Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W cieniu - zacieniona 10:07, 27 paź 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
A u mnie padało Buziaczki Bogusiu piękna fotka
...u nas dzisiaj ponuro,deszczowo...nie lubię takiej pogody...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:03, 27 paź 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

3 maja 2009 rok

A czy żywopłocik cisowy pod świerkami w tym miejscu nadal jest?

Danuś, czy Tobie ilex crenata 'Golden Gem' wymarzł? Jak on się zachowuje? Pytam w kontekście posadzenia wokół kręgu od szam.... , który to krąg płasko ale 20 cm sterczy na trawniku cienistym.

Jest, tylko przyrósł do świerków

Jest jest, al czemu by miał nie być?

Nie wymarzł - jest a raczej był pod daglezją, w sobotę go wykopałam, a przy stawie jest. przecież widać gołym okiem

Sz..mbo lepiej irgą zakryj, Ursynów.
Rododendronowy ogród II. 09:55, 27 paź 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Las płonie Cudnie..... oglądałam wczoraj, a dziś drugi raz.... po prostu kolory jak z kiczowatego landszaftu Kiczowate..mam na myśli nierealne i niemożliwe

A ten szary grzyb to nie gąska... to podobne do gąski.... u nas sie mówi na to podzielonki albo siwki
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:41, 27 paź 2013

Do góry
I jakieś tam widoki.. po raz kolejny te same..

Azalia i berberys.. też kolorowe, i też pokazywane.. i tyle.. Miłej niedzieli.. idę na śniadanie..

Rododendronowy ogród II. 09:41, 27 paź 2013

Do góry
U mnie jedna roża ma 15 paków i chce zakwitnąc , tu jest jeje zdjęcie choc tylko części bo nie byłoby widac pąków gdybym całą zrobiła.

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:40, 27 paź 2013

Do góry
Azalie kolorowe

Tawuły też jeszcze kolorowe..

Goryczka kwitnie..

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:38, 27 paź 2013

Do góry
Kwitną samosiejki kocimiętki, też na skalniaku musze kilka zmian wprowadzić.. bo niekontrolowny bałagan się zrobił..

Berberys Julianny... wielkie krzaczory bez uroku.. rosną póki znów nie zmarzną.. to dziki kącik dla zwierzyny i ptaków.. posadzę berberysy.. zimą łyse, ale chociaż nie umarzają.

Brzoza Doorenbos .. czeka aż sie rozrosną rozchodniki i trawki.. Brzoza jest cudna.. lubię ją.. w liliowcach była fajna..ale to już przeszłość.. nie rozpamiętujemy..

Ten kawałek skalniaka jest kolorowy cały rok.. podoba mi się.. będzie bez zmian

W kamiennym kręgu od początku 09:30, 27 paź 2013

Do góry
O stokrotkach mowa to prosze moje i miłego dnia.

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:29, 27 paź 2013

Do góry
Widoczki po raz setny te same........ do znudzenia, jak megaloman..

Trawy wszystkie już suchutkie... mróz swoje zrobił.. nie dał sie w tym roku pocieszyć ani kwiatami jesiennymi, ani kolorowymi liśćmi, ani trawami.....

Alejka klonowa łysa.... widać, że od rana chodzi podlewanie.. już kolejny dzień podlewam non stop.. lecę przestawić.. póki pamiętam..

Nowoposadzone wrzosy jeszcze kwitną... widać, że to kącik zaciszny, bo przymrozki tu nie zbierały takeigo żniwa...

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:25, 27 paź 2013

Do góry
cd planów..
Wokół oczka muszę ułożyć brzeg, bo na razie jest ułożony tylko na 1/6 obwodu... a reszta na słowo honoru..... w dodatku pasuje wymienić pompę i filtry na wydajniejsze (z powodów cenowych na razie jest jak jest), bo jak rośliny umarzły, to przy tej liczbie ryb.. nie mam oczka, a bagno.... jest to okropnie brzydkie... i brudne... prawdziwa kałuża. Lotos jeszcze w tym roku do zalania bioseptem i poszukać muszę miejsca gdzie to przetrzymać.. na razie ciepło to stoi w oczku.

I cześć obrzeży ułożyć na nowo bo sie zapadły.... i cześć uporządkować.. zlikwidować hałdy ziemi po magazynowane tu i tam, zrobić warzywnik, przyciąć to co za duże wybujało, a nie przycięło sie w tym roku z powodów zdrowotnych i czasowych...... ogólnie lista jest bardzo długa....

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:20, 27 paź 2013

Do góry
Ktoś napisał, że w przyszłym roku to już nic nie bee mieć do roboty.....
Plany na przyszły rok..... mam już sprecyzowane od dawna:
Wyrzucić ekoborder, coś tu zmienić (ale nie za dużo, bo pies tu kopie i tak), rozwalić ścieżkę, i to urządzenie do ogrzewania domu zamaskować cisami.. ale do spora demolka.. za rok..

Cały wsiowy do przeróbki, bo jest tu bałagan.... M wczoraj wpadł na pomysł by rabatę wsiową zrobić na szerokość szklarni... ale chyba nic z tego... to co mam do utrzymania jako tako i tak zajmuje dużo czasu... ale decyzję muszę podjąć szybko, bo do szklarni jeszcze w tym roku chcemy ułożyć ścieżkę z kostki.. i zrobić normalne wejście...... Wiec myślę....

Te wszystkie rabaty będą miały przesuniętą linie.. bo bukszpany wchodzą w róże.... co najmniej o pół metra linia zostanie przesunięta.... w tym roku już nie zdążyłam..a była w planach.. i powiększyć placyk z kostki przy ognisku...

Ta rabata z trawami całą do przeróbki.. za ciasno, za byle jak, za mało reprezentacyjnie.. no i tu też linia pójdzie do przodu, by wyrównać do tej co pisałam powyżej.. i rabata z trawami i placykiem pod rozplenicą też do przesunięcia i przeróbki, bo wygląda jak baba jaga..

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:12, 27 paź 2013

Do góry
A taki mam skład materiałów na parkingu....

I takie ogórki w szklarni
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:11, 27 paź 2013

Do góry
Bukszpaniki a raczej nóżki podsadziłam pojedynczymi sadzonkami, będę je doprowadzać w czasie do takich półkulek Liczę, że za rok już sie jakoś poprawią..

I klika dzisiejszych migawek.. jeszcze bez kamienia... wnerwię sie to zaraz pójdę go sypać...

Nie mam się tu jak ustawić do dobrego zdjecia..

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 09:08, 27 paź 2013

Do góry
Witam ( może nie chodzi o przycinanie ale nie chciałam zakładać nowego wątku ) , na innym forum napisali mi że to się raczej nie uda , może ktoś z Was ma inne doświadczenia z przesadzaniem dużych iglaków I( błagam - może ktoś mnie pocieszy i napisze coś pozytywnego ) ale do rzeczy
cyt. "
QUOTE=duduś;6191893]Witam dostałam w "prezencie " wieloletnie iglaki , dwa dni temu wykopane , ale niestety prawie wszystkie nie mają tego głównego korzenia ( wyrywane traktorem ), mają za to b. dużo małych korzonków , czy będzie syzyfową pracą wkopanie tych iglaków , czy jednak jest szansa że się przyjmą?

Uploaded with ImageShack.us

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:07, 27 paź 2013

Do góry
Jest piękna pogoda....... jak latem.... miłego dnia....
Zrobiłam fotki... ale ile można pokazywać to samo.... to już zlatuje na egocentryzm.... o tej porze to już niestety nie ma co pokazywać nowego.

Barierka mnie denerwuje, ale ustawić tu donice będzie ciasno .... barierki do tarasu nie mogę zamocować bo jak pisałam fachowiec zjebutał go i nie da sie niczego zakotwić od góry... musi drażnic na razie tym co jest.. Jakaś osłona musi być, bo mam tu swoja ulubioną łąweczkę poranną i jak widać ustawiam tu buty i takei tam inne rupiecie.... Mogę je chować do domu, ale dom to nie muzeum, tylko miejsce do mieszkania..wygodnego mieszkania i nie będę latać i chować butów za każdym razem..

Jeszcze musimy poszerzyć tę stronę (jak czerwona linia) ścieżki... będzie wygodniej chodzić i lewą stronę trzeba dopasować do prawej strony z szerokością ( do schodów). Bałaganu będzie cd.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:50, 27 paź 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Nie trzeba ale mnie denerwowały poczochrane

Trzeba wiązać, bo po pierwszych śniegach kładą się zaraz, pokazywałam to już dawno w gazetach i jest też o tym w poradnikach jesiennych "Co robimy w ogrodzie"
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/17-co-robimy-w-ogrodzie-w-listopadzie/photos

a obecnie Zdzisław jest w aktualnej Magnolii, jak wiąże trawy w ogrodzie z brzozami.

On to robi przy pomocy "wysupłanych" ze snopka źdźbeł Ale ozdobne sznury są także idealne

Rododendronowy ogród II. 08:49, 27 paź 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Bożenko,wg mnie to nie są grzybki do jedzenia. Pierwszy nie mogę stwierdzić jednoznacznie, ale to nie gąska siwa. Brakuje mi tu wzdłużnych ciemnych smużek od środka kapelusza, no i nie widzę blaszek i trzonu, powinny być lekko żółtawe.Smak mąki jest tu też wskaźnikiem.
A drugi to jakaś maślanka chyba, tych też nie zbieram. Wśród nich są trujące.
Ogólnie o tej porze, to z blaszkowych- tylko opieńka ciemna do pozysku.
Miłej niedzieli.

Zrobiłam mu zdjęcie od spodu ale chyba masz racje że nie sa to gaski choc ja na gaskach się nie znam,

Dzięki Haniu za obejrzenie i miłego dnia życzę.
Wilcza Góra 08:45, 27 paź 2013

Do góry
WilczaGora napisał(a)
Dziękuję wszystkim za dzisiejsze odwiedziny
wnieśliśmy już dziś nasze ogrodowe lampy z tarasu do domu...
Znak, że sezon letni zakończony...
czas zgrabić liście, wyściółkowac rabaty, zrobić kopczyki różom i co ? witaj zimo ???

ojej , prosze niiiiieeee...

Ale ekstra lampy, jeszcze takich nie widziałam
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 08:40, 27 paź 2013

Do góry
Mus owocowy w miejskiej dżungli 08:39, 27 paź 2013

Do góry
Jedyne miejsce w naszym ogródku, gdzie widać bezpośrednio niebo to mały placyk, gdzie postawiliśmy "miejskie" ognisko. Pod tymi drzewami niestety trawa nie najlepiej rośnie i stąd musimy coś wymyślić, aby inaczej zagospodarować przestrzeń pod nimi. Ale chciałabym, żeby też nie zagracić tej maleńkiej i tak przestrzeni. Zwłaszcza, że po obu stronach naszej działki (u jednych i drugich sąsiadów) mamy niemal las

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies