Przyszedł czas na uzupełnienie naszej łysej rabaty od strony pola....
Coraz bardziej podobają nam się trawy, w związku z tym ostatnie zakupy wyglądają tak:
Mam nadzieję,że dziś uda się przynajmniej porozstawiać rośliny....
przytnij trzmielinę, o łaednie się rozkrzewi, to co przytniesz zamocz w ukorzeniaczu do zdrewniałych i wsadź w ziemię będziesz miała nowe sadzonki. Ta chocolade raczej za ciemna. Pamiętam jak Tosia kupiła taką ciemną, a potem przesadzała.
Witam dawno nie byłam............ale i nic się nie dzieje na działce.tylko chwastów przybywa
Starzy ogrodowi którzy mieli kończyć odwodnienie kwadratów już 2 razy przesunęli termin....teraz na po długim weekendzie.
Nowy ogrodowy nie odbiera moich telefonów
Czekam na wiadomość do końca długiego weekendu - bo wiadomo to okres urlopowy.....i pewnie będę zmuszona szukać kogoś innego ...przyznaję że ten temat mnie trochę zdołował .
Odsunęliśmy plany wykończeniówkowe żeby robić ogród...a tu nie ma kto się za to wziąć
Mam trochę nowych zdjęć kwiatuchów
Takie tam kompozycje kolorystyczne.......................
rabata z tyłu domu przy tarasie z popalonymi od słońca żurawkami royal purpule
nowe żurawki z bliska te z przodu tarasu jasniejsze
i żurawki chocolate z boku tarasu
Magda, jesli jest tam ziemia pomiedzy gruzem, a nie lity beton, to nie jest źle. Można gruz wybrać, ziemię oczyścić, uzupełnić lepszą i sadzić.
Po pierwsze i wg mnie w tej chwili powinnaś jak najszybciej to zrobić, to zakryć ściany zabudowań gospodarczych. Na te ściany koniecznie puść pnącza. Najlepszy jest wg mnie bluszcz pospolity, bo zimozielony, ale dość wolno rośnie. Szybko rosną i pięknie zakryją starą elewację: winobluszcz trójkalpowy oraz winobluszcz piecioklapowy "Murorum". Oprócz tego mozesz też posadzić trzmielinę Fortune'a 'EMERALD'N' GOLD' (chyba też zimozielona) - będzie się pięła po scianie, ale powoli. Natomiast rozjaśni elewcję, bo jest zółta.
Magda, wg mnie tu nie pasują rabaty w stylu minimalistycznym i uporządkowanym. Ogród bedzie wyglądał nienaturalnie. Wg mnie właściwszy kierunek to styl ogrodu wiejskiego, sielankowego Popatrz np. na wątek: https://www.ogrodowisko.pl/watek/813-ogrod-zapachow-u-jasi
Kasiu obejrzałam zaległości, róże przepiękne i budleje i horti przesyłam z pozdrowieniami Chippendale i myślę, że pokażesz więcej z palcu budowy niż cegły