róże Angela i Novalis kwitną non-stop, trzcinnik koło nich, jakoś mnie razi, mam też tu 2 rozplenice, to będę zmieniac na wiosnę, cos mi tu nie pasuje
rozchodniki bujają, biały kwitnie jakos krócej, chyba że to przez deszcze
i moja lagerstoemia Indica, nadal zyje, jestem zdziwiona i nawet urosła!!!
Słuchajcie ta tym zdjeciu dobrze widac miedzy stozkami z bukszpanu a kulkami wzdłuz drozki widac taki pusty lejek wypełnic to miejsce runianka czy posadzic jeszcze w ten lejek kulke bukszpanowa?
a moze jakis inny pomysł macie ?
ja bym chyba wypełniła runianka (zakupiłam ostatnio w aldi były bardzo ladne tylko wiadomo male sadzonki wychodziły po 2,5 zł)
a przy tych stozkach cos posadziła jeszcze -mysłałam o trawie albo hortensji anabell (mam tez kupione młode sadzonki coprawda )
bo wydaje mi sie takie łyse to miejsce
O tak, znosiły i to całkiem sporo Wystarczało na naszą czteroosobową rodzinkę.
Dopóki miesiąc temu, pewnego poranka, nie odwiedził nas lis. Zrobił podkop (chyba nocą) i z rana porwał wszystkie, które były na wybiegu. Uratowała się tylko brahma, która akurat wtedy postanowiła wysiadywać jajka. Do kurnika nie odważył się wejść. Kiedy przyszłam nakarmić je po siódmej, zamiast głośnego powitania, zastałam martwą ciszę.
Do tej pory to wspomnienie mnie prześladuje.
Ukochana Brahma. Tutaj jako nastolatka Znaleźliśmy jej inne stado, żeby nie czuła się samotna.
Już nigdy nie odbuduję mojej hodowli.
Ojej, to straszne Olu, mam nadzieję, że nic na razie sobie nie zrobiłaś! będę się słuchać
pozdrawiam
tu nie dokończyłam, niestety
starzec musi iśc na zewnątrz, bo dominuje trawkę, ale mu tu dobrze, skoro tak urósł
Wg mnie ta prawa rabata "chmurkowa" przy tarasie jest zbyt wbrzuszona. Postaram się pomóc.
Poprowadź linie rabaty szerzej, wyłagodź różnice.
Kompostownik zasłoń ekranem z grabów, krzewów użytkowych jako przedłużenie tego co po prawej. Kompost widoczny z domu nie będzie zdobił.
Budynki wiata na drewno i gospodarczy otocz jakimś utwardzeniem , płyty, kostka. PO lewej posadź duże drzewo typu platan, będzie górował nad budynkami i je zrównoważy.
Rabatę po prawej wychudź a w to miejsce doklej do domu rabatkę bardzo ozdobną. Zasłoń się na tarasie ekranem z cisa, smaragdów itp. Będzie przytulniej.
Po lewej stronie naprzeciw tarasu wykroj jeszcze kawałek rabatki i zrób tam rabatę żwirową , podniesioną jakieś 30 cm, posadź tam cudne drzewko typu klon plamowy, bonsai albo coś innego cudnego, wyżwiruj kamyczkami, Dodaj do niego azalie japońskie, trawki, może żurawki, zależy jakie drzewko będzie.
Również przu dodmu dodaj rabaty, będzie m ilej i łądniej. Skup się na froncie i okolicach tarasu.
W trawniku posadź solitery, czyli drzewa samotne typu buk, inne ulubione drzewa.
Wierzba płacząca to nie jest dobry wybór na środku prawie ogrodu, Kiedyś dojdzie do tarasu i zasłoni cały widok.
Po prawej stronie na froncie w trawniku posadź miłorząb Pendula albo Mariken na wysokim pniu.
złocień ogrodowy Clara Curtis, najpiękniejszy jest po pierwszych przymrozkach, bo każda część rosliny jest w kolorze wrzosu
przyszła pora na zabranie kordylin do donic, dzis u nas rano był lekki szron
brązowe urosły, tu powinnam wsadzic tulipany, wersja ognista
nie wiedziałam, że mam zimowity
dopóki nie było kłosów, nie wiedziałam, co to.......teraz wiem
molinia poprawiła się ale chyba musze podciąc bluszcz, bo zarasta żurawki, liriope i obawiam się, czy tulipany wyjda wiosną, tak ścisły dywan stworzył
liriope wolno rośnie, za rok liczę na konkretny pokaz!
Proszę o poradę! Moja jodła koreańska ma około 15 lat i nigdy nie miałam z nią żadnych kłopotów. W ubiegłym tygodniu zauważyłam, że strasznie zżółkła i to tak z dnia na dzień. W załączeniu przesyłam zdjęcia. Te igły nie są suche, nie sypią się, nie zauważyłam żadnych szodników, pod korą nie ma maty. Czy mam zastosować jakiś oprysk na choroby grzybowe? Czy nie za późno już na jakiekolwiek opryski? Będę wdzięczna za każdą sugestię! Pozdrawiam
Marta Brejnak
To róża okrywowa aspiryn rose. Kwitnie dwa praktycznie przez całe lato z krótką przerwą po pierwszym czerwcowo-lipcowym kwitnieniu.
Jest bardzo zdrowa ale na forum bardziej polecana jest larissa.
Bożenko, Gosiu, Iwonko, mówią,że w ogrodzie najbardziej pracowita jest wiosna. Ale ja myślę, że jesień jest najbardziej pracolubna. Bo to i porządki przed zimą, i dary lasu i ogrodu zagospodarować trzeba.
Nie wyobrażam u siebie pustej piwnicznej półki.Kiedyś ro biłam dla swojej rodziny, teraz też, ale już na kilka domów. Dzieciaki pracują, dzielę więc tym czym mam, i jest ok.
Odpocznę w listopadzie chyba.
U nas dziś ma być pogodnie, kierunku jeszcze nie obrałam, ogród chyba zwycięży.
Słonecznego dnia!
Danusiu po tym jakie cuda u ciebie widziałam i znając twoje zdolności i wiedzę, to wcale bym się nie zdziwiła, gdybyś jeszcze latać umiała Pozdrawiam serdecznie
W nocy Kotkę z maluchami zakatował zwierz.
Kociczka oddała życie by ratować swoje dzieci.
Bardzo to przeżyliśmy, gdyż kocica nas wybrała i też czuła się u nas bezpiecznie,
a tak strasznie skończyła
Teraz my się opiekujemy 4 kotkami,
karmimy i chowamy je na noc.
Ciągle mamy je na uwadze.
Tutaj ostanie chwile z matką.
Bonica na jesienna stała się bardziej różowa.
Poszerzyłem rabatki.
Teraz się zastanawiam czy dosadzić róż Bonica czy już tylko zasadzić żywopłot.