Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 15:18, 17 lis 2013

Do góry
Zachwycają piekne kwiatostany rozchodników...

Wierzba wciąz ma liście jakby nie przejmowała się zapowiedziom zimy
Skrętnik - rozmnażanie skrętnika 15:16, 17 lis 2013

Do góry
Jeśli nie chcesz żeby nasionka wysiały się do doniczki z inna odmianą to wtedy zabezpiecz nasiennik woreczkiem strunowym.

Moja pierwsza krzyżówka ( o ile natura mnie wcześniej nie ubiegła)
Wysiewane końcem września.Powschodziły dość szybko - myślę, że w przeciągu 2 tygodni.
Wysiałam cały nasiennik do opakowania o wym. 15x15cm bo nie spodziewałam się takich licznych wschodów.
2 listopada wyglądało to tak:

Więc zabrałam się za pikowanie. W pojemnik o tych samych wymiarach 6 rzędów po 5 siewek.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 15:13, 17 lis 2013

Do góry
Nareszcie mgła opadła i moza było iść do ogródka

Teraz kiedy nie ma kwiatów do podziwiania zwraca się uwagę na detale np mech na kamieniu lub oryginalny korzeń

Znaleziona jesienia wielka huba
Ogród ogrodniczki 14:48, 17 lis 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Na razie bez podłogi i karniszy bo już nie zdążymy przed niedzielą.
Reszta w nowym tygodniu.
A parapety wyszły super.

ślicznie Basiu
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:27, 17 lis 2013

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Aniu, jesteś nieoceniona, dziekuję. Opis w internecie to jedno, a doświadczenie i praktyka to rzeczywistość. Fajnie, że się wysiewa, bo bardzo mi się podoba. Akant też mam, ale w tym roku po raz pierwszy mi nie zakwitł, może miał za sucho albo za dużo cienia, bo rośnie pod magnolią.

Mariola, perowskią mam od 2008 roku, przesadzana kilka razy, bo ciągle była nie tam gdzie się mieści czy pasuje I żyje... jeszcze żadna mi nigdy nie wypadła. A ta na foto w tym roku też była przesadzana, bo robiłam rabatę tam gdzie szklarnia, rok temu, bo sadziłam rododendrony, 3 lata temu, bo poszerzałam rabatę, a wcześniej bo mi sie nie mieściła tam gdzie była... U mnie flanka na flankę ..
I od początku rośnie w bardziej kwaśnym środowisku, bo w 2008 roku posadziłam na wrzosowisko i rosła tam do 2010 roku.. potem 2 lata w odczynie obojętnym.. i teraz znów ma kwaśniej.. Ale chyba dla niej nie robi to kompletnie żadnej różnicy

A to tegoroczne siewki. nie upilnowałam i sobie rośnie ..

Edit. Stwierdziłam, że nigdy nie czytałam u uprawie perowskiej... i postanowiłam się doszkolić..
http://zojalitwin.wordpress.com/2011/10/19/perowskia-lobodolistna/ odbiega od moich doświadczeń, ale warto przeczytać Ja robię to "mimo woli" .. jednak zasadowa ....dostanie w takim razie skorupek jajecznych hmm... chociaż mojej nic nie brakuje do urody
Jedno pewne, warto ją ciąć, bo sie wtedy tak nie pokłada

U mnie kwitnie od początku lipca do prawie końca września. Sprawdziłam na foto Mogę udokumentować ....

I kupiłam te dwie inne odmiany, ”Blue Spire” - posadziłam z różami, i pierwszą zimę bez nawet kory przeżyła.. a w tym roku kupiłam ”Little Spire” ..bo niższa I chyba kwiaty ma większe..

W cieniu - zacieniona 14:20, 17 lis 2013

Do góry
...i...nie wiem co? Liście szorstkie jak pokrzywa...nie kwitło,nie jest to pokrzywa.
W cieniu - zacieniona 14:18, 17 lis 2013

Do góry
...tatarak...u mnie już drugi rok.
W cieniu - zacieniona 14:17, 17 lis 2013

Do góry
...kwitną pierwiosnki gruzińskie...niezawodne.
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:17, 17 lis 2013

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
jako że lubię kolorki to trojeść wpadła mi w oko ale pozostałe też pozwiedzałam i się doszkoliłam u mnie też sloneczko

Trojeść ma kolor oczotegliwy.. na maksa .. chyba tylko trojeść i złocień różowy mają takie kolory, że wypalają oczy

Monitor nie oddaje tej żarówki
W cieniu - zacieniona 14:08, 17 lis 2013

Do góry
posiany w tym roku słoneczniczek szorstki też zachwyca...
W cieniu - zacieniona 14:06, 17 lis 2013

Do góry
...dla złocienia maruny każda pora jest dobra...kwitnie nieprzerwanie.
W cieniu - zacieniona 14:04, 17 lis 2013

Do góry
Jeszcze pojedyńcze kwiatki kwitną...
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:43, 17 lis 2013

Do góry
Karola moje carexy chyba okryję, zaszkodzić nie zaszkodzę , a będzie większa pewność że przezimują.

Dziś pospcerowałam po ogrodzie, moje spostrzeżenia :jeden z ciemierników kwitnie. hortensja ogrodowa ma młode listki (ok1,5 cm), i jeden z klonów ma pąki .
fajna wiosna tej jesieni
Ogród w skali mikro :) 13:34, 17 lis 2013

Do góry
W calutkim domu " pachnie " mi wrotyczem .... A preparat przyjął na malutkim ogniu kolor ścieku... Pojemnika o dziwo nie wysadziło .... Mam nadzieję ,że ta katorga na coś się przyda...

Ogród w skali mikro :) 13:14, 17 lis 2013

Do góry
Zabrałam sie za preparat wrotyczowy... To wcale nie jest taka łatwa sprawa ( organizacyjnie )... 1/2 kg zielonych części roślin razem z kwiatami i do tego 10 l wody... Już nie miałam tego gdzie pomieścić , to moczyłam przez dobą w wymytym dokładnie wiadrze do mycia podłóg ( drugie wiadro zamieszkuje lilia Bogdzi )... Ale jak tu teraz to zagotować ?????? Metalowy garnek byc absolutnie nie powinien....

Biożeszzz, przecieź ja nawet nie mam takowego naczynia .... .., zdecudowałam się na skorzystanie naczynia od kombiwaru... Mam nadzieję ,że mi to nie wybuchnie , albo nie pęknie i cały wrotycz będzie pływał po kuchni... Pal sześć to naczynie i ten bałagan... Aleeeee ten " zapachhhhh ".....

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:00, 17 lis 2013

Do góry
Wczoraj podjęłam decyzję, że jednak klon i rabatę z frontu otoczę kostką, łatwiej kosić .. mogłabym założyć opaskę , ale przy koszeniu rozwala sie kora, kancików robić nie będę.. bo nie mam na to czasu..
Będzie kostka tak jak na reszcie ogrodu.. Wygrały względy praktyczne
To przymiarka dopiero... tylko pół jednej rabaty wczoraj zrobiłam.. i to po ciemku, wiec jakość fatalna ..

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:56, 17 lis 2013

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Porównania ciekawe, bardzo lubię takie "portrety" roślin, mam większość swoich zdjęć w tym stylu. Aniu, perowskia nie przemarza u Ciebie, chronisz ją jakoś na zimę, dokarmiasz w sezonie? Mam trzy młode sadzonki, dlatego pytam.

Rośnie jak reszta bylin, nie dokarmiam, nie podlewam (chyba, że coś od sąsiadów sie dostanie), wysiewa się (ale wiosną pielę) , wiosną też patrzę dokąd przemarzła i przycinam. Przycinam póxno, bo też i póxno rusza.. czasami się wydaje, że nic z niej, a ruszy Jak była taka sroga zima i bez śneigu to umarzła do korzenia, a po ostatniej wysoko była żywa. Jedynie co to mam wykorowane rabaty, ale tak oszczędnie Acha i usypana leciutka górka by nadmiar wody spływał, bo u mnie glina Ale mam na rabatach zwykłych i też rośnie

W cieniu - zacieniona 12:45, 17 lis 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...dzisiaj...widok z tarasu na jezioro...taki już smutny,szaro-bury...

bo i czas już taki szaro-bury...
zajrzyj do mnie..kaliny czerwone oko cieszą..

...bo najważniejsze jest to, co w sercu...
niech siła i upływający czas będą Twoim wsparciem...
W cieniu - zacieniona 12:43, 17 lis 2013

Do góry
Skimmia japońska Rubella
W cieniu - zacieniona 12:39, 17 lis 2013

Do góry
...dzisiaj...widok z tarasu na jezioro...taki już smutny,szaro-bury...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies