Syla, jak patrzyłam na sadzenie wrzośców, to już mi się wydawało, że coś nie tak. Za mało żółte one były. Ktoś Ci sprzedał nie te co powinien. "Golden Starlet" kwitnie na biało i powinien być jaskrawo żółte, a one zzieleniałe coś są. No i kolor świadczy już na pewno, że to jest inna odmiana.
Danusiu te mniejsze są, wielkie nie a ogród to kompleks pałacowy w Wicklow w Irlandii niedaleko Dublina
a jeszcze konkretniej to Powerscourt Estate i przy tym majątku jest taki piękny ogród
jak będziesz zwracała uwagę na wyższe partie drzew to z pewnością zobaczysz jeszcze wiele razy są bardzo piękne i charakterystyczne przypominają swym wyglądem jemiołę są najczęściej na sosnach pozdrawki
Musi mieć jasne stanowisko, a suche powietrze na pewno też się przyczynia do tych objawów.
Umyj jej liście watą zwilżaną w wodzie, to zawsze pomaga i przestaw w jaśniejsze miejsce. Oberwij te suche liście.
Wg mnie to sprawa nadmiernego podlewania, ona lubi duże przerwy w podlewaniu, co dwa tyg.
Poza tym zawsze jak zima i ogrzewanie się zaczyna to zaczynają się też problemy z plamami na liściach. Suche powietrze a to przecież rośliny z całkiem innego klimatu.
No też mi to wczoraj przyszło do głowy, ale... mam jeszcze jedną kawę, kupioną na wszelki wypadek, ma tak już z dobry rok i ona stoi dużo bliżej okna i ma więcej światła, a objawy zaczyna mieć takie same
Hmm..może faktycznie przestawię ją w inne miejsce.. w bloku stała bliżej okna i miała więcej światła to fakt, ale za to powietrze miała suchsze...