Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Edy 13:52, 20 lis 2013

Do góry
Jesień sobie jest i już bliżej jak dalej zimy ....pozdrawiam środowo
Ogród ogrodniczki 13:24, 20 lis 2013

Do góry
Nie nadążam nieco za wami.
Ale fotki rycin wklejam.
Wymiary: 35 x 28cm
48 x 32cm
i dwie szt.: 48 x 22cm

Działka prawie w Borach Tucholskich 12:44, 20 lis 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Ilona

Ania bo to jest Borów czar
dlatego kombinuję żeby kupić coś lepszego niż szajbusik

bardziej jednak mnie kręcą te klimaty - właśnie rozpoczynam przygotowanie kondycyjne

A ja tęsknię za Borami w tym roku ani razu nie byłam, przez przeprowadzkę a gór się boję i źle się tam czuję, wolę na nie patrzeć z dołu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:35, 20 lis 2013

Do góry
No właśnie... Zgadzam się, że klon ten jest bardzo charakterystyczny, jaskrawy i bardzo rzuca się w oczy z daleka. Dlatego też posadziłam go przy samym wejściu do domu ale mam problem, tak jak pisałam z jego skomponowaniem z innymi roślinami. Boję się trochę z jednej strony sadzenia koło niego innych kontrastowych roślin bo nie mam doświadczenia w takich kompozycjach i nie chciałabym by wchodzący do domu dostali oczopląsu od pstrokatych barw Z drugiej strony nie wiem czy drzewo z białymi akcentami nie zgubi się (tak jak pisałaś) w białym towarzystwie np. białego żwirku? Poza tym to miejsce u mnie jest bardzo małe, otoczone czerwonym granitem więc byloby bardzo patriotycznie
Dodatkowo fakt, że natłok: granit, żwirek i skałki to "misz masz" i trzeba mieć dużo wyczucia, którego chyba jestem pozbawiona, by zestawiać w ten sposób materiały tak żeby ładnie wyglądały

Niestety przy wejsciu do domu jest dużo kostki. Myślałam by posadzić jakiś krzew który trochę, rozrastając się wyjdzie poza ramy tego oczka i wizualnie sprawi, że będzie ono większe stąd tak palnęłam tego derenia. Tylko w zimie jest pusto i bardzo smutno...
PS. Płot jest tragiczny - do wymiany.
Małymi kroczkami do celu... 12:12, 20 lis 2013

Do góry
Sezon planowania rozpoczęty, zaczynam od tego co mnie najbardziej denerwuje, czyli od blaszaka, myślałam o zasłonięciu go w ten sposób:

I co o tym myślicie? Wybaczcie za jakość rysunku, ale zdolności w tym kierunku nie posiadam
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:05, 20 lis 2013

Do góry
Zapomniałam jeszcze dodać, że wiosną kwitną mi tutaj czerwone tulipany, niebieskie niezapominajki. A w lipcu 5 lilii. Po korze pełzają 2 kępy karmnika i 2 tojeści rozesłanej.

Druga rabata - ok 320 cm długości a szerokoś w najszerszym punkcie ok 2 metry. Rosną tutaj: smaragdy, migdałek na pniu, jałowiec ciemnozielony i jasnozielony, lilie, rozchodnik, cyprysik. Od sąsiadki przechodzi do mnie pięciolistkowy winobluszcz. Wiosną dosadzam begonie.

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:52, 20 lis 2013

Do góry
Irenko

Aniu wstawiam fotki, o których wczoraj była mowa.
Ta rabatka zaraz przy domu od północnego wschodu ma niecałe 8 metrów długości i ok 1,30 szerokości

Rosną na niej: płotek bukszpanowy, pięć kul bukszpanowych, 3 trzeminy, 2 smaragdy, żarnowiec na pniu, jakaś niska tuja, różanecznik, fiołki a i taki patyk - pigwowiec (zaraz przy różaneczniku).

Ogród niby nowoczesny ale... 11:40, 20 lis 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)
Ewidentnie chwaścior się tu wkradł...

.

No tego to ja się po Tobie nie spodziewałam
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 11:38, 20 lis 2013

Do góry
To jeszcze kilka prac, aby umilić taki deszczowy listopadowy dzień. Teraz na jakiś czas musi wystarczyć to, co umieściłam, bo idę do szpitala i nie będę miała możliwości Was raczyć moimi "kwiatkami".

Miłego oglądania.
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 11:32, 20 lis 2013

Do góry
Ania74 napisał(a)
Witajcie!
Cztery lata temu przeprowadziliśmy się
orka ekologiczna...

Aniu, nikt na Ogrodowisku tak nie zakładał ogrodu. A to jest genialne! Ciekawa jestem czy sprawdziłoby się u mnie przy planach założenia trawnika?
Ogród cioci 11:14, 20 lis 2013

Do góry
c.d.
Ogród cioci 11:13, 20 lis 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Dzisiaj było dosyć ładnie ale teraz jest niesamowite światło jakby miał być śnieg albo burza. Latarnie już świecą bo z jednej strony ołowiane niebo. size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/49/490771/original.JPG[/img]

Gosieńko piękne zdjęcia nieba zrobiłaś faktycznie wyglądają na burzowe lub śniegowe Brzuś przytulony od Cioci
Ogród cioci 11:12, 20 lis 2013

Do góry
c.d.
Ogród cioci 11:10, 20 lis 2013

Do góry
Listopad w Ciociogrodzie. Ta jesień dziwna jak cały rok. Nigdy jeszcze 20 listopada pelargonii takich ładnych na parapetach nie miałam.A dzisiaj 14 stopni jest i gdyby nie wiatr to całkiem przyjem
nie.
Ogród Eli 11:04, 20 lis 2013

Do góry
Elunia imieninki masz? Imprezka? No to ja też Spełnienia marzeń życzę
Moja bajka 10:50, 20 lis 2013

Do góry
Katkak napisał(a)
Kiedyś wymyśliłam sobie taką kulkę do doniczki, po której pnie się bluszcz. Nóżkę zrobiłam z gałązek śliwki - po przycince i patrzcie jaki numer, ta śliwka się opuściła, w środku, na zbliżeniu widać młod ziutkie listki

Czarodziejka jesteś.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 09:17, 20 lis 2013

Do góry
Haniu.... dziś okrągła rocznica I czekam na kolejne rocznice... kiedyś napisałaś:

Nie udaję damy z łasiczką, bo jestem emerytką z pieskiem

a ja uważam prawdziwej damy z pieskiem

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:16, 20 lis 2013

Do góry
inag napisał(a)
A czy sądzicie że dosyć wysokiego już klona Carnival, nie szczepionego a rozgałęzionego od dołu można podsadzić też czymś z białym akcentem (miskant Variegatus, dereń,...) Czy będzie zbyt biało w tej kompozycji? -(

Moim zdaniem będzie pstrokato, bo rośliny, które proponujesz są w podobnej kolorystyce co klon.
Klon Carnival jest bardzo strojnym drzewem z powodu kształtu i dwukolorowej barwie liści.
Na rabacie, siłą rzeczy będzie pełnił główną rolę i ewentualnie można mu u podnóża zrobić jakieś tło roślinne w czystych, kontrastowych kolorach. Swoją droga przydałoby się zdjęcie tej rabaty, którą opisujesz

Sadziłam takiego klona, w towarzystwie bordowych żurawek u podnóża, za plecami dałam mu szpalerek bordowych, kolumnowych berberysów, po bokach zaś, karłowe, świerki gniazdkowe.
Całość przełamałam jeżówkami, w kolorze różu i bieli.
To jest moje zdjęcie, ale było robione w pełnym słońcu i jest kiepskiej jakości

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 09:13, 20 lis 2013

Do góry

a wczoraj miałam niespodziankę, cieszyłam się, jak głupia, bo mężuś przyciął jałowce, ślicznie, choć przy okazji ucierpiały lawendy pod nimi, ale odrosną i mam już pierwsze okiennice..
teraz myślę, jaki kolor ścian?

teraz na tarasie się robią

super wyszło to cięcie - mój też tak samo obciachał takiego chochoła co to święty jest i nie można usunąć
domek uroczy się robi - a kolor ? są dwa wyjścia albo jakiś jasny czyli np. lekki błękicik taki w szarawy albo na ostro kolor ale to jest odważna decyzja i musi grać z całością - trudne zadanie

Ogród Janiny 09:03, 20 lis 2013

Do góry
Janinko już kupiłam ładnie rozkszone sadzonki ,teraz jeszcze wypuszczają boczne wypusty z ziemi więc zapowiada się że będą duże kępy ..
A teraz coś domowego , przeniosłam ich z tarasu i teraz ładnie kwitną w domu ..

chińska róża o pełnych kwiatach

ta o pojedyniczych kwiatach

te też ładnie jeszcze kwitną

biały pełzający marcinek i liliowe karłowate .. Przesadzone z pąkami w lato jeszcze ładnie kwitną ..

Bratki które sama siałam już przesadzone na rabatki ,maja już po kilka kwiatów ale dopiero na wiosnę pięknie się rozkwitną ..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies