Justyno bardzo dziękuje za miłe słowa

klony lubię i sadzę, rosną dość dobrze na mojej glinie, czego nie mogę powiedzieć np o bukach

Ten Carnival wcale nie taki duży trochę nałożyły się gałęzie innych drzew, jest wysoko szczepiony 1,8m a u mnie rośnie już chyba 3 rok, w tym roku nawet chorował trochę latem, chyba od nadmiaru wilgoci, zaschła jedna gałąź mam nadzieję że wiosną bedzie rósł dobrze. Jeśli chodzi o ściółkowanie to jeszcze w moim ogrodzie ta sprawa jest nie ruszona

używam wszystkiego co mam pod ręką, trociny, słoma, igliwie i szyszki z lasu.
Danusiu to prawda a zawsze dodatkowo można podciąć, moje wszystkie klony z pobliskiej szkółki
To jeszcze dwa kolejne

Acer platanoides "Golden Globe" ten rośnie szybciej od polnego tworzy kształtną gęstą złota kulę, lekko się przypala, ale nie wygląda to szpetnie bo liście w przypalonych miejscach nie zasychają a robią się bardziej białe.
Kolejna odmiana to Acer pseudoplatanus "Simon-Louis Freres" wolnorosnąca odmiana o bardzo dekoracyjnych niewielkich liściach, u mnie jakoś daje radę, delikatnie zacienia go wierzba mandzurska, ale literatura podaje że ulega poparzeniom przez słońce i to dość łatwo, z ta opinia się już wielokrotnie spotkałem.