Makkasiu, ja wogóle nie okrywam swoich klonów, bo rosną u mnie już długo, nie które 6 lat, a pozostałe są jeszcze starsze tylko okrywa się te najmłodsze egzemplarze, przez pierwsze 3 zimy jeśli rosną w gruncie, pozdrawiam letnią fotką, oczywiście z klonem
Bardzo ciekawa turzyca, uprawiam ją pierwszy sezon, wprawdzie jeszcze nie kwitła, ale w krótkim czasie - jak na młodą siewkę - dorosła do ładnych rozmiarów, bo ok. 0,5 m . W warunkach naturalnych jest znacznie wyższa, osiąga ponad metr wysokości.
Uprawiam ją w kamieniach, bez podłoża (polecam do strumyków). O tej porze bardzo dekoracyjna, w zasadzie większość oczkowych turzyc pogrążyła już się w śnie zimowym, a ta nadal zielona. Kwalifikowana jako turzyca zimozielona.
Często uprawiana w Europie zachodniej, powstały jej odmiany, nieliczne krajowe sklepy posiadają ją w ofercie. Lubi miejsca wilgotne, cieniste, półcieniste.
Nasiona które dostałem w 2012 skiełkowały prawie w 100%. Łatwo rozmnożyć ją z nasion, jak też przez podział kępy.
Nie posiadam zdjęć letnich, tak prezentuje się późną jesienią, w następnym sezonie powinna zakwitnąć. Obrazy
Jestem, w niedziele byłam na urodzinach u syna ,a dziś piekłam ogrodowiskowe pierniczki
Miałam pomocnika już się nie mógł doczekać kiedy będzie mógł foremkami wykrawać.
W trakcie tej zimy zamierzam przemyśleć wiele spraw ... Nie będę Was zanudzać wymienianiem teeeeego wszystkiego , po prostu w pewnym momencie poproszę Was o opinie .... I będę miała wielką nadzieję ,że zaopiniujecie co tam wymóżdżę a jak to będzie straszne głupawe to wybijecie mi to z głowy ....
Najważniejszą kwestią jest rabata pod płotem w okolicy lustra .. Na chwilkę obecną rośnie tam niebieski świerk ( jakiśtam ) , hosta i brzoza Youngii .. Świerk i brzoza muszą zostać , nie ma odwołania....
A ja chcę wysłonić ramę lustra i płot częściowo też ... Już coś kiedyś z tą rabatą kombinowałam , ale jakoś efekty mnie samej ńie zadowoliły ...
Stąd też twórczych poszukiwań ciąg dalszy.....
A może by tak dać koło ramy wysokiego miskanta ?? Do tego rozchodnika.....
A może raczej w tą lukę dać wiśnię piłkowaną kiku shidare ??( mam nadzieję ,że nazwy nie zremiksowałam ) i ja dole rodka ??.. Wiosną byłoby malina
A może najnormalniej w świecie dołożyć drugiego iglaka i coś w nogi ... Np rodka ??
Albo w roli pionowego elementu koło iglaczka żółty kolumnowy wiąz ??
A teraz czekam na Wasze opinie .... Booo ciekawa jezdem ....
W niedzielę, przed wyjazdem, poświeciliśmy wszystko co już jest (jeszcze tylko mała jodełka światełka dostanie), zdjęcia próbowałam zrobić, ale nie potrafię...takie beleco wyszło...sami zobaczcie