Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe przygody 17:05, 17 lis 2013

Do góry
Druga rabata, modrzew Pendula w żwirku? Będzie się sypał nieźle i nijak to będzie sprzątnąć. Zamieniłabym na inne drzewko, nawet iglak na pniu albo bonsai.

1. Bonsai lub drzewko pienne iglaste
2. Thuja Danica lub Miriam 3 szt
3. Andromeda lub kostrzewa sina 9 szt
4. Wrzosy jedna odmiana 15 szt
5. Wrzosiec Rubinteppich 9 szt
6. Carex Buchannanii
7.Wrzosiec o białych kwiatach 7 szt
8. Carex testacea 7 szt
Ogrodowe przygody 17:05, 17 lis 2013

Do góry
Czemu dałaś nowy wątek? Prowadź może tutaj, tam odpowiedziałam, ale niepotrzebnie rozbijasz ogród na kawałki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3968-ogrodowe-przygody-prosba-o-pomoc

Pierwsza rabata.

Polecam drzewko pienne, trzmielinę Fortunego 'Emereld'n Gold', miłorząb "Mariken" albo cokolwiek.

Trawa pampasowa (na tą wygląda) jest za duża, za bardzo posadziłąś po bokach. Może zmarznąć, a raczej na pewno zmarznie.

Polecam rozplenicę japońską, przysuń trzy takie trawy bliżej pnia.

Dokoła posadź obwódkę z lawendy albo trzmieliny, ale już zwykłej nie piennej, bedzie zimozielona, żółta obwódka. którą można ciąć w żywopłocik.

1. pienne drzwko
2.Lawenda lub trzmielina 3-4 szt /mb
3.Jeżówki kilkanaście sztuk takiej samej odmiany, nie różnych
4.Rozplenica 3 szt.

Skrętnik - rozmnażanie skrętnika 17:00, 17 lis 2013

Do góry
Gosiu, nasionka własne. Pierwsze nasionka do wysiewu kupiłam chyba gdzieś w czerwcu, bo na moich skrętnikach (a zaczęłam przygodę z nimi w lutym), jeszcze nie było dojrzałych nasienników. Z tych kupionych (2 porcje miały być) może 20 nasionek nie wzeszło mi nic. Później była też próba wysiewu z niedojrzałego nasiennika bo łodyżka na której rósł zwiędła zanim się ususzył nasiennik na niej. z tego eksperymentu wzeszło 5 kropek ale nie rosły. później wysiałam nasiennik już dojrzały z Mroźnych Wzorów i niedługo po nim pierwszą krzyżówkę. Mroźne wzory powschodziły i przystopowały, a krzyżówka ładnie ruszyła ze wzrostem.

Zdjęcie z 8 listopada tych pikowanych maluchów - przez 6 dni, podrosły jakieś 3-4 mm. Jak pikowane były to miały listeczek 3-4 mm. Zatem podwoiły wielkość w rekordowym czasie.

Troszkę teraz zwolniły ze wzrostem, ale i tak jest nieźle. niektóre z nich mają po 10mm.
Ogród Sylwii od początku cz.II 16:35, 17 lis 2013

Do góry
Syla napisał(a)

Będzie jeszcze zmywarka widzisz Sebuś nikt tak nie będzie miał

Padłem!
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 16:25, 17 lis 2013

Do góry
W tym sezonie nie miałam serca dla mojego ogrodu, ale czasem tak jest...
Myślę,że przyszły rok przyniesie zmiany , nowe nasadzenia i troszkę rewolucji jak zawsze u mnie.
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 16:14, 17 lis 2013

Do góry
Witam wszystkich ogrodowiczan po bardzo długiej nieobecności, co nie znaczy że nie zaglądałam...
Dziś był piękny dzień, mój M kupił nowy aparat więc wykonał pierwsze zdjęcia naszego ogrodu.
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:42, 17 lis 2013

Do góry
Przy okazji .. jeszcze jedno porównanie..

Nachyłek

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:40, 17 lis 2013

Do góry
Ja za rok też trochę bylin rozłażących sie będę brać w ograniczniki, w tym roku posadziłam jak leci z braku czasu Ale na bylinówce przekopię i nic się nie dzieje.. byliny lubią przesadzanie raz na jakiś czas.. a i tak będę robić rewolucję na bylinowych.. teraz to upychałam jak leci .. Ekspansywne trzeba ograniczać bo zagłuszają inne nasadzenia... Niby pysznogłówka też sie rozłazi, ale tojeść kropkowana zagłuszyła mi wielka kępę.. i pysznogłówki różowej już nie mam Tak samo tojesć zwykła..zagłuszyła mi orszelinowatą.. robota Kopciuszka aby to oddzielić i odzyskać trochę orszelinki.. A orszelinka też ekspansywna.. Na jednej rabacie dałam ograniczniki i to sie sprawdza.. pilnują swojego miejsca
Tu tojeść , pysznogłówka, astry.. wszytko w ogranicznikach z zielonego obrzeża trawnikowego.. i dlatego jest podział na grupy

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 15:33, 17 lis 2013

Do góry
Żurawki młodziutkie śpią już pod liściowa pierzynką ...

Róże z otulonymi nóziami nie boją sie juz wielkich mrozów

nam juz zima nie straszna

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 15:27, 17 lis 2013

Do góry
Na drzewach wiszą szyszki nasmarowane słonina i oblepione ziarnami

Powiązane juki czekają na pierwszy śnieg

Trawki też już zawiązane w snopki..
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 15:18, 17 lis 2013

Do góry
Zachwycają piekne kwiatostany rozchodników...

Wierzba wciąz ma liście jakby nie przejmowała się zapowiedziom zimy
Skrętnik - rozmnażanie skrętnika 15:16, 17 lis 2013

Do góry
Jeśli nie chcesz żeby nasionka wysiały się do doniczki z inna odmianą to wtedy zabezpiecz nasiennik woreczkiem strunowym.

Moja pierwsza krzyżówka ( o ile natura mnie wcześniej nie ubiegła)
Wysiewane końcem września.Powschodziły dość szybko - myślę, że w przeciągu 2 tygodni.
Wysiałam cały nasiennik do opakowania o wym. 15x15cm bo nie spodziewałam się takich licznych wschodów.
2 listopada wyglądało to tak:

Więc zabrałam się za pikowanie. W pojemnik o tych samych wymiarach 6 rzędów po 5 siewek.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 15:13, 17 lis 2013

Do góry
Nareszcie mgła opadła i moza było iść do ogródka

Teraz kiedy nie ma kwiatów do podziwiania zwraca się uwagę na detale np mech na kamieniu lub oryginalny korzeń

Znaleziona jesienia wielka huba
Ogród ogrodniczki 14:48, 17 lis 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Na razie bez podłogi i karniszy bo już nie zdążymy przed niedzielą.
Reszta w nowym tygodniu.
A parapety wyszły super.

ślicznie Basiu
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:27, 17 lis 2013

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Aniu, jesteś nieoceniona, dziekuję. Opis w internecie to jedno, a doświadczenie i praktyka to rzeczywistość. Fajnie, że się wysiewa, bo bardzo mi się podoba. Akant też mam, ale w tym roku po raz pierwszy mi nie zakwitł, może miał za sucho albo za dużo cienia, bo rośnie pod magnolią.

Mariola, perowskią mam od 2008 roku, przesadzana kilka razy, bo ciągle była nie tam gdzie się mieści czy pasuje I żyje... jeszcze żadna mi nigdy nie wypadła. A ta na foto w tym roku też była przesadzana, bo robiłam rabatę tam gdzie szklarnia, rok temu, bo sadziłam rododendrony, 3 lata temu, bo poszerzałam rabatę, a wcześniej bo mi sie nie mieściła tam gdzie była... U mnie flanka na flankę ..
I od początku rośnie w bardziej kwaśnym środowisku, bo w 2008 roku posadziłam na wrzosowisko i rosła tam do 2010 roku.. potem 2 lata w odczynie obojętnym.. i teraz znów ma kwaśniej.. Ale chyba dla niej nie robi to kompletnie żadnej różnicy

A to tegoroczne siewki. nie upilnowałam i sobie rośnie ..

Edit. Stwierdziłam, że nigdy nie czytałam u uprawie perowskiej... i postanowiłam się doszkolić..
http://zojalitwin.wordpress.com/2011/10/19/perowskia-lobodolistna/ odbiega od moich doświadczeń, ale warto przeczytać Ja robię to "mimo woli" .. jednak zasadowa ....dostanie w takim razie skorupek jajecznych hmm... chociaż mojej nic nie brakuje do urody
Jedno pewne, warto ją ciąć, bo sie wtedy tak nie pokłada

U mnie kwitnie od początku lipca do prawie końca września. Sprawdziłam na foto Mogę udokumentować ....

I kupiłam te dwie inne odmiany, ”Blue Spire” - posadziłam z różami, i pierwszą zimę bez nawet kory przeżyła.. a w tym roku kupiłam ”Little Spire” ..bo niższa I chyba kwiaty ma większe..

W cieniu - zacieniona 14:20, 17 lis 2013

Do góry
...i...nie wiem co? Liście szorstkie jak pokrzywa...nie kwitło,nie jest to pokrzywa.
W cieniu - zacieniona 14:18, 17 lis 2013

Do góry
...tatarak...u mnie już drugi rok.
W cieniu - zacieniona 14:17, 17 lis 2013

Do góry
...kwitną pierwiosnki gruzińskie...niezawodne.
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:17, 17 lis 2013

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
jako że lubię kolorki to trojeść wpadła mi w oko ale pozostałe też pozwiedzałam i się doszkoliłam u mnie też sloneczko

Trojeść ma kolor oczotegliwy.. na maksa .. chyba tylko trojeść i złocień różowy mają takie kolory, że wypalają oczy

Monitor nie oddaje tej żarówki
W cieniu - zacieniona 14:08, 17 lis 2013

Do góry
posiany w tym roku słoneczniczek szorstki też zachwyca...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies