Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zapraszam na balkon 16:36, 02 lis 2013

Do góry
Od wczoraj pada, a od rana leje

Balkon pustoszeje.
M. wynosi skrzynki balkonowe do piwnicy na sen zimowy ...

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 16:34, 02 lis 2013

Do góry
Deszcz spadł i atmosfera tych świąt osiągnęła swoje apogeum...

Dla kontrastu posiedziałam na działce i próbowałam zrobić wiklinową kulę Gdybym sfociła moje żałosne próby, chyba miałabym na sumieniu kilka osób - możnaby zejść ze śmiechu Na razie pełna porażka. Trochę wina sztywnych witek morwy, ale wiadomo, złej baletnicy.....

Nic to, będę pracować nad tym projektem.
A teraz roślinka, którą polecam: Ubiorek wiecznie zielony:

Może być do ogródków skalnych, ale też jako zadarniająca. Bardzo mało wymagająca, pięknie, ale nienachalnie się rozsiewa, tearz wokół tej kępki jest kilkanaście nowych roslinek. Nie wyrywam, zarosną mi ziemię pod Rokitnikami.

Moje trawy na dzień dziesiejszy

Trzcinnik Karl Forester + Carex Buchananii + Miłka

Festuca Scoparia, czyli Niedźwiedzie Futro, kępa duża i maluszki

Trawki od Irenki, które maja nowe wąsy

cdn
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:31, 02 lis 2013

Do góry
No kochana drutów niet a teraz już będzie tylko lepiej .Nie przesadzaj z ćwiczeniami odpóść jak boli i jak przestanie znowu trochę .Rehabilitacja to cudowna rzecz ale niebezpieczna dla nadgorliwych .wierz mi to praktyczna rada od serca kolezanki .W dwóch nogach miałam druty to wiem co mówię Pomalutku i z głową ale bez bólu Całuski i trzymam kciuki
Masz kffiatuchy dla otuchy
Perowskia łobodolistna - Perovskia atriplicifolia 16:13, 02 lis 2013

Do góry
Perovskię mam drugi rok od maleńkości ostro ją ciacham dzięki czemu pięknie się rozkrzewiła. Uwielbiam ją, super kontrastuje na rabacie
Proszę nie zwracać uwagi na chwasty, nie wyrabiam plewić

Moja bajka 16:12, 02 lis 2013

Do góry
Próbuję jakoś 'oswoić' nasz garaż-blaszak, ocieplić jego wizerunek (jeśli to w ogóle możliwe) . Może takie wiklinowe serce doda mu choć odrobinkę uroku. W każdym razie na pewno nie zaszkodzi
Będzie ich więcej
Ogród cioci 16:07, 02 lis 2013

Do góry
Mnie Gosiaczku ten pieniek interesuje:

co to za drzewo?
Moja bajka 16:07, 02 lis 2013

Do góry
I jeszcze nasza ptasia stołówka
Ogródek na Bielanach 16:04, 02 lis 2013

Do góry
Nawet nie wiecie jak miło to słyszeć a mój ogródek się zapomniał, że już listopad i nadal kwitnie. Dziś zebrałam nawet garść poziomek W tle limelight jako jeden wciąż ma jeszcze pąki
Moja bajka 16:01, 02 lis 2013

Do góry
Kupiłam też dwie plastikowe, mocno kiczowate ramki. Po co mi one? Bo jutro będą wyglądać zdecydowanie inaczej
Moja bajka 15:57, 02 lis 2013

Do góry
Zrobiłam dziś małe zakupy w sklepie "Wszystko po 2,99" A oto co kupiłam: gliniana figurka jakiegoś drzemiącego ludka. Nie jest to sztuka wysokiej klasy, ale drzemiący ludek w ogródku pod krzaczkiem wygląda całkiem nieźle Zwłaszcza wziąwszy cenę pod uwagę
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 15:23, 02 lis 2013

Do góry
Witam wszystkich,
po zmaganiach z budową nadszedł czas zakładania ogrodu także i u mnie. Po początkowych moich samodzielnych, na szczęście jeszcze niezbyt licznych próbach postanowiłam jednak jeśli chodzi o projekt oddać nasz kawałek ziemi w dobre ręce Projekt już jest prawie gotowy a my już zaczęliśmy pierwsze prace.

Na początku po wyrównaniu terenu wszystko wyglądało tak:

Następnie wytyczyliśmy rabaty oraz posialiśmy trawę:

W środkowej części ogrodu między krętą ścieżką będą drzewa owocowe w łące kwietnej a z tyłu po prawej stronie warzywnik.

Z przodu domu już od kilku miesięcy rośnie trawnik, klony globosum w towarzystwie bukszpanów rosną tutaj już od wiosny. Miesiąc temu posadziliśmy thuje.

Trawnik z tylu dzialki pięknie wschodzi.

Posadzone drzewka owocowe:
Jabłonie- 3 szt (Zlota reneta, jester, i jedna niezidentyfikowana)
Nektaryna Harko (kupiona przez przypadek zamiast brzoskwini)
brzoskwinia Harnaś
Śliwa Valor
Morela Early Orange
Czereśnia Burlad

Pod plotem pozadzone zostały borówki amerykańskie (rózne odmiany- 9szt) na zdjęciu całkowicie się zlewaja z korą.
Prostopadle do borówek przy łące kwietnej jagoda kamczatka - 4 szt oraz maliny (22 szt)

W rogu działki juz od zeszłego roku rośnie orzech włoski.

Przed posianiem łoąki kwietnej (mieszanka na gleby mokre + kwiaty polne) odwalona ciężka robote czyli sadzenie cebul:
cebulica syberyska 200szt
krokusy białe- 200szt
czasnki kazachstański 150szt
czosnek główkowaty
Niestety na efekt trzeba czekać do wiosny...

W cieniu - zacieniona 15:21, 02 lis 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Trójsklepka nadal kwitnie...ma jeszcze pąki,nie myślałam,że tak długo,wyrosła ponad metr....i cieszy oko.

Moje trójsklepki mam ochotę wyrzucić.. kwitną krótko... na początku lata.. i są zielonkawe.. chyba muszę im pokazać Twoje... niech sie wstydzą.. Twoje są śliczne
Przyjazny ogród 15:20, 02 lis 2013

Do góry
Ciemierników szkoda, bo nie pora na przesadzanie, a i nie przepadają za nim, ale nie miałem wyjścia, koparka je zniszczy.

Po przemyśleniu posadziłem je w cieniu, w miejsce utrzymujące wilgoć, tutaj zostaną już na zawsze. Będą tutaj również kopytniki i bergenie, na ogrodzenie i drzewa pójdzie bluszcz.
Mam jeszcze laurowiśnię, dwa ostrokrzewy oraz dwa wawrzynki, czy będą pasowały z roślinami które wymieniłem?
Ciemierniki, na pewno swoje odchorują, no cóż, czasem nie ma wyboru.

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 14:14, 02 lis 2013

Do góry
Witaj Danusiu. Widziałem setki roślin drzew i krzewów które chciałbym mieć ale nie można mieć wszystkiego. Czasem coś widzę ale cena mnie przegania. Mam na przykład derenie Milky way i Controwersa a chciałbym mieć derenia pagodowego ale co mam zrobić wyrzucić te co mam?Jak posadziłem derenia Controversa to zapewnili mnie że to dereń pagodowy .Dwa lata temu widziałem w jednej z szkółek dosłownie okaz ponad 2m o pstrych liściach kosztował wtedy 480 zł.Ale przynajmniej wiek jak powinien wyglądać bo to co czasem pokazują i sprzedają co innego niż w rzeczywistości.Teraz te dwa derenie które mam nie różnią się kwiatkami w ogóle Tylko nieznaczna różnica w wzroście .Milky jest bardziej krzaczasty a controvesa ma już ponad dwa metry wysokości i w tym roku po czterech latach miała pierwsze 10 kwiatków.Zobaczymy w przyszłym roku może będzie już więcej to pokażę. .A tu zdjęcie derenia pagodowego variegata.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:40, 02 lis 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

pomogło Kasiu
to w podziękowaniu nadal kwitnące powojniki

dzięki, pięknie jeszcze kwitną
Wilcza Góra 13:40, 02 lis 2013

Do góry
WilczaGora napisał(a)
...zaskoczyłaś mnie...kiedy?
Wilcza Góra 13:38, 02 lis 2013

Do góry
Wilcza Góra 13:32, 02 lis 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Lubię zdjęcia w sepii...może to już ten wiek.Pozdrawiam.

Bogusiu, cieszę się że wpadłaś ale muszę Ci powiedzieć że ta sepia to oryginalna...
takie właśnie mam kolory w ogrodzie

znalazłam dla Ciebie zimowe zdjęcie z zeszłej zimy...
zaraz wgram
Wilcza Góra 13:29, 02 lis 2013

Do góry
Lubię zdjęcia w sepii...może to już ten wiek.Pozdrawiam.
Makowo na Kociewiu 13:29, 02 lis 2013

Do góry
Miłej soboty życzę wszystkim zaglądającym
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies