Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 19:23, 11 sie 2013

Do góry
Bożenko, buziaczki przesyłam Kuruj się, nie męcz oczu.
Bardzo mnie ucieszyła wiadomość, że trochę lepiej z jednym okiem.
Opowiem Ci, jaka jestem gapa
Nie pisałam, ale - pomimo tego, że obiecałam (sobie) nie karmić ptaków, to jednak słowa nie dotrzymałam. Kupiłam ziarna słonecznika (do kuchni) ale okazało się, że dostałam słonecznika z wkładką - jakieś jedno stworzenie małe, acz latające zoczyłam.
Miałam do wyboru - wyrzucić albo dać ptaszkom.
Ptaszęta były zachwycone - przylatywała cała rodzina sikorek, a od kilku dni jakieś inne ptaszki, też rodziną całą, podobne do wróbli, ale mniejsze.
W piątek napełniłam karmnik prawie do pełna.
Wczoraj jeszcze widziałam, jak jedzą. Dziś tylko rano narobiły hałasu, siedząc całą rodzinką na czubku drzewa, były tak głośne, że aż wyszłam zrobić im zdjęcie.
Potem nawet przez chwilę się zastanowiłam, czemu dziś nie przylatują do karmnika, ale zajęta różnymi różnościami przestałam o nich myśleć.
Dopiero mój syn, idąc po coś pod wiatkę zauważył, że (cytuję): "coś się spsuło".
Karmidełka były puste, bo pokarm zawilgotniał (całą noc z soboty na niedzielę u mnie padało), napęczniał i nie opadał, więc i nie wsypywał się do karmidełek.

No czyż ja nie gapa?

Teraz mam rozterki, czy pokazać Ci te ptaszęta, czy dać kfiatka. Może jednak ptaszków nie dam, żeby Cię nie kusiło

Malwę nadbużńską przesyłam

Spotkanie Pabianice i okolice - sierpień 2013 19:22, 11 sie 2013

Do góry
Ta ławeczka dla ogrodowych pomocników....może leśnych skrzatów...budzi zainteresowanie każdego... więc i ja ją sfotografowałam, śliczna jest..
Spotkanie Pabianice i okolice - sierpień 2013 19:20, 11 sie 2013

Do góry
No a terazna końcu moje wrażenia z naszego wczorajszego Ogrodowiskowego wędrowania.
Dziewczyny -Kasiu-Luizo ( musisz sie ujawnic we własnym wątku, koniecznie ze swoim ślicznym leśnym zakątkiem !) Anitko, Karolino-Popcarol, Małgosiu-Margolko, dziekuje raz jeszcze Wam za miłe przyjęcie u Was, za pyszności, za fajnie spedzony wspólnie czas.

Najpierw przygotowania do spacerów po deszczowym ogrodzie u Kasi, parasole, kurtki, kalosze...
Karolina z Anitą i Kasią a obpk piękne róże na pniu i jakie śliczne bukszpany w kulkach, tylko spójrzcie...

Jeden ogród – dwie osobowości 18:50, 11 sie 2013

Do góry
kachat napisał(a)

Możecie też zrobić przejście w stylu ciemnego wilgotnego lasu: wzdłuż płotu dać drewniane parawany, obsadzić je pnączami. Posadzić przy płocie jakieś 2-3 wyższe iglaki, zimozielone trzmieliny, bukszpany i różaneczniki, a reszta to: paprocie, parzydła, tawułki, funkie, bergenie, rodgersje, runianki... Nad przejściem dać taki daszek np. metalowy (noo stelaż, nie wiem jak to nazwać ) porośnięty pnączem, np. winobluszczem, zwieszajacym się..

Można też iść w taki art, i zrobić fale z np. cisa

Więcej nie wymyślę, życzę powodzenia

A te ostatnie tzn opis o przejściu w ciemnym wilgotnym lesie i zdjęcie tych fal, to normalnie jakbyś siedziała mi w głowie też miałam takie kombinacje, także kto wie, kto wie

Bardzo Ci dziękuję za tyle pomysłów

A jakby Ci się jeszcze rzuciły w oczy jakoś fajnie i oryginalnie uformowane Cisy albo bukszpany to nie krępuj się i wstawiaj zdjęcia. I takie tajemnicze przejścia zrobione w klimacie leśnym to też

Albo jakieś kombinacje ze świerkami i sosnami karłowatymi to też

Thuje - to nie bardzo mój klimat. Już mam ich wystarczająco dużo na działce i nie wiem jak zrobić z nich coś ciekawego, ale cały czas kombinuję i jak wykombinuję to wrzucę fotki
Ogród w stylu wiejskim 18:35, 11 sie 2013

Do góry
Byłam dzisiaj w skansenie w Osieku koło Piły.Na sporym terenie pokazano jak dawniej mieszkano, pracowano.
Myślę,że tak może wyglądać ogród w stylu wiejskim.Kwiatki takie zwykłe bo gospodynie nie miały czasu na pielęgnację bo musiały len oporządzić i utkać, kawę zbożową zrobić itd......

kapliczka obowązkowa

studnia

żuraw

ule

piec chlebowy

i kwiaty

płotki plecione

gdzieś w kącie stary sprzęt

do tego stary dom kryty strzechą

z obowiązkowymi pelargoniami w oknie

i jeżeli to wszystko się wymiesza powstaje stara zagroda wiejska

A wnętrze zagrody- izb pokazałam na swoim blogu ale to już inna bajka
Ogród średniowieczny i nie tylko 18:28, 11 sie 2013

Do góry
Othello i Red Leonardo da Vinci które się pomieszały i kwitną blisko siebie

Ogród średniowieczny i nie tylko 18:25, 11 sie 2013

Do góry
Tuscany w drugiej odsłonie

niezawodna Rose de Recht
Ogród średniowieczny i nie tylko 18:22, 11 sie 2013

Do góry
Zadziwiła mnie tym razem Barkarole bo wyrosła na ponad 2 m !!! i kwitnie bardzo okazale ale ciężko fotografować bez drabiny
Ogród średniowieczny i nie tylko 18:19, 11 sie 2013

Do góry
Ulubiona przez wielu Queen of Sweden

i jej przychówek ale już po kwitnieniu
Ogród średniowieczny i nie tylko 18:17, 11 sie 2013

Do góry
teraz białe damy
Boule de neige

rokoko - tym razem na białe ale normalnie jest lekko różowa

Winchester cathedral

i Chopin
Ogród średniowieczny i nie tylko 18:14, 11 sie 2013

Do góry
I drugi kameleon, który pachnie obłędnie to Comte de Chambord
Ogród średniowieczny i nie tylko 18:10, 11 sie 2013

Do góry
Kolejne zdjęcia serialu różanego. Najpierw Candlelight bo ona jest jak kameleon zmienia się nie do poznania.

i wszystkie fazy razem dla niedowiarków, że to ta sama róża
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:00, 11 sie 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
Jeszcze zielono ale susza jak wszędzie. Czekamy na deszcz.

Asiu kamienie usadzałaś jak już trawka była czy przed posianiem trawy?
mi zostało sporo kamieni granitowych i chciałam je właśnie poukładać w formie ścieżki tylko nie wiem jak to zrobić ponieważ ja już mam trawe...
ale ta Twoja trawa bije po oczach zazdroszczę
Róże w naszych ogrodach 17:05, 11 sie 2013

Do góry
Potwierdzam nadal cieszą
Pokażę nasz ogród 16:15, 11 sie 2013

Do góry
asica napisał(a)
Takie różne trawki, trawy i trawiska:

tu jest cudnie!!!!...
a winogron owocuje?
pozdrawiam
Testowe dodawanie zdjęć 16:15, 11 sie 2013

Do góry
Jeden ogród – dwie osobowości 16:03, 11 sie 2013

Do góry
To chcesz ten cały pas czymś zasadzić..? I chodzić tam będziecie tylko po tej kostce przy domu? To ja sobie tego nie mogę wyobrazić

Z wysokich i wąskich zimozielonych to mogą być świerki serbskie. Moglibyście je może wysokimi ładnie kwitnącymi trawami obsadzić i bukszpanami/trzmielinami..? A przy ścieżce złote żurawki i funkie O, znalazłam coś podobnego - serby + trawy + hortensje:

Możecie też zrobić miks tuj i innych krzewów, jak np. Skula pokazywał w swoim wątku, fajnie to wygląda. O, mam

Można też żywopłot z tuj/innych iglaków podsadzić jałowcami pośrednimi i chińskimi. Dla urozmaicenia powtykać między iglaki trawy (i hortensje..?).

Możecie też zrobić przejście w stylu ciemnego wilgotnego lasu: wzdłuż płotu dać drewniane parawany, obsadzić je pnączami. Posadzić przy płocie jakieś 2-3 wyższe iglaki, zimozielone trzmieliny, bukszpany i różaneczniki, a reszta to: paprocie, parzydła, tawułki, funkie, bergenie, rodgersje, runianki... Nad przejściem dać taki daszek np. metalowy (noo stelaż, nie wiem jak to nazwać ) porośnięty pnączem, np. winobluszczem, zwieszajacym się..

Można też iść w taki art, i zrobić fale z np. cisa

Więcej nie wymyślę, życzę powodzenia
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:49, 11 sie 2013

Do góry
Tutaj widać że jest dosypany torf, gdzie jest siane

Pogaduchy skowronków 15:21, 11 sie 2013

Do góry
I pewnie dlatego sowy dają się przyuczyć do latania pod dyktando, nawet w dzień.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies