Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród ogrodniczki 13:24, 20 lis 2013

Do góry
Nie nadążam nieco za wami.
Ale fotki rycin wklejam.
Wymiary: 35 x 28cm
48 x 32cm
i dwie szt.: 48 x 22cm

Działka prawie w Borach Tucholskich 12:44, 20 lis 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Ilona

Ania bo to jest Borów czar
dlatego kombinuję żeby kupić coś lepszego niż szajbusik

bardziej jednak mnie kręcą te klimaty - właśnie rozpoczynam przygotowanie kondycyjne

A ja tęsknię za Borami w tym roku ani razu nie byłam, przez przeprowadzkę a gór się boję i źle się tam czuję, wolę na nie patrzeć z dołu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:35, 20 lis 2013

Do góry
No właśnie... Zgadzam się, że klon ten jest bardzo charakterystyczny, jaskrawy i bardzo rzuca się w oczy z daleka. Dlatego też posadziłam go przy samym wejściu do domu ale mam problem, tak jak pisałam z jego skomponowaniem z innymi roślinami. Boję się trochę z jednej strony sadzenia koło niego innych kontrastowych roślin bo nie mam doświadczenia w takich kompozycjach i nie chciałabym by wchodzący do domu dostali oczopląsu od pstrokatych barw Z drugiej strony nie wiem czy drzewo z białymi akcentami nie zgubi się (tak jak pisałaś) w białym towarzystwie np. białego żwirku? Poza tym to miejsce u mnie jest bardzo małe, otoczone czerwonym granitem więc byloby bardzo patriotycznie
Dodatkowo fakt, że natłok: granit, żwirek i skałki to "misz masz" i trzeba mieć dużo wyczucia, którego chyba jestem pozbawiona, by zestawiać w ten sposób materiały tak żeby ładnie wyglądały

Niestety przy wejsciu do domu jest dużo kostki. Myślałam by posadzić jakiś krzew który trochę, rozrastając się wyjdzie poza ramy tego oczka i wizualnie sprawi, że będzie ono większe stąd tak palnęłam tego derenia. Tylko w zimie jest pusto i bardzo smutno...
PS. Płot jest tragiczny - do wymiany.
Małymi kroczkami do celu... 12:12, 20 lis 2013

Do góry
Sezon planowania rozpoczęty, zaczynam od tego co mnie najbardziej denerwuje, czyli od blaszaka, myślałam o zasłonięciu go w ten sposób:

I co o tym myślicie? Wybaczcie za jakość rysunku, ale zdolności w tym kierunku nie posiadam
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:05, 20 lis 2013

Do góry
Zapomniałam jeszcze dodać, że wiosną kwitną mi tutaj czerwone tulipany, niebieskie niezapominajki. A w lipcu 5 lilii. Po korze pełzają 2 kępy karmnika i 2 tojeści rozesłanej.

Druga rabata - ok 320 cm długości a szerokoś w najszerszym punkcie ok 2 metry. Rosną tutaj: smaragdy, migdałek na pniu, jałowiec ciemnozielony i jasnozielony, lilie, rozchodnik, cyprysik. Od sąsiadki przechodzi do mnie pięciolistkowy winobluszcz. Wiosną dosadzam begonie.

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:52, 20 lis 2013

Do góry
Irenko

Aniu wstawiam fotki, o których wczoraj była mowa.
Ta rabatka zaraz przy domu od północnego wschodu ma niecałe 8 metrów długości i ok 1,30 szerokości

Rosną na niej: płotek bukszpanowy, pięć kul bukszpanowych, 3 trzeminy, 2 smaragdy, żarnowiec na pniu, jakaś niska tuja, różanecznik, fiołki a i taki patyk - pigwowiec (zaraz przy różaneczniku).

Ogród niby nowoczesny ale... 11:40, 20 lis 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)
Ewidentnie chwaścior się tu wkradł...

.

No tego to ja się po Tobie nie spodziewałam
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 11:38, 20 lis 2013

Do góry
To jeszcze kilka prac, aby umilić taki deszczowy listopadowy dzień. Teraz na jakiś czas musi wystarczyć to, co umieściłam, bo idę do szpitala i nie będę miała możliwości Was raczyć moimi "kwiatkami".

Miłego oglądania.
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 11:32, 20 lis 2013

Do góry
Ania74 napisał(a)
Witajcie!
Cztery lata temu przeprowadziliśmy się
orka ekologiczna...

Aniu, nikt na Ogrodowisku tak nie zakładał ogrodu. A to jest genialne! Ciekawa jestem czy sprawdziłoby się u mnie przy planach założenia trawnika?
Ogród cioci 11:14, 20 lis 2013

Do góry
c.d.
Ogród cioci 11:13, 20 lis 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Dzisiaj było dosyć ładnie ale teraz jest niesamowite światło jakby miał być śnieg albo burza. Latarnie już świecą bo z jednej strony ołowiane niebo. size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/49/490771/original.JPG[/img]

Gosieńko piękne zdjęcia nieba zrobiłaś faktycznie wyglądają na burzowe lub śniegowe Brzuś przytulony od Cioci
Ogród cioci 11:12, 20 lis 2013

Do góry
c.d.
Ogród cioci 11:10, 20 lis 2013

Do góry
Listopad w Ciociogrodzie. Ta jesień dziwna jak cały rok. Nigdy jeszcze 20 listopada pelargonii takich ładnych na parapetach nie miałam.A dzisiaj 14 stopni jest i gdyby nie wiatr to całkiem przyjem
nie.
Ogród Eli 11:04, 20 lis 2013

Do góry
Elunia imieninki masz? Imprezka? No to ja też Spełnienia marzeń życzę
Moja bajka 10:50, 20 lis 2013

Do góry
Katkak napisał(a)
Kiedyś wymyśliłam sobie taką kulkę do doniczki, po której pnie się bluszcz. Nóżkę zrobiłam z gałązek śliwki - po przycince i patrzcie jaki numer, ta śliwka się opuściła, w środku, na zbliżeniu widać młod ziutkie listki

Czarodziejka jesteś.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 09:17, 20 lis 2013

Do góry
Haniu.... dziś okrągła rocznica I czekam na kolejne rocznice... kiedyś napisałaś:

Nie udaję damy z łasiczką, bo jestem emerytką z pieskiem

a ja uważam prawdziwej damy z pieskiem

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:16, 20 lis 2013

Do góry
inag napisał(a)
A czy sądzicie że dosyć wysokiego już klona Carnival, nie szczepionego a rozgałęzionego od dołu można podsadzić też czymś z białym akcentem (miskant Variegatus, dereń,...) Czy będzie zbyt biało w tej kompozycji? -(

Moim zdaniem będzie pstrokato, bo rośliny, które proponujesz są w podobnej kolorystyce co klon.
Klon Carnival jest bardzo strojnym drzewem z powodu kształtu i dwukolorowej barwie liści.
Na rabacie, siłą rzeczy będzie pełnił główną rolę i ewentualnie można mu u podnóża zrobić jakieś tło roślinne w czystych, kontrastowych kolorach. Swoją droga przydałoby się zdjęcie tej rabaty, którą opisujesz

Sadziłam takiego klona, w towarzystwie bordowych żurawek u podnóża, za plecami dałam mu szpalerek bordowych, kolumnowych berberysów, po bokach zaś, karłowe, świerki gniazdkowe.
Całość przełamałam jeżówkami, w kolorze różu i bieli.
To jest moje zdjęcie, ale było robione w pełnym słońcu i jest kiepskiej jakości

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 09:13, 20 lis 2013

Do góry

a wczoraj miałam niespodziankę, cieszyłam się, jak głupia, bo mężuś przyciął jałowce, ślicznie, choć przy okazji ucierpiały lawendy pod nimi, ale odrosną i mam już pierwsze okiennice..
teraz myślę, jaki kolor ścian?

teraz na tarasie się robią

super wyszło to cięcie - mój też tak samo obciachał takiego chochoła co to święty jest i nie można usunąć
domek uroczy się robi - a kolor ? są dwa wyjścia albo jakiś jasny czyli np. lekki błękicik taki w szarawy albo na ostro kolor ale to jest odważna decyzja i musi grać z całością - trudne zadanie

Ogród Janiny 09:03, 20 lis 2013

Do góry
Janinko już kupiłam ładnie rozkszone sadzonki ,teraz jeszcze wypuszczają boczne wypusty z ziemi więc zapowiada się że będą duże kępy ..
A teraz coś domowego , przeniosłam ich z tarasu i teraz ładnie kwitną w domu ..

chińska róża o pełnych kwiatach

ta o pojedyniczych kwiatach

te też ładnie jeszcze kwitną

biały pełzający marcinek i liliowe karłowate .. Przesadzone z pąkami w lato jeszcze ładnie kwitną ..

Bratki które sama siałam już przesadzone na rabatki ,maja już po kilka kwiatów ale dopiero na wiosnę pięknie się rozkwitną ..

Ogrodowy spektakl trwa ... 09:01, 20 lis 2013

Do góry
Irenko ale z Ciebie ranny ptaszek

własnie nowe ogrody tworzą szpalery jak w pudełku - no cóż handlowcy trochę tak stymulują ten popyt więc tak naprawdę trudno się zdecydować na co innego a ponadto ludzie się nie znają i się boją eksperymentów co oczywiście jest zrozumiale a w nowym ogrodzie to spory wydatek

jak mój sąsiad obsadzał się tujami to się uceiszyłam bo miałam już z jednej strony dobre plecy do moich różnorodnych nasadzeń a ponadto nie chcę się od sąsiada tak bardzo szczelnie grodzić bo nie ma to jak dobre sąsiedzkie oko jak nas nie ma
wówczas 10 lat temu tuje tak były kradzione, że jednej nocy zniknęły z dwóch stron obsadzenia - wiem że niektórzy wiązali drutem żeby utrudnić złodziejaszkom

dobra finito z tujami, ja dziś w ogród - pięknie słonecznie, ciepło już jest 8 no ale nie może być raju więc wieje a tego nie lubię

dla wszystkich nie pracujących dziś w ogrodzie coś muszę zostawić
praca u podstaw

i nadzieja

pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies