jedno pytanie dotyczące cięcia, - czy śliwę wiśniową obcina się na wiosnę?
Swoje śliwy wiśniowe zakupiłam na wysokim pniu i korony jak to zauważył Sebek - idealne, ale z boku, jak coś wyrasta w nieodpowiednią stronę, to wycinam, ale mało. Generalnie nie tnę.
Śliwa wiśniowa ,może być cięta, nawet bardzo cięta. To zależy co chcesz uzyskać, czy żywopłot czy wąskie drzewo. Można ciąć
Wszystkie odmiany z tych śliw można ciąć.
Drogie i cenne pod względem kolekcjonerskim drzewa musimy pielęgnować ze zdwojoną siłą. Muszą się dobrze zakorzenić w nowym miejscu. Zauważyliście na pewno jak zbite mają korzenie po wyjęciu z doniczki w której rosły w szkółce?
Często stoją też pod cieniówkami, potem idą na pełne słońce i bez przypaleń, przynajmniej w pierwszym sezonie się nie obędzie.
To prawda bo tanie nie są ale jak już uda się zdobyć to trzeba dbać tak jak o dziecko albo bardziej.
Oto park w Poczdamie, może nawet ten sam i bluszcz na starych drzewach. Od wieków go sadzono i bym się za bardzo tym nie przejmowała. Mnie się bardzo podobają zarośnięte w ten sposób drzewa
Jeśli to Schloss Marquardt to właśnie o ten mi chodziło. Widziałaś usychające platany przy polanie nad jeziorem? Coraz więcej drzew w tym parku ma przecinane pędy tych bluszczy. Czy ładnie wygląda to kwestia względna, bo samo pnącze, owszem, fantastyczne, ale drzewo, na którym coraz mniej liści już nie bardzo
A tak przy okazji to polecam wycieczkę do tego parku, gdy kwitną wiśnie
Powiedzcie czym wywabić zapach czosnku z uszczelki gumowej? Wicio zrobił nalewkę czosnkową "dla spokojności" i guma tak nie chce się odpachnić, że nie wiem, sól nie daje rady
Zamocz uszczelkę w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń, wyciśnij cytrynę i jest jeszcze do kupienia takie mydełko, które niweluje przykre zapachy z palmoliwe lub inne . Mają na etykiecie napisane, często stosuję w kuchni do mycia rąk ale również moczę uszczelki
Powiedzcie czym wywabić zapach czosnku z uszczelki gumowej? Wicio zrobił nalewkę czosnkową "dla spokojności" i guma tak nie chce się odpachnić, że nie wiem, sól nie daje rady
Jak w kranie to domestos powinien pomóc - a jak nie to może kret - tylko takie granulki nie zwierzę
Danusiu, co zrobić z suchymi kwiatostanami werbeny? Teraz sciąć i wysuszyć czy powinnam była to zrobić jesienią (i teraz już "po ptakach"?). Oczywiście mam na myśli wariant, że jakieś nasiona zdążyły dojrzeć na tyle że można liczyć na nowe okazy.
Zostawiłam kwiatostany na roślinie jesienią, bo późno kwitły, więc inaczej nasionka by nie dojrzały. Teraz mają większe szanse, jutro chwila prawdy - fotki będą w załączeniu z tego doświadczenia.
Jokuś - zetnij teraz bo Ci się obsypią.
Ścinaj nad kopertą, bo każdy ruch zmarnuje nasiona bezpowrotnie