Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z uśmiechem 20:13, 27 cze 2022

Do góry
Upały dają się mocno we znaki. Rośliny oklapnięte, kilka na pewno padnie bo podlewanie konewką nic nie daje kiedy cały dzień pustynia. Kto ma piaszczystą glebę to wie o czym mówię. Teraz glinka lepsza, przynajmniej coś tam tej wilgoci zatrzymuje. Podobno tak ma być do końca tygodnia. Zobaczymy

Munstead Wood schowana w cieniu więc przynajmniej nie zgubiło od razu płatków

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 20:12, 27 cze 2022

Do góry
No to prezentuję cienistą po korekcie.
Trzeba sobie wyobrazić, że hosty są duże i się łączą ze sobą. No i ze dwie All Gold dosadzić na prawy bok przed hortkę.

Mój ogrodowy pamiętnik 19:58, 27 cze 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Ja w takie dni, to ledwo leżę .

Śliczne różyczki, Angela wpadła mi w oko .

Angela jest ładna, niezawodna a przede wszystkim nie choruje. Też ją bardzo lubię.
Przez te upały to róże mega szybko przekwitają.

W ogródku Martki 19:40, 27 cze 2022

Do góry
Dziewczyny, to dopiero początek upałów. Jakieś sprawdzone metody, jeśli nie ma w pobliżu basenu?

Dziś "po drodze" kolejna krótka wizyta w szkółce w poszukiwaniu judaszowców, klonów i heptacodium - nic ciekawego nie było, za to piękne ambrowce za 6 stówek... stwierdziłam, że taniocha, skoro jedna donica werbeny patagońskiej kosztowała 65! Drzewa były zadbane, bryła korzeniowa w wilgoci, ale rośliny w drobnych donicach mocno cierpiały. Jestem ciekawa, czy sprawdzą się prognozy Judith i będzie lato stulecia, czy będzie burza u Anracyta, czy wzrosła temperatura w domu u Lucy (u mnie już 26...), czy doczeka słońca i deszczu Juzia i kiedy Sahara Agatorka zamieni się w przyjemne aleje parkowe i czy festyn Andy udał się mimo upałów u nas póki co brak apetytu, koktajl truskawkowo-arbuzowo-limonkowy ratuje lekko sytuację, chciałoby się, by zachód słońca trwał przez cały kolejny dzień.

Nabuzowana lekko cenami bylin (w tym 5l hortensji ogrodowej za 205!) z radością przebiegłam po powrocie wzrokiem po rabatach, na których coraz mocniej swą obecność zaznaczają wysiane jednoroczne. Chabry, kosmosy, bupleurum, scabiosy, wilczomlecze i inne. Niektóre już kwitną, inne dopiero dążą. To był bardzo dobry pomysł z wysiewami.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:38, 27 cze 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zostały takie tamy.

Stipy niedługo trzeba będzie czesać albo przyciąć.

Czy obok stipy rośnie rdest?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 18:24, 27 cze 2022

Do góry

Jeszcze chciałam zapytać czy ta gaura rozowa u ciebie zimował czy sadzona wiosna. Pytam bo kupiłam 3 lata temu i w zeszłym roku z 4 ostała się 1 szt a w tym roku z tej 1 szy jeden badyl wyrósł.
Zachowałam wszystkie zalecenia okrywowe i sadzenie na podwyższeniu.
Z białą nie mam problemu mnoży się na potęgę.
Jaka to odmiana.

Bardzo ładne Anabelle. Mam jedną i taka sobie.
Ogród z koniczynką 18:17, 27 cze 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)

Bardzo podoba mi się ten zestaw.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:45, 27 cze 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Oj tak, rabata świetnie wygląda .

Niestety, doniczek trzeba pilnować. Szczególnie w takie upały woda szybko z nich paruje.

Rabata dziękuje .

A apropos doniczek - mam takie coś i nie wiem co to bo psy mi wyciągnęły wiosną znacznik. Jakieś sugestie???

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:14, 27 cze 2022

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:01, 27 cze 2022

Do góry
Elmshorn w tę i we w tę.

Kimono raz jeszcze.

Bonica

Dzisiaj pierwszy raz podjadaliśmy bób.

Miłego tygodnia.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:54, 27 cze 2022

Do góry
Zostały takie tamy.

Stipy niedługo trzeba będzie czesać albo przyciąć.

Lovelly Fairy i The Fairy. Tych pierwszych jest więcej.

Pnie się Rozarium Uetersen.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:28, 27 cze 2022

Do góry
Martka napisał(a)

Haniu, zrujnowałaś z lekka moją wizję stanu nic-nierobienia A do tego przypomniałaś, że porządek w garażu wisi nade mną jak topór  Tak niedawno porządkowałam, na wiosnę, na czym to polega, że znów tak zabałaganiony... nigdy chyba nie osiągnę w tym miejscu stanu równowagi. Cudowne zdjęcia z rabat, to ujęło mnie szczególnie, ta lekkość jest upojna i na chwilę zapominamy o szczypiorkowym dramacie, który nastąpi za moment, a raczej nastąpił z chwilą wpuszczenia do ogrodu tych uroczych, małych główeczek

Ostatni porządek ta część domostwa widziała w momencie wprowadzenia się do domu. Tak, że najwyższa już była pora na ogarnięcie zwisających pajęczyn i różności, które zostały tam złożone (bo "a może się przyda"). Do porządków zmotywowała mnie Judith. Kiedyś wspomniała, że u niej takowe są robione co rok.
Szczypiorkom fioletowieją główki. Ze dwa tygodnie pewnie nie będę miała "nic naprzeciw" temu, że są.

Nie da się ukryć, że dobrze wyglądają w towarzystwie róży Kimono.

A to jeden z moich dwóch penstemonów (Dark Tower). Kusi mnie, żeby przesadzić go w okolice Kimono. Przed różą wypadła mi szałwia. Może on mógłby ją zastąpić.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:17, 27 cze 2022

Do góry
Magara napisał(a)
Haniu
Ja porządki w szołerku mam zaplanowane na jutro
Tam chłodniej a przed szołerkiem cień - jedyne miejsce, które się będzie nadawać do roboty przy zapowiadanym na jutro jeszcze większym upale.

Wczoraj leżałam odłogiem. Wykorzystałam fakt, że pojawiło się nieco cieniujących chmurek i pobujałam się na hamaku.
Pachniało mi, śpiewało, kwitło i grzało. Lato pełną gębą.

Dzisiaj oddałam samochód do mechanika, a potem zrobiłam generalne porządki w garażu. Poszło szybciej niż w tej części gospodarczej. Cieszę się, że to już za mną.

A tymczasem w ogrodzie

rozszalały się jarzmianki

tojeść rozesłana ściele się u mych stóp

kwitnie lawenda

Ogrodowe wariacje 15:50, 27 cze 2022

Do góry
Tutaj widok od strony tarasu

Ogrodowe wariacje 15:48, 27 cze 2022

Do góry
Zaskoczę Was troszkę mam kolejne plany

Jak tylko skończy się upał zrobimy rabatę pod oknem z iglakami, bardziej dlatego, że trawnik ma tam kiepską kondycję - o tym już pisałam. To jest pikuś

Chodzi mi po głowie aby zasłonić się pięknymi trawami - wysokimi, ale musiałaby być tak trochę od "czapy" w tym akurat miejscu i dlatego musiałabym to trochę rozbudować. Planuję posadzić klona Orange Dreem tak jak zaznaczyłam na fotce. Pasuje mi kolorem, ilością słońca, osłonięte miejsce. Ładny byłby widok z tarasu południowo-wschodniego
Trawy musiałyby być zgrabnie wkomponowane w coś w rodzaju alejki wiodącej do tarasu.
Może ktoś z Was robił podobny zabieg?

Ogród z zegarem 15:37, 27 cze 2022

Do góry
Hortensja polestar

Daredevil (nieokrywana przez zimę, posadzona na wygwizdowie)

Knautia macedońska i czosnki

I na koniec szałwia schwellenburg

Ogród z zegarem 15:35, 27 cze 2022

Do góry
Laguna

Jasmina

Może ascot?

Ogród z zegarem 15:29, 27 cze 2022

Do góry
Rzut oka na nowe nasadzenia na nowej rabacie

Na razie mam tam tuje danica, turzyce raureif, hortensje Cotton cream, magnolię wildcat, wiąza camperdowni (widać tylko kawałeczek w lewym dolnym rogu i te listki zwisające z góry), jakieś pieńki, berberysy red tower, hortensję shikoku flash, i sporo wolnego miejsca. Tylko pogoda nie sprzyja na sadzenie

4 x Pomponella

I róże bonica w szpalerku

Kanciki będą później
Ogród z zegarem 15:26, 27 cze 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Lemon rokoko jakby zupełnie nieświadoma upałów
[img size=360x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/235/2358163/original.jpeg[/img]

To mnie zupełnie przekonało

ps. Moje sąsiadki właśnie leżą sobie plackiem na materacach i plecy opalają, tzn smażą się
Ogród z zegarem 15:24, 27 cze 2022

Do góry
Malwy

I tradycyjnie, tylko Brutus mi towarzyszy w tym ukropie

Kolejne „podkładowe” róże

I róże z pniem
3 x foxy flower circus i jakaś gratisowa, nie pamietam nazwy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies