Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój nowy stary ogród 10:05, 16 paź 2013

Do góry
Dzisiaj mgła od rana i pajęczynki

ogrodoweimpresjejolki 09:55, 16 paź 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Na dobranoc zostawiam rozchodnika okazałego, którego kwiaty wybarwiły się na intensywny kolor

piękny to moja nowa miłosc, jeszcze cos z nimi w roli głównej powymyślam
Jolu miłego dzionka, przy grzejnikach ciepło, na dwór nie idź
Ogród do kwadratu 09:47, 16 paź 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)

Posadziliśmy wiśnie trzy po trzy - żeby zbyt ciężko i monotonnie nie było. A w nóżki planuję trafffki - tylko tyle i aż tyle

I kupiliśmy jeszcze pierwsze drzewko owocowe do naszego owocownika przed szklarnię - rajską jabłoń - śmiałam się do niej i ciągle ją głaskałam po owockach... śliczna

Drzewka super A jeszcze takie głaskane będą pięknie rosły

Przeczytałam jednym tchem Twój wątek I ile rzeczy, zachciejstw sobie pozapisywałam! Oj niedobrze..
Jurajski Ogród 08:45, 16 paź 2013

Do góry
Dla wszystkich zaglądających jesienny widoczek (odpowiedzi będą później). Pozdrawiam z deszczowego dziś Jurajskiego
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:39, 16 paź 2013

Do góry
ŁŁŁŁŁo Matko jaki piękny ten klonik no i znowu chciejstwo zadziałało dzięki za ściągawkę bo nigdy nie cięłam horti a ja wieszciąć uwielbiam więc boję sie że jak pierwszy raz zetnę to nie będę miała co zbierać Kwiatuchy dla Ciebie za serce
Wilcza Góra 08:07, 16 paź 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)
Ewa, jeszcze podpytam o hortensje, pozwolisz?
W jakiej rozstawie je sadziłaś tworząc grupowe nasadzenia?

a dzień dobry
bezsenne, ogrodowe noce widzę ....
mam je posadzone w rożnych rozstawach w zależności od efektu jaki chcieliśmy osiągnąć
na ten przykład...ta Limowa plama w prawej jest stworzona z 5 sadzonek posadzonych w rozstawie co 50 cm i w 2 rzędach; to jest ciasno jak na bukietowe ale ja chciałam właśnie taki "ciasny efekt" osiągnąć

Hortensje w tle,na powyższym zdjęciu to Annabell + Limy + Graniiflory posadziłam co 70-80 cm zeby rabaty sprawiały wrażenie troszkę luźniejszych ale one tak się cieszą większą przestrzenią, że rozrastają się swobodnie i zapełniają każdy wolny centymetr.

Na zdjęciu poniżej inne, lipcowe ujęcie gdzie widać jak sobie poczynają

Poniżej całkiem inna rabatka, gdzie wszystko jest posadzone w odstępach około 1 metra i mocno cięte, żeby utrzymać zwarte, odrębne krzaczki..

dlaczego ja potrafię odpowiedzieć w 2 zdaniach ? nie wiem...

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 07:54, 16 paź 2013

Do góry
an_tre napisał(a)

u mnie też jesień w pełni barw

pięknie jak ilustracja z książki
ogrodoweimpresjejolki 07:49, 16 paź 2013

Do góry
Za oknem mokra jesień, pada od wczoraj. Opadające kolorowe liście przyklejają się do wszystkiego, a ja wspominam niedzielna wyprawę i kwitnące róże

Mam nadzieję, że choć na trochę wyjrzy słonko ...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 07:18, 16 paź 2013

Do góry
Sebek napisał(a)

Nooo to muszę Ci zawieść Moje miały w tym roku dobre 1,5 m

Modrzew jest szczepiony na 1,7 - 1,8m - niektóre kwiaty wyrosły nawet ponad niego

Tutaj trochę jeszcze widać

Anabelki ładne, miło przypomnieć sobie ich urodę...ale łamliwe niestety, to fakt
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 06:04, 16 paź 2013

Do góry
Danusiu pozdrowienia ślę z ulubionego mojego zakątka u Kapiasów

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 05:57, 16 paź 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Zdjęcia od Kaspiasów piękne ale niespodzianką najwiekszą jest Twoja ściana pod lustro. To dopiero będą widoki.Pozdrówka Ewo.

Dziękuję Bogdziu za pozdrowienia

Z okazji naszego święta przesyłam Ci Bogdziu uściski, uśmiechy i jesienną róże

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 05:33, 16 paź 2013

Do góry
Miła jesteś ,Edytko.Po Twoich życzeniach i utuleniach zasnęłam natychmiast kamieniem!

Miłego słonecznego dnia, żeby można było pocieszyć oko,bo liście lecą w dół na potęgę.

Ranczo Edy 05:29, 16 paź 2013

Do góry
Witam o poranku. Dziękuję za stałe pukanie do mojego okienka. Żyję i choć kości trzeszczą, to robotę mus wykonać dopóki pogoda sprzyja. Nawet taka pochmurna nie jest zła. Byle nie padało.

A u mnie wieczorem był pokropek.
Przy okazji zapytam, czy tniesz pięciorniki przed zimą? Czy w ogóle ich nie tniesz i rosną jak chcą?
Słonecznego dnia życzę i odwzajemniam uściski i buziole!

Starorzecze na górce 00:41, 16 paź 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)
a to mi się udało!

Kasiek bawarski, bardzo dziękuję, że wpadłaś (jakkolwiek by to nie brzmiało) Ja wciąż te Twoje kaloszki przeżywam obute do stroju galowego (no i Rubensa też, ale u mnie pewnie mróz go trzaśnie, zresztą edenkę również, u Was jednak cieplej tam na zachodzie)

Agatko tej krwii Ci nie daruje,musisz mi naklasc lopata do lepetynki co i jak
Rubens wytrzymuje u mnie temperatury do - 28,30 ° C. Wprawdzie pierwsza zima po posadzeniu byla lagodna,ale nastepne....To powojnik gorski,moze sprobujesz?Jakis czas temu kupilam go kolezance w Polsce ktora mieszka na Mazurach i pieknie u niej rosnie.Jezeli pozwolisz to wstawie fotki

mysle ze dla takich widokow warto zaryzykowac

moge je za chwilke usunac jak chcesz
Edenka jeszcze u mnie zyje i pieknie kwitnie,pomimo powodzi i wysokich ujemnych temperatur Moze chroni ja murek,nie wiem,ale warto ja miec w komplecie z Rubensem
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 00:28, 16 paź 2013

Do góry
Witam w moich skromnych progach
Wszyscy są bardzo mili i serdecznie mnie powitali, za co jestem bardzo wdzięczna

Dalej oglądam super ogrody w których widać wiele serca i przemyślenia projektantki oraz całego zespołu wykonującego projekt.

Jak napisałam wyżej, myślę intensywnie nad zmianami i te proste linie coraz bardziej znów mi się podobają... znów ponieważ taka była pierwotna wersja moja, która dość długo tkwiła mi w głowie. ale potem pojawiła się opcja falistej lini i pozostawienia otwartego horyzontu na końcu działki, gdzie korzystamy z żywopłotu sąsiada.

kiedyś myślałam o odgrodzeniu trawy od gruntu wysypanego korą za pomocą kostki granitowej - nadal lubię ten pomysł

co do samej działki to mamy słońce z samego rana, aż do ok 13-14. potem mamy cień rzucony przez dom sąsiada i wielkie drzewo na jego działce. słońce wraca na naszą działkę ok 17 (ale nie na cała). Mówię oczywiście o lecie.

Nie do końca mamy potrzebę wyraźnego odgrodzenia się od sąsiednich działek jako że po jednej stronie sąsiedzi mają w miarę zadbany ogródek. z drugiej strony sąsiad posadził jakieś krzaczki, którymi się za bardzo nie zajmuje.
ten w miarę zadbany ogródek to
Lepsze zdjęcia - z góry powinnam mieć w domu.
z drugiej strony sąsiąd i część jego wielkiego iglaka [sprawca cienia!] z drugiej strony przysłania inne domy z zabudowy szeregowej.

Nasza ulica:

A tu kilka ogródków/ogrodów z tegoż forum, które mi się bardzo podobały
Inspiracja do lini falistej

Bardzo lubie bonsai i myślałam o czymś takim jako soliterze. tutaj zurawki i kamyki wyglądają bosko!

I Madźenie ogrodnika, od jakiegoś czasu w inpiracjach moich.
oraz bardzo podobają mi się donice. Sama myślałam o kupnie lawendy szczepionej i czegoś wiszącego ale nie mogłam zdecydować się na typ donicy a potem stwierdziłam że poczekam aż będę miała końcową koncepcje. I może dobrze zrobiłam bo stwierdzam że podobają mi się takie donice
oraz w tym kształcie i takie z wysokich , również na bazie kwadratu

tak dużo rzeczy mi się podoba
ale muszę też walczyć z lubym, który w cenach zatrzymał się gdzieś latach 70tych... i teraz jest jedna reakcja na wiekszość cen, a mianowicie "..... ileeeee???????" Teraz już się tym nie przejmuję, żartuję sobie z tego " ....ileeee????" i oszczedzam mu tej wiedzy

pozdrawiam ciepło i mam nadzieje ze w weekend znajdę parę patyczków i długi sznurek i że nie będzie padać czyli będę mogła tyczyć.
Starorzecze na górce 00:18, 16 paź 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)
Resztę zdjęć z wakacji miałam powklejać zimową porą, ale tego jednego nie odpuszczę

Wieczór - słońce zaszło, można kontemplować spokój morza, piękno natury...

Niesamowita fotka,bardzo, bardzo udana
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 23:48, 15 paź 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Aniu...takie widoczki działają...jak balsam.Piękna fota...Ty to umiesz patrzeć...

Wyjątkowo ładne zdjęcie takie nostalgiczne
Rododendronowy ogród II. 23:37, 15 paź 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Nie zdązyłam złożyc wszystkim rewizyt, spróbuję jutro bo dziś padam. Dobrej nocy wszystkim życzę i miłego dnia jutro.To jeszcze dzisiejsze zdjecie na dobranoc.

A tu brzozy wyglądają jak bukiet włożony do małego franczeskowego wazoniku
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 23:35, 15 paź 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Aniu...takie widoczki działają...jak balsam.Piękna fota...Ty to umiesz patrzeć...

Aniu, bajkowo wygląda twój domek jesienią. Klony ślicznie się przebarwiają jesienią. U mnie też już klon złoty, już zaczynam to złoto grabić.
Rododendronowy ogród II. 23:31, 15 paź 2013

Do góry
Nie zdązyłam złożyc wszystkim rewizyt, spróbuję jutro bo dziś padam. Dobrej nocy wszystkim życzę i miłego dnia jutro.To jeszcze dzisiejsze zdjecie na dobranoc.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies