Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:41, 23 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Agnieszko w sumie to można powiedzieć, że wiatr dmucha Rosną troszkę w przeciągu i szybko są osuszane z wody, na dodatek w tym roku już nie podlewam po liściach tylko linią kroplującą, chociaż poprzednie lata floksy i pysznogłówki w innych częściach ogrodu podlewałem wieczorem po liściach i nie miałem problemu z mączniakiem.
Jedynie po pierwszej fali upałów w czerwcu jak przyszły deszcze mączniak pokazał się na kilku dolnych listkach pysznogłówki co na szczęście zauważyłem. Oberwałem liście opryskałem tylko pysznogłówkę i jest spokój, ale ograniczam na bylinowej opryski do minimum totalnego bo mam tam owady chyba z całej wsi
Na mszyce niczym nie pryskałem i same zniknęły z róż, jedynie usuwałem mechanicznie ich nadmiar.

Ostatnio oglądałem jeden z angielskich programów o ogrodach, chyba to były ogrody świata, padło tam fajne stwierdzenie jednak ogrodniczki, która miała duży ogród z wieloma, kwitnącymi roślinami. A mianowicie powiedziała ona, że roślinom nie przeszkadza mszyca, ślimaki ani inne takie, bo rośliny sobie radziły z tym przez wiele lat zanim coś wymyślono, to tylko przeszkadza ogrodnikom lepiej naturalnie walczyć npbzszyca sądząc rośliny odstraszajace albo robić naturalne opryski np z pokrzywy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:27, 23 lip 2015

Do góry
Reniu oj są cudne i ciągle ulegam pokusie na chwilę obecną zgromadziłem około 50 odmianowych i ponad 20 siewek, więc troszkę tego jest, ale w tym roku wiele odmian jest bardzo kiepska, a niektóre nie zakwitły. Mam też takie, które od 3 lat, w ogóle się nie rozrosły i wymagają przesadzenia.

Ewo to floks i w rzeczywistości ma taki koralowy kolor, o odmianę zapytam jak będę następnym razem W tej gęstwinie są też czerwone pełne jeżówki.

Scary Mary miał zawsze po 20-30 kwiatów na pędzie w tym roku nie a nawet 10 i na dodatek nie wykształcił takiego kwiatu jak powinien, każdy jest zawsze troszkę zniekształcony. Kwitł zawsze niezawodnie, ale w tym roku przedogródkowe liliowce są marne... za ciasno posadzone.

Te rabaty wyspowe są piękne, a kolejne powstają. DLa mnie idealne minimum trawnika i mnóstwo kwiatów

Agnieszko w sumie to można powiedzieć, że wiatr dmucha Rosną troszkę w przeciągu i szybko są osuszane z wody, na dodatek w tym roku już nie podlewam po liściach tylko linią kroplującą, chociaż poprzednie lata floksy i pysznogłówki w innych częściach ogrodu podlewałem wieczorem po liściach i nie miałem problemu z mączniakiem.
Jedynie po pierwszej fali upałów w czerwcu jak przyszły deszcze mączniak pokazał się na kilku dolnych listkach pysznogłówki co na szczęście zauważyłem. Oberwałem liście opryskałem tylko pysznogłówkę i jest spokój, ale ograniczam na bylinowej opryski do minimum totalnego bo mam tam owady chyba z całej wsi
Na mszyce niczym nie pryskałem i same zniknęły z róż, jedynie usuwałem mechanicznie ich nadmiar.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:53, 23 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Cudowne miejsce

Tak, bylinowy raj na zdjęciach! A to czerwone obok miskanta w środku po prawej i za nim, co to dokładnie jest?
Piękne są te rabaty wyspowo-wstęgowe - wyższa szkoła jazdy.
A dlaczego liliowiec 'Scary Mary' jest w tym roku paskudny? Jak zawsze mam wiele pytań do Ciebie. Dziękuję.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:41, 23 lip 2015

Do góry
Gosiu to na żywo plamy jeszcze większe wrażenie robią

Agatoczekaj tylko przetrawie nazwy kolorów............
hmm tak to jest dość rzeczywisty kolor, tutaj mocno świeciło na niego słonko i robiłem cień do zdjęcia. Zrobię fotke wieczorem (długo trzyma kwiat) aby zrobć mu zdjęcie w innym oświetleniu
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:41, 23 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Forty Second Street

ten cudny! to rzeczywiste kolorki? budyniowe róże?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:40, 23 lip 2015

Do góry
Siewka

Siewka

Lady Betty Fretz

Magic Lake

To by było na tyle przynudzania

O trawkach przy buksach pamiętam.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:38, 23 lip 2015

Do góry
Victorian Lace

I duecik

Siewka

Siewka

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:37, 23 lip 2015

Do góry
Mój numer jeden Raspberry Flambe

i w słoneczku

Wielki Chicks Dig It

SC Cranberry Kid
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:34, 23 lip 2015

Do góry
Przerywnik z małym bukiecikiem

Cały przedogródek do reorganizacji

No to dalej
Amercian Fredoom

Po raz trzeci Super Service

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:29, 23 lip 2015

Do góry
Crategous Crunch

Lori Goldstone

W tym roku paskudna Scary Mary

Custom Styled

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:26, 23 lip 2015

Do góry
French Lingerie

Forty Second Street

Fire and Fog

Berry Cheesecake
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:24, 23 lip 2015

Do góry
To teraz zasypie Was zaległymi liliowcami

Sweet Tranquality

Pomyłka...

Siewka

Light Years Away
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:20, 23 lip 2015

Do góry
Gosiu na zdjęciach tego nie widać, ale byliny są posadzone wielkimi grupami co robi na zyo niesamowity efekt

Alka jest cudnie nie zaprzeczę i dobrze trafiłaś

Ewo to trzeba się wybrać właśnie pod koniec lipca, wtedy jest najpiękniej
Właśnie będę teraz wgrywał liliowce
Ogród pod trzema dębami 08:15, 23 lip 2015

Do góry
Coś niebywałego, niesamowity ogród.
Mam takie pytanko, co ile posadzone są graby fastiagiata i czy można prosić zdjęcie tak by było widać ich korony?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:51, 23 lip 2015

Do góry
Cudowne miejsce

Tą jeżówkę muszę mieć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:45, 23 lip 2015

Do góry

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:42, 23 lip 2015

Do góry
Zaległe zdjęcia
Zdjęcia nie są z mojego ogrodu, żeby było wiadomo gdzie się znajduje to zainteresowani bylinami będą wiedzieć lub się domyślą, a bywam tam chyba za często

Borówcowy raj 21:56, 22 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Pięknie wygląda ten 'bitelsik' mój tak efektownie nie wygląda, ale rośnie na patelni, więc ma do tego prawo

Tak jest, ta trawa lubi półcień.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:35, 22 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Aniu wczoraj przeprowadziłem długą dyskusje na temat jeżówek odmianowych.
Zapewne kilka faktów jest wiadomych, ale napiszę wszystko co się dowiedziałem i potwierdzone jest kilkuletnim doświadczeniem.

Odmianowe jeżówki się wysiewają i na dodatek mogą się skrzyżować z innymi, ale tylko puste odmiany, pełne się nie wysiewają. Mam zdjęcia kilku siewek.

Najlepiej rosną na przepuszczalnej glebie i glina im nie służy, muszą być sadzone na lekkiej górce (wystarczy mała góreczka, aby centrum rośliny nie było zalewane wiosną).

Rosną obficie maksymalnie do 4-5 lat, a później marnieją i wtedy konieczne jest ich przesadzenie i podzielenie, na dodatek łatwo się dzielą. Najlepiej dzielić końcem maja gdy ziemia jest już mocno nagrzana, większość jeżówek ma korzenie które dobrze się rozdzielają, wyjątkami są wysokie odmiany np. Southern Belle, która ma korzeń palowy i można łatwo uszkodzić przy dzieleniu.
Widziałem jeżówki dzielone tej wiosny i wyglądały bardzo dobrze, już zaczynały się zagęszczać, kwitły.

Szybkość wzrostu i wigor roślin głównie zależy od jakości sadzonek(In Vitro lub kopane), które ostatnio często są słabsze i na dodatek nawet najlepsi producenci zaczynają mieszać odmiany. Wymieszane trafiają do szkółek na rozrośniecie, a później do naszych ogrodów.
Reszta przy okazji bo nazw nie wolno wymieniać

Mam jeżówki od kilku lat, w zasadzie kupiłam pierwsze już w 2009 roku, to 6 sezonów u mnie są.. I wysiewają się tylko te pojedyncze różowe i białe.

Zgodzę się, że najładniej rosną przez pierwsze 3-4 lata. Potem się starzeją.

Nie dzieliłam więc się nie wypowiadam. Przy odmianowych mi z siewki wyrosła biała!!! A białych tam nie mam.. ani nie mam w pobliżu, najbliższe są 20 merów dalej..

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:27, 22 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Karolino oczywiście zrobię dzisiaj zdjęcia wszystkich trawek
jupijajej dzięki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies