Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moja bajka 01:09, 03 paź 2013

Do góry

Miskant Cię nie osłoni od sąsiadów, późno puszcza wiosną a zimą śnieg go przywali. pól roku go nie ma. Musisz pod płotem posadzić żywopłot iglasty.

Brakuje kolorów, posadź kuliste berberyski albo kolumnowe - koloru bordowego. Hortensje bukietowe też, pasują do traw.
Rabatę zrób spójną z resztą ogrodu, takie brzusio jak bezludna wyspa to za mało
Krążkowe chwastowisko 01:01, 03 paź 2013

Do góry
Nowy trawnik, gdy będzie idealny, niesamowicie odmieni ogród, zwłaszcza z przyciętymi kancikami.

Ta rabata u góry ma za duży brzuszek, bo jak włączysz drzewa, będzie dwie takie same rabatki, Tę co jest bez drzew zmniejsz, a tamtą z drzewami narysuj.

Szkielet czyli ramy ogrodu to żywopłoty, tło dla roślin niższych pięter, mogą być mieszane i jednorodne, poprzetykane pojedynczymi drzewami.

Tu masz gotowce, wzory jednorodnych zywopłotów i miesznacy, a więc masz ramy ogrodu, proszę

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 00:20, 03 paź 2013

Do góry
Zgadza się, o to mi chodziło dzięki raz jeszcze i w podzięce pięknie pachnąca róża

Nie wiem, jak dam radę rano wstać do pracy
Ogród na 300 metrach kwadratowych 00:10, 03 paź 2013

Do góry
EwaG napisał(a)
Dla wszystkich, którzy zostawili tu ślad (Joku, Debro, Marzeno, Agniecho - dzięki za ten trud skrobnięcia kilku słów) i dla wszystkich innych innych rozwiązanie zagadki.

Dzwonek karpacki ładnie komponuje się z wilczomleczem pstrym o żółtych kwiatkach
Ogród na 300 metrach kwadratowych 00:07, 03 paź 2013

Do góry
EwaG napisał(a)

Ewo czysta magia
pozdrawiam
Słoneczny ogród słonecznej safikey 00:05, 03 paź 2013

Do góry
Nareszcie w sobotę udało się dokończyć rabatę, posadziłam wszystkie kupione rośliny, niektóre przesadziłam, założyłam obrzeża i wszystko wysypałam korą

Robi się już coraż ładniej w ogrodzie

Coraz bardziej podoba mi się podoba na moich arach

Kondziowy Ogród :) 00:04, 03 paź 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)

Co Ci powiem,to Ci powiem Ale zajefajnie to wszystko wygląda u Ciebie
Mam nadzieję,że też doczekam takich fajnych trzmielin na pniach-póki co moje są maleńkie .....
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 23:54, 02 paź 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)

o to to pierwsze dzięki za szybką odpowiedz :* muszę zapisać sobie, bo na razie na tą stronę dałam inne bordowe drzewko, ale ta pęchęrznica też mi się podoba i pójdzie do chciejstw na przyszły rok

Do usług

i dobranoc

fotki z lipca i sierpnia
Moja bajka 23:46, 02 paź 2013

Do góry
Kaśka, a widziałaś orzecha u Magdy? Może taką cudną rożę dasz?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3827-pasje-ogrodnicze-magdy

Kondziowy Ogród :) 23:38, 02 paź 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)

No to mnie powaliło najbardziej - wyszło świetnie Czy to jeszcze część z projektu czy własny pomysł ?
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 23:35, 02 paź 2013

Do góry
GorAna napisał(a)
Aniu pozdrawiam....chucham coby mróz nie przyszedł
ale chyba to na nic się nie zda

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:11, 02 paź 2013

Do góry
Ogrodowisko uspokaja więc wkleję coś jezcze

dynia dziś powędrowała do zamrażalnika w kawałkach - będą zupki pomarańczowe w białe dni

hortensja bobo cudnie się przebarwia i stale jest taka ladna - mam ją pierwszy raz

27 września dalia była taka

karczoch już nie zakwitnie

W kamiennym kręgu od początku 23:03, 02 paź 2013

Do góry
yolka napisał(a)
Co u Ciebie słychać Aniu? Pozdrawiam

Yolka, sadzę sobie tulipanki, przesadzam jakieś bylinki, poprawiam rabatki...jednym słowem udaję, że coś robię...a w wolnych chwilach robię zdjęcia, żeby było co wspominać, jak za oknami będzie zawiarucha

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:01, 02 paź 2013

Do góry
bacowa napisał(a)

Witaj ,tak wyglądają dorosłe 3 limki ,ok .4m dł. i ok. 1.7 szer.
A tak przy okazji, masz może w swojej kolekcji żurawkowej Southern comfort ? nigdy nie widziałam jej w dorosłej postaci a chętnie bym ją zobaczyła.
pozdrawiam Ewa.

Witam
Ogromna ta hortensja.... no to za dwa trzy lata będę przesadzał
Southern Comfort oczywiście mam już od 3 lat, ale często pobieram z niej sadzonki bo rośnie wielka i za dużo miejsca mi zabiera, ale kilka zdjęc mam niektóre z poprzedniego sezonu

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:01, 02 paź 2013

Do góry
Posadziłam sadzonki wieczornika damskiego - ale teraz wyczytałam jakie lubi warunki i muszę przesadzić - sama sobie robotę robię - nie mam doświadczenia z ta roślinką ale chętnie zobaczę bo widziałam w Anglii i urokliwa jest -

tu był bialy a ja dostała rożowy

Moja bajka 22:51, 02 paź 2013

Do góry
Katkak napisał(a)

Danusiu miło mi niezmiernie Cieszę się, że mnie odwiedzasz Twoja pomoc jest nieoceniona, więc jeśli mam okazję pewnie, że z radością skorzystam z Twojej pomocy. Poniżej wkleiłam zdjęcie powstającej rabaty. Jest jeszcze brzydka, wiem, ale robię co mogę, a z czasem mam kiepsko. Jest tam duża wierzba mandżurska, ale powoli ją wycinamy bo biedactwo się po prostu rozpada, więc taka jakby jej już nie było. Za nią rosną piwonie, z tym, że przy piwoniach muszę tak poprowadzić rabatkę, żeby jej krawędzie były tuż przy piwoniach, bo inaczej brama się nie otworzy. Na rabacie są przy samym ogrodzeniu dwa młodziutkie miskanty (te wielkie, nie pamiętam nazwy), bo chcemy się troszkę od sąsiadów odgrodzić. Poza tym dwie duże azalie (takie biedniutkie, bo rosły w kiepskim miejscu, w tym roku je przesadziłam i zobaczę, czy odbiją na wiosnę). Jest tez młodziutki klon palmowy (czerwony) i kilka mniejszych traw i krzewuszka. Chciałam mieć taką szumiącą rabatę Gosia mi podpowiedziała, żeby zamiast wierzby posadzić tam jeszcze jednego miskanta, do rabatki dosadzić jeszcze jedną dużą azalię, a z przodu wrzosy. Pomysł mi się podoba, ale zamiast tej wierzby chodzi mi jeszcze po głowie ambrowiec amerykański (ta niska odmiana do 5 m), albo brzoza taka mała. Zresztą zobacz Danusiu sama i powiedz proszę co o tym myślisz. Z góry Ci dziękuję
Rabatkę pociągnę w stronę domu, żeby ta śliwka jeszcze w nią weszła, ale to później, bo na razie nie mam jeszcze zdjęć tej części.

A ja myślę, że skorzystaj z gotowców Twój ogród ma mnóstwo drzew - wg mnie pięknie wyglądałaby taka trawiasta rabata jak tutaj w ogrodzie angielskim
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-angielskim

Pooglądaj jeszcze to - tutaj są już nawet brzozy i większe drzewa, będziesz wiedziała co pod nie posadzić
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami
http://www.gardenarium.pl/realizacje/miejski-ogrod-rodzinny

Ogrodowe skarby 22:47, 02 paź 2013

Do góry
Mam dwa miejsca w ogrodzie w których kompletnie nie wiem co posadzić Mam nadzieję że ktoś mi podpowie co tam zrobić. Mam już trochę roślin:trawy ,żurawki, hortensję vanille fraise ,malutkie (taka odmiana)hosty
Trzeba zacząć wszystko od początku 22:43, 02 paź 2013

Do góry
Zrobiłam rabatę po prawej stronie wzdłuż domu,przyjmę każdą krytykę Pęcherzyce mam zamiar prowadzić na pienną nie wiem czy to dobry dobór roślin? w korze chciałam dosadzić róże
Moje "Ranczo Akapulko" 22:42, 02 paź 2013

Do góry

Środa, 2 października 2013

Grządki

Witajcie pozdrawiam wszystkich , cieszę się że podoba wam się mój nowy nabytek.
Dziś nie miałam czasu na zerkanie na kredens ,bo pojechałam na Ranczo dokończyć kopanie i wybieranie chwastów. Kiedy weszłam na ogród patrzę mojej pięknej sałaty już niema , zżarł ją kret! A kiełbaskę którą zostawiłam w przyczepce zżarły myszy, a zostawiły tylko chlebek, bo prawdopodobnie był beee, chlebek!
–A mówiłam do Hrabiego że mamy gości w przyczepce.
Dziś Hrabia był o suchym pysku, bo mu myszy zjadły obiadek.
No cóż trudno czasem i tak bywa. Ja natomiast , dziś zabrałam się do dalszego formułowania i oczyszczania grządek z chwastów. Od gdz 1.00-szej do 18.00 użyłam wszystkich moich magicznych narzędzi i też ryłam jak ten kret. Powiem wam co zrobiłam do 18.00 aż wstyd się przyznać, że tylko to zrobiłam.. Wczoraj chyba na tym skonczyłam .

Dziś dokończyłam forowanie grządek i zaczęłam wybierać perz z reszty grządek , przez ten czas zrobiłam tylko 2 i 1/2 grządki bo już robiło się ciemno, a ja nie lubię nocą wracać na skuterze do domu. Było troszkę zimno zmarzłam w plecy i kolana. Tam za tą kukurydzą są hołdy obornika po krowach , zastanawiam się co teraz mam zrobić, czy przywieść tego obornika i posypać go na grządkach , czy jeszcze raz kopać i zasypać go ziemią, czy poczekać do wiosny , a wiosną jeszcze raz skopać grządki z tym obornikiem

No cóż , ale co się nie robi by dokończyć swoje dzieło. Ja jednak jutro będę resztę robiła bo dziś nie zdążyłam. kiedy wróciłam do domu już prawie zmrok był.

Trzeba było szybko drzewa nanieść do domu i rozpalać w piecach. Podczas rozpalania w piecu usmażyłam szybko placki z cukini i śmietaną , to był mój dzisiejszy posiłek. Nawet smaczne były ze śmietanką i cukrem.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:38, 02 paź 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)
tak Aniu, to lilia, jedna z 4, którą dostałam od babci
u mnie już raz był przymrozek i wszystko ścięło, dlatego już moje cebulowe i bulwiaste wykopane! a dziś chyba będzie jeszcze zimniej niż ostatnio, bo już jest O st, a pewnie się jeszcze ochłodzi!
dobrze, że nacykałaś zdjęć, to jakby co to będzie co wspominać, chociaż życzę, żeby jednak roślinki oszczędziło jeszcze, bo są piękne

trochę nakryłam, ale nie jestem w stanie całego ogrodu okryć

Kasiu marcinek pewnie poczeka do wiosny

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies