Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w skali mikro :) 07:16, 23 wrz 2013

Do góry
Krótki komunikat pogodowy ... U nas ponuro... Pogoda jest typowo barowa , a tu trza się pozbierać i do roboty iść .. A nosa się nie kce poza drzwi wyściubić ....
Tak więc Wszystkim Zaglądającym życzę słoneczka i udanego tygodnia ... I niech te chmurzyska szlag trafi

Buziaki

Kwiatucha z pięknym błękitnych niebem Wam zostawiam ...... Niech nasze niebo się zawstydzi

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 06:28, 23 wrz 2013

Do góry
Spanie na pleckach, przeważnie i mojemu się udaje.
A place zabaw i u nas są różne, ale ten szczególnie lubię, bo poza osiedlem i urokliwe zagajniki w pobliżu, z rokitnikiem i grzybkami.
Pod blokiem tez mamy wsadzony rokitnik, ale w ogrodzie bym go nie chciała. Po kilku latach byłby tylko rokitnik.
Nie ukrywam, że mnie się ta roślina podoba, również zdrowotnie. Przymierzę się do zbioru po opadnięciu liści.

Miłego dnia! Może polecieć balonem?

Ech, nie udało się! Właśnie zwinęli czaszę,

Grembosiowo 00:35, 23 wrz 2013

Do góry
grembosia napisał(a)

Te widoki są boskie.........wcale ci sie nie dziwie,że nocujesz już w nowym domu i nie chcecsz wracać do starego, ja dla oglądania takiego ogrodu i takich widoków mogłabym spać na gołej podłodze, bez wygód i mebli byleby byc bliżej ....
Grembosiowo 00:30, 23 wrz 2013

Do góry
grembosia napisał(a)
Obiecałam jeszcze kilka zdjęć mojego romantycznego zakątka. Dzisiaj zdjęcia jakieś niewyraźne mi wyszły...

Ale super wyszedł ten kącik romantyczny... iden iden jak w inspiracji... ........(zachwyt ).............
Starorzecze na górce 00:28, 23 wrz 2013

Do góry
Garść wrażeń z Chorwacji

]
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:59, 22 wrz 2013

Do góry
autoportrety Olinki

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:52, 22 wrz 2013

Do góry
Trochę zdjęć autorstwa Olinki

Drzewulcowo 23:46, 22 wrz 2013

Do góry
Dobranoc
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:43, 22 wrz 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Gratulacje z okazji seteczki.Różyczka ze wspólnych zakupów dla Ciebie.

Witaj Bogdziu, miło mi że do mnie wpadłaś. Za gratulacje i Chippendelkę bardzo dziekuje. Moja tez rośnie i ma nowe kwiaty ale są one malutkie, tw większe z którymi kupiłyśmy nasze egzemplarze już przekwitły a kolejne sa dużo mniejsze...mam nadzieję że to po pierwsze szok dla rośliny - bo znalazła sie w nowym miejscu a po drugie to są kwiaty z powtórnego, późnego i już prawie jesiennego keitnienia i w przyszłym roku ta róż znów zachwyci mnie pięknymi, pełnymi, dużymi kwiatami.
Kolorowy ogród na piasku 23:35, 22 wrz 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Och, jak pięknie na wakacjach! Chyba Solina, na Mazurach płasko

Cudne fotki, jakie werbeny, zawilce, róże, trawy! Proso Ci zimuje bez problemu? Okrywasz?

pozdrawiam!!

Zgadłaś, przedeptywaliśmy "zielone wzgórza nad Soliną"

Karolino, proso zimuje bez problemu, nie okrywam go. Jest bardzo wdzięczną trawką, bo na wiosnę szybko wychodzi z ziemi, nie trzeba długo czekać na zielone. Mam kilka odmian ale najbardziej podoba mi się Red Cloud, ruda chmurka ziarniaków i trzyma się dość prosto.

-

Mata przeciw chwastom 23:21, 22 wrz 2013

Do góry
c.d.
Fakt, że chwastów praktycznie nie było, ale nie wiem czy to zasługa agro czy moja bo dobrze odchwaściłam Tak jak pisaliście korzonki roślin płożyły się na powierzchni ziemi. Niektóre z roślin pomimo tego przyrosły bardzo ładnie, ale taka np kalina koreańska nie wypuściła w tym sezonie ani jednego nowego listka. Wszystkie te rośliny sadziłam w październiku i listopadzie 2012, tak więc niecały rok temu.
Tu jeszcze chciałabym pokazać jak niezdrowo wygląda ziemia przykryta agro w miejscu gdzie nie zdążyłam wyściółkować korą:

Decyzją ostateczną agro wylatuje
Mata przeciw chwastom 23:10, 22 wrz 2013

Do góry
Nie jestem zaawansowanym ogrodnikiem, jak niektórzy na Ogrodowisku, ale mam już własne doświadczenie dotyczące agrowłókniny.
Pierwsze prace przy zakładaniu ogrodu wykonałam w ubiegłym roku. Uporządkowałam teren, nawiozłam ziemi, wysiałam trawę i przygotowałam miejsce pod przyszłe nasadzenia. Przyznam, że sporo wysiłku włożyłam w odchwaszczenie i trochę się bałam, żeby tego nie zapuścić od nowa. Wahałam się czy położyć agrowłókninę, bo tak do końca jej nie "czułam". Jednak wizja katorżniczej walki z chwastami oraz opinie wszystkich (dosłownie nikt nie był przeciw!) znanych mi użytkowników ogrodów przesądziły sprawę i poddałam się. Kupiłam agrowłókninę do ściółkowania, czarną, gramatura chyba 80, w belach szerokość 150cm. Najpierw użyźniałam ziemię obornikiem w kulkach, zielonym nawozem, a potem przykrywałam agro, żeby uchronić przed inwazją chwaściorów. Na niewielkich powierzchniach (na szczęście!) udało mi się też posadzić co nieco i rozsypać korę. Jednak po roku zaczęło mnie już lekko irytować zwłaszcza cudowanie z wycinaniem tych dziurek na każdą sadzoną i przesadzaną roślinę i brak możliwości prawidłowego nawożenia (zwłaszcza organicznym). Zaczęłam na próbę zdejmować agro. Wyglądało pod nią tak:

Ogród z perspektywą na przyszłość 23:10, 22 wrz 2013

Do góry
[quote

Hej, żółty jest u mnie ))
A te wianki, art-wazony na frezje.... Cud malina
Moja działka. 23:07, 22 wrz 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

Piękne ujęcie...piękna róża
Pozdrawiam
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:07, 22 wrz 2013

Do góry
To dobrze że wszystko dobrze
Ode mnie czerwony przystojniak, do patrzenia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:06, 22 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam fotki, wygramoliłam się, nie lubię jak samochody stoją na podjeździe, bo ogrodu nie widać w całości

Ciemno i głucho wszędzie... przeziębiłam się

[img

Danuś zdrówka życzę. Podobno na przeziębienie miód jest zbawienny. I imbir. Ja nie próbowałam bo nie lubię ani jednego ani drugiego. Ale słyszałam, że czynią cuda. Z cytryną jeszcze..
Łączę się z Tobą w bólu bo sama już od kilku dni choruję i leżakuję.

Ps. piękne te horti. Muszę zakupcyć Oby tylko sobie dobrze radziły w półcieniu.
Ogród z perspektywą na przyszłość 23:00, 22 wrz 2013

Do góry
Magda tutaj moze sie doczytasz adresu mailowego

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 22:59, 22 wrz 2013

Do góry
MuSzka napisał(a)
albo przywarka japońska kwitnie na biało

ale wolno rośnie
do półcienia
liście przebarwiają się jesienią na żółto
lubi gleby wilgotne i kwaśne.

http://ogrodnik-gliwice.pl/media/cache/0a/54/0a54d2ff0044dceac0b56a96f34a444b.jpg

Cudowna! Dopisuję do listy marzeń Wyczytałam, że to faktycznie bliska kuzynka hortensji
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 22:59, 22 wrz 2013

Do góry
Marta7 napisał(a)

Martuś pięknie u Ciebie...słoneczniki jak malowane
Ogród w budowie - nieustającej 22:58, 22 wrz 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Nie mam pojęcia, która to odmiana, ale też czytałam Basiu o tych które wymieniasz. Te moje mają takie charakterystyczne, głęboko wcięte "szwy".

Zmienię temat na różany, bo róże bardzo dobrze znowu kwitną:

Mrs John Laing tworzy po prostu bukiet kwiatów, choć to jej pierwszy rok w moim ogrodzie:

Witaj Gabrysiu. Spaceruję sobie po ogrodach małopolskich i trafiłam do Ciebie. Jeszcze nie zdążyłam przeczytać wszystkich stron Twojego wątku (prawie 300 już) ale z pewnością tutaj wrócę. Pięknie masz
I boskie róże. Masz jakiś sposób na plamistość?

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies