no powiem Ci że naprawdę mnie tym poplonem zaraziłaś, mam parcie aby jak najlepiej przygotować glebe pod rabaty
za obornik i kompost muszę sporo płacić a poplon to grosze
Haniu dziękuję Ci kochana strasznie
a potem ile zostawić tak w skibie? bo chciałabym jeszcze raz wysiać np łubin potem
bo skoro już mogę siać to tak w marcu bym uźyźniła gorczycą, potem łubinem i potem bym robiła rabate.
Aniu, już możesz. Po przekopaniu darni rozrzuć nasionka gorczycy i grabiami przegrab, żeby nasionka ciut ziemią były przykryte. Jak podrosną do kolan albo kiedy zobaczysz, że zbiera się do kwitnienia (na żółto) zetnij i przekop. Pozostaw nie zagrabione w tzw. skibie.
Agata nam zniknęła...
jak wrócisz to podpowiedz mi czy tą gorczycę już mogę wysiewać?jak ziemia rozmarznie i będę mogła szpadel wbić oczywiście żeby darń przekopać
Margarete – ja mam tak samo. Już milion razy obiecywałam sobie, że pójdę wcześniej spać. No nie da rady… efekt końcowy zawsze jest taki sam. Siedzę do późna w nocy tak jak wczoraj i przedwczoraj i przed przedwczoraj…
Bogdzia – nie… więcej niż 3,5 metra na pewno nie jest. Jeśli domek nie będzie miał w tym roku lokatora to obniżę go o jakiś metr.
anna_t – masz rację Aniu, budki lęgowe powinno się czyścić w okresie od końca października do lutego. Wystarczy tylko wyrzucić pozostałości po gnieździe. Ewentualne pasożyty i jakieś inne drobnoustroje zabije mroźna zima.
Aniu masz młody ogród i wiadomo że nie masz takiego buszu jak u innych ale co rok bedzie lepiej , chyba juz to zauwazyłas.Ja mam swój elektryczny , to był areator z wertukulatorem ale szczotka do nakłuwania ziemii od razu się zepsuła a nowa kosztowała tyle samo co cały sprzet więc tylko zbieramy suche resztki i uwazam że tez jest dobrze.Mój mamy juz pewnie 6 lub 7 lat tak wiec spłacił się przez ten czas.