Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Na Francuskiej 19:40, 12 lis 2013

Do góry
Obiecana fotka rabaty po małej metamorfozie. Na razie nie ma nad czym się zachwycać, efekt będzie dopiero w przyszłym roku- mam nadzieję A jak nie, to zrobię kolejną metamorfozę
Za wiele tu nie widać, ale może opiszę:
te wysokie trawy to miskanty Gracilimus (mam nadzieję, bo nazwa z plakietki była prawie cała odcięta-brak kwiatostanów mnie też do tego przekonuje). Między nimi rosną 3 horti Polar Bear, a w kolejnym rzędzie przed tuje Danica. Tu pewności nie mam- 1 większa ( z lewej widać kawałek) rośnie u mnie już drugi rok, kolejną dostałam nn, a trzecią kupiłam z nazwą. Więc myślę, że mam 2 Danica i 1 jakąś podobną.
Za żurawkami posadziłam 3 ostnice "Pony Tails" oraz 3 turzyce włosiste. Zobaczymy czy przeżyją zimę, bo sadziłam je w ub. tygodniu.
Przesadziłam na tył rabaty 3 duże kępy rudbekii, a pod szczepionym modrzewiem i w wolnych miejscach posadziłam różnorakie hosty.
Oto efekt

Kwiatowy ogródek Monteverde 19:39, 12 lis 2013

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Bez słów. A raczej jedno: szacunek. Kłaniam się nisko.

I vice versa Pani Przyrodo, kiedy założysz swój watek? pozdrawiam
Rozwijają się łyszczaki
Znowu na wsi 19:35, 12 lis 2013

Do góry
Aniu, ta pomarańczowa to Westerland. Bardzo ładnie pachnie, ale kwiaty nie utrzymują się zbyt długo. Miałam ją w poprzednim ogrodzie, wysokość ponad 2 m, ale warunki miała niezbyt sprzyjające (zacienienie i ciasno).

No to się pochwalę efektami naszych działań w tym sezonie (M też co nieco pomógł).
Tak było mniej więcej rok temu (październik)

I w drugą stronę

Wiosną zaczęło się - zdjęcie z 15. kwietnia br

Rododendronowy ogród II. 19:34, 12 lis 2013

Do góry
U mnie dziś było cięcie wielkiego jałowca , trzeba było zmniejszyc jego rozmiary bo miał z 5m szerokości i obsypywanie róż na zimę, ziemi jak zwykle brakło a M jak zwykle mówił ze trzeba przestac te róze kupowac. A to resztki róz dzisiejsze.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:31, 12 lis 2013

Do góry
weronika77 napisał(a)
Joasiu, dziękując za odwiedziny do pozdrowień dołączę jaśminowca z Riwiery Tureckiej, przepięknie pachnącego...

Weroniko, miło Cie widzieć
Za subtelne kwiatuszki bardzo dziekuję, są wyjątkowo śliczne.
Pozdrawiam serdecznie
Pszczelarnia 19:29, 12 lis 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Ewa, przejrzałam listę roślin i najbardziej zainteresowało mnie to, gdzie posadziłaś choinę w ilości 16 szt.? Jakieś plecy zrobiłaś tej rabatce? I jeszcze 70 czosnków Krzysztofa - ŁAŁ! W czym je posadziłaś. Tzn. wiem, że w ziemi, ale co im się ściele pod nogami?
A lilie z czym połączyłaś? Mam mieszane uczucia co do lilii, najchętniej oglądałabym tylko ich kwiaty zawieszone w trawach na przykład, ale nie wiem czy tak można.

Czosnki posadziłam w: seslerii. Ale ta sesleria jest na rabatce z łubinem, szałwią. Posadziłam też koło rozplenic a one są z floksami i jeżówkami i pysznogłówką.

Lilie są w jarzmiance. Ale w innym miejscu mam w turzycy brązowej.

A choina to plecy rabaty, która teraz jest hortensjowo - funkiowo - paprociowo - świecznicowa ale powinna stać się też bylinową. Poniżej ona:

Kolorowe Rabaty Martek 19:23, 12 lis 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
A ten ode mnie

Chryzantema czy aster ?A może dalia ???
Ładny,dziękuję pięknie Barbaro
Kolorowe Rabaty Martek 19:22, 12 lis 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
To i ja antydepresanta wstawię. Pozdrawiam.

Haniu jak miło Cię widzieć ,dziękuję .
Ja znowu na sekundę wpadłam ,ale o czym ja tu mam teraz pisać .
Mam 30 cebulek przebiśniegów ,troszkę czosnku różowego i z 5 cebulek małych żonkili ))))) Ot kupione tak spontanicznie .Chyba dam siostrze na balkon ...?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:17, 12 lis 2013

Do góry
Joasiu, dziękując za odwiedziny do pozdrowień dołączę jaśminowca z Riwiery Tureckiej, przepięknie pachnącego...

O....! 18:41, 12 lis 2013

Do góry
marzena napisał(a)
jeszcze kilka obrazków...
tu tylko zieleń...

Marzenko, jak zwykle piękne zdjęcia - to jakos najbliższe mojemu sercu
Ile lat mają te rh pod sosnami ?
Znowu na wsi 18:41, 12 lis 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Pięknie pachnąca Westerland, ale kolor po rozkwitnięciu "żarówiasty", trudny do skomponowania (z ciemnym niebieskim?)

Bardziej wysublimowana kolorystycznie NN od Hanusi

to chyba Nostalgie, pięknie pachnie, zdrowe, ciemne listowie

Jak widać, różany kolorystyczny kociokwik

a może zginie ta żarówka w zestawieniu z bordo i kremem?
Rododendronowy ogród II. 18:35, 12 lis 2013

Do góry
anita_wielkopolska napisał(a)

Wczoraj nie mogłam już odpisać, choć wiadomość odczytałam na telefonie. Muszę przyznać, że Twój wątek był pierwszym dzięki któremu, wiosną tego roku trafiłam na ogrodowisko i się w nim zakochałam. Cały czerwiec czytałam Twoje dwie odsłony a sama wiesz ile tego masz. Dzięki Twoim wpisom sporo się nauczyłam łacznie z tym, że wszystko się zapisuje na kartkach (tzn. odmiany). Całe dwa miesiące wakacyjne (a pracuję w Twoim zawodzie) pogłębiałam wiedzę "ogrodowiskową" i podziwiałam cudne ogrody. Teraz do rzeczy mam trzy rh dwie odmiany, mam karteczki a trzeciej nie mogę poszukać ( a tak je chowałam!). Rh ponticum Variegatum, rh goldshine a trzeci to ten który mam w avatarku. Azalie mme van Hecke, druga to Cannon's Double. Pierwotnie posadziłam je w przedogródku, z zachodniej strony. Po lekturze Twoich stronek w czerwcu przesadziliśmy pod płot drewniany i rosną po północnej stronie płotu i dodatkowo pod drzewami. O podlewanie bardzo dbałam całe lato, nawoziłam regularnie, tej jesieni też dbam o regularne podlewanie. Pączki kwiatowe zawiązane w bardzo dużej ilości.

Anitko ale mnie zaskoczyłaś .Przeczytac tyle stron????Wiem ,,ile tego mam" więc bardzo Cię podziwiam, tym bardziej ze przecież u mnie nie tylko o roslinach było ale i inne madre lub mniej madre rozmowy , czasem zarty, wiersze , gify , az sie boje ze Cie głowa niejeden raz bolała.
Z rh i azalii które masz ja mam tylko Canons Double. Nie mam pozostalych łącznie z tym z avatarku który przypomina Azzuro , ale nie podejmuję sie go nazwac bo to nie jest łatwe.Te rh których nazwy znasz to rh o pstrych liściach . Ja mam takiego tylko jednego ale innego niz Twoje , nazywa sie Goldenflimmer i wygląda tak

Nie bardzo rozumiem dlaczego po lekturze moich stron przesadziłaś swoje rh. Nie pamiętam zebym pisała ze zachodnia strona nie jest dobra , zachodnia strona działki to tzw wschodnia wystawa i moim zdaniem jest dobra dla rh. Najgorsza jest wystawa poludniowa:latem bo trzeba podlewac a szczególnie zimą ze względu na ostre słońce, ale moje rh rosną wszędzie , z kazdej strony co może poświadczyc bardzo wiele osób które u mnie były.Zerknęłam już na zdjecie które zamieściłaś w nastepnym poście i powiem tylko jedno : są za blisko posadzone, to spore rosliny i potrzebuja miejsca , mój goldflimmer ktory ma w tej chwili około 9-10 lat zajmuje ze 2m i taką samą ma wysokosc.Te prawdopodobnie też takie urosną. Na pewno nie powinny rosnąc tak blisko . Zostaw jednego a dwa przesadz na wiosnę , oczywiście Ty decydujesz nie ja. Będe juz pewnie marudna ale ja bym jeszcze i trzeciego przesadziła tzn odsunęła od płotu , przynajmniej na metr a może i więcej żeby nie wyłaził za płot jak urośnie. Bardzo sie cieszę ze masz duzo pąków bo na wiosne będziesz miała sporo przyjemnosci z kwiatów. Pozdrawiam Cię serdecznie tym bardziej ze reprezentujemy ten sam zawód choc ja już na emeryturze jestem. Pozdrawiam serdecznie.
Ogród mały, ale pojemny;) 18:29, 12 lis 2013

Do góry

O....! 18:25, 12 lis 2013

Do góry

koło ławeczki już nie ma host i paproci, natomiast bluszcz wspina się nieźle po pniu wierzby, a przy płocie rośnie żywopłot cisowy, do którego muszę mieć dużą cierpliwość...

Uroczy zakątek, jak cisy urosną będzie jeszcze ładniej. Ale już chętnie tam bym posiedziała z książką
Kwiatowy ogródek Monteverde 18:24, 12 lis 2013

Do góry
Jeszcze Camelot

Pomponella
i ta nie pamiętam jej nazwy

Ogród mały, ale pojemny;) 18:22, 12 lis 2013

Do góry
Na razie nie ma co pokazywać tak myśle że za dwa trzy lata bukszpany nabiorą kształtów

Dziś sadziłem szmaragdy 50 szt

Kwiatowy ogródek Monteverde 18:20, 12 lis 2013

Do góry
Dzisiaj wysypałam niebieskie granulki między hostami na jaja i ślimaki i to wszystko przykryłam korą Policzyłam w końcu róże w ogródku + - 1, kto zgadnie ile jest w nim krzaków? a dzisiaj rozkwitła jeszcze jedna róża, wczoraj wyglądała tak
a dzisiaj tak
zapach powala jeszcze Easy Does It

Stephania Baronowa

Larissa

Sommersonne
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:16, 12 lis 2013

Do góry
weronika77 napisał(a)
Aniu, w podziękowaniu za odwiedziny i miłe słowa zostawiam słodycz z podróży i podziwiam Twoje zachody słońca.
piękne słoneczne kolorki dzięki tobie poznałam kawałek świata
dziękuję Weroniko Pozdrawiam
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:13, 12 lis 2013

Do góry
Aniu, w podziękowaniu za odwiedziny i miłe słowa zostawiam słodycz z podróży i podziwiam Twoje zachody słońca.
Opuchlaki 18:07, 12 lis 2013

Do góry
Przy szyjce korzeniowej róży przesadzanej. Róża była sadzona 2 lata temu (teraz przesadzałam). Nawozy wykluczam (róża z gołym korzeniem). Może od obornika? Co to jest? Takie samo coś miałam na berberysie, który usechł, na turzycy ptasie łapki? To strzela. Charakterystyczne wydaje mi się jest to, że to jest umiejscowione jakby w suchym torfie (torfu nie używam), takim czymś zmierzchwionym.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies