Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Makowo na Kociewiu 17:39, 25 paź 2013

Do góry
Weekend hurrra

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 17:21, 25 paź 2013

Do góry
Zaczątki nowej rabaty.

Grześ wytycza linie nożykiem do kancików, a synek odkopuje pierwsza bruzdę.

kolejny etap

i druga strona

teraz to będzie trzeba oddarnić i zaplanować rabatkę

i na przód też -między te świerki (chyba świerki)

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 17:05, 25 paź 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Madżenko ... rabata ma kształt (jak kiedyś zniknie garaż to na całej długości będzie miała szerokość 2 metry - aktualnie zwęża się drastycznie przy horti bo garaż właśnie wchodzi w paradę ) ... i mniej więcej wiem co z przodu w niskich partiach ... mniej niż więcej majaczy mi się co w tzw środku ...

bardzo mniej bo ciągle mam przed oczami Twoje rabaty gdzie rośliny na każdym planie uzupełniają się i istnieją zarazem niezależnie ... w dodatku to przenikając się kolorystycznie ... to tworząc tęczę dla wpatrzonego ... to kontrastując ... ehhhhhhhhh ... jak na ten przykład carex morrowi ... kiścienie ... buchanani czy jakoś tak w dodatku niebawem unosząca trzmielinę niczym powietrzna bombka ... czy te kulki baksika podsadzone żurawką a będące poduchą dla pieknych łepków różyczek ... no i jak ... pytam jak ja mam być zdrowa i nie osiwieć jak o takim ideale sobie zamarzam ...

pozwoliłam sobie zwizualizować ten wzór ... dla własnej pamięci użyłam Twoich fotek ... mam nadzieję wybaczysz ...

pamętam lekcje Danusi i pamiętam o pietrach ... no i tu u mnie to wysokie piętro bardzo ... bardzo potrzebne ... mam zimę na ustalenie jakie drzewko gdzie pójdzie ... te buki bardzo mi pasują kolorystycznie i pokrojem ... zaraz sprawdzę kolejne, które wymieniłaś ...

To są chodzące ideały rabat. Na kolor i tę masę roślin patrzę, patrzę ... .Wzdycham.
O....! 16:56, 25 paź 2013

Do góry
marzena napisał(a)
moje koło Yia podczas sadzenia iglaków...na obwodzie 'yang' cyprysiki Filifera Aurea,
te 2 elementy ( rośliny) przenikające 'ying' i 'yang' to cis o złotych przyrostach i bukszpan, będą na wiosnę kształtowane w kulki ...

Marzeno, oryginalnie sobie wymyśliłaś tę rabatę z takim widokiem. A kolor ziemi jak kolor gór. I ja ostatnio bardzo polubiłam te złote cisy!
Nelumbo - lotos 16:48, 25 paź 2013

Do góry
Mariusz Dzięki za cenne informacje

Rozumiem że nasion wogóle nie ruszać, niech sobie same zgniją Żałuję że nie zrobiłem foto kłączy przy przesadzaniu- długość jednego to łącznie około 30cm- tam gdzie podgniły mi liście i już nie ma nasion (Siewki z końca września). Mariusz a czy mogę co 2 tygodnie zrobić oprysk bioseptem? nic im nie będzie? Narazie zrobiona kąpiel przy przesadzaniu pięć dni temu.
Foto dzis robione:

Wilcza Góra 16:32, 25 paź 2013

Do góry
kraania napisał(a)
Witaj Ewo. Pozdrawiam słonecznie z drugiej strony masztu . Piękna pogoda prawda?

tu ziemia, tu ziemia...druga strona masztu się melduje. odbiór ?
tak, słoneczko dziś nas rozpieszcza
pracujesz jeszcze w ogrodzie ? ja po ostatnich "kompostowych weekendach" opadłam nieco z sił
robię przetwory całymi wieczorami i tylko "liścing na trawingu" planuje na jutro...
właśnie wpadałam do kuchni i postanowiłam wstawić fotki z lokalnych "łupów"
Będzie na zimę do "ostrzenia potraw"...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:11, 25 paź 2013

Do góry

3 maja 2009 rok

A czy żywopłocik cisowy pod świerkami w tym miejscu nadal jest?

Danuś, czy Tobie ilex crenata 'Golden Gem' wymarzł? Jak on się zachowuje? Pytam w kontekście posadzenia wokół kręgu od szam.... , który to krąg płasko ale 20 cm sterczy na trawniku cienistym.
Ogród w skali mikro :) 16:10, 25 paź 2013

Do góry
Parę jesiennych fotek z mikro ogrodu

Berberysowe kuleczki ... Są jeszcze liście i fajnie się to prezentuje ...

Carex - wizytówka ..i znak rozpoznawczy... Jak Ania Asc z Alinka przyjeżdżały do mnie , to adresu zapomniały... Tak jadą po osiedlu... I nagle Anka krzyczy: to tu musi być , bo tu są Carexy... noooo są

A kłosówka mnie fascynuje... Wiem ,że wiele z Was ją wyciepało, bo bywa brzydka...ale za to jak się ją wykosi , to tyle czasu jest urodziwa... Noo innawet teraz jest piękna ...kiedy sporo roślin już wymiękło....szukam dla niej nadal miejsca
A tak ogólnie , to prezent od Siaaśki ... Że ogrodowiskowy , to chyba pisać nie trzeba.....

Noo i moje wrzosowisko ... Ono jeszcze lądnie wygląda..a z tylu klon palmowy kupiony z ogrodowiskiem u Koniora... Zobaczcie , jaki fajnisty

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:56, 25 paź 2013

Do góry
Jurajski Ogród 15:25, 25 paź 2013

Do góry
Dzisiaj wieczorem zapraszam chętnych na fotki (jak nic mi nie "wyskoczy"), a teraz tylko jedna wklejona podczas popołudniowej kawki
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 15:13, 25 paź 2013

Do góry
Debra napisał(a)
Wczoraj karczowałam słoneczniczki

Trochę mi było żal, ale to już ostatnia pozostałość z tego co zastałam na działce. Zajmowały za dużo miejsca, w ich otoczeniu nic nie chce rosnąć, bo mają straszliwie ekspansywne korzenie, no i zamarzył mi się iglasty żywopłot, a one rosły wzdłuż ogrodzenia. W sumie, w dwóch miejscach jakieś 3,5 metra długości rabat.

Tej kępy na wprost pod ogrodzeniem już nie ma

I tej też nie

Wykarczowanie jednej karpy zajęło mi przeciętnie do 20 minut, a miałam ich 11!
Potem przekopywałam ziemię i usuwałam korzenie. Ile tego było!

Teraz muszę nawieźć ziemi do iglaków, no i pojechać po krzaczki
Tak pięknie i delikatnie pozdrówka lecą
Ranczo Edy 15:06, 25 paź 2013

Do góry
Piątkowo witam sumaczek kolorki zmienia
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 14:57, 25 paź 2013

Do góry
Nati pozdrowienia z babskiej wizyty. i sekator wypróbowany ja też cięłam ale wiesz musiałam wstęp uwiecznić Wercia już lepiej się czuje ale jeszcze obolała rozerwałyśmy ją trochę umawiamy się już na następny wypad roboczy trza dziewczynie trochę pobroić pozdrówka
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 14:47, 25 paź 2013

Do góry
Jesienne bzzz

Małymi kroczkami do celu... 14:41, 25 paź 2013

Do góry
Ostatnie zdjęcia archiwalne wszystko wyplewione, jutro sypiemy korę

Tylko się zastanawiam ile worków tutaj wejdzie?
Ogród w Holandii 14:29, 25 paź 2013

Do góry
A u nas wyjątkowo piękna jesień. W zasadzie letnie temperatury - powyżej 20C i słońce. Oczywiście nie może to trwać wiecznie więc dzis już pochmurno, ale ciepło nadal. Łagodnie sie z nami tym razem obchodzą

Ogród Eli 14:18, 25 paź 2013

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

Ładne chryzantemy....ale dla mnie za mocno kojarzą się z nostalgicznym nastrojem
Pozdrawiam
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 13:58, 25 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Łyse badyle pod spodem podsadź małymi Brabancikami, doklej je do starych i utnij razem, żeby tworzyły zgrabny stożek

Musisz je poczyścić ze starych brązowych przyrostów i dopiero potem dociąć, bo czochranie tui nieco je deformuje i zniszczysz ich kształt.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
jeśli moja tuje mniej więcej tak są ustawione

to mam podsadzić tak?

czy gęściej? czy dookoła całej grupy czy tylko tych dwóch z tyłu?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies