Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 15:40, 17 lis 2013

Ja za rok też trochę bylin rozłażących sie będę brać w ograniczniki, w tym roku posadziłam jak leci z braku czasu Ale na bylinówce przekopię i nic się nie dzieje.. byliny lubią przesadzanie raz na jakiś czas.. a i tak będę robić rewolucję na bylinowych.. teraz to upychałam jak leci .. Ekspansywne trzeba ograniczać bo zagłuszają inne nasadzenia... Niby pysznogłówka też sie rozłazi, ale tojeść kropkowana zagłuszyła mi wielka kępę.. i pysznogłówki różowej już nie mam Tak samo tojesć zwykła..zagłuszyła mi orszelinowatą.. robota Kopciuszka aby to oddzielić i odzyskać trochę orszelinki.. A orszelinka też ekspansywna.. Na jednej rabacie dałam ograniczniki i to sie sprawdza.. pilnują swojego miejsca
Tu tojeść , pysznogłówka, astry.. wszytko w ogranicznikach z zielonego obrzeża trawnikowego.. i dlatego jest podział na grupy

Mala_Mi 15:42, 17 lis 2013

Przy okazji .. jeszcze jedno porównanie..

Nachyłek

kasiek 15:48, 17 lis 2013

Kapitalne porównania bylin, też muszę tak focić
Kostka rewela- bardziej elegancko sie zrobiło, i jaki idealny okrąg zrobiłaś, no no...
A na czym kładłaś kostę? Bezpośrednio na ziemi czy na piasku czy podsypce?
Robaczek 16:28, 17 lis 2013

Dzięki za info Aniu, wsadzę je w doniczki, ale to już chyba wiosną
Pozdrawiam!
Sebek 16:37, 17 lis 2013

Lubię takie porównania Nic się nie zmienia w ogrodzie tak jak byliny - co jest w sumie atutem jak i wadą Perovskie już zaplanowałem u siebie i będzie ich duuużo - genialne są
Mala_Mi 17:34, 17 lis 2013

kasiek napisał(a)
Kapitalne porównania bylin, też muszę tak focić
Kostka rewela- bardziej elegancko sie zrobiło, i jaki idealny okrąg zrobiłaś, no no...
A na czym kładłaś kostę? Bezpośrednio na ziemi czy na piasku czy podsypce?

Okrąg jeszcze leży na trawie Najpierw układałam na "sucho" by spasować.. a zrobiłam sobie cyrkiel ze sznurka i gwoździa
A układam na piasku..bo nigdy nie wiadomo co mi jeszcze sie odmieni Tak łatwo sie przekłada

Pod klonem mam ładny pstrokaty barwinek, ale jest mu za sucho i za ciemno pod drzewem, wiec ucieka na zewnątrz, większy krąg pozwoli mu się rozrosnąć .... a tak był koszony przez eMuia ...

Barwinek jeszcze teraz ma pojedyncze kwiatki.

Mala_Mi 17:37, 17 lis 2013

Robaczek napisał(a)
Dzięki za info Aniu, wsadzę je w doniczki, ale to już chyba wiosną
Pozdrawiam!

Nie ma sprawy

Szukam co będziemy robić zimą i mam dużo pomysłów Wrócę do pierwotnego planu, dla którego zapisałam się na forum, czyli pokazanie jak sie rabaty zmieniają w czasie Nawet coś udało mi się pokazać, a potem zginęłam w życiu towarzyskim...

Druga rzecz to warto poszperać za fajnymi duetami. Danusia pokazywała na forum i jest nawet taki artykuł, my też możemy poszperać co sie dobrze z sobą komponuje

Np. lawenda z taką lilią.. mi się podoba
Borbetka 17:38, 17 lis 2013

Aniu, ładne zdjęcie odętki wrzuciłaś. Moją posadzę chyba do donic w przyszłym roku i będę z nią latać po ogrodzie, żeby gdzieś dopasować. Ale zarombista jest jak kwitnie.
Mala_Mi 17:47, 17 lis 2013

Sebek napisał(a)
Lubię takie porównania Nic się nie zmienia w ogrodzie tak jak byliny - co jest w sumie atutem jak i wadą Perovskie już zaplanowałem u siebie i będzie ich duuużo - genialne są

Dokładnie.. byliny to zalety i wady.. i dlatego tak trudno skomponować rabaty bylinowe.... i dlatego robię ciągłe rewolucje.

Dla ciebie moja perwskia w czasie Acha , moja rośnie na grubo ponad metr.. i tworzy fajny duet z firletką I liliami...

Koniec czerwca (potem ma do towarzystwa żółte lilie)

Połowa lipca

Koniec lipca

popcorn 17:59, 17 lis 2013

Super takie porównania! Fajny pomysł na zimę
Ja też mam pomysł - posegregować i opisać zdjęcia... może do marca się wyrobię

pozdrawiam!!