Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród z pergolą 10:25, 17 mar 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Hej Aniu, żeby Ci jeszcze bardziej namieszać (jak burza mózgów, to na całego) może pomyśl nad tym, czy warto byłoby w tą różankę wkomponować tak ze 3 cisy fastigiata. Miałabyś wtedy też coś zimozielonego.Kolumnowe nasadzenia nawiązałyby do obelisków pod oknem i obelisków przy ścieżce do altany. Gdzieś widziałam śliczną bylinową rabatę właśnie z takimi cisami i wyglądało to wspaniale. Niestety, nie mogę tego zdjęcia znaleźć. To był jakiś projektant, ale nie Oudolf...
Zamiast liatry może szałwia Caradonna? Jest bardzo sztywna, nie pokłada się. Możesz też powtórzyć lawendę, ona też jest zimozielono-szara

wiem o której rabacie piszesz tez jej nie znajde ale widze oczami wyobraźni
tylko gdzie by te cisy dać?
Ogród z pergolą 10:17, 17 mar 2016

Do góry
Hej Aniu, żeby Ci jeszcze bardziej namieszać (jak burza mózgów, to na całego) może pomyśl nad tym, czy warto byłoby w tą różankę wkomponować tak ze 3 cisy fastigiata. Miałabyś wtedy też coś zimozielonego.Kolumnowe nasadzenia nawiązałyby do obelisków pod oknem i obelisków przy ścieżce do altany. Gdzieś widziałam śliczną bylinową rabatę właśnie z takimi cisami i wyglądało to wspaniale. Niestety, nie mogę tego zdjęcia znaleźć. To był jakiś projektant, ale nie Oudolf...
Zamiast liatry może szałwia Caradonna? Jest bardzo sztywna, nie pokłada się. Możesz też powtórzyć lawendę, ona też jest zimozielono-szara
Ogród prawie romantyczny 09:14, 17 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Widok piękny To fioletowe to lawenda czy kocimiętka?

Lawenda jest na przodzie niebieska, po lewej stronie w głębi rośnie szałwia. Kocimiętkę też mam na tej rabatce, ale z tej perspektywy jej nie widać. I ona bardziej niebieska.
Ogródek Iwony 02:12, 17 mar 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Obejrzałaś ten ogród co Mira wrzuciła ?. Strasznie podobają mi się rabaty z szałwią i kocimiętką i różami.

Hej Ewa. Dziś szybko zasnęłam. Teraz nadrabiam
Tak, piękny różany ogród. Mi też spodobały się te zestawienia. Bardzo do róż pasuje szałwia
Mam to zestawienie z szałwią. Przydałoby się dosadzić jeszcze kocimiętkę. Sadziłam jesienią. Zobaczymy w tym roku.
Szałwia w ogrodzie robi dobrą robotę.
W Kruklandii 10:43, 16 mar 2016

Do góry
Kasia73 napisał(a)

Moja werbena ma już drugi tydzień i nic ani drgnęła, w zeszłym roku miałam szałwię błyszcząca rasła jak szalona

W tamtym roku werbena mi wykiełkowała po ponad trzech tygodniach!!! Że ja tyle czekałam w ogóle? Podziwiam samą siebie
Szałwia też się trochę ociąga....ale zielone widać
Ogród prawie romantyczny 17:05, 15 mar 2016

Do góry
Napia napisał(a)

Sama niestety mam jeszcze problem z jej rozpoznawaniem, bo w tym stadium bardzo podobne są tytoń ozdobny i szałwia muszkatołowa. A wszystkie mnożą się na potęgę

Ciekawe czy moje naparstnice się wysiały, muszę chyba przestać plewić.
Ogród prawie romantyczny 16:31, 15 mar 2016

Do góry
Nallar napisał(a)
Takie wspominki lubię, tawułki śliczne a naparstnica.... miodzio.
Wysiewasz ją co roku, czy ona tak sama z siebie?

Sama niestety mam jeszcze problem z jej rozpoznawaniem, bo w tym stadium bardzo podobne są tytoń ozdobny i szałwia muszkatołowa. A wszystkie mnożą się na potęgę
Ogródek Iwony 23:57, 14 mar 2016

Do góry
mira napisał(a)

owszem tak było, a jaką szałwię chcesz? zobacz co wstawiłam w ogrodach świata tam jest tez szałwia

pozdrawiam

Mirko, jutro sobie pooglądam, dziś już chyba pora na dobry sen
Linkuję na jutro do pooglądania. Dziękuję
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6582-ostdeutscher-rosengarten-forst?page=1#post_1
Ogródek Iwony 23:47, 14 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Uwierzycie, że w zeszłym roku już kwitły krokusy i żonkile?

A teraz jest tylko tak:

owszem tak było, a jaką szałwię chcesz? zobacz co wstawiłam w ogrodach świata tam jest tez szałwia

pozdrawiam
Ostdeutscher Rosengarten Forst 21:56, 14 mar 2016

Do góry
jako towarzystwo królowały szałwie i kocimiętki

szałwia caradonna przyćmiewała roże

było też spor szarości i bieli

a to wszystko miało być tłem dla róż Novalis i Rapsodia in blue

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 19:47, 12 mar 2016

Do góry
po lewej serby, brzozy szt 3,(pod nimi trawy i rozchodniki)
miskanty, hortensje, bliżej domu róże, na obwódce szałwia, w jednym miejscu ambrowiec
po prawej powtórzone
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 11:35, 12 mar 2016

Do góry
jankosia napisał(a)

Albo szałwia wieszcza

no kochana, az musialam wygooglac
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 11:32, 12 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

konopie chinskie ?

Albo szałwia wieszcza
Beskidzkie marzenie 23:59, 11 mar 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
Miałam w ubiegłym roku piękna szałwię i zastanawiam sie czy przezimowała?
Uwielbiam szałwię; czytałam że wiele osób kupuje u finki - juz odnalazłam sklep i przymierzam się do zrobienia zamówienia;

I coś smacznego

W tych donicach mam rozplenice i cebule tulipanów.
zastanawiam sie czy czegoś jeszcze nie dosadzić?
Docelowo trawa w donicach ma zrobić coś na kształt ściany...

Szałwia powinna przezimować
Jeśli przymierzasz się do zakupów u Finki to fajna jest ta niska szałwia. Zapomniałam nazwy ale pewnie ktoś podpowie

Na pomidorki czekam również u siebie
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:31, 07 mar 2016

Do góry
butterfly napisał(a)
Sesleria jesienna z powtórnie kwitnącą (własciwie już przekwitającą) szałwią.
I zdaje mi się ze to drugie kwitnienie niby bardziej skape ale wyższe...

Motylku no ja znów u Ciebie Jaka to szałwia i czy masz może jakieś fotki tej rabaty z dalszej perspektywy?
Doświadczalnia bylinowo-różana 21:06, 07 mar 2016

Do góry
Kocimiętka Superba

Szałwia Caradonna

Moje piwonie jeszcze śpią
Droga do spełnienia 20:11, 07 mar 2016

Do góry

Ajć słabo widać, ale myślę chyba w miarę czytelne
Na początek będę się czepiał o kształt rabaty bo to ma jakoś wyglądać, i na rabacie która ma mieć maks 2 metry nie wyprowadzisz ładnego delikatnego łuku chyba, że w jednym miejscu będzie bardzo wąska. Dlatego ja proponuje by rabata w najszerszym miejscu miała 2,5 metra a w najwęższym 2 metry, na rysunku jest to mniej więcej rysowane w skali, długość rabaty przyjąłem 15 metrów w co wliczyłem świerka i bez, którego nigdzie nie znalazłem.
To opisik:
1. Hortensje Vanilla Freise między nimi lilie białe lub ciemno różowe
2. Hortensje Polar Bear/Limlight
3. Turzyca Ice Dance
4. Liliowce (można na wiosne tulipany lub narcyzy dosadzić)
5. Choiny Jeddeloh lub berberysy czerwone/zielone, ale lepiej gdyby było to coś zimozielonego
6. Miskanty Morning Light, a między nimi tak bardziej z przodu po jednej pysznogłówce
7. Rozplenice Moudry(lubię tą odmianę więc jestem nieobiektywny ) werbena wćisnięta za nią
8. Szałwia niebieska lub różowa, ale niska
9. Na wiosne tulipany, a że są praktycznie jednoroczne po przekwitnięciu podmiana na świeżą stipe i można dla ożywienia na sam przód dosadzić jednorocznych begoni, któa można powtórzyć przed liliowcami
10.... i tutaj nie wiem jak ma się kończyć ta rabata, bo gdyby zawijała się dalej można by tu wsadzić piwonie i jeszcze coś przed nie, a tak może to być Carex morovi Variegata lub jakaś inna zimozielona trawka, ewentualnie jeszcze coś innego.
11 i 12 to lilak i świerk.

Oczywiście to tylko moja propozycja

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 13:38, 06 mar 2016

Do góry
Stara Grandiflora ma 2 metry, chcę jak najwyższą

Little Lime:

I kilka migawek.

Szałwia wychodzi, wczoraj ścinałem i miała żywe, zielone końcówki.
Droga do spełnienia 17:20, 05 mar 2016

Do góry
Ha ha Jolu
Wiatr okropny zniweczyl moje plany ogrodowe. Miałam wyrównać rabatę i zrobić po lekkim łuku to nie da rady. Wiatr mnie cofa masakra jakaś ale popoikowalam sobie malutkie roślinki
Stipa się dzieli rozplenica od ciebie rośnie szałwia tez tylko Bergenia tyciuchna
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:55, 05 mar 2016

Do góry
Basienka napisał(a)
Paula23,

Lawenda odpada- nie wiem czy bym sobie z nią poradziła, gdyż widziałam już w paru ogrodach i z biegiem czasu nie wyglądała estetycznie. Czyżby to efekt niewłaściwej pielęgnacji? Trudno mi to laikowi ocenić.

Za dużo ilość kulek z bukszpan - bardzo ładnie to wygląda w projekcie, ale mnie trzymają realia. Na renowację 3 rabat tj. tej narożnej, tej przed domem że schodami i po prawej stronie przed domem mam budżet 1300zl plus minus jakaś niewielka kwota by się znalazła. Jedną kulka bukszpanu średnicy 40cm kosztuje ok. 70zl- tak znalazłam najtaniej w szkółce.

Chciałabym połączyć więc tawuly ( bo to taniej wychodzi) i kulki bukszpanu oraz to drzewko na pniu. Tuja Szmaragd to standard, więc zostaje jako tlo, z racji sąsiadów o których pisalam.

Mam świadomość, że ładny ogród kosztuje i ciężko wykonać go ot tak za małą kwotę. Niestety stan po poprzedniczkę jest fatalny i chciałabym zrobić coś, by zwyczajnie nie straszył i przestraszył rodziny, która przyjeżdża w czerwcu.

]Nie musi to być CUDO, bo nie wiem czy w ogóle się da, ale żeby nie straszył- sama rozumiesz i widzisz w jakim to jest stanie... Głowa mała

Liczę na pomoc...

Kobietko a od czego masz internet ?
Zamów bukszpany przez neta jak będziesz chciała podam Ci na priv fajne namiary. Kulki dałabym tu ze 3 szt a reszta w ciętą obwódkę (takie są po 1,99) taką jak pokazałam Ci u Madzenki a w środku jak nie chcesz lawendy to jest dużo innych możliwości np wspomniana przez Ciebie szałwia lub jeśli nie chcesz bukszpanów to można je zastąpić tawuła.
Czy podoba Ci się układ roślin na rabacie?
Czy jednak wolisz inny styl(jaki?)?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies