Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród z sadzonek 18:10, 09 sty 2012

Do góry
Świetne miejsce i jakie klimatyczne Mam podobne (kaktusiarnia) w starym ogrodzie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/110-kaktusiarnia-danusi
Ogród w Tarnowie 18:07, 09 sty 2012

Do góry
Ogród Rysia nazywam ogrodem intensywnym.
Ogród z przeszłością 18:01, 09 sty 2012

Do góry
Jolu, ja także jestem zaskoczona, no ciekawe co z nim będzie. Nie oszukujmy się, pójdzie na 80% na zmarnowanie, jeśli nie trafi na kogoś takiego, jak Ty.

Ale życie toczy się dalej, ogród pozostanie u nas jako pamiątka Twojej systematycznej pracy i pomysłów, jakie w nim realizowałaś.

Jolu, załóż nowy wątek o innym tytule i rozpocznij swoją historię od nowa, prowadząc jednocześnie stary watek. co robisz z roślinami. Wiem, że kiedyś jak już będziesz miała nowy azyl, zajrzysz tam z ciekawości i opowiesz nam o tym co widziałaś, Będzie więc okazja do pokazania nowych zdjęć, czy ogród ma się dobrze lub czy tęskni za Twoimi rękami i sercem

Cleome - kleome 17:38, 09 sty 2012

Do góry
Cleome ma nieco egzotyczny wygląd.
Ogród w Tarnowie 17:10, 09 sty 2012

Do góry
Ogród Ryszarda jest przykładem ogrodu, którym opiekuje się ogrodnik doskonały i pracowity.

To uczta dla oczu, kiedy patrzę na te fotografie i robi mi się wesoło, bo nie tylko ja mam takiego "fijoła" na tle przycinania i sprzątania, dbania, podlewania, ciurkającej wody i luster. Rysio jest mi ogrodnikiem bliskim, rozumiem go świetnie i myślę sobie: fajne kolory, kształty i zestawienia, no chciałabym może żeby miał więcej cisów Czy mnie oczy mylą? Posadziłeś już cisy na pniu?
Ogród w Tarnowie 15:37, 09 sty 2012

Do góry
Jesień rewelacja, zwłaszcza modrzew.
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 15:19, 09 sty 2012

Do góry
Możesz podkopać nieco przy roślinach i podsypać miedzy nimi albo obok dobrej ziemi do iglaków. Możesz też kupić Pinivit w płynie w bańce 10 l i podnawozić wiosną dolistnie i doglebowo. Dobra jest też Magiczna Siła do iglaków, Proszek się rozcieńcza i podlewa oraz opryskuje iglaki.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 15:12, 09 sty 2012

Do góry
A ja doradzę Ci taki zabieg.

Załóż na dłonie rękawiczki i począwszy od góry zacznij czyścić tuje obtrzepując wszystkie martwe przyrosty. Potem suche gałązki wytnij, zbierz wszystko co spadło, nasyp kory. Zrób jedną tuję i zobaczysz różnicę. Ja to nazywam "czesaniem tui". Jest im to potrzebne.

Na wiosnę, jak zaczną rosnąć będą jak "nowo narodzone".

Na Smaragdach będzie od razu rewelacyjna zmiana, ale tuja chyba wschodnia jest już nieciekawa w wyglądzie więc dużo jej ten zabieg nie pomoże ale z pewnością dużo poprawi.
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 14:45, 09 sty 2012

Do góry
Wg mnie, one nie mają fytoftorozy a przyczyna leży wyłącznie w pielęgnacji albo złej glebie. Mogły też mieć za sucho i zmarniały. Widać że na końcach mają ładne przyrosty.

Bardzo dobra rada padła wcześniej, trzeba usunąć darń i stworzyć rabatę wyściółkowaną korą. Ale bez maty p. chwastom.

Zaznaczasz najpierw specjalnym przyrządem (szpadelek do kantów) linię trawnika, zdejmujesz darń i gotowe. Szpadelki są na Ogrodowisku.

Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 14:44, 09 sty 2012

Do góry
Agatko, musisz też zastanowić się, czy te cyprysiki nie są np. za głęboko posadzone?

Albo teren jest zbyt mokry, podmokły?

Jeśli korzenie nie oddychają bo ciągle stoją w wodzie to także może być przyczyna złego stanu roślin.

Nadmieniam, że normalne jest gubienie środkowych przyrostów z powodu nadmiernego zagęszczenia gałązek i braku światła. Dobra pielęgnacja, podlewanie, dobre podłoże do sadzenia roślin wpływa w znaczącym stopniu także na wygląd roślin. Zastanów się jak były sadzone, czy dałaś im w dołki dobrej ziemi, najlepiej pH lekko kwaśne i jak z tymi stosunkami wodnymi jest. Napisz.
Nasze storczyki 00:38, 09 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, Ty zawsze wiesz jak serce rozweselić, przepięknie wyglądają
Nasze storczyki 00:23, 09 sty 2012

Do góry

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:25, 08 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sebek, rozbroiłeś mnie tymi fotkami wiosennymi. Toż zima ma przyjść dopiero pod koniec stycznia.

Czyli przyjdzie...oby do tej pory cebulowe nie zaczęły kwitnąć czy coś - niech siedzą w miejscu
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:11, 08 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sebek, rozbroiłeś mnie tymi fotkami wiosennymi. Toż zima ma przyjść dopiero pod koniec stycznia.

naprawdę??? O ranyyyyyy - a ja myślałam, że już nam się upiecze w tym roku!
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:05, 08 sty 2012

Do góry
Przedogródek Agniechy973 20:38, 08 sty 2012

Do góry
Jeśli chodzi o mostek zajrzyj w ogród z czerwonym mostkiem.
Przedogródek Agniechy973 20:38, 08 sty 2012

Do góry
Tutaj trzeba to dopracować, bo ja tylko kilka linii wrysowałam w Twój rysunek, licząc na dalszy podział. To nie jest wersja docelowa. Te mieszane berberysy trzeba inaczej pogrupować, nie na przemian tylko po 3 ale jednego koloru.
Pozostawiam Tobie inwencję, ja tylko podpowiadam, ale nie dam rady rysować gotowego projektu. To wymaga czasu i czystego podkładu.

Mnie nie pasuje np. z rękawa projektów po kolei bo to nie jest takie "hop siup" dziewczyny

Nie bardzo mi pasuje zewnętrzna linia rabaty na dole.
Tu gdzie sosny himalajskie- też nie może tak zostać. To wygląda na bardzo szeroką rabatę i tylko są tam sosny?
Przeglądanie obserwowanych wątków i artykułów 20:31, 08 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Plusiki kierują chyba prawidłowo na strony wcześniejsze od momentu nowych wpisów. To chyba po to, żeby móc przeczytać wszystko co zamieszczono nowego. Jakby kierowało na ostatnią stronę no to jak się połapać o co chodzi ?

Danuś nie kierują prawidłowo, przynajmniej moje.... Poza tym jak pisze nowego posta do po jego wysłaniu zawsze "wracam" stronę wcześniej....
Różane wspomnienie lata 20:24, 08 sty 2012

Do góry
Ja latem nie tnę, Wycinam tylko przekwitnięte kwiaty.
Jesienią przygięłam mocno pędy i przywiązałam do muru. Zmusi to krzew do wydania większej ilości pędów kwiatowych.
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 20:19, 08 sty 2012

Do góry
Zamiast ostróżek daj miskanty Variegatus. Malw wcale.

Zamiast rogownicy - Hakone? albo Carex jakiś zimozielony.?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies