Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 16:16, 14 sty 2016

siakowa napisał(a)
jest ładniejszy zimą, ma ładniejszy kolor brązu taki bardziej miodowy ale wiecznie zdobniczki i inne takie dokuczają i jest bardziej kapryśny na warunki.

kurcze, nie do zagięcia jesteś w tych żywopłotach
lindsay80 16:19, 14 sty 2016

Kasya napisał(a)
a takie grabowe kwadratowe słupy to jak sie robi ?
kilka roslin w 1 miejscu ?

w kilka lat to i z jednego porządnego egzemplarza zrobisz taki prostopadłościan.
W szkółce w której kupowałam na jesieni wiele było takich, które by się na to nadawały.
Jeju jak ja tam wlazłam i wszędzie dookoła były graby to wracać do domu mi się nie chciało
lindsay80 16:21, 14 sty 2016

Byłam dziś na giełdzie kwiatowej - czuć już tam wiosnę, a w wielu miejscach już można kupić dekoracje wielkanocne.
Ja kilka drobiazgów walentynkowych zakupiłam.
nawigatorka 17:17, 14 sty 2016

lindsay80 napisał(a)
Byłam dziś na giełdzie kwiatowej - czuć już tam wiosnę, a w wielu miejscach już można kupić dekoracje wielkanocne.
Ja kilka drobiazgów walentynkowych zakupiłam.

I corten słyszałam był
asta6265 18:35, 14 sty 2016

Pospacerowałam sobie troszeczkę i duże wrażenie zrobiła na mnie nijaka Stipa - piękna trawka i super szybkie tempo wzrostu - muszę pomyśleć o niej.
siakowa 08:15, 15 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

kurcze, nie do zagięcia jesteś w tych żywopłotach

wiesz jak się ma do zasadzenia 200 sztuk to trzeba być pewnym decyzji
lindsay80 13:12, 15 sty 2016

nawigatorka napisał(a)

I corten słyszałam był

Tak był corten, struganych reniferków dla nas nie udało się kupić, ale te dla Oli jeszcze były
lindsay80 13:15, 15 sty 2016

asta6265 napisał(a)
Pospacerowałam sobie troszeczkę i duże wrażenie zrobiła na mnie nijaka Stipa - piękna trawka i super szybkie tempo wzrostu - muszę pomyśleć o niej.

Zapraszam częściej
Stipę jak najbardziej polecam, ja w zeszłym roku kupiłam nasionka w jakimś markecie, także rozejrzyj się na pewno znajdziesz (kilka dni temu widziałam chyba w Auchan).
lindsay80 13:17, 15 sty 2016

siakowa napisał(a)

wiesz jak się ma do zasadzenia 200 sztuk to trzeba być pewnym decyzji

Decyzji jestem pewna, teraz jeszcze troszkę trzeba się podszkolić w kwestii ich pielęgnacji.
Pszczelarnia 13:42, 15 sty 2016

Kasya napisał(a)
A co z zywoplotem z buka ? Podobnie jak grab ? Czym się różni ?

Graba łapią się inne owady. Zdrowotność nie jest decydująca przy wyborze, bowiem oba gatunki są polecane, wytrzymałe i zdrowe.

Zasadnicza różnica m. grabem a bukiem jest taka, że buk jest gatunkiem wybitnie światłolubnym. A grab znosi zacienienie.
Inna to taka, że grab lubi grądy (miejsca z okresową podmokłością mu nie szkodzą) a buk - sucholubne buczyny.

Jesienne i zimowe wybarwienie liści: graba są żółte - brązowe, buka są brązowe-miedziane.
Wiosenne liście buka świecą połyskliwą zielenią, graba mają szczypiorkowo -świeży kolor (tutaj można by szczegółowo).

Pień buka jest szarawy gładki, graba czarniawy (cecha u starszych egzemplarzy).
Sadzenie buka - lepiej wiosną (tak mówią, ja sadziłam jesienią ale była to długa jesień i bezmroźna zima)). Graba obojętnie.

Pomogłam?