Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Rench 15:57, 16 sty 2014

Ta z pachnącymi kwiatami to hosta babkolistna.
Hosta plantaginea 'Grandiflora'
jagoda99 16:26, 16 sty 2014

Aniu dziekuje za odwiedziny
Fajny taki przeglad po dwoch latach jest pieknie super hostyogrom pracy wlozyliscie w Wasz ogrod ale jest pieknie zawsze z przyjemnoscia spaceruje po Twoim ogrodzie porozmawiam z pieskiem i wracam juz zupelnie wyciszona to naprawde super lekarstwo na wszystko
Wyczytalam ze oczekujesz wnuka jak to pierwszy to i tak nie bedziesz babcia tylko zona dziadka Ty musisz czekac na wnusie wtedy bedziesz 100% babcia hi hi hi
No to teraz i ja bede oczekiwac naszego najmlodszego ogrodnika tak sie ciesze Aniu
andzia 16:47, 16 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)
Ta też już stara odmiana .. i 6 lat w ogrodzie... i też nn..wielkością podobna do tej wyżej. ciut chyba niższa.. ale tu rośnie pod drzewem i może być zabiedzona.. a nie dokarmiam

Ta nn jest śliczna... z kwiatów, bo liście takie sobie, ale kwitnie najpóźniej i ma pachnące kwiaty, większa niż te wyżej...

A ta śliczna ze stalowych liści... pod koniec lata zielenieją, a wiosna są stalowe.. i mają inny kształt niż reszta... taki żuraw

Aniu z pierwszej fotki to Hosta Francee, druga plantaginea (babkowata ), a trzecia fotka to Krossa Regal.
andzia 16:49, 16 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)
Ta hosta jest u mnie jako jedna z najstarszych.. i ma już 5-6 lat...... może wpadniesz na pomysł co to??
Wiosna

Czerwiec

Lato

Wielkość do Małej Mi

Zerknij na Hosta Gold Standard, wydaje mi się że to ta odmiana .
andzia 16:57, 16 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)

Przy okazji znalazłam hostę oznaczoną jako nr 2... istnieje prawdopodobieństwo, że to PARADISE GLORY, taką kupowałam i powinnam gdzieś mieć.. i to może tyć ona .... ale nie koniecznie.. wielkością podobna do powyższej
Młody liść.. (to ta sama hosta co poniżej)

Kwitnąca.. liść aż tak szary w realu nie jest..

Aniu tej nie wiem, hosta jeszcze mała więc ciężko coś doradzić, ale typuje trzy odmiany które zresztą są bardzo podobne do siebie : Dream Queen, Dream Weaver, Thunderbold, a jak już wydorośleje to może rozpoznasz którąś z nich
andzia 17:04, 16 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)
cd.

Pierwsza możliwe że Paradise Glory, a druga Tokudama Flavocircinalis, choć nie koniecznie... Sugerowałam się nazwami które wymieniłaś wcześniej i te by mi tutaj pasowały.
andzia 17:16, 16 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)

I kolejne kępy nn. ale z takich fot to nic sie nie ustali

To 2 różne i z dużych.. to wiosenne zdjęcie, wiec są niskie..

Zbliżenie na tego na prawo od wilczomlecza bordowego

Te może być FIRST FROST, bo to z tego okresu kupowania, co nazwy zapisałam.. ale nie zapisałam gdzie posadziłam

Pierwsza fotka,od lewej strony całkowicie zielona to Hosta Undulata Erromena, środkowa z białym mażnieńciem to Undulata, a z prawej strony liść zielony z białym obrzeżeniem to Undulata Albomarginata .
Druga fotka, nie jestem pewna ale typuję dwie odmiany podobne do siebie : Grand Master i Christmas Tree.
Trzecia fotka to undulata .
Czwarta fotka to undulata Albomarginata.
Luki 17:37, 16 sty 2014

Ja ze szczęką przy podłodze podziwiam wiedzę Andzi Hosty są dla mnie nie do ogarnięcia.
andzia 17:41, 16 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)

Aniu powrócę jeszcze do tej hosty z fotek, bo jakoś nie dawała mi spokoju Podałaś wcześniej że nabyłaś Eternal Flame, nie znam tej odmiany więc z ciekawości poszperałam troszkę w sieci i wychodzi na to że to ta.
Jest podobna do Revolution i to mnie zmyliło, a z tego co wyczytałam też ma skłonność do wypuszczania zielonych liści. Musisz je oddzielać, bo zdominują całą kępę i pozostanie ta silniejsza, czyli całkowicie zielona.

Tak więc przepraszam za wprowadzenie w błąd i popraw w zapiskach na odmianę Eternal Flame

Mala_Mi 17:43, 16 sty 2014

Luki napisał(a)
Ja ze szczęką przy podłodze podziwiam wiedzę Andzi Hosty są dla mnie nie do ogarnięcia.

Łukasz... moja szczęka zleciała do piwnicy której nie mam.... wiec masz dobrze, bo na kolankach ja odnajdziesz..