Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Moja codzienność - ogród Oli 09:10, 14 sty 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Kazde zdjęcie wywołuje zachwyt, Czekam na twą listę traw

Moja lista skromna w porównaniu do Twojej

miskanty :
- Morning Light
- Kleine Fontane
- Cabaret
w przechowalniku Graziella i Krater

molinie:
- molinia arundinacea Karl Foerster,
- molinia caerulea Variegata,
- molinia caeruela Edith Dudszus

proso rózgowate :
- Shenandoah

rozplenice :
- Hameln,
- Moudry

seslerie :
- skalna,
- jesienna

turzyce :
- carex morrowi Ice Dance,
- carex morrowi Variegata,
- carex comans Amazon Mist,
- carex oshimensis Evergold,
- carex flacca Blue Zinger,
- carex ornithopoda Variegata
- carex dolichostachya Gold Fountain
- carex comans Milk Chocolate (?)
- carex Buhanani

imperata :
- imperata cylindrica Red Baron

ostnica :
- stipa Pony Tails
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:10, 13 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Nie umiem tak rysować. Ale zielone - to cis nisko cięty przy tarasie.
Zmiekczy linię tarasu. Potem fioletowe - to lawenda, a różowe - to róże. Wszystko po łuku z wydzieloną rabatą. Można podsadzić kilka trawek, np. stipa. Ładny widok, pachnie, ...
Co ty na to?
no ciekawe i pociągnąć przy tarasie po prostej lawendę i może przed lawendą niskie trawki lub żółta żurawka i tak do kolejnego okręgu
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:00, 13 sty 2016

Do góry
Nie umiem tak rysować. Ale zielone - to cis nisko cięty przy tarasie.
Zmiekczy linię tarasu. Potem fioletowe - to lawenda, a różowe - to róże. Wszystko po łuku z wydzieloną rabatą. Można podsadzić kilka trawek, np. stipa. Ładny widok, pachnie, ...
Co ty na to?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:36, 12 sty 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Moje must have to wszystkie Carexy (chyba dam sobie jeszcze rok aby stwierdzić czy coś przebije carex morrovi variegata lub Evergold lub montana) i kultowe miskanty gracillimus i morning light. Stipa zbyt kapryśna ale piekna. Czekam na kolejny sezon seslerii (mam je dopiero od roku ) aby je podsumować.
Uwielbiam rozplenice ale za pózno starują i czesto te najmniejsze małe wypadają. Zdecydowanie minus ma molinia.... I strictusy za pokroj gdy sie starzeją. Dlatego ciagle je przesadzam

a ktore carexy masz na sloncu ?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:06, 12 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
patrze jeszcze raz na liste i widze ze nie masz trawek ktore sobie akurat upatrzylam

ale moze masz jakies zdanie o
carex pendula
panicum northwind
miscant ghana
miscant dronning ingrid
spodiopogon sibiricus

?

moze ktos inny ma ?

Marzenko a z tych twoich to ktore to takie wg ciebie "must have" ?

Moje must have to wszystkie Carexy (chyba dam sobie jeszcze rok aby stwierdzić czy coś przebije carex morrovi variegata lub Evergold lub montana) i kultowe miskanty gracillimus i morning light. Stipa zbyt kapryśna ale piekna. Czekam na kolejny sezon seslerii (mam je dopiero od roku ) aby je podsumować.
Uwielbiam rozplenice ale za pózno starują i czesto te najmniejsze małe wypadają. Zdecydowanie minus ma molinia.... I strictusy za pokroj gdy sie starzeją. Dlatego ciagle je przesadzam
Ogrodowe przygody 21:17, 12 sty 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Dzięki Iwonka
Napisz mi jeszcze proszę czy ta stipa to się kładzie czy zawsze była u Ciebie taka fajna sterczącą? Jaka na oko była wysoka?
Ciekawe czy przezimuje.
Ja dostałam nasiona stipy od Ewuni, pierwszy raz będę miała, mam wobec niej ogromne plany

Stipę miałam 1 sezon kilka sadzonek od Reni i te właśnie tak ładnie stały, a te z nasionek pokładały się
te w na zdjęciach są z nasionek

te od Reni
Mój jest ten kawałek ogrodu 15:18, 12 sty 2016

Do góry
Tymczasem poświęciłam chwilę na zaplanowanie rabaty wzdłuż płotu i rabaty trawiastej. Wiem, że nie będzie to wyglądało jak na obrazku, ale wstępny zarys jest.
Wzdłuż płotu są już posadzone graby. Do nich dosadzę hortensje. Zdecydowałam się na Polar Bear i Magical Moonlight. Przed nimi jakieś trawki, pewnie stipa.

Na trawiastej rosną 3 brzozy, do nich dosadzę 3 miskanty, nie chcę, żeby były bardzo wysokie, zastanawiam się nad odmianą, może malepartus?
Poza tym rozplenice, stipa, werbena, rozchodnik, krwawnik, itp. Wydaje mi się, że ta rabata będzie ładna nie wcześniej niż w lipcu, przydało by się coś jeszcze co będzie jej dodawać urody wiosną.

Tu ma być ogród :) 12:39, 12 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
a carex Gold Fountain ?

mam - fajny.

Może właśnie jeszcze napiszę co mam z traw i z własnych zasobów coś wykorzystam.

Carex Gold Fountain, Carex Evergold, Carex Variegata, Kostrzewa Eliah blue, Carex Bronze Form, Carex Buchannani, Carex Elata Aurea, Stipa, Miskant Apache.
Ogrodowe przygody 07:11, 12 sty 2016

Do góry
iwonadm napisał(a)

Tak przy drzewku stipa od Reni dziękuję Reniu jeszcze raz
O pampasowej pisała tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/3928-ogrodowe-przygody?page=340

Dzięki Iwonka
Napisz mi jeszcze proszę czy ta stipa to się kładzie czy zawsze była u Ciebie taka fajna sterczącą? Jaka na oko była wysoka?
Ciekawe czy przezimuje.
Ja dostałam nasiona stipy od Ewuni, pierwszy raz będę miała, mam wobec niej ogromne plany
Tu ma być ogród :) 23:20, 11 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja werbenę będę sadzonkować w tym roku. miałam sadzonkę od Małej Mi i o miesiąc szybciej wystartowała. Zdążyłam przed mrozami zabrać 5 krzaczków do domu.
Niesamowicie się stipa i szałwia rozrosły

Czytałam, że będziesz podejmować taką próbę, pewnie wyjdzie wcześniej niż z siewu.
Ja w garażu trzymam Vertigo i dwie trawki Uncinia Rubra, mam nadzieję, że tych roślin nie uśmiercę, bo w zeszłym roku po takim garażowaniu za szybko wyniosłam do hartowania klonika palmowego i nie przeżył.
Ogrodowe przygody 21:05, 11 sty 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Czy ta trawa przy drzewku to Stipa?

W dali widzę trawe pampasową - jak z jej zimowaniem?
Jesteś z tej trawy zadowolona?
Trudna jest w prowadzeniu?

Tak przy drzewku stipa od Reni dziękuję Reniu jeszcze raz
O pampasowej pisała tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/3928-ogrodowe-przygody?page=340
Tu ma być ogród :) 20:29, 11 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja werbenę będę sadzonkować w tym roku. miałam sadzonkę od Małej Mi i o miesiąc szybciej wystartowała. Zdążyłam przed mrozami zabrać 5 krzaczków do domu.

też miałam sadzonki od Małej Mi i moje siewki je dogoniły
Tu ma być ogród :) 18:45, 11 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Tak więc bazując na swoich ubiegłorocznych doświadczeniach w tym roku posieję stipę i werbenę po 20 lutego.
Zrobiłabym to nawet wcześniej, ale od 13 do 20 lutego mamy wyjazd feriowy i nie miałby kto podlewać.
Sądzę, że ten miesiąc zrobi i tak ogromną różnicę.

Ogrodowe przygody 18:40, 11 sty 2016

Do góry

Czy ta trawa przy drzewku to Stipa?

W dali widzę trawe pampasową - jak z jej zimowaniem?
Jesteś z tej trawy zadowolona?
Trudna jest w prowadzeniu?

Ogród Mirelli 06:24, 11 sty 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Ja tez juz sie nie moge doczekać. Bez Ogrodowiska chyba bym nie wytrzymał. Na szcescie jeszcze troche i przyjdzie wiosna. W między czasie będą jeszcze domowe wysiewy.

Masz rację Karolu bez Ogrodowiska ciężko by było przetrwać nam miłującym ogrody zimę
Nigdy nie wysiewałam nic w domu, a w tym roku będzie stipa, ciekawa jestem czy to też mi przyniesie radość
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 00:27, 11 sty 2016

Do góry
Sierpień to przepięknie wyglądająca stipa

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 22:07, 10 sty 2016

Do góry
Kolejna podróż - super Wysiewy w tym roku ograniczam do minimum - stipa, nasionka trawki z targów u Krys i coś z wymiany Pozdrówka
Ogródek z futrzakami i kamieniami 18:10, 10 sty 2016

Do góry
Ewik napisał(a)

Często na nasionach pisze Stipa tenuissima 'PONY TAILS' , mam nadzieje ze mi sie rozsiała to wyślę .
tutaj na zdjeciach

Bardzo podobają mi się Twoje kompozycje Umiesz połączyć róże z hortensjami, bylinami i trawami Jak sadzisz róże? W jakiej odległości od siebie? Zastanawiam się, czy mój problem z rabatą różaną nie polega na tym, że za gęsto posadziłam róże.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:13, 10 sty 2016

Do góry
Obiecana lista moich traw i pseudotraw (np. Tatarak i konwalnik, i inne ). Łacznie prawie 50 odmina. Jesli policzymy, ze kazdej odmiany mam min 5 szt liczba staje sie jasna.... Niektorych mam po 10

Trawy w moim ogrodzie

Acorus calamus variegatus

turzyce :
Carex comans Frosted Curls
Carex comans Amazon Mist
Carex comans Bronze Form
Carex buchanani
Carex montana i podobna do niej NN
Carex testacea "Prairie Fire
Carex ornithopoda 'Variegata' (turzyca ptasie łapki),
Carex oshimensis 'Evergold'
Carex oshimensis Ice Cream
Carex morrowii 'Variegata'
Carex morrowii Ice Dance
Carex elata Golden Bowles
Carex morrowii Silver Screpte

Festuca:
Kostrzewa Golden Toupee
Kostrzewa sina NN
Kostrzewa Eljah Blue (chyba, srebrna)
Kostrzewa Pic Carlit
Kostrzewa Maire'a
kostrzewa Niedźwiedzie Futro

Hakone czy jest Polska nazwa?
Hakonechloa macra 'Stripe It Rich
Hakonechloa macra 'Aureola'

Kosmatka owłosiona Igel
Konwalnik

Miscantus:
Miskant Adagio
Miskant Gracillimus
Miskant Grosse Foutaine
Miskant Morning Light
Miskant Strictus
Miskant Silberfeder

Ostnica :
Stipa pony tails
Stipa sirocco - podobno wymarza , okaże sie po tegorocznej zimie

Seslerie:
Sesleria jesienna
Sesleria heufleriana
Sesleria skalna

Rozplenice:
pennisteum Paul's Giant
pennisetum alopecuroides - pewności nie mam , NN
Pennisetum Little Bunny, Boy i Honey
Pennisetum Medium Boy
Pennisetum Hammeln
Pennisetum rubrum Firefox wymarza co roku sadze nowe
Pennisetum Purple Majestic - wymarzła zebrałam nasiona, zobaczymy

Proso rózgowate:
Pannicum Squaw
Pannicum shenandoah

Molinia caerulea variegata

I oczywiście bambusy donicach

A na dokumentacje zdjęciowa roż i traw trzeba będzie poczekać na kolejny taki leniwy weekend , który nie wiem kiedy nastąpi

Ogródek z futrzakami i kamieniami 10:32, 10 sty 2016

Do góry
Ewik napisał(a)

Tak kwitła i miała jeszcze sporo pąków .
Fotki róż ze stipą było sporo, cofnij sie chociaz 2 strony , wklejałam i stipe i smiałka . Dla stipy musisz troche miejsca zarezerwowac, rozrasta sie sporo, choc jak za bardzo to możesz wyrwac i juz, ja tak w niektórych miejscach zrobiłam latem .

To ja dalej szukałam i nie mogłam znaleźć, ale już widziałam. Noooo super to połączenie wygląda. Ta stipa to taka lekka trawa, więc myślę, że u mnie różą nie zaszkodzi jej bliskość
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies