Ale ma swoje ulubione miejsca, bo prawie cały ogród jest dla niego dostępny , ale niszczy tylko dwie rabaty.. i jedną taranuje (ale ma płotek) za traktorem sąsiada.
Tak wygląda teraz kokorycz pogięta... przycinam po kwitnieniu...
Patrząc od jaśminowca na wejście do ogrodu, po prawej stronie na dużej części domu rośnie okazały bluszcz pospolity
widok nędzy i rozpaczy to nasza zeszłoroczna choinka, czyli świerk, który po świetach zbyt długo stał zapomniany na balkonie i podczas prac ogrodowych dostał tymczasowe miejsce w ogrodzie, i po czasie kiedy nawet igły z niego opadały pojawiły się zielone przyrosty, także chyba żyje
Jeśli pamiętacie mój wcześniejszy wpis ze zdjęciem z krzywym jałowcem to, to jest to miejsce z tą kupką po środku trawnika
z bliska to miejsce wygląda tak, pod resztkam gałązek jałowca jest lawenda, gdzieś czytałam że może przemarzać, to dałam jej ubranko żeby przetrzymała zimę
Ponieważ już za 2 miesiące w sprzedaży pojawią się nasiona (tak tak kolejny sezon się zbliża) mogę polecić odkrytą przeze mnie w tym roku odmianę pomidorów BETA.
Malutkie, krzaczaste, ale bardzo plenne, dojrzały 2-3 tygodnie przed innymi. Dzięki tej odmianie mogłam już w lipcu cieszyć się swoimi pomidorami. Nie mogą być posadzone jako jedyne, bowiem pod koniec lipca kończą owocowanie
Lepiej jakby się nie dokładał.... ale upodobał ja sobie... esteta.. inaczej sie tego wytłumaczyć nie da...
Dla ciebie moje iglaki, co nie wymagają (jeszcze) ciecia.. takie na szczęscie też mam Chociaż dla Ciebie powinne być azalie.. ale moje przy Twoich.. to jak profanacja azalii Ale też cieszą
Za kulką jest kolejny czerwony berberys, też coś gałązki mu przeschły :/ jak to dobrze czasem porobić zdjęcia roślinek, można zauważyć, że coś im jest.
Szpalerek z tui szmaragd, oczywiście mój kochany mąż sadził
widok na całą rabatę z iglakami i nie tylko
w kolejnym narozniku jest jaśminowiec, który przeżył zmasowany atak mrówek, mszyc i nie wiem czy nie czegoś jeszcze i teraz nie preznetuje sie zbyt ładnie, ale może coś z niego jeszcze będzie
Nie zdążyłam, bo przerzut prawa flanka na lewą flankę i przesadzenie po minimum 3 do 5 razy tego co jest, zajęło pół dnia Ale udało sie wygospodarować prostokąt metr na dwa.... 20 Andżelik i trochę niezapominajek sie zmieści.. no nie jest to wielki plac co powali na kolana, ale na początek dobre i to... w przyszłym roku jak zrewolucjonizuję wsiowy to powiększę areał.. jak sprawdzi się prostokąt
Dla Ciebie foto alei klonowej Konstancji.. w tę i w drugą stronę Łysa jak kolano, dobrze, że są rodki.. to jakoś to jest .. chociaż latem zasuszyłam trochę i spektakularnego efektu nie będzie
Pod wierzbą dałam troche tulipków i dużo rożnych host Teraz łyso.. ale tu stoją zimą karmniki. wiec tak musi być ..
Martusiu na zdjęciu jest wg mnie mozga trzcinowata. Ona rozrasta się dość szybko i bywa ekspansywna. Dziewczyny piszą, że należy ją posadzić w doniczce bez dna, aby ograniczyć ją nieco
A to jest kolejna z przyczyn dla których zmieniliśmy nasz ogłowiony/krzywy drzewiasty ogród w coś miłego dla oka. To są 2 rh które przywiozła nam mama z Holandii w prezencie późnowielkanocnym. Zaczęło się czytanie wszystkiego o rh i pytanie znajomych, jak i z czym to poaszić, co to za warunki musi mieć. Znajoma teściowej poradziła żeby sadzić koło siebie bo wtedy ładnie wyglądają, no i na tym pozostalismy. Tylkko czy to aby dobrze??? Pytanie kieruję do bardziej zorientowanych ogrodników ten bliżej forsycji jest różowy a ten drugi jest bardziej fioletowy, nazwy są na karteczkach, mogę póżniej dopisać
inne ujęcie rh
kolejny cis, tylko czemu ten nie ma czerwonych kuleczek, wie ktoś???
kolejna kulka, ta jest z jakiegoś żywotnika
Bo w naszych ogrodach ciągle czai się jakieś niebezpieczeństwo... i próbuję poznać wroga
I moje iglaki.. kształtowane na bonzaje.. ale za szybko rosną i nie nadążę ciąć... w przyszłym roku bedę ciąć... pora sie za to brać ostrzej .. jak za ufoludki zielone
Ta zielona kuleczka również nie ma nazwy na zdjęciu jakiś dziwny kolor dostała :/
Obok niej rosną- trzmielina żółta szczepiona na pniu,a u jej stóp posadziliśmy małego zielono-srebrengo iglaczka nn
powiększenie iglaczka
ostatni w tej odsłonie jest cis, i jego piękne czerwone owoce