Domi powiedz mi proszę jaki berberys rośnie na tej rabacie:
i jeszcze jedno pytanie. Chciałabym posadzić świerka serbskiego niedaleko ścieżki z kostki granitowej. Zauważyłam że Ty też masz posadzonego iglaka (zdjęcie poniżej). Możesz mniej więcej określić odległość w jakiej został posadzony od kostki? Nie masz obaw że korzenie mogą wysadzić kostkę? Jak myślisz ile powinnam zostawić dla niego miejsca?
Wątek mi gdzieś uciekł, więc dopiero dziś nadrabiam.
Koszyczek a la dary leśne śliczny, bukiecik też cudowny.
Zaznaczam wątek ponownie coby wiosną obserwować wzrost ostatnich aranżacji
Ale z tą wodą ze studni i wyhodkiem to dla mnie hardcore, nie nadawałabym się
Nie mam nowych zdjęć.. ostatnie robiłam w sierpniu. Wtedy było bardzo słonecznie.. wszystko wyglądało piękniej skąpane w słońcu...
teraz już czuć jesień.. nie lubię tej pory roku..
Odrobina słońca dla was
HA! Jasiu, to zdjęcie, to trochę wizualizacja tego, co planuję. Razem z New Dawn mam zakupionego clematisa Arabellę. Arabella się ponoć nie wspina, ale ładnie okrywa, a jak się podwiąże gałązki, to również będzie przeplatać różę
W takim razie dodaj towarzystwo, róża u dołu będzie ażurowa, góra już bardziej zwarta.
Mogą być towarzystwem również byliny, które zakryją dolne partie
*** Bogdziu, u mnie też przymrozek ściął begonie, hosty i dzikie wino.
Dzisiaj było słonecznie więc ja tez ścięłam liliowce, piwonie, ich liście, i zasiliłam kompost.
Zamówiłam niedźwiedzie futro, hostę Orange Marmalade i różę Eden, będzie więc jeszcze przesadzanie.
A jak zrobi się brzydko i bardziej zimno, uciekniemy na parę dni, tam gdzie jest cieplej. Pozdrawiamy.
Kwitnie jeszcze pięciornik.
Pierwiosnki żółte kwitną od czasu do czasu, jesienią też.
Marcinki czerwone zakwitają zaraz po wysokich fioletowych.
Motyle i pszczółki okupują teraz marcinki. Tańczą w promieniach słońca.
Wspomnienie mojej wierzby
Z tych patoli powstanie wiosną mam nadzieję coś fajnego. Mam ich jeszcze bardzo duuuużo do oskórowania i niech sobie czekają na wiosnę. Chciałabym m.in z nich zrobić jakąś fajną pergolę. Nie z amych oczywiście, one będą tymi szczebelkami
Witam, jestem laikiem ogrodniczym, lecz mam problem zwiazany z moim świerkiem kanadyjskim. Dwa dni temu pojechaliśmy na działkę i spotkała nas niemiła niespodzianka, która będzie widoczna na zdjęciach. Jeszcze dwa miesiące temu z drzewkiem było wszystko w porządku, a teraz igiełki robią się brązowe - wszystkie w podobny sposób, na początku od środka drzewka a później od środkowej części kazdej gałązki.
Drzewko ma 20 lat i nigdy na nic nie chorowało. Proszę o pomoc.