Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To właśnie tu 21:48, 03 sty 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Wspominki piękne, nie muszę dodawać że najbardziej lubię wiosenne i letnie, te Twoje irysy nad stawem i piwonie, ach. A mogę prosić o specjalny prezent - fotkę zeszłoroczną tych różowych niskich róż z błękitnymi bodziszkami?

Gabrielo, jakże mogłabym Ci odmówić :
Posunę się nawet do małego oszukaństwa i wstawię zdjęcia z 2011 r., a to z tej przyczyny, że nie mam bardziej aktualnych zdjęć.

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:46, 03 sty 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Mira, a co Ty robiłaś przez cały rok na ogrodowisku, że nikt nie widział tych zdjęć? .
Rozśmieszyła mnie "gigantyczna hosta". Ale poważnie, trzeba poczekać aż się zadomowi i urośnie.

jak to ? były, ale w styczniu inaczej się ogląda czerwcowe klimaty

to mnie pocieszyłaś z hostą, zresztą one chyba jakoś sztucznie wytwarzane to tak jest - więc w tym roku będą też jako nowości

no proszę Gabrysia zaglądneła a ja zmierzam już w kierunku Anglii ale jeszcze z 11 czerwca róże

Pilgrim u mnie nowa - szybko przekwita co mnie tak się zbyt nie podoba ale Jasia Poziomka kazała czekać 3 lata i dopiero zobaczę że mi się podoba

mała lilia sztuk jeden posadzona do doniczki świetnie się ma i to chyba wyjątek że coś fajnie wygląda jak jest jedno - pixi coś tam pewnie pink

a teraz porażka - kobea - więcej prób nie podejmuję
nie wiem o co poszło - rok był ciepły suchy - rosła dobrze ale nie zakwitła - tu w donicy

liście były piękne

ogrodoweimpresjejolki 21:46, 03 sty 2014

Do góry
jotka napisał(a)
Hurra! Zrobiłam zdjęcie, którym się mogę z Wami podzielić.

Dostałam jak zwykle dużo prezentów. Pod choinką był tłok jak nigdy Jednym z podarunków był jak zwykle kalendarz z wydawnictwa Taschen. Tym razem nie o tematyce kwiatowej, ale też piękny i ciekawy. Tematem przewodnim są ogłoszenia drobne z połowy XX wieku. Ale zapaleniec ogrodowy zawsze znajdzie coś dla siebie Więc (z wyprzedzeniem) pokażę Wam kartkę, w temacie adekwatnym do naszego portalu

hahaha ale fajny przestroga też fajna
ogrodoweimpresjejolki 21:32, 03 sty 2014

Do góry
jotka napisał(a)

Dostałam jak zwykle dużo prezentów. Pod choinką był tłok jak nigdy Jednym z podarunków był jak zwykle kalendarz z wydawnictwa Taschen. Tym razem nie o tematyce kwiatowej, ale też piękny i ciekawy. Tematem przewodnim są ogłoszenia drobne z połowy XX wieku. Ale zapaleniec ogrodowy zawsze znajdzie coś dla siebie Więc (z wyprzedzeniem) pokażę Wam kartkę, w temacie adekwatnym do naszego portalu

Przeczytałam u Ani, że wstawisz zdjęcie z kalendarza.
Przybiegłam i bardzo się cieszę, że tu jestem. Nie ma co prawda kwiatków, ale za to jaki kapelusik.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:31, 03 sty 2014

Do góry
10 czerwca

raj piwoniowy
piwonia przesadzona z dzikiego ogrodu wreszcie zakwitła - widać że jakaś stara odmiana bo ma cienkie łodygi i głowa zwisa , obok goździki ktore się same wysiały

róża Toscana
Dla odmiany czas na zmiany... 21:29, 03 sty 2014

Do góry
c.d

pozdrawiam
ogrodoweimpresjejolki 21:24, 03 sty 2014

Do góry

Dla odmiany czas na zmiany... 21:22, 03 sty 2014

Do góry
jeśli jeszcze nie macie dość moich "morskich opowieści" to mam dla was jeszcze kilka

Ogród z łezką 21:19, 03 sty 2014

Do góry
Ode mnie również Kasieńko kwiateczki na kolejną seteczkę.
Niech cieszą Twoje oczęta .

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:18, 03 sty 2014

Do góry
Skoro jestem przy hostach to fajnie wyszły mi hosty w doniczkach - bardzo mi się to spodobało tylko że to nie jest praktyczne bo w donicy raczej nie mogę zostać więc wysadziłam do gruntu a łatwo z dużymi nie jest - więc ten pomysł na nasze zimy pracowity jest niestety

tu widać tą małą hostę urosła później troszkę

a teraz martagony - też mi się nazwy pomieszały ale z nimi miałam najwięcej kłopotu - chyba posadzilam w zlym zbyt ciemnym miejscu i przesadzałam - liczę że przetrwały bo są piękne

to chyba terry

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:17, 03 sty 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Czy ktoś ma kamelię i się zna na hodowli? miałam latem ją na ogrodzie w doniczce, podrosła, a na zimę przyniosłam do domu, wypuszcza nie wiem czy listki czy to może będą pączki, nie znam się kiedyś jedna już zmarnowałam

Wywołana, odpowiadam:
Mam kamelię dokładnie od roku, kwitła już trzy razy, urosła, więc jakiś tam sukces jest.

Aniu, niestety u Twojej to nie są pąki kwiatowe, tylko liściowe. Pąki kwiatowe są duże i okrągłe, kuliste a te liściowe takie długie i szpiczaste.
Kamelia rośnie w mojej szklarence, w donicy, ma więc światło przez cały rok, stoi w najchłodniejszym miejscu, ma tam w nocy najwyżej do 15 stopni na plusie, w dzień jak zaświeci słońce robi się więcej oczywiście, ale na to nie ma rady.
Wiosną jak tylko się ociepli tak, że temperatura nie spada poniżej zera, stoi na tarasie w półcieniu. Podlewam teraz pozwalając lekko przeschnąć ziemi na wierzchu, latem cały czas ma wilgotno. Ziemia taka jak do różaneczników - kwaśna. Nawóz florowit - raz w tygodniu.
Moją dostałam właśnie na początku stycznia rok temu i miała już spore pąki, ale część opadła, niektóre zakwitły małymi kwiatami. Potem podrosła i latem znowu zakwitła - tym razem wielkimi kwiatami. W listopadzie i na początku grudnia znowu zakwitła, ale miała tylko trzy kwiaty. Teraz ma mnóstwo tych pąków liściowych i będzie rosła wszerz i wzdłuż, bo z dnia na dzień światła będzie coraz mniej.
Nie wydaje mi się, żeby miejsce w kuchni na stole było dla niej dobre zimą- za ciemno i za ciepło.
Przenieś ją na jasny parapet i koniecznie w chłodne miejsce, najlepiej żeby okno nie było szczelne i nie było pod nim grzejnika. No wiem, że to mało możliwe, ale może dysponujesz nieogrzewanym strychem z oknem?

Tutaj na tej stronie wstawiłam zdjęcie kwiatu grudniowego, to był ostatni:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/919-ogrod-w-budowie-nieustajacej?page=321

To właśnie tu 21:14, 03 sty 2014

Do góry
Dzidka napisał(a)

Dzidko obejrzałam z przyjemnością wszystkie zdjęcia wspominkowe, miło oczy pocieszyć przy moich serce mnie jeszcze boli, nie mogę tam za bardzo wchodzić
Pszczelarnia 21:11, 03 sty 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
To było suche lato 2013:

Same wonności
Pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:06, 03 sty 2014

Do góry
Bogdzia , Kondziu cieszę się

więc lecimy do lata więc przeglądam czerwiec mój ulubiony miesiąc niestety ślimaków też

fajna fuksja

gigantyczna hosta kupiona przez internet - nic prawie nie rosła liczę więc że w tym roku coś ruszy
to Empress Wu

ta hosta też nic nie urosła Halcyon I

To właśnie tu 21:06, 03 sty 2014

Do góry
Joku napisał(a)
Pozdrawiam w Nowym Roku!
Wypatrzyłam na drugim zdjęciu spory krzew Rosa Glauca (bo to chyba ona?). Przycinasz ją czy rośnie sobie swobodnie?

Pozwalam rosnąć swobodnie.

Szmaragdowy Zakątek 20:59, 03 sty 2014

Do góry
Witaj, rozbawiła mnie Twoja historia, ale obawiam się o pytona, nie kładź się koło niej, jest ogromna. Bojam siem

A mam dla Ciebie rozwiązanie na rabatkę

1 - tutaj bym zmieniła kolumnowego iglaka, ten nie wygląda dobrze, albo pociachała wiosną, żeby równiejszy był

2. Miscanthus 'Variegatus' 1 szt (biało-zielony miskant - śliczna trawa)
3. Te tuję przycinaj w kulę
4. Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens' 7 szt (mówiąc nieprawidłowo, ale bardziej zrozumiale - zimozielona "czarna trawa" bo trawą nie jest)
5. Carex 'Evergold' - 9 szt (zimozielona turzyca prawie biała barwa)
6. Erica carnea 'Golden Starlet' - 15 szt (zimozielony wrzosiec o żółtej barwie przez cały rok, wiosną białe kwiaty)
7. Berberis 'Admiration' - 7 szt (bordowe listki, śliczny i niewysoki)
Ogród w budowie - nieustającej 20:55, 03 sty 2014

Do góry
Wszystkiego najlepszego w tym Nowym Roku

Gabriela napisał(a)

Prawie nic nie robię do 6 stycznia, jak świętować to świętować.

I słusznie, że nic nie robisz.
Dałaś takiego czadu z zmrożonymi ozdobami, że Ci się należy taka nagroda.
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:52, 03 sty 2014

Do góry
I kolejna porażka pelargonia angielska - szybko odmówiła współpracy

niecierpek rósł bez problemowo - lubi częste obrywanie przekwitłych kwiatków i nawożenie

czosnek szuberta - trzeba go posadzić we właściwym miejscu - gdzie nie wiem ja posadziłam fatalnie bo w buszu a on musi być w eksponowanym miejscu - za to fajny na zasuszenie

czosnek Krzysztofa jest chyba fajniejszy i też dobry do zasuszenia- jest 31 maja

Ogród w budowie - nieustającej 20:52, 03 sty 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Słońce i ciepło ujawniają właśnie interesującą zawartość moich mrożonek, no i o to chodziło.
Prawie nic nie robię do 6 stycznia, jak świętować to świętować.

Fantastyczny sposób na mrożone ozdoby Gabrysiu podobnież kwitnie Ci kamelia? u mnie zaczęła wypuszczać nie wiem czy listki czy pączki, zdjęcia u siebie wstawiłam, mogłabyś mnie trochę oświecić co do postępowania z nią bo jedną już zmarnowałam pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:48, 03 sty 2014

Do góry
mira napisał(a)

kompozycję bratków z bluszczem miałam pierwszy raz i była udana

Widzę Mirko, że zebrało nam się na ogrodowe wspomnienia.
Jak zobaczyłam tę kompozycję, to natychmiast skojarzyłam ją z 'bratkowym ogrodem', który tak nas zachwycił w ostatnim dniu wycieczki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies