Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 23:57, 12 wrz 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Mój ojciec do wtedy przyszłego zięcia - ale ty uważaj, bo kobiety w tej rodzinie to są chore, jak raz w miesiącu mebli nie przestawią.
M teraz - uprzedzali, a ja nie uwierzyłem

DOBRE
Ogródek Iwony II 23:54, 12 wrz 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Nie mam Iwonko dobrych wiadomości: u Ani/Anbu Toszka napisała, że zawilce oprócz wiśni, do śliw i i świdośliw też nie są dobrym towarzystwem. I wyobraź sobie, że w sobotę siedzę sobie na moim tarasie, patrzę a pod moją jedną Nigrą rosną sobie cztery sztuki zawilca wiosennego! Tak je tam "na chwilę" posadziłam, no to teraz muszę je stamtąd zabrać na docelowe miejsce

I następna zła wiadomość
Tym razem ogrodowa. Znowu się nie przejęłam... A właściwie przejęłam się najpierw, nawet poszłam sobie oglądać moje zawilce, a potem pomyślałam, ze nawet nie mam gdzie ich przesadzić i teraz nawet, gdybym miała, to jak je ruszę, to zmarzną. Niech sobie dalej tam rosną i nawet niech się nie ważą dowiedzieć, że mają zaszkodzić moim śliwom wiśniowym ;0
Chyba, ze chcą ze mną sobie pogadać
A takie są śliczne

Pytanie do Toszki:
Toszko, zalinkowałaś we wcześniejszym poście zawilce gajowe ( wiosenne). Czy złe sąsiedztwo łączy także zawilce jesienne i śliwy wiśniowe Nigra? Pytam się bezpośrednio, bo może wiesz, a mam wątpliwości i troszkę pogubiłam się w tych wszystkich zalinkowanych tekstach ...
Toszka napisał(a)

Iwko,
-zawilec gajowy - anemone nemerosa, rodzina jaskrowatych
-zawilec wielkokwiatowy (zazwyczaj mieszance zaw. japońskich) - Anemone sylvestris i Anemone ×hybrida, rodzina jaskrowatych

i tak dalej
Najbardziej smutne jest to, że w skład tej rodziny wchodzi masa pięknych,kwitnących bylin... ale nie dołujmy się tak bardzo

Śliwa wisniowa to też drobnopestkowiec, nic innego jak ałycza (Prunus cerasifera)

Ogródek Iwony II 23:35, 12 wrz 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Iwonka, cudne masz te Vanilki z rozchodnikami
A z budowami to tak wiecznie jest, jedno rozgrzebane, inne już się psuje i w koło Macieju, trzece coś robić Wiem coś o tym, bo niestety finansów na zrobienie wszystkiego na raz mi nie starcza i też grzebiemy powoli.
Pozdrawiam Iwonko

Aniu, podobno kłopoty chodzą parami... Wydatki też, ale u mnie to już szereg wojska
Już nie będę wymieniać, bo to nie miejsce, ale napiszę tylko, że jedziemy na wesele mojej chrześniaczki ..., a dziś córcia mi zameldowała, że nie wiadomo jak, ale pękł brodzik. Ręce opadają ... Już nawet się nie przejęłam, a co tam ... moja psychika zrobiła blokadę Będzie czekać naprawa... na szczęście mamy jeszcze drugą łazienkę z wanną ...

Aaa, synek zapowiedział, że ekspresowo robi prawko i ma za mało kasy. Liczy na nas
Ogródek Iwony II 23:27, 12 wrz 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Uwielbiam widok świezo założonego trawnika Szkoda, że jak się tu naoglądam soczystej zieleni to jeszcze gorzej będzie mi się ogladać moje siano... Ehhh

Siana trawa ma tyle sił witalnych w sobie, ze nie mogę się nadziwić. Rośnie pięknie, ale ciekawa jestem, jak się będzie wiosną zbierała po zimie ...
Ogródek Iwony II 23:26, 12 wrz 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Ty w pracy a ja tu buszuję po Twoim ogrodzie
U Any zobaczyłam w nóżkach hortensji rozchodniki, teraz podobne połączenie widzę Iwka u Ciebie i zaczynam łapać chorobę. Dodatkowo chyba podświadomie chcę za wszelką cenę przekonać się do rozchodników, bo moja Mama zadzwoniła wczoraj i oznajmiła, że wykopała i walnęła pod kompostownik całe naręcze rozchodnika. I albo go sobie dzisiaj zabiorę, albo pójdzie na zmarnowanie. No to zaraz po niego jadę :/

Beatko, mam nadzieję, że po rozchodniki pojechałaś. Ja te na fotkach rozmnożyłam z jednej kępki. Podzieliłam wiosną. Niby takie najzwyklejsze, ale bardzo fajnie kolorem grają z Vanilkami. Podobnie się przebarwiają

LyraBea napisał(a)
A tak w ogóle to pięknie u Ciebie, wiesz, czego chcesz i działasz konsekwentnie. U mnie same przechowalniki i to wokół domu, gdzie zasadniczo powinnam mieć już najbardziej przemyślane rabaty. Mąż obiecał, że na wiosnę odłoży na kostkę wokół domu, na podjazd. Oj wtedy zacznie się u mnie dopiero jazda z tym wszystkim. Póki co, uczę się od Ciebie jak należy planować prace ogrodowe i same rabaty.
Pozdrawiam znad kawki.

Beatko, jeszcze jeden sezon i będziesz wiedziała, czego chcesz. A masz świetne wyczucie w łączeniu roślin, więc na pewno ci się uda i będzie pięknie
Dobrze, ze masz przechowalniki. Gorzej, jak już ci miejsca zabraknie. Wtedy dopiero zaczyna się jazda
Roszady, jakich mało
Ogródek Iwony II 23:11, 12 wrz 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Z tym taniej to można polemizować
Do wnętrz przejdziemy w listopadzie - teraz sam grzebie ostro w ziemi

Mówisz w listopadzie? Może poczekam z jednym pokojem

Sebek, ja bym pogrzebała w ziemi,ale ukrop jest. 30 stopni. Czekam, aż się ciut ochłodzi...

Dosiałam dziś trawę. Nowa trawa przez mojego psiaka ma łyse pola. Zachciało się jej we wschodzącej trawie tarzać. Jak się ma psiaka, to niestety bywają straty ...
I rośnie jak głupia. Dwa dni po koszeniu:

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:01, 12 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Reniu, nie gniewaj się, bo ogólnie jest ślicznie.
Baron ładnie dodaje koloru. Jednak brakuje mi powtórzenia bieli. Choć jeden krzaczek hortensji. Trzcinniki jakoś tak ... nie przekonały mnie. Ładne są, ale coś mi brakuje w tym ujęciu.

Ależ ja się absolutnie nie gniewam Iwonko ... to fajnie, że prezentujesz swoje zdanie ... bo to przecież nawet nie krytyka tylko sugestia ... Lubię bardzo takie podejście

Nie bardzo chciałabym tam hortensje ale może słusznie coś białego można by tam powtórzyć ... aby zgrało się z bielą ścianki? A może jednak jakiś element architektoniczny? Tam obok ścianki ma być jeszcze ławeczka, ale pewnie Ty widziałabyś to powtórzenie gdzieś na wysokości RB?
A jeśli faktycznie rośliny to może podpowiedz mi Iwonko jakie?
Doświadczalnia bylinowo-różana 20:42, 12 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Nie widziałam tak wysokiego bodziszka.
Jakie ty Ewa cudne zdjęcia robisz

Ja też nie Normalnie to on jest niższy. Zresztą u mnie jakoś wszystkie rośliny większe niż w opisach i potem busz mi sie robi niesamowity
Ogródek Iwony II 20:12, 12 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Iza, mój Zbyszek bardzo by Cię polubił.
Powiedział, że dwa "meble" uwielbia w domu: szafę pod zabudowę i schody. Obu nie da się przestawić.
No, doszła 2 lata temu kuchnia. Też pod zabudowę.
A ja teraz przestawiam w ogrodzie. Z domem dałam sobie spokój. W ogrodzie taniej. Przesadzisz, podzielisz, zrobisz nową kompozycję, a jak idziesz do sklepu po mleko i bułki, nawet nie wiadomo kiedy cebulki wskoczą do kosza

Z tym taniej to można polemizować
Do wnętrz przejdziemy w listopadzie - teraz sam grzebie ostro w ziemi
Ogródek Iwony II 18:39, 12 wrz 2016

Do góry
Będę za chwilę. Teraz podlewam ogród. Dostałam reprymendę od Zbyszka za trawnik, że słabo podlany. Dwa dni trawę on podlewał, to rownie jak goopia. W piątek koszona, jutro chyba kosiarkę będę musiapa odpalić. Idę lać wodę dalej
Ogródek Iwony II 18:37, 12 wrz 2016

Do góry
Iza, mój Zbyszek bardzo by Cię polubił.
Powiedział, że dwa "meble" uwielbia w domu: szafę pod zabudowę i schody. Obu nie da się przestawić.
No, doszła 2 lata temu kuchnia. Też pod zabudowę.
A ja teraz przestawiam w ogrodzie. Z domem dałam sobie spokój. W ogrodzie taniej. Przesadzisz, podzielisz, zrobisz nową kompozycję, a jak idziesz do sklepu po mleko i bułki, nawet nie wiadomo kiedy cebulki wskoczą do kosza
Ogród Ani :) 14:53, 12 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Toszko, zalinkowałaś we wcześniejszym poście zawilce gajowe ( wiosenne). Czy złe sąsiedztwo łączy także zawilce jesienne i śliwy wiśniowe Nigra? Pytam się bezpośrednio, bo może wiesz, a mam wątpliwości i troszkę pogubiłam się w tych wszystkich zalinkowanych tekstach ...

Iwko,
-zawilec gajowy - anemone nemerosa, rodzina jaskrowatych
-zawilec wielkokwiatowy (zazwyczaj mieszance zaw. japońskich) - Anemone sylvestris i Anemone ×hybrida, rodzina jaskrowatych

i tak dalej
Najbardziej smutne jest to, że w skład tej rodziny wchodzi masa pięknych,kwitnących bylin... ale nie dołujmy się tak bardzo

Śliwa wisniowa to też drobnopestkowiec, nic innego jak ałycza (Prunus cerasifera)
Ogródek Iwony II 14:48, 12 wrz 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Iwonko tyle się u Ciebie dzieje, że jak się to już skończy - a jak widzę tempo Waszych poczynań - to niebawem, to nie będziesz wiedziała co z czasem zrobić. Będzie pięknie, cierpliwości

Ciekawe, kiedy to będzie? Kiedy nic do roboty nie będzie
Człowiek głupi, zawsze sobie jakieś zajęcie wynajdzie

Ostatnio słyszałam młodego, jak przez telefon skarżył sie koleżance, ze pokoju nie może przemeblować, bo szafa w zabudowie nie da się przestawić. Pomyślałam sobie: ma coś po mamusi
Mój Eden 14:46, 12 wrz 2016

Do góry
Przyszłam kulę zobaczyć. Skąd takie wypasione cudo nabyłaś? Kamienne chyba ?
Ogród Ani :) 14:13, 12 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Wszystkie jaskierowate...

Ogródek Iwony II 13:09, 12 wrz 2016

Do góry
Idę szukać Toszki.
Ogródek Iwony II 10:05, 12 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Asiu, dziękuję.
Żeby nie było, ze wszystko w powijakach, wstawię kilka fotek energetycznych na początek dnia i lecę do pracy.
Po pracy będzie reszta
Moje Vanilki. Rozrosły się bardzo, a kwiat różnej wielkości. I w różnym stadium
Niektóre już różowe, inne dopiero się rozwijają

Ty w pracy a ja tu buszuję po Twoim ogrodzie
U Any zobaczyłam w nóżkach hortensji rozchodniki, teraz podobne połączenie widzę Iwka u Ciebie i zaczynam łapać chorobę. Dodatkowo chyba podświadomie chcę za wszelką cenę przekonać się do rozchodników, bo moja Mama zadzwoniła wczoraj i oznajmiła, że wykopała i walnęła pod kompostownik całe naręcze rozchodnika. I albo go sobie dzisiaj zabiorę, albo pójdzie na zmarnowanie. No to zaraz po niego jadę :/
A tak w ogóle to pięknie u Ciebie, wiesz, czego chcesz i działasz konsekwentnie. U mnie same przechowalniki i to wokół domu, gdzie zasadniczo powinnam mieć już najbardziej przemyślane rabaty. Mąż obiecał, że na wiosnę odłoży na kostkę wokół domu, na podjazd. Oj wtedy zacznie się u mnie dopiero jazda z tym wszystkim. Póki co, uczę się od Ciebie jak należy planować prace ogrodowe i same rabaty.
Pozdrawiam znad kawki.
Ogródek Iwony II 09:55, 12 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Teraz wypuszczą listki, to normalne. Czasami mają listki przez większość sezonu

Lecę do pracy
Miłego dnia wszystkim
Jeszcze kanapki tylko zrobię dla młodego
o to nie wiedziałam - znowu czegoś człowiek się nauczył

Miłego Iwonko
Ogród z rzeźbą 08:31, 12 wrz 2016

Do góry
Hortki są nienormalne w tym roku. U mnie też. Jedne mają ładne kwiaty, inne wielkie gałęzie... Namyślają się, czy na czubku już kwiecie pokazać, czy jeszcze rosnąć ...
Ogródek Iwony II 08:16, 12 wrz 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a mi zaczynaja wschodzić szafirki - dopiero zgłupiałam

Teraz wypuszczą listki, to normalne. Czasami mają listki przez większość sezonu

Lecę do pracy
Miłego dnia wszystkim
Jeszcze kanapki tylko zrobię dla młodego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies