Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie

hanka_andrus 10:11, 09 sty 2014

Wystawiłaś, kreciku, swój nosek na świat. I swędzą już łapki, jak widzę. Ja jeszcze nie myślę o ogrodowych pracach. Niech jeszcze ogródek odpoczywa. Z ogrodowych podchodów: na parapecie 2 pelargonie czekają na cięcie /jedna od Ciebie/.
Na Nowy Rok pięknych rabat i kwietnych opłotków.
Selly 10:19, 09 sty 2014

Oj , swędzą łapki, swędzą...
aniaib 15:07, 14 sty 2014

Przyszłam się przywitać, przejrzałam cały wątek i tak myślę, że niezłe macie tempo prac. Już sad gotowy, kostka przed domem. Super
Pozdrawiam
Selly 20:20, 14 sty 2014

Witaj, witaj Aniaib

Ocena tempa prac to rzecz bardzo względna. Często niestety bardziej uzalezniona od zasobności portfela niż od tężyzny fizycznej . Teraz zima, więc skoro nie można pracować w ogrodzie , zapisałam się na siłownie. Może dzieki temu przybędzie mi trochę tego drugiego waloru...
I już nie mogę się doczekać wiosny !
yolka 20:47, 14 sty 2014

Selly napisał(a)
Witaj, witaj Aniaib

Ocena tempa prac to rzecz bardzo względna. Często niestety bardziej uzalezniona od zasobności portfela niż od tężyzny fizycznej . Teraz zima, więc skoro nie można pracować w ogrodzie , zapisałam się na siłownie. Może dzieki temu przybędzie mi trochę tego drugiego waloru...
I już nie mogę się doczekać wiosny !
U mnie niestety ani jednego ani drugiego niet
Selly 08:49, 21 sty 2014

Zima

Selly 08:51, 21 sty 2014

Selly 08:52, 21 sty 2014

Selly 09:01, 21 sty 2014

Niestety prognozy pogody zapowiadają kilkunastostopniowe mrozy. Dobrze , że spadł śnieg, ale niestety długo utrzymujące się dodatnie temperatury zwiodły mnie na tyle , że w ogóle nie okryłam moich szczepionych na pniu trzmielin i róż. Trzmieliny może przeżyją, ale co do róż, to chyba nie powinnam mieć zbyt wiele nadziei. Spróbuję dziś może je jakoś okryć, ale są w tak fatalnym miejscu , że nie wiem , czy mi się to uda
Gardenarium 10:08, 21 sty 2014

Prostuję odnośnie siania szałwii, było u Bogdy

Selly napisał(a)

Danusia dziś pisała, że czas już na sianie szałwii błyszczącej, a że takową mam , więc dziś po południu będę siać

Może też już czas siania lobelii ?

Ja nie polecam siania tych roślin w domu. Napisałam niezupełnie tak, że należy już siać tylko tak:

Samodzielne wyprodukowanie rozsady w domu wymaga bardzo wczesnych wysiewów, nawet w styczniu, dlatego moim zdaniem najlepiej jest zakupić rozsadę na targu lub w sklepie.

Co zrobisz jak miejsca będzie za mało, albo oświetlenie za słabe? To roślina wymagająca dobrego światła. Wstrzymaj się do marca.

Wysiewasz nasiona, wymagana temp. 16-22 st. wschodzą po około 3 tygodniach. Gdy mają 2 pary liści pikujesz. i uszczykujesz wierzchołek.

Tak będzie rozsądnie. W styczniu wysiewają producenci tej rośliny na handel. wtedy w kwietniu mają już kwitnące egzemplarze

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies