Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w Sissinghurst - Anglia 21:51, 23 wrz 2022

Do góry

Ogród w Sissinghurst - Anglia 21:44, 23 wrz 2022

Do góry
Topiary i żywopłoty z cisa czy bukszpanu są kolejnym znakiem rozpoznawczym ogrodu Sissinghurst. Nadal istnieją, po niemal stu latach nie tracą niczego ze swojej funkcji, wyznaczają wyraźne granice, tworzą przytulne zakątki i osie widokowe. Mocne akcenty. Powodują, że możemy "bezpiecznie" zatracać się w gęstwinach ogrodu.

Można sobie wyobrazić, ilu wymagają prac pielęgnacyjnych.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 21:40, 23 wrz 2022

Do góry
Igloo daje radę jeszcze

Ogród w Sissinghurst - Anglia 21:35, 23 wrz 2022

Do góry
Czy pnącza są stworzone do murów z cegły, czy może odwrotnie? W Sissinghurst jest to wszechobecna całość.

Czym jest oś widokowa, jakie zapewnia doznania? Tu możemy się o tym przekonać w najlepszy z możliwych sposobów

Ogród w Sissinghurst - Anglia 21:28, 23 wrz 2022

Do góry
Miałam okazję odwiedzić ten ogród na początku września tego roku, w historycznym dla Anglii momencie. Flaga na maszcie była opuszczona do połowy także i tu. To był ciepły, słoneczny dzień, pogoda wymarzona wprost na odwiedziny Sissinghurst, ogrodu, o którym przeczytałam u Danusi i postanowiłam tam dotrzeć: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/32-ogrody-angielskie-sissinghurst-castle-garden
Zawsze próbuję sobie wyobrazić, jak to jest móc na co dzień otaczać się tak niewiarygodnie pięknymi zakątkami. Czy stają się źródłem nieustającej radości i energii, czy z czasem nie przytłaczają swoimi rozmiarami i nadzorem całości, czy nie powszednieją? Jaki mają wpływ na życie codzienne, na twórczość? Szczęśliwą posiadaczką tego miejsca była od lat 30 zeszłego stulecia pisarka Vita Sackville-West i jej mąż Harold Nicolson. To Vita była jednak duchem. Energiczna, wizjonerska, odważna. Danusia świetnie opisała historię tego miejsca, ja zabieram już tylko na późnoletni spacer po Sissinghurst.

W Dolinie Muminków 21:16, 23 wrz 2022

Do góry
Te białe white Flag kwitły równocześnie z tulipanami Negrita- to ciemny róż dostępne w Biedrze.

Udało się kupic 4 paczki Negrita beda do białych white flag
Blaski i cienie nowego życia 21:05, 23 wrz 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Trawy jak są większe to od razu lepiej się prezentują. Zreszta chyba jak i wszystkie rosliny.
Moliini jeszcze nie mam. Trzeba na drugi rok jakąś sobie sprawić.
Piękne hortki. to Pinky Winky ?

Szkoda, że wcześniej nie pisałaś bo bym Ci wysłała sadzonkę z tamtymi.

Hortensje Candlelight. Pinky winky nie mam, choć słyszałam że jest piękna. Mam za to jedną vanilia freise, ale się regenerowała w tym roku, po przesadzeniu. Na zdjęciu widać ją na tyłach. Tylko wymaga podpierania od lata.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:58, 23 wrz 2022

Do góry

Trawnik w tym roku popisowy, nie mam z nim żadnych problemów. Ostatnie deszcze sprawiły, że jest żywozielony. Podczas upałów regularnie go podlewałam i nawoziłam i dał radę.
Blaski i cienie nowego życia 20:56, 23 wrz 2022

Do góry
ewsyg napisał(a)
Ula, chyba wzięło Cię na róże

Oj, wzięło cieszą mnie bo kwitną i tak sobie chodzę i wycinam przekwitłe
Edenki co roku zaskakują, w tym roku poszły w drugim kwitnieniu na wysokość 2m.
A ja im nie sprawiłam żadnych podpór.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:56, 23 wrz 2022

Do góry
Bambusy w donicach cały czas piękne. To fargesie.

Hakonki metrowe

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:54, 23 wrz 2022

Do góry
Piękna jesień się dzisiaj zapowiedziała. U nas byli cudne słońce i ciepełko. W weekend ma być nawet 20 stopni!
Miskanty w tym roku mizerne, susze je dobiły i mają mało.kwiatostanow i są mniejsze niż w zeszłym roku.

W ogródku emerytki 20:53, 23 wrz 2022

Do góry
Trzcinnik krótkowłosy, ma śliczne miotełki

Kwitnie barbula.

Znieśliśmy wszystkie dachówki i murek prawie zrobiony, jutro tylko kosmetyka góry i zrobię zdjęcie

Dla zobrazowania wykonanej ciężkiej pracy zrobiłam zdjęcia
Dachówki były za widocznym w głębi okienkiem, z 2 drabinami.

Potem kolejna drabina, 2,5 metra wysokości.
Potem przeniesienie dachówek na balkonik, widać wiadro, którym były opuszczane na dół /z wysokości 3,5 m/
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:51, 23 wrz 2022

Do góry
ajka napisał(a)
A ty już tak całkiem się na insta przeniosłaś? Brakuje mi twojego ogrodu.

Hej, jakoś tam wyszło... Aż mam wyrzuty sumienia. Obiecuję nadrobić zgłoście i być bardziej aktywna! Tymczasem parę jesiennych ujęc mojego ogrodu.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 19:33, 23 wrz 2022

Do góry
DariaB napisał(a)
T

Dario, niesamowite efekty. Podziwiam, spacerkuję, a to zdjęcie przypadło mi szczególnie do gustu.
Właśnie zdziwiłam się, gdy dojrzałam hortensję pod ławką, moje Annabelle w zeszłym roku tak pełzały, ale po podparciu są już takie jak należy. U Iwonki z Wichrowego Wzgórza pod ławką rośnie bodziszek, uważam, że świetnie to wygląda i sama się zastanawiam, czy moją ławkę (która stoi teraz w trawniku) nie warto podsadzić czymś płożącym. Co masz u siebie?
Ptasi gaj 19:28, 23 wrz 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

To już koniec lata. Jesień nadchodzi.

Elu, piękne ujęcie. Trawy dają pokaz. Jaka to rozplenica?
To samo stwierdziłam w moim ogrodzie, jesień i już. Róże już nie takie skore do rozwijania pąków. U mnie oprócz hortensji jeszcze pięknie kwitną bodziszki Rozanne, jeżówki Green Jewel i cynie. Dlatego w przyszłym sezonie planuję sporo wysiewów tych ostatnich.
Ogrodowe wariacje 19:21, 23 wrz 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)

Molinia świetnie dopasowana do donic. Czy jest tu jakiś plan na tę prawą część rabaty z kulkami?
Jeżówki świetnie Ci rosną, rozplenice to w ogóle olbrzymy, hortensje szaleją, trawnik daje po oczach glancem, mucha nie siada
Miły spacer!
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 19:08, 23 wrz 2022

Do góry
Hej, ciąg dalszy prac nad poprawianiem gleby gliniastej w ogrodzie.

Gleba została zasypana przeze mnie kilogramami skoszonej trawy i innego zielska jakie tylko wpadło mi w ręce, następnie wszystko przejechałem glebogryzarką i posiałem mieszankę poplonową (gryka, wyka i gorczyca).
Urosło tak sobie - miejscami lepiej, miejscami gorzej. Następnie skosiłem to co urosło i dosypałem do tego kolejne kilogramy skoszonej trawy.
Zamówiłem 20 ton piachu 0-2mm i tak systematycznie przykrywam nim to wszystko co opisałem powyżej. Załączam zdjęcia z prac.

Teraz pojawia się pytanie:
Co jeszcze zrobić by na wiosnę można było siać trawę?

Przejechać to znowu glebogryzarką?
Kupić dżdżownice na kilogramy?
Zasiać jeszcze jakiś poplon?
Kupić jakieś płyny - biohummus itp?

Cokolwiek bym nie zrobił na wiosnę chce nawieźć kompostu (na razie jest niedostępny) będzie pewnie za 2-3 miesiące.

Zieleń, drewno i antracyt 19:03, 23 wrz 2022

Do góry
antracyt napisał(a)

[img

Teraz oglądam zdjęcia na dużym ekranie i dopiero dostrzegłam tę piękność ... cudna kompozycja!
Aksamitki wąskolistne zapisałam do listy nasion, widziałam je na żywo, ale nie wiedziałam, jak się nazywają. Teraz już nic nie stoi na drodze do szczęścia

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 18:33, 23 wrz 2022

Do góry
Było tak

Jest tak

Jej
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:27, 23 wrz 2022

Do góry
Dziś pierwszy dzień jesieni... W końcu cudna słoneczna pogoda !
Oby była to polska złota jesień,to nie będziemy narzekać
Aż miło posiedzieć na tarasie ,gdy słońce nie piecze

Ogród wygląda bardzo ładnie jak na ten czas ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies