Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Sylwii od początku cz.II 18:16, 25 wrz 2013

Do góry
A tutaj ściana wodna .... jeszcze trochę pracy przy niej zostało .....

Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 18:15, 25 wrz 2013

Do góry
Madziu piękne te Twoje zakupy - oczka same się radują na taki widok

magdziam napisał(a)
Sezon zakupów cebulowych czas zacząć

Czekam jeszcze na przesyłkę cebul z Benex fioletowe krokusy i tulipany, różowe tulipany Angelique
Zatem wszystko będzie w tonacji biało- fioletowej z domieszką różu
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:11, 25 wrz 2013

Do góry
Andrzej77 napisał(a)
Wiam,

planuję na wiosnę wysiać trawę, w związku z tym mam pytanie. Czy teraz potraktować chwasty Roundapem i glebogryzarką, czy lepiej będzie poczekać ze wszytkim na wiosnę?

Aby to zrobić ekologicznie, czyli bez negatywnych skutków dla środowiska, najlepiej przekopać wszystko widłami szerokozębnymi aby nie podcinać korzeni i dokładnie wybrać. Teren nie jest duży więc pewnie dasz radę.

Przekopywanie szpadlem nic nie da, bo jeśli są chwasty trwałe, to ich organy np. podziemne korzenie palowe, czy rozłogi nie zostaną zniszczone i pocięcie ich na kawałki spowoduje ponowny wzrost. Przekopywanie widłami spowoduje, że zostaną wydobyte na wierzch w stanie nienaruszonym i będzie możliwe pozbycie się ich na stałe. Tym sposobem znacznie lub całkowicie ograniczysz chwasty i na wisonę powierzchnia będzie prawie czysta. No poza tym, że wzejdą jakieś nieliczne chwasty z nasion, które są w glebie.

Sposób nieekologiczny czyli oprysk herbicydem można zastosować jesienią raz, potem odczekać czy nie wzejdą kolejne chwasty, powtórzyć drugi raz, albo drugi oprysk wykonać już na wiosną.

Glebogryzarką na wiosnę, a teraz zbadać pH, ewentualnie jeśli gleba za kwaśna - zwapnować, można też nawieźć kompostem i przekopać, albo wysiać rośliny na nawóz zielony.

Gleba wygląda na zbite klepisko, więc poprawa jej zdrowotności dużo da, jeśli chodzi o dobre przygotowanie pod przyszły trawnik.

Odradzam glebogryzałkowanie, bo potnie chwasty na kawałki
Ogród Sylwii od początku cz.II 17:59, 25 wrz 2013

Do góry
Bogda napisał(a)
a co tam będziesz sadzić?

klona japońskiego ..... na wiosnę będę go formować tak aby się ładnie prezentował w donicy ..... a jak nie będzie ładnie to jeszcze nie wiem co

o takiego mam na krzywym pniu .....

Mój ogród 17:52, 25 wrz 2013

Do góry
ewsyg napisał(a)

One mają fajne torebki nasienne. Jak dotkniesz dojrzałą torebkę to fajnie strzela pod palcami

Moja mama miała kępę takich kwiatków ogrodzie, a ja, jako dziecko ciągle podchodziłam i strzelałam nasionkami. Mama musiała z nich zrezygnować, bo porozsiewałam je po całym ogrodzie i był z tego nie mały kłopot
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 17:38, 25 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Foto 2 : Anna Słomczyńska

zaglądam tu, ot tak żeby się przygotować przed zimą i douczyć się co nieco a tu ......
oczom nie wierzę.......Danusia nie na czarno!!!!!!!!!!!!!!! pięknie
Małymi kroczkami do celu... 17:26, 25 wrz 2013

Do góry
dla tych co napatrzyli się na mój bajzel wyżej, takie zdjęcie zrobione dziś rano z tarasu

dla spostrzegawczych, maleńkie Tatry, pełne śniegu
Małymi kroczkami do celu... 17:15, 25 wrz 2013

Do góry
a oto efekt można powiedzieć w całości, niestety nie zdążyłam z jednym bokiem, bo drzemka dobiegła końca

Małymi kroczkami do celu... 17:14, 25 wrz 2013

Do góry
I zaczynam pracę w ogrodzie, co prawda dzieciaczki dalej chore i mam tylko czas, kiedy robią sobie drzemkę, ale oto powolne efekty nad moim warzywniaczkiem. Przyznam się szczerze, że dosyć długo zastanawiałam się, czy go robić, bo nie wygląda efektownie, ale mąż się uparł i już tak zostało.

Postanowiłam zacząć od wyznaczenia granic warzywniaka i zrobiłam swoje pierwsze w życiu kanciki mam nadzieję, że obejdzie się bez krytyki, bo bardzo się starałam i powtarzam to moje pierwsze w życiu kanty

a oto efekty:

oczywiście towarzysza mi nie brakowało, bo ona woli pomagać pani, zamiast nasłuchiwać czy dzieciaki nie płaczą
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:02, 25 wrz 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
najnowsza zdobycz w szkółce na wylocie z Konina na Poznań ciekawostek masa a ceny bardzo przystępne
choina kanadyjska Pendula 1,4m za 45zł

no kurcze u nas tu nie ma w ogóle takich perełek same klasyczne iglaki chyba będziesz mi kupował i wysyłał;P ja kombinuję przez neta miniaturki za 100zł. albo gdzieś szukam po szkółkach a u ciebie duże i tanio!!! super zakup.
Mój ogród 16:55, 25 wrz 2013

Do góry

One mają fajne torebki nasienne. Jak dotkniesz dojrzałą torebkę to fajnie strzela pod palcami
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:41, 25 wrz 2013

Do góry
Aniu, nie jestem w stanie wszystkiego przeczytać, ale wróciłam już do rzeczywistości po urlopie i oczywiście zaglądam do ulubionych ogrodniczek.
Dla ciebie... trochę błękitnego nieba, nic nam więcej nie potrzeba...

Ogród Eli 16:32, 25 wrz 2013

Do góry
wiatr trochę się uspokoił i pozwolił pograbać liście, oto moje kupki

tawuła z fajną czerwoną plamką

ogrodoweimpresjejolki 16:26, 25 wrz 2013

Do góry
Chyba już ostatni różany kwiatek w moim ogródku. Jutro sprawdzę jak jest w rzeczywistości.
Co u Ciebie? Dobre dni czy raczej uziemiona? Zdrowia życzę.
Pozdrawiam.
Ogród Bogusława 16:23, 25 wrz 2013

Do góry
nowy nabytek
W kamiennym kręgu od początku 16:20, 25 wrz 2013

Do góry
Dowód na przemijanie......i odradzanie

W kamiennym kręgu od początku 16:13, 25 wrz 2013

Do góry
...w promieniach słońca

W kamiennym kręgu od początku 16:12, 25 wrz 2013

Do góry
Na przekór jesieni...samosiejki bratków

Aneczkowe marzenia 16:10, 25 wrz 2013

Do góry
Dziękuję kochane Kasiu dziękuję ci za tą informację
Takie nasiona cebulki już mam:

Zebrałam też "okoliczne" nasiona aksamitki rozpierzchłej pomarańczowe i żółte, goździka brodatego i kosmosu. Zebrałam też nasiona za swoich roślinek np dziwaczek różowy, petunia czerwona, surfinia biała, różowa i fioletowa.
Rozsiałam już nasiona zebrane z lawendy i goździka ogrodowego, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam, że teraz, czy powinnam je zebrać i wysiać wiosną. Na dodatek siałam tam, gdzie mam wyściółkowane korą, a nie wiem czy tak można. Co prawda pomieszałam leciutko tą korą, żeby nasionka nie leżały na wierzchu, ale nie wiem co z tego będzie. Jak wy siejecie tam gdzie macie korę?
Ogród z perspektywą na przyszłość 16:09, 25 wrz 2013

Do góry
Dzis galezie dostaly troche koloru

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies